Hur kan du mata ett päron på våren, sommaren och hösten, regler och normer för befruktning

Trädgårdsmästare är intresserade av vad de ska mata päronet. Eller kanske detta inte krävs? Ekologiskt (dvs. naturligt) jordbruk är på modet idag. Och jorden är ganska bördig. Men för att få en riklig skörd behöver päronet definitivt mat. Och det bör införas enligt reglerna med hänsyn till normer och villkor. Endast i detta fall kommer trädet att glädja ägarna med läckra frukter.

De viktigaste typerna av gödningsmedel för utfodring av päron

För god näring behöver päronet två grupper av gödselmedel: organisk och mineralisk.

Mineralgödsel

Mineralgödselmedel appliceras på våren och hösten. Dessutom varierar antalet komponenter i vikt beroende på säsong.

Kväve

Detta element är nödvändigt för att bygga upp grön massa. Päronet kommer inte att kunna bilda tillräckligt med blad som krävs för fotosyntes. Unga skott utan kväve bildas i otillräckliga mängder. Men ett överskott av ett element är lika skadligt som dess brist. Ett päron som är överfodrat med kväve blir ett välsmakande byte för bladlöss: juice är särskilt söt på grund av de sönderdelade sockerarterna.

Och överfedda päron drabbas oftare av svampsjukdomar. Därför är det nödvändigt att följa normerna när man applicerar gödselmedel på jorden.

Fosfor

Elementet är nödvändigt för full mognad av päronfrukter. Huvuddelen av gödningsmedlet är fosforsyraanhydrid (upp till 20 viktprocent). Det absorberas endast med tillräcklig fukt i jorden.

matande päron

Kalium

Ett viktigt element för att göra höst- och vinterfoder av päron. Kaliumsalt (kaliumklorid + natriumklorid) appliceras på våren före och under blomningen för att bilda ett stort antal äggstockar. Nackdel: innehåller klor.

Magnesium

Brist på magnesium i jorden orsakar en avmattning av pärontillväxten. Industrin producerar vattenolöslig gödningsmedel (vermikulit), som vid applicering och efterföljande bevattning berikar jorden med magnesium. Magnesium är en del av kaliumgödsel... Bland trädgårdsmästare är magnesiumsulfat, som är lösligt i vatten, populärt.

magnesiumsulfat

Superfosfat

Den mest populära fosformat. Innehåller kalciumsulfat, som absorberas när det finns ett överskott av vatten i jorden. Dubbel superfosfat mer ekonomiskt och effektivt. Den är fri från kalciumsulfat.

Komplexa gödselmedel

Industrin producerar komplexa mineralgödselmedel. De innehåller kväve, kalium och fosfor i de mängder som krävs av växter. Höstgödningsmedel innehåller inte kväve (eller innehåller, men i minimala mängder).Det är mycket bekvämare att använda dem: du behöver inte blanda komponenterna, du behöver bara mata enligt instruktionerna.

päron

Organiska gödningsmedel

Naturen har tagit hand om växtnäring. Att veta hur man använder naturliga produkter kan betydligt minska kostnaderna för att köpa gödselmedel.

Gödsel och humus

För utfodring av päron används gödsel från växter: getter, kor, får, hästar, kaniner. Grisgödsel används som en sista utväg (på grund av de allätande svin). Det är en värdefull kvävekälla i en lätt smältbar, dvs kelaterad form. Men färsk gödsel kan inte appliceras under ett päron på grund av den stora mängden ogräsfrön och en aggressiv miljö.

Efter att ha köpt färsk gödsel rekommenderas:

 • lägga råvarorna på ett ark av metall eller plywood;
 • bilda en kon;
 • täck med en film eller järn från regn och torkning;
 • ta bort filmen och vänd gödsel var sjätte månad;
 • fukta vid behov.

humus i händerna

I detta tillstånd åldras gödsel i 3 år. Under denna tid sönderdelas råmaterialet och förvandlas till humus. Det är detta som bör föras under päronet.

Fågeluttag

Detta är en mycket aggressiv utfodring. Droppningar av färsk fågel som införts under ett ungt päron kan bränna rotsystemet i ett träd. Fjäderfäavsamlingar uppsamlas och torkas, hälls sedan i påsar och förvaras på en sval torr plats.

Före användning omrörs ett glas torra råmaterial i en hink med vatten och infunderas under en vecka. Sedan, före användning, kombineras en liter infusion med 10 liter vatten och träden matas.

Träaska

Det är en prisvärd och effektiv pärongödsel. Ask innehåller: kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan. Men det bör komma ihåg: utfodring, i kombination med vatten, ger en alkalisk reaktion. Därför använder vissa trädgårdsmästare aska för att avoxidera jorden.

Träaska

Det rekommenderas att använda sikt ugnsaska för att göda päronet. Användningsgrad: 1 liter burk för 1 vuxen växt. Det är viktigt att komma ihåg: aska minskar kvävegödselens effektivitet, därför är det inte värt att mata päronet samtidigt.

Benmjöl

Benmjöl - den viktigaste källan till fosfor för päron. Ytterligare gödningsdelar är:

 • järn;
 • mangan;
 • magnesium;
 • zink;
 • jod;
 • kobolt;
 • kalium;
 • kalcium.

Benmjöl

Fördelen med gödselmedel är komponenternas kelatering (tillgänglighet för päron) och låga kostnader.

urea

Kvävekälla för päron. Viktiga fördelar:

 • kelatering (anläggningstillgänglighet);
 • klar löslighet i vatten;
 • utmärkt resultat av bladförband.

Det är viktigt att komma ihåg: sprutning tidigt på våren med en högkoncentrerad urealösning ger inte bara näring, utan skyddar också växten från skadedjur och förseningar i blomningen.

urea i en påse

Hur och vad man ska mata ett päron på våren?

På våren måste päronet matas för att fylla på näringsämnena och förbereda växten under fruktperioden. Det rekommenderas att konsekvent utföra ett komplex av förband.

Innan blomningen

Omedelbart efter att ha vaknat rekommenderas att vattna trädet med en lösning av nitrat: 2 matskedar pulver per 10 liter vatten. Det är viktigt att komma ihåg: lufttemperaturen måste vara över +5 grader Celsius.

Under blomningen

Under denna period är det användbart att ge en flytande toppförband. Gödsla päronet väl med en urealösning: ett halvt glas per 10 liter vatten. Det är användbart att kombinera flytande gödsling med vattning: fukta nästan stamcirkeln ordentligt och lägg sedan till lösningen.

blommande päron

Efter blomningen

Under denna period appliceras nitroammophoska en gång under träden. 100 g torr gödningsmedel späds i 20 liter vatten. Under fruktinställningen krävs det att göra fosfat-kaliumgödselmedel... Utan detta kommer frukterna att smula och krympa.

Bladdressing

Det är användbart att ge det till unga träd som ännu inte har vuxit ett kraftfullt rotsystem. Gödselmedel (kväve, fosfor, kaliumklorid) späds ut i vatten och sprutas över päronens löv.

Det är viktigt att komma ihåg: sprayning bör utföras i torrt, molnigt (eller efter solnedgången), lugnt väder. Om det regnar inom 3 dagar efter utfodring ska det upprepas.

Sommarmatning av fruktträd

På sommaren måste utfodringen fortsätta. De utförs under fruktperioden och slutar med att skörda frukt.

matande päron

I juni slutar päronet att blomstra. För närvarande är det användbart att mata det på arket med en lösning av kvävegödselmedel: urea, grön gödselmedel... Infusionsfärgen ska vara lätt, som svagt bryggt te. I juli börjar frukterna att ställa in. Sprutning med en lösning av fosfor och kalium bör sättas till bladförband.

I augusti, två veckor efter den sista bladförbandet, rekommenderas att applicera en blandning av fosfor och kaliumgödselmedel i jorden. Lossa jorden i stammcirkeln. För att förhindra att frukterna smälter rekommenderas det att gödsla med en lösning av fosfor-kaliumgödselmedel varje 2-3 veckor. Sådan näring är nödvändig för päronet för att mogna frukter av hög kvalitet.

Det rekommenderas att stoppa matningen 3 veckor före den förväntade skörden. Detta är nödvändigt för att få miljövänliga frukter.

Grundläggande regler för höstdressing

På hösten, efter skörd, kräver trädet påfyllning av näringsämnen. Gödselmedel bör bestå av fosfor, kalium och kväve. Men fosfor och kalium utgör en del och kväve - ¼ viktdel.

matande päron

Alla komponenter blandas i torr form och sprids runt omkretsen av stammcirkeln. Dessutom bör huvudmängden placeras längs cirkeln, som är utsprånget av kronan på marken. Därefter lossas jorden till ett djup av 7-10 cm.

Hur man gödslar ett päronträd före vintern

Att ta hand om ett päron innebär vinterfoder. Utan det kommer trädet inte att överleva vintern väl. Befruktningens syfte är att nära växten men förhindra tillväxt av grön massa. Skotten har inte tid att mogna och dö, och trädet kommer att spendera energi på deras tillväxt. Gödselmedel bör appliceras i slutet av september - början av oktober. En sammansättning av fosfor och kalium med tillsats av kalcium och magnesium appliceras längs stammcirkelns omkrets. Då grävs jorden upp.

Toppförband efter plantering

En enkel men mödosam händelse hjälper det unga päronet att slå rot och börja bära frukt förr. Och trädgårdsmästaren kommer att undantas från att mata trädet under de kommande tre åren.

matande päron

Det rekommenderas att göra en landningsgrop före plantering. När den placeras som planerat på våren förbereds den på hösten. Om sommarinvånaren vill plantera ett päron på hösten, måste gropen förberedas på våren. Hur man fortsätter:

 1. Gräv ett hål 70 x 70 x 70 cm. Lägg mogen kompost eller humus på botten med ett lager på 10-15 cm.
 2. Blanda den borttagna marken med fosfor, kalium (1: 1), mangan, kalcium. Fyll gropen med denna blandning.
 3. Jämna och komprimera marken. Lägg ett ark med plywood eller linoleum ovanpå (för att förhindra jorderosion).

Innan plantering, gräva ett hål av en sådan storlek att päronets rotsystem passar. Sedan grävs en tapp för bindning i och plantorna sänks ner i den. Jorden runt är komprimerad, ett spår bildas för vattenflöde och plantningarna vattnas.

Tips för nybörjare

Nybörjare bör komma ihåg de grundläggande reglerna för päronfoder:

 • det är omöjligt att odla en god skörd utan toppdressing;
 • Misslyckande med gödsling är lika farligt som överbefruktning;
 • det är viktigt att en växt får ett fullständigt komplex: mineralgödsel och organiska ämnen;
 • mikro- och makroelement bör inte försummas;
 • För att få stabila utbyten är det viktigt att ge trädet bladfoder;
 • mängden gödningsmedel beror på päronets ålder.

Med förbehåll för reglerna för toppdressing får trädgårdsmästaren alltid ett stabilt utbyte av välsmakande frukter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa