Sätt att lagra päron hemma för vintern

Det är viktigt inte bara att få skörden utan att bevara den korrekt för att behaga dig själv och din familj med resultatet. Hur bevarar päron så att frukterna inte försämras och inte tappar värdefulla fördelaktiga egenskaper? För detta väljs det optimala rummet för en lång vistelse som uppfyller viktiga krav: temperatur och luftfuktighet. Korrekt skördade grödor och efterlevnad av lagringsvillkor gör att du kan spara päron för vintern. Vissa sorter kvarstår till januari och andra kan lagras till mars.

Sorter som är lämpliga för långvarig lagring

Päron som är mogna på sommaren kommer att pågå tills de sista dagarna av oktober, och vintervarianter kan hållas till februari eller mars. Dessa päron förstör inte på länge. Därför ägnas stor uppmärksamhet åt bevarande. Ju bättre förhållanden, desto längre tid tar det att äta färsk frukt.

Höst

Höstens päron mognar i tidig eller tidig höst. Dessa inkluderar följande sorter:

 1. Marmor. Frukterna är små i storlek med en stark, elastisk hud. Detta ger frukten motstånd mot förfall. De kännetecknas av delikat massa med en behaglig smak. De klarar låga temperaturer.
 2. Yakovlevs favorit. Frukterna har en saftig, köttig, söt och sur massa. Skördad omogen för lagring. Närvaron av den erforderliga mängden fruktsyror bidrar till att bevara frukt på lång sikt.
 3. Victoria. Tillverkar stora, söta, saftiga frukter. Skrotbeständig. Årligen behagar med riklig frukt.
 4. Santa Maria. Det är en italiensk sort med utmärkt vinterhårdhet och produktivitet. Trädet är medelstor.

fruktfläckar

Höst vinter

Mogna i slutet av hösten. Dessa inkluderar:

 1. Bere Boxing. Sorten är motståndskraftig mot fukt, låga temperaturer och vanliga sjukdomar, vilket bidrar till långvarig lagring. Uppsamling är tillåten under primär frost. Några nackdelar är fruktens stora storlek och köttighet. Detta minskar säkerhetsprestandan.
 2. Elegant Efimova. Lagras om den tas bort nästan halvgrön. Annars blir massan mjuk och ruttnar snabbt. Har en lätt syrlig smak. Närvaron av tanninkomponenter ger motstånd mot rötning, uppkomsten av mögel.

Vinter

Dessa inkluderar hybrider med frostbeständiga indikatorer. Sorterna mognar långsamt och förblir fast:

 1. Maj dagen. Päron har en vaxartad beläggning på skalet, som skyddar mot låga temperaturer, skadliga insekter och svampinfektioner. Hjälper till att lagra dem i upp till sju månader.
 2. Charles Cognier.Frukter kan motstå en sänkning av temperaturen till -3 handla omC. Karakteriseras av en sötaktig smak med en lätt chokladsmak.
 3. Saratovka. Produktivitet upp till 100 kg per träd. Sen variation, skördad under de sista dagarna av september, hållbarhet från 3 till 5 månader. Päron upp till 200 g, gulgrön färg när den plockas. När de är helt mogna får de en gyllene nyans. Päron är saftiga, inte syrliga. Sorten kännetecknas av motståndskraft mot skurv, mjölk.

klass maj dag

När och hur man plockar päron

Du måste lagra omogna päron, så den viktiga frågan är när är den bästa tiden att skörda. Lagringens varaktighet beror på att skörden regleras. Rekommenderad:

 1. Vänta inte på fullmognad. Sådana frukter kommer att falla av, bli oanvändbara.
 2. Plucka när päronet börjar bli gult, få en rodnad, men fortfarande fast.
 3. Samlingen görs för hand tillsammans med en kvist. Det rekommenderas att bära tyghandskar på händerna. Samla frukt på trädets höjd med en fruktmottagare.
 4. Den minsta skadan är farlig, om frukterna kvävs kommer de att bli oanvändbara. Det är nödvändigt att inspektera varje frukt väl, om en träff, repad eller sjuk är fångad bland päron kommer hela grödan att gå förlorad.
 5. Förbered en speciell behållare, linje botten med en mjuk trasa, papper eller sågspån. När de väl har samlats in veckas de försiktigt för att inte överväldigas.
 6. Det rekommenderas att skörda i torrt väder.

Fruktplockning

Plats- och lagringsförhållanden

Det är enkelt att skörda torkad frukt. Att hålla päron färska hemma innebär användning av lokaler och lager som uppfyller grundläggande krav. Varje lagringsmetod kräver att varje päron visas. En bortskämd frukt kan skada resten. Sådana päron används färskt för bakning, och päronsaft tillverkas av dem.

Källare och källare

Källaren eller källaren måste förinficeras. För detta rekommenderar experter att rena rummet med svavelånga. Placera en hink eller metallhink med svavelpulver och kol. Stäng dörrarna ordentligt, efter 2-3 dagar desinficeras rummet. Det får inte finnas mögel- eller svampinfektioner på väggarna. Var uppmärksam på temperaturparametrar och luftfuktighetsnivåer.

Rekommenderad luftfuktighet 85%, temperatur högst +5 handla omC. Källaren måste ha tillräcklig ventilation. Om ljus kommer in ska behållarna täckas med en mörk filt. Det rekommenderas inte att förvara bredvid en grönsakskörd.

lådor i källare

Förråd och garderob

Rummet ska vara svalt, med nödvändig ventilation och hyllplan. Om rummet är ljust ska behållare med frukt täckas med en trasa som låter luft passera igenom.

Balkong

Om det är omöjligt att lagra grödan i källaren är det tillåtet att använda balkongen i lägenheten. Huvudkravet är frånvaron av låga temperaturer och droppar. Frukt kan förvaras i 2-3 månader.

Experter rekommenderar:

 • använd en låda eller annan ventilerad behållare;
 • lägg frukt i 2-3 nivåer;
 • Skift lagren med halm, strö över sand eller linda in varje frukt med papper.

päron på balkongen

Frys

I frysen hålls frukt skuren i bitar. Efter avfrostning används de för matlagning av kompott, till potatismos eller bakning.

I kylskåp

Till frågan: "kan päron lagras i kylen?", Säger trädgårdsmästare att en liten mängd frukt kan förvaras i kylen. Päron ska vara fast, något omogna, torra. De måste förpackas i polyetenpåsar. Gör små punkter i dem för att ge ventilation. Det är viktigt att granska paketet regelbundet. De kommer att behålla sitt fräscha utseende i en månad.

flickan vid kylen

Plats på

Frukter förberedda för lagring ska förpackas i polyetenpåsar och knytas med ett rep. När ljusa frost börjar, begrava paketen till ett djup av cirka 0,25 m. Markera skörden med en pinne. Sätt nålar, grangrenar på jorden. Detta kommer att skrämma bort gnagare. Därför rekommenderas det att förvara det i två månader.

Päronlagringstemperatur

För att bevara de erhållna frukterna är det viktigt att observera fuktnivån och temperaturparametrarna. På balkonger lagras frukt vid temperaturer ned till -1 handla omC. När stabila frost börjar måste de tas bort till en annan plats. Att stanna i kylskåpet är tillåtet vid temperaturer från +2 till +5 handla omС, i källarrummet till 0 handla omC. När temperaturen stiger i frukten kommer processen med accelererad mognad att börja efter nedbrytningsprocessen. Det är oacceptabelt att temperaturen fluktuerar inom stora intervaller.

frukt i luften

Långvariga lagringsfunktioner

För långvarig lagring väljs beprövade sorter, var och en har sina egna egenskaper. Men huvudfokuset ligger på de allmänna kraven för lagringsförhållanden.

Päron håller inte så bra som äpplen. De behöver speciella villkor. Valet av kapacitet är en viktig punkt. Lådor gjorda av trä, plast eller korgar används. Sidorna och botten bör ha en smidig konsistens. Gör botten mjuk genom att täcka den med papper eller trasa.

Viktiga rekommendationer:

 • frukt är viktigt att plocka underripe;
 • linda in varje frukt i tunt papper, inte tidningen (tryckpressfärg är giftigt);
 • lägg till högst 3 nivåer;
 • låg diagonalt;
 • stjälkarna måste placeras i håligheterna mellan frukterna;
 • täcka varje lager med papper, strö med sand eller sågspån;
 • förvara separat från andra frukter;
 • i ljusa rum, täcka med en mörk, luftgenomsläpplig täcka;
 • regelbundet granska päron för att snabbt identifiera en bortskämd enhet.

frukt på en tallrik

Hur man lagrar päron för att mogna

Frukter för en så lång konservering skördas vid stadium av omogenhet: främst när den gröna nyansen lämnar dem, och frukterna får en rodnad eller liten gulhet.

Päron måste skapa förutsättningar för självmognad:

mognad av fostret

 • i rummet, se till att en konstant temperatur är cirka +18 - +20 handla omFRÅN;
 • lagra från 2 till 6 dagar;
 • kontrollera tillståndet för varje foster på morgonen och på kvällen;
 • placera nästan mogen frukt på en sval plats.

På en lapp! För att påskynda mogningstiden rekommenderas att du lägger päron i en påse tillsammans med bananer eller äpplen. Dessa frukter släpper eten, som mognar snabbt.

fruktäng

Man bör komma ihåg att olika sorter har sin egen mognadstid. Bartlett förvärvar saftighet efter 5 dagar, Anjou kommer att behöva lite mer än en vecka för att förbättra smaken.

Alla kan rädda fruktskörden. Det är viktigt att veta vilka förhållanden som rekommenderas för att lagra frukten. Då blir det möjligt att tillhandahålla vitaminer till dig själv och din familj under vintern. Om du följer alla rekommendationerna kommer pärons smak, doft och konsistens att vara kvar på en utmärkt nivå under lång tid.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa