Fullständiga egenskaper och beskrivning av den columnar päronsorten Medovaya, plantering och vård

Honey pear-sorten har länge varit känd för trädgårdsmästare. Små träd ger upp till 35 kilo frukt per säsong. Frukten av honungspärren är saftiga, söta och stora. Grenarna är rikligt strödda med mogna frukter, böjda under sin vikt. I slutet av september mognar frukterna, de måste plockas för hand. För att säkerställa ett högt utbyte tidigt på våren måste trädet matas med organiskt material, och innan det blommar måste det behandlas med fungicider och insektsmedel.

Detaljerad beskrivning och sorts egenskaper

På sextiotalet av förra seklet fördes en honungpäron ut på Krim-trädgårdsstationen. Förnamnet är Crimean Honey. En ny typ av päron erhölls genom fri pollination av den berömda franska sorten - Bere Bosc.

Det rekommenderas att odla honung i regioner med ett varmt klimat. Med rätt skydd för vintern kan denna sort växa i centrala Ryssland. Päron är en kallbeständig kultur som tolererar korta frost på 20 grader väl.

Ett träd med en pyramidal, inte särskilt tät krona, "sträcker sig" upp till 2,15 meter höjd. Frukt mognar under hösten (slutet av september). Frukt inträffar som regel inom 3-5 år. Honung anses vara en delvis självfruktbar gröda. För bättre pollinering rekommenderas att plantera minst två pollinerande träd i närheten, till exempel Chudesnitsa-sorten, Bere Bosk.

Pollinatorer måste ha samma blommande och mogna perioder.

Honungens frukter är inte små och väger 345-525 gram. Fruktformen är päronformad, ojämn på ställen ojämn. Ett moget päron har en gulgrön färg med en ljusbrun rodnad. På sin släta tunna hud är grågröna, små prickar synliga. Massan är sötaktig, med en honungsmak, smälter i munnen. Frukterna innehåller en hög andel socker och C-vitamin.

päronhonung

Päron - saftig, öm, aromatisk, något fet, med krämig massa. Mogna frukter faller inte från grenarna, de måste plockas för hand. Päron mognar i slutet av september. Upp till 37 kilo söta frukter kan skördas från ett litet träd.

För ungefär tjugo år sedan uppföddes en kolonnartad variation av honung. Frukten smakar samma sak som huvudsorten. Den kolonnära päronet har en rak stam upp till 1,95 meter hög, det finns ingen spridningskrone, alla grenar pressas mot huvudstammen.

Produktivitet - 15-25 kg per träd.Flera underarter av den columnar päron har avlats. Frukter av olika sorter mognar vid olika tidpunkter - från augusti till oktober. Det finns höst- och sommarvarianter av honungssömnadspäron.

columnar variation

De viktigaste för- och nackdelarna med honungspäron

Positiva egenskaper hos kultur:

 • tidig mognad (fruktning i 3 år);
 • kompakt trädvy;
 • årlig, genomgående hög avkastning;
 • utmärkt smak och marknadsegenskaper hos mogna päron;
 • möjligheten att lagra den skördade grödan på lång sikt;
 • opretentiös vård;
 • god immunitet mot många sjukdomar.

nackdelar:

 • låg frostmotstånd;
 • frukt i olika storlekar vid tidpunkten för mognad;
 • behovet av kronbildning.

stor frukt

Underarter av den föreslagna sorten

Flera columnar sorter har avlats på basis av Medovaya. Alla underarter har tilldelats en märkningsklass "G". Kolonnträdet har inga horisontella grenar, det växer upp till 1,95 meter i höjd, alla grenar pressas mot huvudstammen. Columnar päron behöver inte kronbildning.

Underarter av columnar päron:

 • G1 - vintervariant, frukt - gulaktig, klumpig, som väger upp till 245 gram;
 • G2 - sena höstsorter, frukter - gulgrön, med en orange-brun rodnad, ojämn, väger upp till 205 gram;
 • G3 - sort för tidig höst, frukt - ljusgul, väger upp till 405 gram;
 • G4 - höstsort, frukt - stor, bred, som väger upp till 305 gram;
 • G5 - sena på året, frukt - gulbrun, som väger upp till 245 gram.

fruktbär

Funktioner av växande grödor

Päronet kan planteras i din trädgård. Först måste du köpa en planta 1-2 år gammal i barnkammaren.

Dag för avstigning

Trädet kan planteras tidigt på våren (i april) - före knopp eller på hösten (i september-oktober) - en månad före frost. I regioner med svala vintrar praktiseras höstplantningen. I en kall klimatzon är det bättre att plantera ett päron på våren. När allt kommer omkring, om det planterade trädet inte har tid att slå rot innan frosten börjar, kommer det att dö. För vårplantning utförs förberedelser på hösten. För hösten, tvärtom, - på våren.

Platsval

Päronet tolererar inte transplantationer, det rekommenderas omedelbart att plantera trädet på ett permanent ställe. Ett område som är väl upplyst av solen och skyddat från den kalla nordvinden är lämpligt. Det är oönskat att plantera ett träd i ett träskigt område; från starkt vattendrag kommer rötterna att börja ruttna.

landningsplats

Medovaya-sorten tolererar inte sur jord. Innan plantering måste marken kalkas, späds med torv och sand, tillsätt 1-2 hinkar med humus, 200 gram träaska, 100 gram kaliumsulfat och superfosfat.

Plantor förberedelse

För plantering är plantor som bara är 1-2 år gamla lämpliga. Ju ju äldre trädet är, desto värre rotar det. En plantas maximala ålder är 3 år. Unga träd har den bästa anpassningsförmågan. En årlig plantor bör ha en höjd av 0,95 meter, en stammtjocklek på 12 millimeter. Det ska inte finnas några grenar på ett ungt träd.

En två år gammal plantor har en längd på 1,65 meter och 3-5 grenar. Från mitten av stammen till toppen bör det finnas knoppar. Rotsystemet kan bestå av tre huvudsakliga och många små rötter, vara utvecklade, elastiska och friska. Fri från utbuktningar och uppbyggnader. Rötternas längd är 22-30 centimeter. Före plantering kan plantan placeras i en hink med vatten och Kornevin eller Heteroauxin i 23 timmar.

 plantor mot väggen

Planteringsprocess

För ett päron måste du först (en månad före plantering) förbereda ett hål 0,95 meter djup, 60-80 centimeter bredt. Den utgrävda jorden späds ut med torv och sand, organiska och mineraliska substanser tillsättes också. Sedan hälls jorden tillbaka i hålet med en hög, en plantan placeras ovanpå, rötterna rätas ut och den återstående jorden strös.

Rotkragen bör vara 5-6,5 centimeter över marknivån. Marken nära trädet är lätt trampad och vattnas (1,5-2 hinkar).

Innan plantering kan en pinne sättas in i mitten av gropen för att stödja och skydda den unga tunna plantan.

pollinerare

Honung är en delvis självfruktbar sort. För ett högt utbyte rekommenderas det att plantera 2-3 pollinatorer nära detta träd. Lämpliga sorter: Chudesnitsa, Tavricheskaya, Bore Bosk, Bere Ardapon. Pollinatorer måste ha samma blommande och mogna perioder.

tändsticksask

Råd om trävård

Päronet kräver vattning, snabb matning, sanitär beskärning och kronbildning. Det är lämpligt att isolera trädet för vintern.

Vattenfrekvens och välvård

Omedelbart efter plantering vattnas trädet varje vecka. För bevattning används fast regnvatten. 1-2 hinkar med vatten hälls under roten. Ett vuxet päron vattnas i torrt och varmt väder under blomning och äggstocksbildning. Efter vattning lossnar jorden, jordskorpan bryts och ogräs tas bort. För att behålla fukt längre kan jordytan mullas med sågspån eller torv, hö. I regnigt väder tappas inte päronet.

beskärning

Det rekommenderas att beskära på våren (i mars) - innan juicen börjar röra sig. Första gången skärs träden först andra året efter plantering. Den centrala bagagerummet och sidogrenarna är något förkortade (med en tredjedel av längden). Först måste du lämna 2-3 huvudgrenar (skelett) på trädet, med åren ökar antalet till 5-6. De grenar som tjocknar kronan skärs i en ring. På hösten, efter lövfall, skärs ett sanitets träd. Sjuka, trasiga grenar skärs av. Platser med nedskärningar behandlas med kopparsulfat, trädgårdsvar.

beskärning

Första blomningen

I en ung plantan planterad på våren måste du klippa av alla blommor så att näringsämnena går till bildandet av nya grenar och blad, och inte till utvecklingen av frukt. För nästa säsong kan du lämna hälften av de blommande blommorna och några äggstockar.

Förbereder för vintern

Innan det kalla vädret börjar (i november) måste päronet vitkalkas med kalk, matas med organiska och mineraliska ämnen, vattnas väl (2 hinkar med vatten) och innan frostisoleras. God vinterhårdhet underlättas genom införandet av kalium-fosforförband. Den nära stammen cirkeln kan vara klädd med humus blandat med torv, täckt med grangrenar. Stammen i sig kan förpackas med säckväv och agrofiber. På vintern måste du lägga till mer snö på trädet hela tiden.

Toppförband och effektiv gödselmedel

Päronet kan matas andra året efter plantering. På våren befruktas kulturen med humus (1,5-2 kg per träd). Innan blomningen matas päronet med kaliumklorid och superfosfat (35 gram av ämnet späds ut med tio liter vatten). Det är användbart att gödsla trädet med nitroammofos (50 gram per tio liter vätska).

gödselmedel nitroammofosk

På sommaren, under lossning, kan 210 gram träaska läggas till stamcirkeln. Innan övervintringen befruktas trädet med kaliumsulfat, superfosfat. För vintern är det lämpligt att bortskaffa stamcirkeln med torv och humus.

Sjukdomar, huvudsakliga skadedjur och bästa metoder för att hantera dem

Vanliga trädsjukdomar: skabb (bruna fläckar på bladen), rost (ljusorange fläckar på bladplattorna), fruktrötning (fruktrötning). Päronet kommer att skada mindre om ett antal förebyggande åtgärder vidtas tidigt på våren.

Innan trädet spirar måste trädet vitkalkas med kalk eller Bordeaux-blandning. Stamcirkeln måste vattnas med en lösning av kopparsulfat. Bladen sprutas med en fungicidlösning på våren (Skor, Horus, Dnok). Bladbehandlingar utförs före blomningen var 10-14 dag. Svampdödande preparat utspädes med vatten enligt instruktionerna; infektionsbekämpande medel kan växlas. Påverkade löv måste ruttna frukter plockas och förstöras.

frukt ruttnar

På sommaren attackeras päronet ofta av honungsdug, bladlöss och päronmullen.För att bekämpa insekter installeras fångstbälten på bagageutrymmet, och jorden i nästan stammcirkeln grävs upp och vattnas med insektsmedel. Före och efter blomningen sprutas lövet med insektsmedel (Aktara, Fitoverm, Aktellik, Agravertin).

Skörd och lagring av päronskörd

Päron skördas vid tidpunkten för teknisk mognad. Frukten mognar i slutet av september. Frukten smuldrar inte, de måste plockas för hand tillsammans med stjälken. En mogen frukt ska ha en saftig, söt, krämig kött och en gulbrun hud. De skördade päronerna placeras i lådor och förvaras i ett svalt torrt rum vid en lufttemperatur på 1-5 grader Celsius.

Hälsosamma, hela frukter kan pågå till januari. Honungspäron konsumeras färskt, sylt tillverkas av frukt, juice tillverkas. Denna sort är inte lämplig för frysning.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa