Beskrivning av sjukdomar och skadedjur av päron, sätt att bekämpa dem och korrekt behandling

För att odla fruktträd måste du ha kunskap och färdigheter för att ta hand om dem. Många av dem skadas av svampinfektioner som parasiterar insekter. Man måste kunna förhindra sådana förhållanden för att skydda trädet mot dem. Fruktutbytet kommer att vara stabilt, och det kommer inte att vara några problem med odlingens säsong om du vet allt om päronsjukdomar och skadedjur.

Sjukdomar i päron

Oftast uppstår sjukdomar i fruktgrödan av felaktig vård av päronträdet. Det är nödvändigt att utföra ogräs av trädgården, lossna marken i tid. Efter skörd, trimning bränns allt växtskräp.

För utveckling av päronsjukdomar behövs också vissa klimatförhållanden. Så vissa svampinfektioner utvecklas oftare i Moskva-regionen, där det finns mycket luftfuktighet i luften.

Fostersjukdomar

Det finns tecken på vissa sjukdomar på frukt av päronträdet. Då kan du stå utan grödor om den patogena svampen inte neutraliseras i tid.

Sårskorpa

En av de farligaste päronsjukdomarna förknippas med utseendet på olivfärgade fläckar på bladen. Och sedan går de vidare till frukter. Beskrivningen av infektionen inkluderar det faktum att päronmassan börjar härda och spricka. Om svampen verkar på päronet i början av fruktinställningen böjs deras form.

päronskabb

Förhindra utvecklingen av patologi genom att spraya med en 3% -ig lösning av Bordeaux-vätska på våren och 1% - efter blomningen. Klippning av kronan hjälper till att förbättra ventilationen och dess belysning. I behandlingen använder du läkemedel "Skor", "Nitrofen".

Fruktrot eller monilios

När päron skadas av mallen införs sporer av den patogena svampen i dem. Från infekterade frukter sprids sjukdomen till närliggande. Du kan identifiera monilios genom brun hud, koncentriska cirklar av gråaktig råta på ytan... Om de skadade frukterna inte tas bort, kan du nästa år stå kvar utan grödor. Päron behandlas med en lösning av Bordeaux-vätska före och efter blomningen. Glöm inte att samla in och förstöra ruttna frukter.

Fruktrot eller monilios

Sooty svamp

När blad och frukt av päron blir svart, sedan påverkas växten av en sotig svamp. Grödor som är försvagade eller skadade av bladlöss påverkas av infektionen.Genom att släppa en söt och klibbig substans skapar bladlöss marken för utveckling av en sotig svamp. Det är möjligt att undertrycka reproduktionen av sporer av en patogen organisme genom att spraya med "Fitosporin".

Förebyggandet av spridning av infektion kommer att vara kampen mot skadliga insekter, särskilt bladlöss.

Vad som blir sjukt

Skador på päronblad inträffar ofta på fruktträd än på andra växter. Och redan från bladen sprids sjukdomen ytterligare, förstör frukterna, skadar stjälkarna, skjuter.

Pulveraktig mögel

Växter som påverkas av slappsvampen är lätt att känna igen av den vita blom på päronträdets unga löv. Med tiden, istället för det, visas bruna fläckar, som bidrar till att torka bladen, och deras faller bort.

Pulveraktig mögel

Efter att ha hittat tecken på pulveraktig mögel, måste du samla torkade löv och bränna och behandla trädet med "Fundazol" tre gånger med en paus på 10 dagar. En lösning av soda med tvätt tvål är också effektiv.

Rost

Patogena svampar som orsakar sjukdomen vilar på en ena och flyttar sedan till ett päron. Kolonier av parasiter under sommaren kan förstöra fruktgrödan. Ett tecken på en rostinfektion är förekomsten av bruna fläckar på bladen, som börjar svälla på hösten. Processer med sporer visas från dem. De rör sig med vinden till enen för att påbörja sin sjukdom som orsakar våren.

rost på päronet

Lägg märke till rostiga fläckar på våren på en pärons lövverk, det är brådskande att ta bort alla sjuka löv, klipp av grenarna. För bearbetning är antingen en lösning av Bordeaux-vätska eller kopparoxiklorid lämplig. En infusion av träaska är också lämplig, 500 gram per hink vatten. Och enen måste tas bort från trädgården eller transplanteras till en annan plats, bort från päronträdet.

Brun fläck eller phyllostictosis

I maj-juni manifesteras sjukdomen som ljusgröna fläckar på bladen. De är runda och små i storlek. Därefter förändras fläckarnas färg till gul eller brun. Nedanför, på päronens bladplattor, syns en gråaktig eller brun blom, där det finns sporer. Bladen börjar dö av, vilket leder till en fördröjning i päronens tillväxt. I kampen mot phyllostictosis är det nödvändigt att använda droger mot svampen. En lösning av Bordeaux-blandningen 1% är effektiv liksom kopparsulfat.

Brun fläck eller phyllostictosis

Mosaiksjukdom

Löv med vitaktiga ringar på plattan är ett tecken på en virussjukdom. Faran med sjukdomen är att det är omöjligt att bota växten. Bättre att rycka ut sjuka träd för att rädda trädgården från förstörelse. Kampen mot viruset är att förstöra parasitinsekter från fruktgrödor i tid.

Septoriasis

En av de vanliga päronsjukdomarna, septoria, kännetecknas av vita prickar på bladbladet. Platsens kontur har en mörkbrun kant. I mitten av dem finns svamparna i svampen, som multiplicerar i den varma, fuktiga sommaren. Om du inte kämpar mot patologin, kommer senast augusti lövverket från päronet att falla av, och trädet kommer in i vintern försvagas.

Septoria päron

Infektion kan förhindras genom att rengöra och bränna bladverk på hösten genom att gräva en trädstamcirkel. Av preparaten används fungicider som sprutar trädgården i tre steg.

Pärons stam- och rotsjukdomar

Det finns sjukdomar som påverkar stjälkar, skott av fruktträdet. Oftast är detta virusinfektioner som är särskilt farliga för kulturens liv. De leder till deformation av stammen, uppkomsten av tillväxter, kottar och fördjupningar på barken.

Svart päroncancer

Hur Antonov eld bränner en trädsjukdom. Stam och grenar ser brända ut. Barken brister, täcks av sprickor, vars kanter ständigt är våta. De penetreras av patogena mikroorganismer, svampsporer.

Svart päroncancer

Behandling mot päroncancer är att skära barken i frisk vävnad. Samtidigt behandlas sektionerna med en lösning av kopparsulfat täckt med trädgårdsvar. I de första stadierna av sjukdomen kan du rädda päronet.

Cytosporosis

Svampen med cytosporos påverkar barken från trädgårdsskötsel.Oftast tränger det in i vävnaden i ett träd på brännskador, frostskador. På det drabbade området börjar det flaka av, torka ut och bli en rödbrun bark.För att bekämpa sjukdomen rengörs den skadade barken genom att belägga de skära platserna med lera eller tonhöjd. Det är nödvändigt att skydda päron från skador genom att vitna stammarna på hösten och våren.

Rotcancer

Sjukdomen manifesterar sig på rötterna, oftare rotkragen. Dess tecken inkluderar tillväxt i olika storlekar och former. Små, gråvita ärtliknande tumörer. Men när de utvecklas ökar de i storlek, blir bruna, lignifierar.

Rotcancer

Plantor som drabbats av cancer dör, även om de till en början utvecklas snabbt. Innan du planterar päronplantor måste du noggrant undersöka rotsystemet och ta bort tillväxten. Efter trimning är det nödvändigt att bearbeta rötterna med en lösning av kopparsulfat och sedan skölja med vatten. En lösning av borsyra, 10 gram per 10 liter vatten, är lämplig som desinfektionsmedel.

Bakteriell brännskada

Symtom på en brandskador inkluderar:

 • svärtning av njurarna, deras uttorkning;
 • torkning av blommor;
 • curling blad;
 • mörkare av bagageutrymmet.

Bakteriell brännskada

Det är svårt att upptäcka sjukdomen omedelbart. När ett träd är helt svart kan det inte sparas. Med en lätt infektion kan sjuka grenar skäras av och brännas. Skärplatsen måste behandlas med kopparsulfat.

Det rekommenderas att bli av med en bakterieförbränning med kopparhaltiga preparat som "Skor".

Päronparasiter och metoder för att hantera dem

Fruktgrödor har många skadedjur som försöker leva av dem. Päron lider av både stora parasiter, fjärilslarver och helt osynliga, men orsakar stor skada på frukt, blad, blommor och trädskott.

Gallmite

En vuxens längd når lite mindre än 2 millimeter, så det är svårt att märka ett insekt med en vit eller rosa färg.

Gallmite

Skadedjur övervintrar i njurvågen, där honan lägger ägg. Från dem dyker upp horder av hungriga fästingar som gräver i de blommande bladen. Svullningar, galls uppträder på bladplattorna. Håller sig samman bildar de en kontinuerlig tumör. Efter en tid börjar gallarna att spricka, sedan letar kvalsterna efter nya platser att äta sig själva. Insekter påverkar negativt trädets utveckling, frukt, därför måste kampen mot dem vara i tid.

Behandling av växten med organofosforberedningar och innehållande klor kommer att vara effektiv. Det är nödvändigt att spraya päronet två gånger med en paus på 2 månader.

Hagtornfjäril

En stor fjäril med vita vingar snörda med svarta vener kan ofta ses i trädgården. Larverna är farliga för päronträdet. Larver med grå färg med orange längsgående ränder är frossiga och förstör växternas äggstockar, blad och blommor.

Hagtornfjäril

Du kan bekämpa parasiter genom att förstöra deras bon, som de förbereder från blad som rullas in i ett rör och lindar dem med spindelnät. Det är nödvändigt att behandla trädet och marken i rätt tid med insektsmedel som "Chlorophos".

sawfly

Sågblommor, som är särskilt vanliga under våta perioder, utgör en risk för grödor. Honan lägger ägg i behållaren på varje knopp. Sedan utvecklas larver i dem, som inte går utanför, men matar, vilket gör rörelser i päronens frukter. Under en utvecklingsperiod på 20 dagar förstör 1 larva upp till 4 frukter. Sågflygens vitala aktivitet leder till en förlust på 60% av grödan.

Antalet insekter minskar när regelbunden grävning av rotcirkeln görs, jorden lossnar. Det är nödvändigt att spraya trädet före blomning och efteråt med produkter som innehåller organofosforföreningar.

Sawfly på ett päron

Päron koppar

Av alla typer av suger gör den fläckiga skadan mest trä. Under säsongen utvecklas 3-4 generationer av parasiten. Det är nödvändigt att starta kampen mot insekter tidigt på våren, tills bladen blommar. Du kan bota ett päron genom att spruta med droger på en varm, vindlös, alltid solig dag. Det är då som kaparna är aktiva.Trädet behandlas med "Aktara" eller "Karate". Före och efter blomningen är det bättre att spraya växten med Dimilin. Du måste också utföra procedurerna i juli två gånger med ett intervall på 10 dagar.

Päronmal

Fjärilen är ett insekt med mörkgrå vingar, dekorerad med tvärgående striation. I juli slutar fjärilarna att flyga, vid denna tid börjar larverna, efter att de kläckts från äggen, börja aktivt mata på päronmassan. Upp till 5 larver kan bosätta sig i en frukt. Efter utfodring lämnar larver frukterna och vilar i kokonger under ogräsrötterna.

Päronmal

Det är nödvändigt att städa trädgården från lövverk, gräva upp marken runt träden, då frosten förstör parasiternas larver.

Splintved

Skalbaggen skadar barken av fruktgrödan genom att göra horisontella passager inuti. Tuggummiet börjar rinna vid trädet och det försvagas. Vita larver gnager genom tvärledningarna, vilket leder till allvarliga skador på päronet och till och med dess död. Sapwood-kontrollen inkluderar:

 • beskärning och bränning av sjuka grenar;
 • rengöring av barken från lavar och mossor;
 • vitkalkning av bagageutrymmet;
 • sprayning med "Aktara" efter blommande med upprepning av behandlingen efter 2 veckor.

Sapwood på ett päron

Injektioner i barken med lösningar "Arrivo", "Decis" hjälp.

Bladblad grå

Bladlöss som är osynliga för ögat gör stor skada på trädgården. Efter att ha lagt sig på en pärons blad lämnar det sina klibbiga sekret. På grund av detta påverkas en ung planta av en sotig svamp. Även om det är svårt att upptäcka bladlöss kan det identifieras av myrorna på päronet.

Dessutom börjar bladen krullas i ändarna, blir klibbiga vid beröringen. Genom att vrida botten på plattan kan parasiterna ses.

Behandling mot bladlöss utförs med kemikalier tre gånger. De mest effektiva läkemedlen är "Confidor", "Fitoverm". Från folkläkemedel, besprutning med tvålvatten, infusion av blommor och maskros stjälkar används på sommaren.

Bladblad grå

Bladrulle

Ett insekt som mäter 2,5 millimeter har en mörkgrön eller gulaktig färg med en vaxartad beläggning. Dess fertilitet är slående, eftersom honan lägger upp till 500 ägg per säsong. Som bladätande parasiter, sätter skadedjur sig på de gröna delarna av växten och börjar livnära sig på dem. Bladlöss bestäms av löv tvinnade i ett rör, av en klibbig substans som rinner ned barken och grenarna.

Kampen mot insekter startas tidigt på våren genom att spruta växterna med "Preparation 30". Senare används medlen "Landing", "Atom". Att bli av med lövrullarna kommer att få bete. Fermenterad juice eller kompott hälls i plåtburkar och hängs på träden över natten. På morgonen fylls de med vuxna insekter. Du kan manuellt samla bladen med ett sugrör där bladvalsarna finns och bränna dem.

Bladrulle på ett päron

Förebyggande och skydd av päronträd från sjukdomar och skadedjur

Att förhindra attacker mot sjukdomar och skadedjur på trädgårdsodlingar är enklare än att behandla dem senare. När allt kommer omkring måste du använda kemikalier, som skadar päronfrukterna. Förebyggande åtgärder måste genomföras i tid:

 1. Platsen för att plantera päron väljs där jorden inte blir överbelastad på grund av grundvattnets nära placering.
 2. De gräver upp stamcirkeln på hösten, efter skörd och på våren.
 3. Lossning och ogräsning är viktigt vid sjukdomsförebyggande och skadedjursbekämpning.
 4. Beskärning av torra, skadade kvistar ger en möjlighet att öka belysningen och friskluftflödet in i kronan.
 5. Förbränningen av växtrester utförs utan fel, vilket förstör viloläge skadedjur och patogena mikroorganismer.
 6. De tar hand om barken, lappar upp sprickor, skador med tonhöjd, blekning.
 7. Trädgården sprayas med Bordeaux-vätska på våren och hösten.

bordeaux vätska

Dessa är de viktigaste åtgärderna för att förebygga sjukdom. Men vi måste tillämpa vår egen behandling för varje typ av patologi.

Bekämpa sjukdomar och skadedjur med folkrättsmedel

Kemikalier, insekticider, akaricider, bekämpningsmedel, fungicider används när det är omöjligt att hantera försummad patologi. I de inledande stadierna är folkläkemedel, testade av trädgårdsmästare i praktiken, lämpliga. Päron som drabbats av bladlöss och kvalster behandlas med tobaksinfusion. Det framställs av ett kilo shagavfall i 5 liter vatten. Efter 24-timmars infusion, placera behållaren på elden, koka i en timme. Så snart lösningen har sänkt sig, filtreras den och späds ut med vatten. 500 ml infusion hälls i en hink med vatten.

För bättre vidhäftning till bladen, lägg till 100 gram tvålspån.

Infusion av lökskal framställs på följande sätt: 20 gram skal dras i 1 liter vatten. Sprayträd påverkade av bladlöss, kvalster, 3 gånger i månaden med en paus på 10 dagar.Sågfilen är rädd för svavelgasning. Hälften av tändstickan läggs i rökaren och blåser rök på päron.

strö päron

Infusion av läsk och tvål hjälper till med pulverformig mögel. Det behandlas efter att bladen blommar var sjunde dag. Du kan inte utföra proceduren under blomningen. Du kan ersätta medlet med en infusion av gödsel, som är beredd från 1 del av en mullein och 3-4 delar vatten. Innan behandlingen späds lösningen med vatten 1: 3. Används för att spruta mot skadedjur infusion av röd paprika, maskros, kamomill, celandine.

Är det möjligt att spraya ett päron med frukt

Det finns vissa regler och villkor för bearbetning av päron från skadedjur och sjukdomar. Vanligtvis utförs proceduren tidigt på våren innan bladen blommar. Då kommer perioden innan blommor och efter att de faller kommer att vara gynnsam. Använd inte kemikalier under päronfrukt. Detta kommer att påverka skörden negativt. I sällsynta fall kan du använda folkrättsmedel, men två veckor innan du skördar frukterna.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa