Vilken familj hör ärten till: grönsak, frukt eller baljväxter, beskrivning av växten

Pisum sativum är en representant för de mest forntida odlade växterna. Det tros att hans hemland var länderna i öst. Holländarna var de första européerna som uppskattade smaken och fördelarna med den nya produkten. Den snabba spridningen av kulturen underlättades av: okomplicerad odlingsteknik, god smak och många användbara egenskaper. Att veta allt om ärtor kan hjälpa dig att förbättra din hälsa och vitalitet.

Ursprung

Ärtor är en värdefull mat- och foderväxt och är de äldsta odlade grödorna. Antagligen var han bekant för mänskligheten i brons- och stenåldern. Anläggningens ursprung förstås inte helt. Sedan gamla tider har den föds upp i Indien. Förfäder till odlade sorter är fältärter.

utsäde ärter

Människan började odla småfröade former av såärter långt före vår tid, samtidigt med spannmål. I länderna i Central- och Nordeuropa odlades växten redan i millenniet II-III f.Kr. e. Det har odlats i Ryssland sedan slutet av 1600-talet. Innan potatisens uppkomst var det en del av de viktigaste produkterna.

Typer och sorter

Ärtor (Latin Písum) är ett släkte av fleråriga och årliga örtartade växter från baljväxter. Arten av släktet representeras av gräs med en svagt curlingstam, fjäderniga blad och grenade antenner som klamrar fast vid stödet. Det vanligaste av alla typer är sådd, som är indelat i tre sorter: skrov, spannmål och socker.

finfrönade former

Torra korn med skalärter används för att tillverka soppor, sidorätter och andra rätter. Ärtemjöl produceras av övermogna frön. Lätta hjärnvarianter används i konserveringsindustrin, mörka för frysning. Sockersorter används ofta i form av söta, omogna bönor (blad är inbyggda endast i växter som tillhör korsfamiljen).

De bästa skalarna är Alpha, Viola, Atlant, Premium, Emerald, Tropar. De bästa hjärnvarianterna är Belladonna, Calvedon, Debut, Medovik, Sweet Giant. Beskrivningen av sorten Belladonna noterar separat sitt höga utbyte, frostbeständighet och höga smak.

örtartade växter

Det rekommenderas att odla de mest produktiva sockerärterna i sommarstugor: Outtömliga, Zhegalova 112, Rubchik, Pervenets och Sakharny 2.

Kikärter, uzbekiska kikärter

Kikärter är den äldsta medlemmen av baljväxfamiljen. Den har många namn - turkiska kikärter, valnötter, uzbekiska kikärter, fårkött, nej, urinblåsan, shish och andra.Växtens hemland är Mellanöstern och Centralasien, där det kallas gyllene korn. Odlas också i Östeuropa och Medelhavsländer, Afrika och Sydamerika.

På Greklands territorium hittades kikärtsfrön från 500-talet f.Kr. e. Ärter från bronsåldern har hittats i Iran. Sedan tiden för Avicenna har kikärter inte bara använts för mat utan också för medicinska ändamål. Man trodde att den skulle rena blodet, läka njurarna och levern. Hjälper till hudsjukdomar (eksem, furunkulos, psoriasis), ökar manlig styrka.

kikärta uzbekiska

Den uzbekiska kikärten är en årlig växt med svullna, korta bönor som innehåller 1-3 grova, ramformade ärter. Växer upp till 70 cm i höjd. Skillnad i bra utbyte och sjukdomsresistens. Ärter är vita eller bruna i färgen. Indiska sorter är gröna.

Har en uttalad nötaktig smak. Det används ofta i matlagning för soppor, pilaf, kotletter, sallader, hummus. Spirade kikärter används i kost och medicinsk näring.

kikärt

Marinklass

Havsorten, eller japansk rankning (Lathyrus japonicus) är en växt av den kinesiska släkten Legume-familjen. Området för denna art är ett område som sträcker sig i en smal remsa längs den norra delen av Stillahavskusten. Växten växer på sandiga och klippiga stränder. Det är en örtartad perenn, i motsats till sådd gröna ärtor. Når 30 cm i höjd.

Det japanska Kina blommar i juli och bär frukt i augusti. De avlånga ovala bönorna av havssorten når 5 cm i längd. Växten odlas på platser med naturlig distribution. Kina japanska används ofta för dekorativa ändamål, det vanligaste i utformningen av steniga trädgårdar.

Havssorten är den traditionella maten för folken i norr. Alaska Eskimos använder löv och grodda frön för mat, gör mjöl och gryta från baljväxter, förbereda en varm dryck som ersätter kaffe. Färska stjälkar och blad av växten används i folkmedicin som ett botemedel mot reumatism.

havsklass

Mus variation

Ärtsmus (Vícia crácca) är en örtartad perenn av släkten Pea i baljväxfamiljen. Musärter har många populära namn - kranärter, chenille, passerinbågar, musvidd, passerinblomma etc. Den har ett brett utbud av tillväxt. Uppträder i ängar, åkrar, sluttningar, skogskanter och vägar.

Den gröna massan innehåller en stor mängd protein, C-vitamin, karoten, fosfor. Växtens kemiska sammansättning förstås inte helt.

De grenade, klamrande stjälkarna växer upp till 120 cm. Bladen är parade ihop med 6-10 par broschyrer; musärten har 2 stöd vid botten av petiolen. Blommningen fortsätter hela sommaren. Frukten är bönor, ungefär 20 mm långa. Det används som en värdefull foder-, medicinal- och honungsväxt.

Japansk rang

Ärtor mung

Mash (lat.Vigna radiata) är en årlig ört av släkten Vigna från baljväxfamiljen. Hemland för denna baljväxta grödor är Indien. Andra namn: mungbönor, gyllene bönor, asiatiska ärtor, strålande bönor. En vacker och graciös växt ser mer ut som en böna. De tunna bladen av mungärter hamnar i mycket grenade slingor. Små gröna frön är ovala.

Mash används ofta i de nationella köken i Kina, Japan, Korea, Indien, länderna i Central- och Sydostasien. Det äts skalad och grodd. Masha groddar är en klassisk ingrediens i asiatisk mat. Fruktarna i denna kultur innehåller folsyra, vitamin A, C, E, grupp B, kalium, fosfor, mangan, magnesium, järn, kisel, selen och andra användbara element.

I folkmedicin används mung bönor för att behandla allergier, astma, artrit.Regelbunden konsumtion av mungbönor har en positiv effekt på det kardiovaskulära systemets funktion, normaliserar blodtrycket, stärker benvävnaden och hjälper till att bibehålla ledernas flexibilitet.

mus variation

Kaloriinnehåll och sammansättning

Produktens kaloriinnehåll och kemiska sammansättning varierar beroende på vilken variation av släkten ärter som det hör till. De flesta av kalorierna finns i torkade ärtor med skrovvaror - 348 kcal / 100 g. Kaloriinnehållet i färska gröna ärtor och sockersorter överstiger inte 80 kcal / 100 g. På grund av dess låga kaloriinnehåll och en stor lista med vitaminer och mineraler klassificeras produkten som kost.

Ärtor innehåller 2-3 gånger mer protein än spannmål. Denna effekt beror på symbios av alla baljväxter med nodulbakterier. Det höga halten komplett protein i kombination med vitaminer och mikroelement gör det till ett bra alternativ till kött och en oumbärlig produkt för en vegetarisk diet.

Växten innehåller vitamin A, C, E, P och hela gruppen B, proteiner, fetter, aminosyror, kostfiber, mineraler - selen, fosfor, magnesium, kalium, koppar, zink, krom, mangan, bor, vanadium, kobolt, kisel, molybden, jod, strontium, zirkonium och andra.

produktens sammansättning

Egenskaper och hälsosamma recept

Den läckra och hälsosamma ärtfrukten fungerar som grund för beredningen av många gamla och nya rätter. Det finns hundratals olika typer av hälsosamma matrecept. Växtens exceptionella egenskaper och egenskaper används i diet- och medicinsk näring.

maträtt recept

För hälsan

Ärtor kan rimligen kallas en medicinalväxt. Alla dess sorter används ofta i traditionell medicin. Det används för att behandla sjukdomar i njurarna, levern, mag-tarmkanalen. Används som ett kramplösande, lugnande medel, tonic, diuretikum. Utåt - som ett sårläkande och hemostatiskt medel.

Dess regelbundna användning förbättrar syn och minne, ökar immuniteten. Ärtor kallas ofta axelblad och äts färska för att stärka hjärtmuskeln och normalisera matsmältningen. Bara en handfull unga ärtor ger en daglig dos av niacin, som normaliserar kolesterol och tjänar till att förhindra åderförkalkning.

medicinalväxt

För skönhet

Närande ärtmasker med gräddfil, keso, äggula och andra ingredienser är ett effektivt föryngringsmedel. Införandet av ärtor i kosten kommer att främja renhet och jämnhet i huden, stärka tänder och naglar och främja hårväxt. Ett avkok av krossade blommor och ärtväxt hjälper till med svullnad i ansiktet.

närande masker

För barn

Näring ärter är särskilt användbara barn. De tycker om att äta socker och gröna ärtor i hjärnan. I barnmat måste ärter med skalskalor också användas för att tillverka soppor och sidorätter.

hjärnvarianter

Kontra

Trots ärtväxtens gynnsamma egenskaper finns det ett antal begränsningar för dess användning. Det är kontraindicerat vid akut nefrit, progressiv gikt, tromboflebit, ökad koagulerbarhet i blodet under perioder med förvärring av mag-tarmsjukdomar. Samtidigt ärter är färska eller blötläggna i vatten ärter användbara för att äta 3-4 bitar. med halsbränna. En kontraindikation för användning är också Crohns sjukdom, urinblåsan, kolecystit.

progressiv gikt

Växande

Planteringen börjar tidigt på våren, så snart marken värms upp lite. Små frost är inte hemskt för växten. För att ständigt ha en färsk skörd av gröna blad under vår-sommaren är det nödvändigt att så om var 7-10 dagar. Det rekommenderas att plantera ärtor i en rotation med potatis och kål. Det är en bra föregångare för alla grödor (exklusive baljväxter).

Ärter föredrar lätt, bördig jord med ett lågt grundvattenbord. På svampiga och låg liggande platser lider det av ett överskott av fukt.Det mognar bäst i väl upplysta och ventilerade områden. Användning av färsk gödsel som gödselmedel är oacceptabelt eftersom det stimulerar den ökade tillväxten av grön massa till nackdel för fruktuppsättningen.

kommer att värma upp lite

Innan plantering är det användbart att lägga till aska - det kommer att ersätta potashgödsel. Ärtor är en grön gödselväxt som är en effektiv naturlig gödningsmedel. De fungerar inte bara som en källa till näringsämnen som ökar jordens fertilitet, utan också förbättrar strukturen i det övre skiktet och läker också jorden. Efter skörden tas inte rötter och stjälkar bort från platsen utan inbäddas i jorden under höstgrävningen för att berika den med kväve.

Före plantering blöts fältärter i vatten vid rumstemperatur i 10-12 timmar för att säkerställa snabba och vänliga skott. Du kan välja kvalitetsfrö genom att placera frön i saltat vatten. Ärter som är lämpliga för plantering kommer att sjunka till botten, varefter de ska sköljas med rent vatten.

Frönen planteras till ett djup av 4-6 cm. Avståndet mellan ärtorna i raderna är cirka 10-15 cm. Intervallet mellan raderna är 35-40 cm. Efter sådd komprimeras marken i raderna för att bibehålla fukt. Om fröet var av hög kvalitet, kommer plantor att dyka upp på en vecka. Underhållet är enkelt och inkluderar lossning och måttlig vattning. Under varma och torra perioder bör vattningen vara riklig.

naturlig gödningsmedel

Lagring

Böneskörden fortsätter hela sommaren. Olika lagringsmetoder används beroende på grödetyp. Ärtorna som samlas in för färsk konsumtion lagras i kylen i plastpåsar eller kärl. För långvarig lagring är det konserverad, torkad eller fryst. Torra ärter lagras på en mörk och torr plats.

variationer av kultur

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa