Beskrivning och behandling av ärtsjukdomar, bekämpningsmedel

Växande ärtor många trädgårdsmästare som gillar att odla olika grönsaker på sina tomter är engagerade i. Om du inte följer alla agrotekniska regler när du odlar denna växt, då kommer skadedjur och ärtsjukdomar verkligen att visas, vilket kan leda till att buskarna dör. Innan du börjar plantera denna växt bör du därför bekanta dig med de viktigaste skadedjuren och funktionerna i deras eliminering.

skadedjur

Oftast är grönsaksodlare oroliga för ärter skadedjur, som förhindrar att buskarna växer och utvecklas normalt. Om insekter inte upptäcks på plantorna i tid, kommer plantorna gradvis att dö och det kommer inte att vara möjligt att skörda dem från dem. Därför rekommenderas att du bekanta dig med de vanligaste skadedjuren och åtgärderna för att bekämpa dem i förväg för att i tid identifiera skadliga insekter i buskarna och bli av med dem.

Ärt bladlöss

Ärtplantor lider ofta av bladlöss som snabbt sprids till de flesta buskar på platsen. Det är ganska enkelt att identifiera detta insekt, eftersom ärt bladlöss anses vara den största skadedjuret. Måtten är cirka 5 mm, och vingpan är 10–12 mm.

Skadliga insekter skadar växter allvarligt, särskilt i torrt väder. De livnär sig på ärtsaft och lämnar små sår på bladens yta, där svampsjukdomar gradvis utvecklas. Bladlöss angriper ofta ärtor under spirande perioden, vilket gör att växten försvagas.

För att bli av med skadedjuret behandlas alla buskar med specialmedel. För att bekämpa bladlöss används läkemedel som Fastak eller Iskra.

Ärtsvivel

Caryopsis eller bruchus är ganska vanligt på ärter. Detta insekt är utbrett i de flesta länder. Oftast lider växter som växer i Amerika, Afrika, Asien och Europa av effekterna av detta skadedjur. I vårt land visas en caryopsis på buskar endast under svår torka och i fullständig frånvaro av regn.

mal på ärter

Ärter lider av vivel vid tidpunkten för blomning av plantor. Pesten kommer in i växternas blommor och livnär sig från dess pollen. Det är nödvändigt att bekämpa insektet omedelbart, eftersom det sprider sig till alla ärtbuskar inom 5-6 dagar. För att snabbt bli av med skadedjur på plantor måste du behandla dem med en lösning av bordsalt.

Ärmö

Detta insekt förekommer ofta på ärtor och livnär sig på bladen. Insektet är ganska stort, eftersom vingarna är 15 mm. Vid kontakt med växter lägger honan ägg på bladen.Äggen på bladen är ovala och cirka 1 mm långa. Med tiden framträder ljusgul larver från äggen, som växer upp till 10 mm. Om du inte blir av med insekter i tid, äter de avsatta larverna helt upp alla blad.

duva på golvet

När man bekämpar en skadedjur läggs mineral- och organisk gödningsmedel till jorden för att göra växten starkare. Sprutning med ett preparat tillverkat av tobak, ask och celandine utförs också.

Nodule vivlar

Nodulevivlar förekommer ofta på baljväxter för att livnära sig på bladen. De attackerar växter under de tidiga vårdagarna för att återhämta sig från hungriga vinterdagar. För att identifiera detta skadedjur måste du ta hänsyn till buskarnas tillstånd. Efter insektets uppträdande visas gnagade områden på växternas blad. Den första dagen kommer det inte att finnas många sådana webbplatser. Men med tiden kommer bladen att börja försvinna helt, eftersom viveln kan äta 1-2 cm av bladet per dag.

ärtor i ett blad

Det rekommenderas att bli av med den onda skadedjuret omedelbart efter det att det har dykt upp. För detta behandlas alla ärtbuskar med aska, tobaksdamm och andra avskräckningsmedel.

Colorado skalbagge

En annan skadedjur som skadar många olika växter är Colorado potatisbagge. Det är mycket lätt att märka denna skalbagge på buskarna, eftersom den har en ljus äggulafärg, som sticker ut mot bakgrund av gröna blad. När de utsätts för buskar lägger vuxna ägg, som börjar livnära sig på bladen. Om ägg hittas på lakan bör du omedelbart bli av med dem och behandla buskarna med skyddsmedel från skadedjur.

Colorado skalbagge

Umbelliferous skalbagge

Buckworm är en liten gul insekt som ofta förekommer på ärtor. Sådana skadedjur penetrerar omedelbart bladvävnaden och livnär sig av dem. På grund av detta slutar bladen att växa, deformeras gradvis och torka ut.

Om du inte blir av med lössen kommer torken att torka ut och sluta också växa. Därför rekommenderas det, efter att ett insekt har uppstått, omedelbart att behandla buskarna med aska eller celandine.

Ärteskopa

Inte bara ärtor, utan många andra växter påverkas av ärtskopan. Denna fjäril kännetecknas av sin storlek, som har ett vingstång på cirka 30–35 mm. När de är i kontakt med växter, lägger vuxna larver på bladen som matar på ärtsaft.

mal scoop

För att bekämpa insekter används biologiska produkter och insektsmedel som snabbt kommer att rensa plantorna från skadedjur.

sjukdomar

Förutom skadedjur finns det också ärtsjukdomar, som ofta leder till att buskar dör. Det finns många farliga sjukdomar, som bör göras mer detaljerade innan du planterar och odlar baljväxter.

ärteräggstock

Ascochitosis

Ärtplantor lider ofta av mörkfläckig eller blekfläckig askokit. Det är ganska enkelt att identifiera förekomsten av denna sjukdom, eftersom den har uttalade symtom. När sjukdomen uppträder har alla blad en gulaktig färg, som så småningom blir mörkgrå. I avsaknad av åtgärder för att bekämpa askokitos kommer alla ärtor att torka ut och upphöra att fungera.

För att bli av med sjukdomen måste de drabbade växterna regelbundet behandlas med en blekmedelslösning.

Rost

Ärtrost är ett vanligt problem som alla baljväxter odlar. Växter lider ofta av denna sjukdom under spirande perioden, när blommor börjar blomma på buskarna. Dessutom underlättas utvecklingen av sjukdomen av hög luftfuktighet och därför förefaller den oftare med kraftigt regn. Under torkförhållanden utvecklas patogener inte.

ärtor i handflatan

Rostiga stjälkar måste brännas så att sjukdomen inte sprids till friska buskar.

Peronosporosis

På våren lider baljväxter ofta av dimmig mögel. När sjukdomen förekommer påverkas nästan alla organ i buskarna. Emellertid lider bladen mest, på vilka gulaktiga fläckar visas. Om sjukdomen förekommer under perioden med fruktmognad, utvecklas baljväxelventilernas nederlag. Vita fläckar och sporer av orsakande agenser för peronosporos visas på dem.

Peronosporos av ärter behandlas med en svavellösning framställd av hundra gram av ämnet och tio liter vatten. Buskarna behandlas med den beredda produkten tre gånger i månaden.

anthracnos

Ärtaantracnos anses vara en farlig sjukdom som ofta leder till döden av buskar. Sjukdomen drabbar alla markdelar av plantorna och därför kan alla upptäcka tecken på antraknos. Bladen är täckta med bruna och grå fläckar i olika former. I den centrala delen av fläckarna uppträder rödaktiga kuddar med svampsporer.

Det är omöjligt att bota växten från antraknos, och därför bränns alla drabbade buskar för att förhindra spridningen av sjukdomen.

Fusarium

Fusarium ärt påverkar ofta buskar om agronomiska regler inte följs under deras odling. När sjukdomen uppträder uppträder rotrot, varför buskarna gradvis dör. Ärtfusarium åtföljs också av vildning av löv. Först blir de drabbade bladen helt enkelt gula, men med tiden torkar de ut och faller helt av växterna.

För att skydda ärter från fusariumrotrot rekommenderas det att regelbundet rensa trädgården från planteringsrester och observera rätt grödrotation.

Pulveraktig mögel

Pulvermjölk på ärter anses vara den vanligaste svampsjukdomen, som ofta förstör hela grödan. När sjukdomen uppträder påverkas stöd och blad från buskar. Med tiden når pulverformig mögel på ärter när ärtorna, på ytan av vilken en gråaktig vit blom förekommer.

skalbagge på ett blad

För att inte möta denna sjukdom rekommenderas det att plantera ärtsorter med motståndskraft mot mjölkpatogener i trädgården.

Ruttna

Svampar från Fusarium-släkten orsakar ofta grå eller vit rutt på ärtbuskar. Sjukdomen sprider sig till rotkragen och växternas rötter, på grund av vilken de ruttnar och gradvis dör av. Ibland sprider råta sig också till markens blad på buskarna. I detta fall visas en blom av vit eller rosa färg på dem.

Det är bättre att bli av med de drabbade växterna omedelbart innan råden börjar spridas till närmaste friska buskar.

Fröskydd

Så att växten inte lider av sjukdomar eller skadedjur i framtiden, bör du börja bearbeta fröet i förväg.

ärtor i trädgården

För att skydda frönna rekommenderar erfarna grönsakstillverkare att klä frön, som består i att behandla dem med speciella bekämpningsmedel. Detta är en av de mest effektiva metoderna för att skydda växter från de flesta skadliga insekter och sjukdomar. Bekämpningsmedlen kommer att rena frön från inre och yttre infektioner som kan bli aktiva efter plantering.

De flesta odlare föredrar torr betning eftersom det är den enklaste metoden. I detta fall torkas allt frö i förväg före bearbetning. Nackdelarna med torr etsning inkluderar ojämn applicering av bekämpningsmedel på fröytan.

Ärtskydd

Den huvudsakliga metoden för att skydda ärtbuskar från sjukdomar och farliga insekter är att alla jordbrukstekniska regler följs vid odling av växter. De viktigaste agrotekniska metoderna inkluderar markodlingssystemet, iakttagande av grödrotation, rengöring av ogräsplatsen, vattning av växterna och snabb skörd. Därför är det nödvändigt när du odlar baljväxter:

skada på ärter

  • Odla ärtplantor i grönsaksträdgårdar som är fria från ogräs och annat växtskräp.
  • Tillsätt snabbt organisk eller mineralisk gödselmedel i jorden, vilket kommer att öka motståndet mot svampsjukdomar och skadedjur.
  • Ta hand om marken i trädgården. I det här fallet måste trädgårdsmästaren harva platsen på våren och gräva upp den. Detta kommer att berika jorden med luft och användbara spårelement.
  • Plantera endast högavkastande sorter som är resistenta mot vanligaste sjukdomar.

Slutsats

De flesta trädgårdsmästare möter skadedjur och sjukdomar när de växer baljväxter. För att bli av med dem i rätt tid rekommenderas att du bekanta dig med funktionerna i deras manifestation och metoder för eliminering.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa