Användbara egenskaper och skador på gröna ärter för kroppens hälsa

Gröna ärtor har inte bara en behaglig, saftig smak, utan också många användbara egenskaper. Grönsaken rekommenderas för användning i livsmedel med ett förebyggande och terapeutiskt syfte vid många sjukdomar. Ärtor tappar inte näringsämnen även om de är frysta, konserverade och torkade. Trots den stora förteckningen över medicinska egenskaper är användningen i vissa fall oönskad och till och med kontraindicerad.

Gröna ärtor sammansättning

Gröna ärtor är låga i kolesterol och fett. Grönsaken är rik på kolhydrater och protein, som är lätt att smälta och nästan helt smälta. 100 g av produkten innehåller endast 85 kcal.

kolhydrater och protein

Grönsaken är en källa till vitaminer och mineraler. Nästan 50% är C-vitamin, 15% tillhör vitamin A, 33% är kalium, en något mindre andel tillhör vitamin E, PP, B1, B2, B6.

Berikad med ärtor med järn, magnesium, kalcium, fosfor, jod. I kompositionen ingår ett ämne - lysin, som normaliserar arbetet i hjärtat och blodkärlen, liksom pyridoxin, som är involverat i bildandet av användbara aminosyror.

faller på vitamin

Gröna ärter gynnar och skadar

Färska gröna ärtor och rätter från dem förbättrar funktionen hos alla inre organ. Användbara egenskaper beror på det rika innehållet i vitamin-mineralkomplexet och andra användbara ämnen.

Man bör komma ihåg att förutom fördelarna kan grönsaken också skada hälsan. Gröna ärter kan orsaka allergiska manifestationer och störa funktionen i matsmältningssystemet: uppblåsthet uppträder, tyngd i magen, upprörd avföring.

inre organ

Fördelarna med färska gröna ärtor

Gröna ärtor äts inte bara färska. Det kan användas för att laga soppor, spannmål, lägga till sallader. I alla former har ärter en positiv effekt på arbetet i alla kroppssystem.

Ärtor stärker och aktiverar tillväxten av muskelvävnad utan att öka fettmassan, förbättrar blodkompositionen, hjärtaktiviteten och förbättrar immuniteten.

kan kokas

För kroppen

Gröna ärtor kännetecknas av följande fördelaktiga egenskaper:

 • minskar nivån av dåligt kolesterol på grund av innehållet av niacin;
 • hjälper till att ta bort sand från njurarna och lindra attacker av urolithiasis;
 • fiber förbättrar arbetet med tarmperistaltis;
 • selen, som ingår i produkten, förhindrar utveckling av cancer tumörer;
 • ärter, på grund av det höga halten kalium, folsyra, lutein, har en gynnsam effekt på hjärtans arbete, eliminerar arytmi;
 • förbättrar immunitet och kämpar mot patogener;
 • hjälper till att hantera halsbränna;
 • kalcium och mangan förhindrar utvecklingen av sjukdomar i skelettet.

användbara egenskaper

Detta är en lista över de vanligaste områdena med grönsaksaktivitet, men det finns andra fördelaktiga egenskaper hos produkten.

För kvinnor

Gröna ärtor, på grund av kalciuminnehållet, förbättrar hårets och hudens tillstånd, återställer nagelplattan. Järn upprätthåller hemoglobinnivåerna på rätt nivå, detta är särskilt viktigt under menstruationen. Folinsyra hjälper till att föryngra huden, reparera skadade celler och förbättra reproduktionsorganens funktion.

spikplatta

Under graviditet

I måttliga doser kommer ärtorna bara att gynna den förväntade modern och fostret:

 • folsyra påskyndar processen för celldelning, bildandet av RNA och är involverad i att lägga barnets nervsystem;
 • kalium och kalcium är involverade i läggningen av skelettsystemet;
 • vitaminsammansättningen förhindrar utveckling av vitaminbrist och utveckling av anemi;
 • sömn förbättras, irritabilitet försvinner.

småbarnsystem

I stora doser kan ärträtter orsaka ökad gasbildning, vilket kommer att skapa obehag för den blivande mamman och barnet.

När du ammar

Produkten rekommenderas inte för användning under amning. Spädbarnsystemet hos spädbarn är svagt, inte helt bildat, så obehagliga symtom kan uppstå: kolik och buksmärta, frekvent uppstötning, diarré eller förstoppning.

gasbildning

Bantning

Gröna ärter är en kalorifattig mat med mycket fiber och protein som lätt och fullständigt absorberas av kroppen. Dessa komponenter bidrar till den snabba mättnaden i kroppen, vilket ger energi och styrka under lång tid. Fiber normaliserar tarmfunktionen och tar bort ackumulerade gifter.

fiber innehåll

För män

Produkten hjälper till att snabbt återställa styrka och energi efter sportträning, hjälper till att bygga muskelmassa.

Regelbundet införande av baljväxter i kosten förhindrar utveckling av sjukdomar i könsorganet. Gröna ärtor ökar styrkan, förbättrar samlagets kvalitet.

könssystem

För barn

Ärtor berikar den växande kroppen hos barn med vitaminer och mineraler, ökar aptiten. Kalcium stärker tänder och skelett, förhindrar utveckling av hudsjukdomar.

Produktens beståndsdelar förbättrar minnet, uppmärksamheten, återställer tarmfunktionen, stärker det kardiovaskulära systemet.

ökar aptiten

Med diabetes

Vid diabetes typ 2 får ärtor inkluderas i veckmenyn. Produktens sammansättning hjälper till att sänka blodsockernivåerna och normalisera dem utan drastiska förändringar. Nivån av dåligt kolesterol minskar, väggarna i blodkärlen stärks.

veckovis meny

Med kolecystit

Med kolecystit är det tillåtet att inkludera produkten i kosten endast i remissionsstadiet, men endast i små doser. Bönor sänker kolesterolet, förhindrar utvecklingen av gallsten.

steg för remission

Med sjukdomar i mag-tarmkanalen

För eventuella sjukdomar i mag-tarmsystemet under en förvärring är gröna ärtor kontraindicerade. I remissionstadiet kan produkten inkluderas i kosten, men endast i små doser. Med pankreatit är det tillåtet att välja bara färska ärtor eller använda grodda bönor för mat.

orgelsjukdomar

Fördelarna med råa, torra, kokta och konserverade ärtor

Gröna ärter i någon form förhindrar utvecklingen av vitaminbrist, dermatologiska sjukdomar, normaliserar arbetet med metaboliska processer och nervsystemet och ger styrka.

Spirade ärtor

Ärtsgroddar är rika på enzymer och inulin, vilket kan sänka blodsockret. Kostfiber förbättrar tarmkanalens funktion, tar bort skadliga föroreningar och gifter. I den groddprodukten ökar innehållet i användbara komponenter flera gånger.

Bönorna hälls över med vatten och lämnas i flera dagar. Ärter spira snabbt, inom 5-6 dagar.

utveckling av vitaminbrist

Fördelarna med ärtskidor

Ärtskidor kännetecknas också av användbara egenskaper. De innehåller ett koncentrerat vitamin- och mineralkomplex, inklusive folsyra. Ärter med en fröskida kan ätas när växten fortfarande är ung.

folsyra

Vem rekommenderas inte att äta ärtor och rätter gjorda av dem?

Med förbehåll för rekommenderade doser kommer produkten inte att få negativa konsekvenser. Vid överskott av grönsaker kan en känsla av tyngd i magen, smärta och vind i buken och illamående förekomma. Undvik att äta stora mängder bönor under graviditeten.

För gikt är det tillåtet att äta bönor i små doser, men bara kokt. Färsk produkt är förbjudet. Komplikationer kan orsakas av produkten med gastrit och ulcerös formationer. Produkten är kontraindicerad vid akut manifestation av sjukdomar i matsmältningskanalen samt vid blodproblem.

negativa konsekvenser

Hur väljer jag färska och konserverade ärter korrekt?

För att bara få fördelarna med en produkt måste du välja en färsk och kvalitetsprodukt. Om du måste välja en färsk produkt, talar den fröna gröna färgen på skida av hög kvalitet, utan vita fläckar, torra och ruttna fläckar.

Bland torra ärtor är det bättre att välja bönor av liten storlek, grön eller ljust orange. Det rekommenderas att köpa en förpackad produkt som är skyddad från fukt.

För en konserverad produkt måste du kontrollera inte bara hållbarhetstiden utan också tillverkningsdatumet för varorna. Tidiga skörddatum indikerar en ny skörd: slutet av maj eller början av juni. Kompositionen bör inte innehålla några föroreningar eller konserveringsmedel.

konserverade ärtor

Folkrecept

Många folkrecept inkluderar gröna ärtor. På grundval av detta görs komprimering, infusion, avkok.

För halsbränna

Torkade eller färska ärter hjälper till med halsbränna. Det räcker med att äta ett par ärtor. Torkade bönor blöts i kokande vatten. Sedan tappas vattnet. Det räcker med att tugga 3-4 ärtor. Resten av bönorna förvaras i kylskåpet i högst en dag.

folkrecept

Från en mjältcyst

En två veckors ärtdiet hjälper till att bli av med mjältcyster. Det är användbart på tom mage och före sänggåendet finns en gröt från baljväxter utan att tillsätta kryddor. Ärter blötläggas på kvällen och vattnet dräneras på morgonen. Häll sedan in nytt vatten, koka upp och koka i 20 minuter.

mjältcyster

För förstoppning

Konserver eller torkade ärtor stimulerar tarmens rörlighet på grund av det höga innehållet av växtfibrer och fibrer.

stimulerar arbetet

För huvudvärk

Om huvudvärk stör dig ofta, kan du äta 5 g ärtmjöl dagligen före måltider upp till 4 gånger om dagen. Mjöl förbättrar näringen av hjärnceller och återställer metaboliska processer.

äter

Med fetma och urolithiasis

Skott, som samlas in under blomperioden, hjälper till med urolithiasis. De hälls med kokande vatten och kokas i ytterligare 10 minuter. Låt sedan infusera i 20 minuter och filtrera. Du måste dricka den färdiga lösningen fyra gånger om dagen, 40 ml.

På grund av dess låga kaloriinnehåll rekommenderas denna baljväxt att inkluderas i menyn för överviktiga patienter.

som samlar

Med furunculosis

Ärtemjöl hjälper från kokar, som blandas i en mängd av 35 g med honung tills en tjock massa bildas. Lite av blandningen appliceras på bandaget och appliceras på den ömma platsen. Kompressen lämnas i 2 timmar och tvättas sedan av med varmt vatten.

tjock massa

För skönhet

Ärtemjölmasker föryngrar huden, slätar fina rynkor, blir av med hudormar och akne.

Färsk ärtmask

Sammansättningen av färska ärter förbättrar hudens skick och gör den elastisk. För matlagning måste du mosa 15 g ärtor med en gaffel. Äggula och ett par droppar eteriska oljor läggs till den resulterande massan. Masken sprids över ansiktet och tvättas av efter 30 minuter.

fina rynkor

Blackhead mask

En sammansättning av ris och bönor hjälper till att bli av med hudormar. Ta 5 g ris och 10 g ärtor, slip i en kaffekvarn. Den resulterande blandningen måste spädas med morotsaft (20 ml). Masken appliceras på huden i 3-4 minuter.

svarta prickar

Närande mask

För en närande mask måste du slipa 20 g keso genom en sikt, blanda med 10 ml vassle och 5 g ärtmjöl. Kompositionen appliceras jämnt på ansiktshuden och sköljs av efter 30 minuter.

närande mask

recensioner
 1. Elena
  5.05.2020 07:33

  Jag svarade på namnet på utbildningsinstitutionen, som författaren tog examen från: Kherson Institute of Economics and Law. Jag är född och uppvuxen i Kherson. För mer än tjugo år sedan flyttade jag för att bo i ett annat land. Jag minns inte en sådan institution i vår stad ... Fråga till författaren: på vilken adress ligger Kherson Institute of Economics and Law?
  tacka

  Att svara
  • administration
   5.05.2020 19:38

   God dag!
   Kherson, Krimst., 130A.
   Det kallas HEPI för kort.

   Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa