Topp 30 bästa sorter av ärtfrön med beskrivningar och egenskaper

Ärtfrön planteras av nästan alla som har en tomt. Ärtor innehåller mycket socker och protein, alla älskar att äta på dem. Att ta hand om kulturen är enkelt, det viktigaste är att välja rätt sort och förbereda plantmaterialet. Det finns många klassificeringar av vad ärtor är. Det kan skilja sig åt i form, skördemognadstid, användningsriktning. Enligt typ av tillväxt kan växten vara lång, standard och logi.

Val av variation

Ärtor är örtartade ettåriga i baljväxfamiljen. Som alla baljväxter berikar det jorden med kväve, så det rekommenderas att plantera andra grödor efter det. Beroende på vilken variation av gröna ärtfrön som har valts, kan stammen vara logi eller buskig, enkel eller grenig. Stammen av olika ärtsorter kan nå olika höjder. En hög höjdskörd kan sträcka sig upp till 2,5 meter.

Olika typer av ärtor skiljer sig åt i storlek och färg. Färgen kan vara mörk eller ljusgrön, det finns också en variation med en blåaktig färg.

Varje böna kan innehålla upp till 10 frön. De skiljer sig också i form och färg. Prickarna inuti bönan kan vara rundade eller vinklade, ytan kan vara rynkig eller slät.

Alla ärtsorter är indelade i tre stora grupper:

  1. Frön från beskjutningsgruppen används för konservering, torkning och frysning. De kokar väl och gör soppor och spannmål bra. Men de äts inte färska.
  2. Fröer med sockerärter är söta, mjuka. De äts omogna. När de mognar förlorar de fukt och blir skrynkliga. Denna typ av grönsak är svårare att odla. Han är nyckfull med jordens sammansättning, vattnar, är ofta sjuk och attackeras av skadedjur.
  3. Hjärngrönsakssorter kännetecknas av skrynkliga, fyrkantiga frön. De har lite stärkelse, men mycket socker.

ärtsorter

Utöver dessa egenskaper uppmärksammas också tidpunkten för frömognad. Växtsäsongen för tidiga växtsorter varar i 45-60 dagar, mitten av mognad - 60-80 dagar, växter med sena perioder börjar mogna på 80-90 dagar.

Hjärnvarianter

Hjärnärtsorter kännetecknas av det faktum att frönen i slutet av växtsäsongen eller under värmebehandling får en rynkig yta. De samlar mycket lite stärkelse, innehåller mycket vitaminer och glukos, så smaken är utmärkt. Sorter från denna grupp används för beredning av sallader och konservering.

Calvedonian mirakel

Ett tidigt moget, fruktbart ärtsort är Calvedon-mirakelet. Tillväxtsäsongen varar 50 dagar. Stammen växer upp till 70 cm. Under odling rekommenderas att binda stammen till ett stöd. Bägarna är avlånga (upp till 8 cm), innehåller 6-8 mörkgröna frukter.

delade ärtor

Växten tillhör hjärnärtsvarterna, den har en söt, saftig smak. Det tolererar sjukdomar och ogynnsamma väderförhållanden. Sorten är picky om vård. Jorden måste lossas, befruktas och vattnas i tid. Låt inte jorden torka ut, annars minskar utbytet betydligt.

Stora ärtfrön

Stora ärtsorter glädjer sig över sin storlek och smak. Skyddslängden kan nå 15 cm. Dessa sorter inkluderar: Smaragd, Gribovsky 11, rysk storlek F1. Under odlingen ställs särskilda krav på gödselmedel. Även om en lågväxande variation av ärtor planterades måste du installera ett stöd så att stjälken inte bryter under vikten av bönorna.

ärtfrön

Prelado

Den skrovliga, högavkastande ärtsorten Prelado ger ett konsekvent högt utbyte, även om vårdreglerna inte följdes tillräckligt. Det tillhör tidiga mogna växter, från ögonblicket av uppkomst till stadiet för mognad av ärter, i genomsnitt går 90 dagar.

Sorten tillhör stora ärtsorter, uppvisar hög resistens mot sjukdomar, särskilt fusarium och mjöl, och tolererar också varmt väder. Stammen växer upp till 65 cm.

Boden är 10 cm lång och innehåller 7 stora ärtor som är större än 10 mm. Under odlingen räcker det att vattna i tid, lossa marken och gödsla två gånger.

Söta ärtor för plantering

Sockersorter har en söt och saftig smak på grund av deras höga sockerinnehåll. De kan äta hela scapula hela utan att ta bort ärtorna, eftersom det inte finns något pergamentlager. Ärtorna är inte så stora, men de har hög smak. Populära sorter av söta ärtor för plantering: Socker, Zhegalova, Gigant, Barns socker, Oscar, Vera, Salute.

Socker

Odla sockerärter helt enkelt eftersom den inte har några speciella krav på vård växer den på någon jord. De flesta sorter är kallbeständiga, ljusälskande och kräver regelbunden vattning. Du kan plantera efter kål och gurka.

Ärtor socker 2 avser tidigt mogna sorter. Bägarna växer upp till 10 cm, har en mjuk och saftig struktur utan grova fibrer, därför äts de också. Bönorna är ljusgröna i färg, runda, ytan är slät och jämn.

söta ärtor

Sockersorten tål sjukdom och förkylning. Med en sänkning av lufttemperaturen stannar inte utvecklingen utan saktar ner. Utbytet är högt; många söta ärtor bildas i skida.

Oscar

Den höga avkastningen kommer att glädja Oscar ärtsorten. Avser växter med tidig mogning av bönor, de kan skördas efter 68 dagar. Stamhöjd 75 cm. Längd 9 cm, den innehåller 12 mörkgröna bönor.

Växten är sjukdomsresistent, särskilt sällan utsatt för fusariumvilmning. Om gödningsmedel applicerades före sådd av frön, krävs inte ytterligare gödsling.

ärtor i fälten

Frön av sockerärter är idealiska för konservering, men kan också ätas färskt. De innehåller många vitaminer, så fördelarna kombineras med en behaglig söt smak.

Zhegalova

Ärtsorter Zhegalova 112 tillhör sockergrupperna av grönsaksgrödor. Tillväxtsäsongen varar 60 dagar. Med hög avkastning kan du samla in från 1 kvadratmeter. m upp till 1,5 kg gröda. Stammen är enkel, sträcker sig upp till 170 cm.Ärtor har ett köttigt, saftigt, sött kött. Varje pod 10–13 cm lång innehåller upp till 8 frön.

växande ärtor

Odling av denna sort av söta ärtor rekommenderas i det öppna fältet. Det är bättre att plantera i sand- och lerjord. Skötsel består i att lossa och vattna marken i rätt tid.

Slider-Socker

Bladlösa ärtor Slider-Sugar har tidigt fruktmognad. Tillväxtsäsongen varar i genomsnitt 58 dagar. Växten växer upp till 75 cm och behöver inte knytas till ett stöd. Ärtorna kan ätas med baljan. Boden innehåller 8-9 söta, ljusgröna, lätt böjda, långsträckta frön.

Babysocker

Barns socker olika ärtor kommer att glädja dig med en hög avkastning, opretentiös vård och söt smak. Stammens höjd når 95 cm. Växten tillhör den mogen mogna gruppen; skörden börjar om 60 dagar. Skyddslängden är 9 cm. Upp till 8 mörkgröna frön med högt proteininnehåll (upp till 25%) bildas i skidan.

Grönsakskulturen kännetecknas av måttlig resistens mot vissa sjukdomar. Visar motståndskraft mot logi, askositos och rotrot. Tål vårfrosterna på natten, medför inga speciella villkor för vattning och utfodring.

Ärtvård Barns glädje är standard och består i snabb vattning, applicering av mineral- och organisk gödselmedel och lossning av jorden. Eftersom skaftet är högt och en hel del skidor bildas bör ett stöd installeras.

Polka prickar växer utan stöd

För höga ärtsorter krävs stöd. För medelstora och låga växter kan stödet utelämnas, men proceduren ökar utbytet avsevärt. Detta gör att ljus och luft når alla delar av växten utan hinder.

ärtor med stöd

Växter, vars stjälkar inte överstiger 70 cm, tillhör den undermåliga gruppen. Under deras odling krävs ingen koppling till ett stöd. Buskarna, som sitter fast vid varandra, faller inte ner till marken. Ärtor som inte behöver stöd är mycket efterfrågade bland vanliga trädgårdsmästare. Sorten Tsarevich, Varis, Vera, Ambrosia, farmors överraskning, Little Miracle kan väljas.

Alfa

Alpha-ärtsorten kännetecknas av sin stabila, höga avkastning och tidiga mognad. Frukten börjar mogna efter 52 dagar. Planteringshöjd 55 cm, stammen är stark, så inga rekvisita krävs. Vissa trädgårdsmästare installerar stöd, vilket har en positiv effekt på avkastningen. Boden är 8 cm lång; upp till 9 bönor med mörkgrön färg bildas i den. Fröna innehåller mycket protein och C-vitamin.

ärter växer

Sorten är resistent mot frost, sjukdomar, särskilt ascochitosis och fusarium. Under vård måste du ställa in bevattningsläget, tillsats av gödselmedel är valfritt om de applicerades under perioden före sådd.

Avola-ärtor

Avola-sorten tillhör de skalande, tidigt mogna ärtsorterna. Från det ögonblick de första skotten tycks vara fruktande, går 55 dagar. Det är möjligt att få en hög och högkvalitativ skörd under alla klimatförhållanden. Visar hög resistens mot sjukdomar, särskilt mot fusarium. De mörkgröna ärtorna i fröskidorna är stora, de flesta är 8 mm stora.

Växtens höjd är liten och når 50 cm, därför odlas den utan stöd. Vård består i att lossa och vattna marken, särskilt under blomning och hälla frukt.

Skal ärter

Avrundade ärtfrön har hög stärkelse och höga kalorier. De används för att tillverka soppor och spannmål.

De börjar plocka denna grönsak när baljan fortfarande är grön och ärterna har nått sin storlek. En övermogen böna blir en tråkig vit färg och förlorar sin smak.

gröna ärtor

Dakota

Skalningstypen av Dakota ärtor ger ett jämnt högt utbyte, även om väderförhållandena inte är uppmuntrande. Växthöjd 65 cm.Fruktmognad sker efter 55 dagar. Boden är 8 cm lång och innehåller upp till 8 medelstora gröna bönor.

Växten visar resistens mot många sjukdomar som är karakteristiska för baljväxter, särskilt fusarium och mjölk. Den skördade grödan åldras inte under lång tid och förlorar inte sin smak. Vård kräver inte ett särskilt tillvägagångssätt. Det räcker med att utföra lossning, vattning och gödsling i tid.

Gaffel

Ärtsorter Kamerton har följande egenskaper: midsäsong, bladfri växt, motståndskraftig mot sjukdom, utgjutning och logi. Växtens höjd 120 cm. Bultarna är ljusgröna, skalade.

Adagumsky

I mitten av mogna ärtor varar Adagum-växtsäsongen 68 dagar. Planteringshöjd 75 cm, under odling krävs det inte att installera ett stöd för bindning. Skidor är rundade med en spetsig spets, mörkgrön i färgen, upp till 7 cm lång. Upp till 8 mörkgröna korn bildas inuti.

Voronezh grön

Voronezh Green Pea tillhör skalningstypen med en kort växtsäsong, som varar 45 dagar. Utbytet är högt. Stamhöjd 80 cm, ingen strumpeband krävs.

utfodring ärtor

Växten kännetecknas av god motståndskraft mot sjukdomar, särskilt vitrötning och askokitos. Det har inga speciella krav på vård, det tål frosten väl, frukterna mognar tidigt och vänskapligt.

Dinga

Dinga ärtsorten i mitten av säsongen tillhör det tyska urvalet. Det tar 60 dagar från full spiring till mognad. Stammen är enkel och sträcker sig upp till 90 cm. Längden på bågen är 11 cm med en spetsig ände. Inuti finns upp till 11 mörkgröna ärtor.

ärtvård

Bland alla ärtsorter kännetecknas det av hög produktivitet, resistens mot sjukdomar, särskilt mot fusarium. För plantering är det bättre att välja sandslam och lerjord. Den behöver särskilt vattnas under blomning och fruktbildning.

Lång

Variationer betraktas som höga, vars stam sträcker sig över 115 cm. Stammarna på vissa växter kan växa upp till 2,5 meter. De är svåra att odla, men du kan få en rik skörd. En speciell egenskap hos odlingen är installationen av ett stöd efter uppträdandet av 3-4 löv. Det är omöjligt att plantera frön tätt, eftersom de visar krav på ljus och värme. Om det finns lite solljus, lägger stammen sig ner, sträcker sig och blir spröd.

Bra ärtfrön för öppen mark är: Zhegalova 112, Alderman, Telegraph, Chudo-shovel, Shuger snap. Du kan välja medelstora sorter, höjden på deras stam är över 70 cm: spänning, Voskhod, smaragd, madonna, horn, jätte.

Madonna

Tyska uppfödare har skapat Madonna ärtfrön. De kännetecknas av höga utbyten och genomsnittliga mognadstider. Perioden för teknisk löptid är 70 dagar.

ärtornas fördelar och skador

Höjden på en halvbladig växt når 80 cm. Bägarna är ljusgröna, något krökta i form med en trubbig ände. Slidresistens är genomsnittligt, men sorten är väl motståndskraftig mot sjukdom, torka och logi.

Raket

I beskrivningen av Rocket ärtsorten noteras att växten tillhör den höggivande typen av mustaschformad form. Växthöjden är i genomsnitt 60-90 cm.

Sorten är måttligt motståndskraftig mot ascochitosis, möglig grå mögel, motståndskraftig mot logi och kasta. Frön av raketärter är känsliga för kväve- och kaliumköttgödselmedel. Kvävegödselmedel bör endast appliceras vid behov.

De bästa sorterna för Moskva-regionen

Moskva-regionen har ett tempererat kontinentalt klimat. Vädret är inte stabilt. Sommaren kan vara regnig eller tvärtom torr. Därför måste du välja sorter som visar motstånd mot negativa väderöverraskningar.

Ärtsorter för Moskva-regionen för öppen mark: Valentiy, Orion, Ryabchik, Sputnik, Novator, Flora och många andra.

Moskva delikatess

Mitten av mogen mognad i skalär Moskvas delikatess.Busken blir liten, dess höjd är 75–80 cm, så en strumpeband behöver inte krävas. Från det ögonblick de första skotten dyker upp till teknisk mognad, går 80 dagar. Bägarna är 7 cm långa och innehåller 7–9 stora ärtor.

Genomsnittlig resistens mot sjukdomar och skadedjur. För odling är chernozem mark bättre lämpad, på vilka potatis eller kål brukade växa.

Grödor omfattar bevattning, lossning, befruktning och förebyggande behandlingar mot sjukdomar och skadedjur. Skörden börjar 30 dagar efter blomningen.

spirande ärtor

Slovan

Den bladlösa ärtsorten Slovan tillhör högavkastande grödor, tidig mogning. Tillväxtsäsongen varar 90 dagar. Växtens höjd är 110 cm. Det är bättre att binda stammen till ett stöd, detta gör att du kan skörda en större gröda och förhindra brott.

Ställer inte krav på jordens sammansättning och föregångare. Boden är 9 cm lång, var och en innehåller 5-6 medelstora korn. Sorten kännetecknas av motståndskraft mot torka, logi, sjukdom. Det finns en hög resistens mot ascochitosis, antraknos och rotrot.

Salamanca

Beskrivningen av Salamanca ärtsorten består av en stor lista över positiva egenskaper. Föremål för god vattning, hög produktivitet, vänlig mognad av frukter. Motstånd mot logi och kasta, karakteristiska sjukdomar noteras. Tillväxtsäsongen varar 70 dagar. Växthöjd 80 cm.

ärtor gotiska

gotik

Det föreslås att studera beskrivningen av den gotiska ärtsorten. En produktiv variation med högt proteininnehåll i korn. Visar torkmotstånd, därför är det lämpligt för södra regioner, inte lägger sig eller spricker. Sorten är opretentiös för odlingsförhållandena.

Växthöjd 85 cm. Längd 9 cm. Antalet frön i en fröskida är cirka 7–9 stycken. Bra smak. Med förbehåll för reglerna för vattning och gödsling är fröna saftiga, söta med en delikat hud.

Belmondo

Den högavkastande Belmondo ärtsorten i beskrivningen har andra positiva aspekter. Ärtstammen är enkel, växthöjden är i genomsnitt och är 80 cm. Sorten tolererar förkylning och torka väl, och är motståndskraftig mot botten, avfall och sprickbildning. Det utsätts för infektion med ascochitis och mjölkpulver.

ärtor på bordet

Lämpliga sorter för Sibirien

Ärtor är en opretentiös gröda som växer bra även i Sibirien.

Klimatet i västra Sibirien är milt. Sommartemperaturerna kan nå 35 grader. Här kan du odla följande sorter av baljväxter: Altai smaragd, sockerbod, Henry, mirakel av Kelvidon.

De bästa ärtsorterna för Ural: Alpha, Berkut, Vega, Barns socker, Sprinter, Voronezh Green.

Altai smaragd

Den Altai smaragd ärten anses vara välsmakande. Skörden är rik och av hög kvalitet, börjar mogna efter 54 dagar. Stammen är 48 cm lång, baljorna är något krökta, 9 cm långa. Ärtorna är stora och söta och innehåller mycket protein och socker.

Som med alla baljväxter tål kultivaren inte färskt organiskt gödningsmedel. Föredrar sand- och lerjordjord. Under odlingen kräver det rikligt med vattning, särskilt under blomning och mognad av bönorna.

Ambrosia

Grönsakssockertyp av ärtsorten Ambrosia är en tidigt mogen växt. Från det ögonblick de första skotten dyker upp till fruktan, går 50 dagar. Stammens höjd når 70 cm. Avkastningen är hög. För att samla in största möjliga skörd rekommenderas att installera ett stöd.

Växten är opretentiös, grundläggande vård krävs i de tidiga stadierna av utvecklingen av en grönsakskörd. Varje pod innehåller upp till 8 ärter, som har en hög smak.

ärtor på en gren

Fröberedning

För att öka avkastningen och minska risken för att utveckla sjukdomar utförs bearbetning av planteringsmaterial före sådd. Förfarandet är samma för alla ärtsorter:

  • För att alla frön ska spira samtidigt värms de upp.Fröna placeras i en vävnadspåse och värms i 1,5 timmar. För detta ändamål kan påsen flyttas till alla varma platser, till exempel bundna till batteriet.
  • Före plantering samlas fröet in. Frön hälls i ett glas saltvatten (1 liter 60 g salt). De som kommer upp kastas bort. Frön som finns kvar i botten tvättas och torkas.

Vissa grönsakstillverkare tror att blötläggning och groddar ärtfrön inte rekommenderas. Detta tillstånd är särskilt viktigt för hjärntyper av kultur. Detta kommer att skydda plantorna från natten i lufttemperaturen. Om fröna groddar fryser de unga rötterna och dör. Torra frön planteras i fuktig jord till ett djup av 5 cm.

plantera frön

Förespråkare för frögronning hävdar att grodd frön gror snabbare och processen har en positiv effekt på tillståndet för framtida plantor.

De bästa ärtorna är: Telefon, Oscar, Ambrosia, Alpha, Dinga, Prelado, Berkut. Alla ger en bra skörd med minimalt underhåll.

Blötläggning före plantering

Tidigare, innan blötläggning, måste grönsaksfrönen sorteras ut. Lämplig för att plantera en fullviktig, fast, inte skadad skadedjur ärter... Du kan blötlägga det i speciallösningar eller helt enkelt hälla det valda utsädesmaterialet med rent varmt vatten.

blötläggning före plantering

För fullständig svullnad är 14 timmar tillräckligt. Samtidigt rekommenderas det att byta till nytt vatten var tredje timme. Efter blötläggningen sprids fröna på en torr dukyta och torkas lite.

Det är användbart att hålla ärtorna de första tre timmarna i speciallösningar som gör växten frisk, stark och resistent mot sjukdomar. Populära preparat för utspädning av lösningen inkluderar: Epin, Humat, Nitragin.

För att desinficera ärtfrön av olika sorter kan de placeras i en svag lösning av kaliumpermanganat i 15 minuter.

Funktioner av växande ärtor hemma och i marken

Genom att känna till några hemligheter och välja rätt sort kan ärter odlas hemma. Ärtsorter som är lämpliga att odla hemma: Utmärkt 240, Viola, Zhegalova 112, Vega, Voskhod, Vera, Outtömlig 195, Adagumsky. Att ta hand om och odla en växt hemma och i ett öppet område har mycket gemensamt.

Frön från den valda ärtsorten väljs ut, blötläggs och groras. Friska ärter hålls i 20 minuter i en svag lösning av kaliumpermanganat, blötlägges sedan i 4 timmar i varmt vatten och torkas. Därefter sprids fröna på en väl fuktad tygyta och täckes med ett annat vått tygskikt. Efter 4-5 dagar bör bönorna spira.

Spirade frön planteras i behållare med beredd jord. Gör hål 2 cm djupa på ett avstånd av 2 cm. Avståndet mellan raderna är cirka 8 cm. Placera en ärta i varje hål, spira upp. Täck lätt med jord ovanifrån. Efter sådd täcks lådan med folie. Efter 10 dagar visas de första skotten och filmen tas bort. Så snart två riktiga löv vecklar ut genomför de plockningsförfarandet.

Ärtor är ljusälskande växter, därför tillhandahålls ytterligare belysning. Innan blomningen vattnas växten 1-2 gånger i veckan. Så snart det börjar blomma och bilda frukter, ökas vattningen upp till 3-4 gånger. Efter grodd (när groddarna sträcker sig upp till 13 cm höjd), är det tillrådligt att sätta ett stöd. En flytande lösning baserad på superfosfat och kaliumsalt är lämplig som gödningsmedel.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa