Vad gör man om det finns gula fläckar på en pärons löv, orsakerna till sjukdomen och dess behandling

Den farligaste sjukdomen för ett träd är rost. Du måste genast veta vad du ska göra om det finns gula fläckar på päronens löv. Tidigare var sjukdomen praktiskt taget okänd, men nu finns detta fenomen i nästan varje träd. Om du vidtar åtgärder i tid, finns det stora chanser att återhämta sig. Du bör också vara uppmärksam på växande växter i närheten som kan vara en smittkälla.

Vad det är?

På den drabbade växten täcks bladen med rödorange fläckar med en gul kant. Färgen blir gradvis mörkare. Då deformeras de orange fläckarna och sväller. Börjar likna en tumör. På grund av detta faller den drabbade plattan av.

Orsaker till sjukdomen

Sjukdomens skyldige är en svamp. Den attackerar växten på sommaren och berövar hälften av sin skörd. Bäraren av sjukdomen är enen. Det är på det att infektionen vilar. I vått, blåsigt och viktigast varmt väder bryter de öppnade sporerna av och transporteras över långa avstånd. Just nu inträffar fruktkulturens infektion. Efter ett tag visas förändringar gradvis på bladverket.

Röda fläckar märks särskilt i juli. De förvandlas sedan till "horn" och leder till bladfall. För vintern flyttar infektionen tillbaka till enen.

Hur utvecklas sjukdomen?

Om bladen täcks med orange fläckar efter att blomningen är klar, är kulturen sjuk. På sommaren sprider infektionen till bladblommorna. Sedan bildas bruna eller röda fläckar på utsidan samt individuella prickar.

gula fläckar på päronet

Toppen är på hösten. Tillväxter visas som är synliga på insidan av bladen. De är fyllda med svampsporer som sedan sprids.

De sorter med lägsta immunitet

Om bladen är täckta med gula fläckar betyder det att en växt som inte är resistent mot rost växer på platsen. Den lägsta immuniteten hos sorter:

 • Bude Ardanpon;
 • Clapps favorit;
 • Dikanka är vinter;
 • Bota.

När du köper bör du inte stoppa ditt val på dessa sorter.

gula fläckar på päronet

Varför rost är farligt

En sjuk växt lämnar tidiga blad. Kronbladet blir mörkt och fläckar visas på skotten. Som ett resultat minskar antalet äggstockar, vilket är orsaken till det låga utbytet. Frukten börjar falla av innan de når teknisk mognad.

Vad är faran mer:

 1. Kulturen blir svag immunitet i naturen. Därför, efter att ha skadats av rost, blir växten mycket känslig för andra sjukdomar och attackeras av skadedjur.
 2. Minskad immunitet följs av att växtens vinterhårdhet sänks. Skott som drabbats av sjukdomen tål inte frosten. Som ett resultat kommer frosthål och sprickor i olika storlekar att dyka upp på ytan. Hågar bildas på sin plats, vilket bidrar till att trädet förstörs, eftersom kulturen på grund av skada på barken blir instabil vid dåliga väderförhållanden.
 3. Rost minskar anläggningens fotosyntes. Detta förhindrar att trädet utvecklas ordentligt och försvagar det. Om du inte börjar behandlingen omedelbart, kommer växten inte att kunna överleva frosten.
 4. I ett sjukt päron blir frukterna små. Därför, i närvaro av rost, kommer det definitivt inte att finnas en stor skörd. Mycket ofta bär inte ett träd som har återhämtat sig nästa år.

gula fläckar på päronet

Päronkorrosionsmetoder

Det är möjligt att bota en växtsjukdom på olika sätt. Det viktigaste är att börja slåss i tid.

Mekanisk kamp

Sedan början av våren undersöks planteringarna ständigt. Komplex av åtgärder:

 1. För att rädda växten utförs beskärning i tid i början av säsongen. Innan knopparna blommar, skärs de infekterade grenarna av och måste brännas. Snittet görs på ett avstånd av 13 centimeter från de skadade områdena.
 2. Såret som orsakas av rost på stammen skärs till friskt trä. Sedan behandlas webbplatsen med järnvitriol.
 3. Klipp ut ener i närheten. Eftersom de bildade sporerna i bladens pustlar har börjat flyga till enen för vidare utveckling, på vilken de kommer att växa igen och övervintrar i gelatinös tillväxt. På våren flyger de isär igen för att bosätta sig på ett päron.
 4. Plantera bättre rostbeständiga sorter.
 5. Ta bort fallna löv, trasiga och klippta grenar från under stammen. Du kan inte kasta bort dem. Det enda rätt beslutet är att bränna det. Alla skott som förekommer under kulturen skärs ut för att undvika spridningen av sjukdomen.
 6. Jorden lossnar ständigt och ogräs tas bort, vilket kan vara källor till svamptillväxt.

gula fläckar på päronet

En viktig regel! Verktygen som används för att rengöra anläggningen måste desinficeras. Annars under nästa behandling kommer sjukdomen snabbt att spridas till friska planteringar.

Om rostiga fläckar inte uttalas, kan kulturen behandlas med droger.

Kemikalier

För behandling används fungicider. Det rekommenderas att spraya med kolloidalt svavel. Lösningen bör vara 0,4%. Den drabbade växten behandlas 5 gånger:

 1. Innan blomningen.
 2. Efter blomningen.
 3. När bladen visas.
 4. När frukterna börjar växa.
 5. När bladen faller

Om du bearbetar växten vid tidpunkten för blomningen, kommer frukterna också att smittas av rost.

Cumulus DF

Behandlingen utförs också med läkemedlet:

 • "Kumulus DF";
 • "Poliram DF".

När du bekämpar gulorange fläckar och mörka fläckar rekommenderas det att växla svampmedel, annars kommer svampen att utveckla immunitet.

Om bladen drabbas av orange fläckar och mörka fläckar, rekommenderas att behandla med Iskra. Dess fördelar inkluderar:

 • inte giftigt för fåglar och gynnsamma insekter;
 • säkert för alla växter;
 • har en gynnsam effekt på planteringar;
 • hjälper till att öka avkastningen.

Men läkemedlet har också en nackdel. Det är förbjudet att använda i områden med fiskerikammare.

gnista drog

Även i kampen mot sjukdomen hjälper "Strobi". Detta är en ny generation läkemedel. fördelar:

 • utgör inte någon fara för varmblodiga och gynnsamma insekter;
 • kompatibel med många droger;
 • inte beroendeframkallande;
 • har inte fytotoxicitet;
 • utfällning tvättar inte bort läkemedlet;
 • tillåtet att applicera vid blomningen.

Bredverkande läkemedel - "Green Belt". Det hjälper till att bekämpa inte bara rost utan också fläckar, skabb. Fördelarna inkluderar:

 • bekämpningsmedel kompatibilitet;
 • säkerhet för fåglar, insekter;
 • skadar inte växter.

Läkemedlet är inte kompatibelt med de flesta fungicider.

Raek drogen

Det är värt att uppmärksamma läkemedlet "Raek". Det är en systemisk fungicid. fördelar:

 • inte fytotoxisk;
 • utfällning tvättar inte bort produkten;
 • kompatibel med andra droger;
 • utgör ingen fara för gynnsamma insekter.

Folkrättsmedel

Erfaren sommarinvånare genomför kampen med hjälp av infusion:

 • Aska. En infusion av 500 gram ask och en hink med vatten (10 liter) hjälper till att bli av med sjukdomen. Blandningen omröres och lämnas i 2 dagar.
 • Tvål och läsk. Tvättsoda (65 g) kombineras med tvålflingor (50 g). Häll i vatten (10 l). Rör om och låt stå i en halvtimme.
 • Kungsljus. En infusion av två delar vatten och en del av uppslamning hjälper från rostiga fläckar. Sätt åt sidan i ett par veckor. Hälls sedan i blandningen dubbelt så mycket vatten som infusionsvolymen och vattna växten. En hink räcker för ett moget träd.
 • Marigold. För att göra detta, samla en halv hink med blommor, som måste vara färsk. Och de fyller den med samma volym vatten. En viktig punkt - varmt vatten behövs. Täck med ett lock. De lägger den i källaren i två dagar. Sedan hälls 50 g spån av tvätt tvål i den ansträngda infusionen och blandas.

aska i handen

För en uttalad sjukdom, använd också en avkok av hästsvans eller en gödningsdusch från en urealösning. Karbamidlösningen är mycket lätt att tillbereda. Det är en mångsidig produkt som kan hjälpa gödsling, eliminera skadedjur och bekämpa sjukdomar. För att göra detta, ta 7 liter vanligt vatten för 350 g produkt. Rör om och bearbeta före frost.

Det rekommenderas att inte bara spruta växten utan också de fallna bladen.

Förebyggande behandling

Om sjukdomen besegrades, stängdes alla enberstoppar i närheten och det finns ingen skog i närheten, det finns fortfarande ingen garanti för att rosten inte kommer att återvända igen. Sjukdomen är svår att utrota, så du bör ständigt övervaka växternas tillstånd i flera år efter botningen och vidta förebyggande åtgärder. Vilket innefattar:

 • avbrott i tid;
 • för att täcka nybildade sprickor och frosthål;
 • mata i tid, en frisk växt har mycket fler chanser att motstå plågor;
 • smaksatt jord, detta kommer att bidra till att stärka immunförsvaret och skydda mot åkommor.

drogen Gamair

För att förebygga, behandla flera gånger per säsong med ett av läkemedlen:

 • Bordeaux-vätska, du behöver en 3% -lösning;
 • "Horus", 10 liter vatten blandas med 2 gram läkemedel;
 • "Gamair", du behöver 10 g per hink;
 • "Alirin" eller "Raekom" är utspädda, som det tidigare botemedel.

Tips att följa för trädhälsa:

 1. Päron odlas långt från enen.
 2. Ordna vindtäta planteringar runt trädgården. Detta hjälper till att skydda planteringarna från vindburna svampsporer. Alla växter är lämpliga som skydd, det viktigaste är att deras höjd är minst en halv meter mer än ett päron.
 3. Om en prydnads einer växer i närheten, inspekteras de ständigt för sporer. Denna växt behandlas också profylaktiskt, som ett päron.

Om du identifierar en sjukdom i det inledande skedet och omedelbart tillämpar nödvändiga åtgärder, kan du bli av med sjukdomen på ett år. Var inte rädd för att andra fruktträd som växer i närheten kommer att smittas av sporer. Sjukdomen överförs endast till enbär.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa