Hur man sprider ett päron på rätt sätt med gröna sticklingar och andra metoder på sommaren och våren

Odlar en päron i en trädgård tomt, trädgårdsmästare kommer till slutsatsen att trädet måste spridas. Alla dessa aktiviteter kan undvikas om du köper en separat plantor, men det är dyrt. Ett alternativt alternativ uppstår - att få ett fruktträd hemma. Är det möjligt att sprida ett päron och hur man gör det?

Päronavelsmetoder

Du kan få en ny plantor eller flera samtidigt på följande sätt:

 • utsäde;
 • vegetativ.

Den första metoden är tillräckligt lätt. Som regel uppträder problem i senare stadier av trädtillväxt. Utbytet av päron erhållet med denna metod är mycket lågt.


Vegetativ metod - päronspridning med grenar och sticklingar. Vegetativ förökning är den mest populära bland professionella och amatörsträdgårdsmästare. Kombinerar användarvänlighet, snabb trädtillväxt och bra avkastning.

Under de senaste åren har ytterligare två metoder för reproduktion praktiserats i stor utsträckning - av luftlager och med rotskott.

Gröna sticklingar

Idag undrar trädgårdsmästare inte längre om det är möjligt att odla ett päron med en liknande metod. Tekniken var ursprungligen uteslutande känd för agronomer som arbetade inom jordbruksområdet. Nu använder sommarinvånarna denna metod aktivt. Människor gör gröna sticklingar och bearbetar dem med blandningen för att påskynda tillväxten.

päron sticklingar

De bästa sorterna för ympning

Mest populär:

 • lada;
 • Minne av Zhegalov;
 • muskovit;
 • Höst Yakovleva.

Päronvarianter är utmärkta för förökning genom sticklingar.

Hur man förbereder sticklingar

Först måste du välja lämpliga exemplar. Först av allt, var uppmärksam på toppen av fotograferingen, den ska vara grönaktig. Den nedre delen är grov och täckt med bark. Trädets grenar börjar täckas med blad, med undantag för några få övre knoppar.

päron sticklingar

Vid beredning av plantmaterial följs följande villkor:

 1. Skott skärs tidigt på morgonen innan solen går upp. För närvarande är de fyllda med fukt.
 2. Skärning utförs från botten upp (mot njurarna). Klippvinkeln är 45 °.
 3. Välj en vass kniv för skärning. Om det behövs skärps de. Ju skarpare kniv, desto lättare kommer trädet att tåla proceduren.

Innan kniven groddar måste kniven desinficeras. Tack vare detta kan trädet infekteras. Såret som kvarstår på trädet efter skärning behandlas med lera.

Plantering och rotning

Förberedelsen av sätet på sommaren och våren är densamma.För plantor väljs en låda med en höjd av 30-40 cm. Den tredje delen av volymen fylls med ett näringsrikt underlag. Sedan kommer sanden, som måste kalcineras.

päron sticklingar

Valda sticklingar planteras till ett djup av 1,5 cm. Överdriven nedsänkning orsakar utvecklingen av förfall. På våren är lådan täckt med folie för att skapa växthusförhållanden.Bladen på skotten bör inte komma i kontakt med bladen på den intilliggande skärningen. Direktkontakt med glas eller film är otillåtet.

Luftlager

Lämplig om päronet inte har några basala processer. En två år gammal gren hittas på ett ungt träd och böjs mot jorden och ersätter en låda med jord under den. Med hjälp av en tråd eller ett mjukt rep fästs grenen på lådan så att en del av barken är i jorden. Efter ett tag växer sticklingar i marken och bildar ett rotsystem. När plantan blir starkare kan den planteras från moderträdet. Det är enkelt att odla ett päron med luftlager. Groddan slår rot på en ny plats utan problem.

päron sticklingar

Fröutbredning

Du kan också odla ett päron på ett annat sätt - genom att plantera frön i jorden. För att göra detta måste en person gå igenom följande steg:

 1. En behållare med bördig jord förbereds.
 2. Frön från päronsorten du gillar placeras i en låda.
 3. Så snart den växande plantan växer upp, transplanteras den i en större behållare än den tidigare. Proceduren upprepas ytterligare två gånger.
 4. Därefter ska den unga plantan planteras på ett permanent ställe.

Den valda landningstekniken har nackdelar. Trädgårdsmästare som har testat metoden noterar dålig odling av plantor. Ett ungt träd bär inte frukt på länge. Om päron visas på ett träd skiljer de sig i smak och form.

päronfrön

Vegetativ förökning

Denna metod involverar användning av sticklingar som, efter skärning, ympas på ett fruktträd. Med hjälp av vegetativ förökning påskyndas början av frukt. Skörden som päronet ger har en original smak. Men inte allt är så enkelt som det verkar. Det bör finnas ett träd i trädgården, redo för ympning av sticklingar.

Om det inte finns någon måste du börja förbereda grunden för vaccination. Det är möjligt att få en annan sort från en gren som har ympats på ett träd, men det kommer att kräva mycket ansträngning.

Förökning med rotskott

Fruktträd tenderar att bilda små skott från rötter. Plantor förekommer i botten av stammen. Få människor vet att groddar kan grävas upp och transplanteras till en annan plats. Plantorna har sitt eget rotsystem och rotar väl.

Förökning med rotskott

Denna metod är bra genom att en person inte är skyldig att plantera groddar separat eller så frön för att få ett ungt träd. Moderträdet kommer att ta hand om detta. Allt som krävs av en person är att gräva ut en planta. En ung kultur växer mycket snabbt. Om du sköter den ordentligt med omsorg, gödsla den och vattna den regelbundet kommer den så småningom att förvandlas till ett vuxet träd som ger en full skörd. I framtiden kommer detta päron att bli lämpligt för avel.

Korrekt skötsel av planterade plantor och sticklingar

Mannen valde päronförökningsmetoden, efter att ha gjort alla steg i proceduren, och plantan växer dåligt eller utvecklas inte alls. Trädgårdsmästare möter ofta denna situation. Det kan finnas flera skäl till detta fenomen. Den första är användningen av plantmaterial av låg kvalitet, den andra är att man inte följer reglerna för att ta hand om ett ungt träd.

Förökning med rotskott

Päron är en nyckfull växt som behöver ständig vård. Viktiga åtgärder består av många procedurer som utgör ett vårdkomplex:

 1. Vattning.
 2. Eliminering av ogräs i området med stamcirkeln.
 3. Byt marken.
 4. Befruktning.
 5. Insektsbekämpning.
 6. Regelbunden beskärning av grenar.
 7. Förebyggande åtgärder.
 8. Behandling av sjukdomar.
 9. Avlägsnande av fallna löv med ytterligare förbränning.
 10. Värmning för vintern.

vattenpäron

Varje procedur har sin egen tid. Om du inte försummar reglerna och gör allt rätt, kommer 5-8 år plantan att förvandlas till ett vuxet träd. Frukt beror på vårdkvaliteten.

Vår

Så snart hotet om sent frost har passerat, tas isoleringen bort från trädet. Stamcirkeln lossnar och mättar jorden med gödningsmedel. Det rekommenderas att klippa grenarna innan sapflödet påbörjas. Ett päron behöver förebyggande behandling så att skadedjur och sjukdomar inte påverkar tillväxt och fruktbarhet.

Sommar

Under den hetaste tiden på året är vattning i spetsen för underhållsaktiviteter. Päronet bör inte behöva fukt. Vattning för ofta leder till rotrot, så det är bättre att hålla sig till det "gyllene medelvärdet". För att förhindra förtjockning av kronan beskärs grenarna.

Förökning med rotskott

Falla

Förfarandena som genomförs på våren upprepas under hösten. Trädet behöver sanitär beskärning, utfodring och förebyggande av skadedjur. Vitsköljning av bagageutrymmet läggs också till vårdåtgärderna. Andra hälften av den senaste höstmånaden är en bra period att förbereda trädet på vintern.

När det gäller vattning

Det första året efter plantering av en planta på en ny plats utförs vattning varje vecka. I framtiden reduceras frekvensen till 1 gång på 2 veckor. Om sommaren är särskilt varm bör det unga trädet vattnas mycket oftare. Efter fuktning lossnar jorden, vilket ger syre till rotsystemet. I slutet utförs mulchning. Marken runt päronstammen ska inte torka ut och vara skorpig.

Slutsats

När päronet planterats på ett permanent ställe kanske det inte visar tecken på utveckling. Om detta observeras under 1-1,5 år grävs plantan och plantas ett annat prov. För att få en planta planteras flera skott på en gång. Päron är ett fruktträd utformat för multiplikation på olika sätt. Uppfyllelsen av villkoren för varje metod ger ett positivt resultat. Snart kommer en person att njuta av mogna, söta, aromatiska och saftiga päron.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa