Beskrivning av de bästa sorterna av kolonnpäron, plantering, odling och vård

Fram till nyligen växte de största, saftiga doftande päronen bara i varma regioner. Tack vare avelsarbetet med att förbättra sorter har invånare i de norra regionerna också möjlighet att odla päron i sina trädgårdsmarker. Frukter i täta kronor av höga sorter har inte tid att mogna i ett tempererat kontinentalt klimat på grund av brist på soliga dagar. Saker skulle vara något annorlunda med pelare med kolumner, vars frukter är öppna för solens strålar.

Beskrivning och historia för urval av pelare

För första gången uppföddes päronet, som felaktigt kallas columnar, av engelska uppfödare för drygt 30 år sedan. Sorter av dvärgplanter med en rundad krona var inte vinterhård. Till skillnad från forskarnas förväntningar, frös växter till och med i Krasnodar-territoriet, som Mikhail Vitalievich Kachalkin, doktorsexamen i biologiska vetenskaper, författaren till 13 varianter av columnar äppelträd, som har arbetat under många år på att avla ett päronträd i en plantskola, berättade om detta i en intervju.

På Rysslands territorium är tre vetenskapliga institutioner engagerade i denna fråga. Enligt forskaren finns det för tillfället inte en enda variation av kolonnpäron i världen, säljare ger ut en dvärgväxt för den. Skrupelfria säljare använder detta trick eftersom den ettåriga flykten verkligen ser ut som en kolumn.

På en tvååring finns det fler grenar, fruktarna mognar på ringlets och inte på stammen, som skulle hända på ett kolonnträd.

Fördelen med underdimensionerade (dvärgfruktträd) är att med korrekt beskärning av grenar, kronbildning som en kolonn, får frukterna av vinterhärdiga sorter som är lämpliga för odling i tempererade klimatzoner sin del av värme och ljus i sin helhet... Bland de sorter som villkorligen kan kallas kolumner, väljs flera sorter av lågväxande päron som är opretentiös i vård för odling i ett tempererat och hårt nordligt klimat.

columnar päron

De bästa sorterna

Lågväxande träd, tätt täckta med stora päron under fruktperioden, är en riktig dekoration av den personliga tomten.När du köper päronplantor från plantskolor på forskningsinstitut, universitet, är det oftast inte möjligt att se en färgstark etikett, istället för det kommer en etikett med märkning att fladda på plantan, till exempel g (päron) 322.

G-322

Denna sort kan köpas från återförsäljare under olika namn, eftersom urvalet ännu inte är fullständigt och inga namn har tilldelats det mellanliggande kolumnformade experimentet. Trots detta erkänns sorten G-322 som en av de bästa för odling i centrala Ryssland - Moskva-regionen, nordväst om Leningrad-regionen och de baltiska staterna.

columnar päron

Namnet kan dechiffreras: "G" - päron. Den första siffran i markeringen innehåller de viktigaste egenskaperna för sorten, om den första är siffran Z, så har du en planta framför dig:

 • tidig höstsort;
 • med frostbeständighet upp till -25 ° C;
 • avverkningsdatum i september-oktober;
 • stora (≈ 400 g) gula frukter;
 • päronets kött är sött, mjukt.

Siffrorna som följer denna information är helt enkelt antalet på experimentet för att förbättra egenskaperna hos huvudsorten. Ett vackert namn kan bara ersätta de sista siffrorna, men inte huvudens egenskaper.

Dvärgpäron Dalikor

Utöver namnet Dalikor kommer etiketten att innehålla generaliserade egenskaper som motsvarar G-4-sorter. De kommer inte att ge en fullständig förståelse för vad trädgårdsmästaren kommer att få. Olika dvärgpalver (pelare) päron Dalikor uppfyller följande parametrar:

 • den högsta höjden på stammen på ett vuxet träd är 2 m;
 • genom trimning bildas en kolonn med plattade övre grenar;
 • trädets liv är 10 år;
 • fruktvikt från 300 till 500 g;
 • riklig frukt;
 • fruktmassan är homogen, mjuk, utan granulat, inte syrlig;
 • växten är motståndskraftig mot sjukdomar och skador av skadedjur.

Dvärgpäron Dalikor

Dalikor är en mängd olika höstmognader, med höga hållfrekvenser. Bred, saftig frukt med smak av smörkräm, om den lagras korrekt, kommer att bli en dekoration på nyårsbordet. Det är extremt sällsynt att hålla dem längre.

Doyenne do Comis

När det gäller smak är Doyenne do Comis-sorten erkänd som den bästa bland säsongsorter för tempererade breddegrader. Det är svårt att uppnå likheter med kolonnväxter från detta dvärgträd, men detta är inte det enda negativa. De viktigaste obehagliga stunderna i växande är:

 • behovet av närheten till pollinerande sorter, trots att sorten också är självfruktbar;
 • behovet av att normalisera skörden genom att ta bort överskott av äggstockar under den bördiga säsongen;
 • sorten kännetecknas av spontant utsläpp av några av frukterna i juni.

Alla dessa brister kompenseras av smaken av saftiga, tunnskinniga, stora frukter.För din information: Sorteringsnummer Pýrus communis Doyen do Komis är 590.

 Doyenne do Comis

De bästa päronvarianterna för Moskva-regionen

Trots den lilla storleken på själva växten ger dvärgpäron anständiga utbyten. Några av de sorter som är vanliga i Moskva-regionen kan lagras vid en positiv (stabil) temperatur i 5-6 månader, andra kännetecknas av ökad immunitet mot sjukdomar. Enligt olika kriterier är de bästa sorterna för Moskva-regionen:

 1. Dalikor - 35-40 kg, 70-80 frukter per träd.
 2. Dekoren har en hög immunitet mot sporia och moniziosis, kännetecknas av hög vinterhårdhet, sorten är självfruktbar, kräver inte koll pollinering och speciell markval för plantering.
 3. Carmen är en stor variation för päronälskare med en smak som liknar Williams. Fördel - motståndskraft mot skabb, hög smak, anpassningsbarhet i valfri jord. Nackdelar - låg frostbeständighet och utbyte.
 4. Akademiker Yakovlevs favorit är utbytet upp till 50 kg, fruktning senare (4-5: e säsongen), fruktens vikt är 200-400 g, smaken liknar kvitten. För att öka utbytet av en egenfruktig sort krävs pollinerare - dottern till Blankov och Esperen.
 5. Honung - upp till 80 kg av en gröda som består av gula frukter som väger 400-500 g, men det är inte möjligt att hålla frukterna färska i mer än 2 månader.Sorten är opretentiös i vård, den är inte rädd för varken torka eller frost. Det finns inga speciella krav för marken heller. Trädet börjar bära frukt under den tredje säsongen.
 6. Autumn Dream - en sort med frukt, vars vikt varierar från 200 till 400 g. Frukt på femte året efter plantering på en permanent plats. Väl lämpad för att göra konserver, sylt, kompott. Trots massans ömhet är juiceinnehållet måttligt.
 7. Safir är mycket motståndskraftig mot plötsliga temperaturförändringar, vilket inte påverkar sorten smak och utbyte och hög immunitet mot sjukdomar. Frukt på tredje året. Det speciella ligger i det faktum att det rekommenderas att skörda frukterna från trädet vid teknisk mognad, medan de kan ätas inom 2-3 veckor. Den maximala lagringstiden är fram till det första decenniet av december.
 8. Severyanka är en sort som börjar bära frukt i Moskva-regionen på andra året efter plantering. Ett något förstärkt träd ger stabila avkastningar på upp till 60 kg per växt. Skörden sker i början av september, mogna frukter faller av, smaken av Severyanka är cloyingly söt.

 Doyenne do Comis

Varje pelarsort har sina egna fördelar och nackdelar, som måste beaktas vid val av plantor. De sorter som odlas i Moskva-regionen är lämpliga för regionerna i centrala Ryssland.

För Uralvägarna bör vinterhårdade päron för tidig mogning med en minsta växtsäsong, som dikteras av het, men mycket kort sommar, väljas som täckande grödor.

Pavlovskaya är en av de ursprungliga sorterna av frostbeständiga dvärgpärrträd, som ger de snabbaste resultaten och de rikaste utbytena. Hon är opretentiös i vård. Den första stora, saftiga, gula (med en ljus smak och arom) kommer att glädja trädgårdsmästaren nästa säsong efter plantering. Minsta vård, resistens mot sjukdom, stora frukter med en ursprunglig smak är de viktigaste fördelarna med sorten Pavlovskaya.

För-och nackdelar

Fördelarna med dvärgpäronsorter är:

 • små bilder av området för odling;
 • oförskämning av plantor till surhet och markdensitet;
 • den snabba början av fruktdatum;
 • stora avkastningar i förhållande till det område som anläggs av anläggningen;
 • flera möjliga avelsmetoder;
 • enkel att bevara träd på vintern, vilket ger en låg växthöjd.

 Doyenne do Comis

Den största nackdelen med dvärgträd framför riktiga kolonnträd är den obligatoriska årliga bildningen av kronan, vilket förhindrar dess förgrening, förtjockning, vilket skulle leda till brist på solljus för frukterna.

Vanliga avelsmetoder

Som regel visas den allra första plantan från en viss sort på tomten från plantskolan. Fördelen med en bonsai jämfört med ett kolonnträd är att den förutom ympning kan förökas med sticklingar. På grund av komplexiteten i processen för oberoende långvarig spiring använder amatörsträdgårdsbrukare praktiskt taget metoden för fröreproduktion, och inte alla sorter av kolonnpäron kan odlas på detta sätt.

Vaccination

Irga och kvitten är de bästa rotstockarna för ympning av en kolonnpäron. För denna operation är det bättre att välja tid i slutet av april - början av maj. Molnigt väder är det mest gynnsamma för denna typ av arbete.

 Doyenne do Comis

Uppmärksamhet! Starka skott på 70-80 cm skördas på vintern.

Det finns tre typer av vaccinationer:

 • för barken;
 • i sidosnittet;
 • till klyvning.

För arbete kommer du att behöva en desinficerad vass kniv eller beskärningsax, trädgårdstopp, bälten:

 1. Lagerförberedelse: alla grenar förkortas till 40 cm eller tas bort.
 2. Snittet på skottet görs i en spetsig vinkel så att den har den maximala kontaktytan med lagervedet.
 3. En djup skärning görs i rotstockträet.
 4. Snittet av högkvalitetsskottet kombineras med det öppna såret på rotstocken, fixerat med ett bandage, elektrisk tejp, tråd över bomullstyg.
 5. Vaccinationsstället behandlas med trädgårdslack från alla sidor.

päron ympning

Ungefärlig tid för rotstocken att läka och förenas med transplantatstammen är 3-4 veckor.

Genom sticklingar

När den används för förökning av trädgårdsplantor bör särskild uppmärksamhet ägnas åt valet av plantmaterial - på varje stickling 25-30 cm lång ska det finnas 5 färska blad och 2 internoder. För att skotten ska ge rötter snabbare måste de placeras i vatten med "Kornevin" upplöst i den - en sammansättning som påskyndar rottillväxten.

Efter plantering klämmas de 3 största bladen på sticklingar, täcker växten med en burk för rotning.

Planteringsvillkor för bonsai

Trädets hälsa, dess utbyte, immunitet mot vissa sjukdomstammar programmeras inte bara under avel, utan i planteringsprocessen, välja den optimala platsen, välja ett gynnsamt område med andra trädgårds- och grönsakskördar och förbereda jorden.

columnar pear Dvärgpäron Dalikor

Urval av plantor och sorter

När du köper ett plantor måste du vara uppmärksam på följande faktorer som indikerar växternas hälsa:

 • Slät bark utan stötar och skador.
 • Rotsystemet bör inte innehålla tecken på sönderfall, torra, döende områden, skador på skärstången.
 • En ung (årlig planta) i de flesta sorter har en grönaktig nyans av barken - detta är det bästa planteringsmaterialet när det gäller överlevnad.

Att välja en ung frisk plantor är 50% av framgången. Det viktigaste är att dess anpassningsförmåga till nya odlingsförhållanden är högst, och detta är möjligt när man köper en växt som är uppfödd specifikt för specifika klimatförhållanden. Märkning hjälper till att förstå detta:

 1. Г-1 är vintersorter (sen mognad). De är lämpliga för varma till tempererade breddegrader.
 2. G-2 är frostbeständiga sorter som odlas för odling i Sibirien och Ural.
 3. G-3 - tidiga höstvarianter med en bra frostbeständighetskoefficient, lämplig för plantering i områden med varma långa somrar och svåra vintrar - tempererat kontinentalt klimat.
 4. G-4 skiljer sig från G-3-sorter i smak.
 5. G-5 - sorter på sensommaren anpassade efter Ural-förhållandena.

columnar pear Dvärgpäron Dalikor

Även om märkningen av växter inte är lika poetisk som namnen på sorten, är det mer informativt. Närvaron av markeringar på plantan etiketten gör det möjligt för trädgårdsmästaren att förstå särdragens egenskaper utan ett register över trädträd, särskilt eftersom inte alla sorter ingår där.

Att välja en landningsplats

Stort utrymme för columnar päron behövs inte, 60 cm måste tilldelas en planta2 personligt utrymme, som inte ska skuggas av kronor av högre träd, byggnader, men det bör inte vara ett område som är öppet för alla vindar.

Markval och beredning

Ett päron är en opretentiös växt när det gäller markval. Liksom alla fruktväxter behöver den näringsämnen, de kommer att tillhandahållas av organiska gödningsmedel. När du förbereder ett planthål ska du inte försumma anrikningen av jorden genom att införa humus i den.

plantera päron

Avstånd mellan träd

Systemet för att plantera kolonnpäron ser ut så här:

 • Hålmått: djup - 80 cm, bredd - 60 cm.
 • Avståndet mellan hålen i rad är 50 cm.
 • Avståndet mellan raderna är 100-150 cm.

Om dessa parametrar för plantering observeras kommer det att finnas tillräckligt med ljus för lågväxande växter, och full luftcirkulation säkerställs.

Funktioner i rotsystemet

Med tanke på att rötterna till en dvärgplantan inte går djupt ned i marken, men ligger nästan parallellt med jordens översta skikt, stärks svaga sandjordar med sphagnum. Denna mossa multiplicerar snabbt och stärker jorden. Vid plantering i sandig ler och lerjord, krävs inte sådana åtgärder.

columnar pear Dvärgpäron Dalikor

Planteringsteknologi av kolonnpäron

Planteringsmönstret ovan används vid uppsättning av en fruktträdgård med växter av ungefär samma höjd. Om det är nödvändigt att plantera en planta bland gigantiska träd, bör man ta hänsyn till avståndet från stammen till en växande växt bredvid den, utan dimensionerna på dess krona. En lågväxande päron kommer att vara obekväm i sin skugga, vilket kommer att påverka ett ungt träds hälsa och produktivitet.

Rätt vård

Trädets utbyte och hälsa beror på rätt skötsel. Det stämmer, det betyder inte rikligt! Alla vårdstadier måste utföras i tid och utan mycket fanatism. Överskottsgödsel främjar tillväxten av stam- och lövmassan, men utbytet kan vara noll. Att försumma förebyggande sprutning med insektsmedel kommer att leda till en allvarlig sjukdom även för en växt med hög immunitet. Beskärning som inte görs i tid förvandlar kolonnträdet till ett enkelt dvärgträd med en tät rundad krona.

columnar pear Dvärgpäron Dalikor

Hur klipper du päronet korrekt?

Beskärning av päron på hösten är ett obligatoriskt steg för kronbildning. För att en dvärgpäron ska ha de största fördelarna med en kolonnväxt är det nödvändigt att klippa skotten så att bara två ögon återstår på dem sedan hösten.

På våren och sommaren tas bara skott som drabbats av sjukdomar eller frost bort, eftersom den årliga tillväxten av grenmassa är obetydlig.

Lossa och binda

Dessa två steg är direkt relaterade till varandra. Lossning utförs omedelbart efter skörd av bark från våren och efter skörd, innan växterna förbereds för vinterperioden. Det är nödvändigt att lossa det så att luft och vatten i tillräckliga mängder kommer till växtens rötter, och det är nödvändigt att böja sig för att skydda rotsystemet: från frost på vintern, från skadedjur, överdriven uttorkning eller överdriven fukt på sommaren.

lossna jorden

Låt oss gå vidare till gödselmedel

Kväve är ett grundläggande element för utvecklingen av en växt som smärtfritt övervinner alla stadier under växtsäsongen, upp till maximal möjlig viktökning för sorten. Kväveinnehållande gödselmedel appliceras före blomning och under bildandet av fruktäggstockar. Enligt behovet av införande av kalium, fosfatgödselgödsel och andra spårämnen är det värt att fokusera på tillståndet i pärlbladet.

Förbereder för vintern

Början av förberedelsesteget börjar omedelbart efter att skörden har avslutats, avlägsnas mulcheringsskiktet från marken tillsammans med fallna löv, frukt, insektslarver, patogen mikroflora. För att skydda mot insekter som har valt trädets bark som tillflyktsort för vintring måste stammen täckas med ett lager kalkkalk.

vitkalkande päron

Päronvarianter som inte är de mest frostbeständiga bör förpackas i plast och säckväv. På den lossna marken ovanför rotsystemet läggs ett 10 cm lager färskt (uppvärmande) bark - torv blandat med sågspån eller halm. Med den förutsagda svåra vintern kan du dessutom täcka landet med grangrenar.

Sjukdom och skadedjursbekämpning

Det är lättare att förebygga en sjukdom än att bota den. Den främsta förebyggande åtgärden är sprutning av fruktträd med insektsmedel tidigt på våren, vilket är en bra åtgärd för att bekämpa bladlöss, päronkappar och kvalster. I kampen mot många päronsjukdomar hjälper tobak och citronbalsam som planteras i närheten.

Funktioner för odling i olika regioner i Ryssland

De viktigaste kännetecknen vid odling av kolumnerade päronträd under olika klimatförhållanden är tidpunkten för förebyggande skyddsåtgärder, tjockleken på mulchskiktet och täckmaterialet i själva växten.

columnar päron

Om sprutning av päron på grund av väderförhållandena i Moskva-regionen rekommenderas att utföras under det sista decenniet av april, kommer detta skede i Krasnodar-territoriet att ske i början av månaden.För vuxna växter med frostbeständiga päronvarianter i Moskva-regionen kan du inte använda lindning av trädet i säckväv, sedan för Sibirien och Ural, anses alla varianter av dvärgpäron täcka, vilket kräver obligatorisk isolering.

Skörd och lagring

Skörden som skördas vid teknisk mognad kan hållas färsk, och de mer mogna frukterna kan användas för bearbetning - framställning av marmelad, gelé, kokt frukt, kanderad frukt och annat godis.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa