Användbara egenskaper och kontraindikationer av kikärter, hur man kan spira det

Kikärter är också kända under namnen: kikärter, urinblåsa, lammärter. Kulturen uppskattas för sin lätta nötterig smak, höga utbyten, opretentiöshet och många positiva egenskaper. Idag är det inte svårt att köpa en gammal produkt som tills nyligen var exotisk. Vissa konsumenter använder kikärter för medicinska ändamål, andra föredrar att laga olika rätter från det, vars recept kom till oss från östra länder.

Användbara egenskaper och kontraindikationer

Detta ärtsort stimulerar matsmältningsprocessen, normaliserar ämnesomsättningen, stärker immunförsvaret, förhindrar uppkomsten av cancerceller på grund av tillförsel av grov kostfiber till kroppen. Det har en gynnsam effekt på nervsystemet, blodkompositionen, hjärt-apparaturens arbete och mental aktivitet.

egenskaper och kontraindikationer

Kikärter minskar blodsockernivåerna, skyddar mot trombosbildning, återställer mänskliga energiresurser, hämmar åldringsprocesser, förbättrar synen, ökar benstyrkan, stimulerar amning, normaliserar menstruationscykeln och förhindrar karies.

Exponering för kostfiber hjälper till att bli av med gifter och gifter, normaliserar kolesterolnivån och minskar vikten. Produkten är effektiv i förebyggande och behandling av glaukom och grå starr. Kultur har länge använts som ett sätt att förbättra manlig libido.

Regelbundet införande av kikärter i menyn förbättrar det allmänna välbefinnandet, skyddar mot förekomsten av många sjukdomar och underlättar tillståndet hos problemorgan.

Den stora mängden vegetabiliskt protein gör lammärter till en alternativ ersättning för kött och fjäderfä.

mängd grönsaker

Av de oönskade stunderna med att äta baljväxter noteras flatulens och jäsning i tarmen. Kikärträtter är förbjudna vid gastrointestinala problem, förstoppning, cirkulationsproblem, inflammation i urinblåsan och vid individuell intolerans.

Kikärtsammansättning

Den ökande populariteten för kikärter är baserad på produktens smak och värdet på komponenter som innehåller mer än 80 ämnen: vitaminer, mineraler, protein, fiber. En tredjedel av alla växtkulturelement är proteiner, mer än hälften är kolhydrater. Aminosyror och kostfiber är också viktiga. Förekomsten av fetter är försumbar.

smak

Varför plantor är användbara

Lammärtärtar är rika på vitaminer, meteonin och cystein.Deras konsumtion bidrar till att reglera och återställa arbetet i viktiga inre organ och system, stärka immunförsvaret och förbättra ämnesomsättningen. Spirade frön är av högt näringsvärde och har låg kalorier.

plantor

Hur grodnar kikärter

Processen innebär att öka den ursprungliga volymen av kornen med tre till fyra gånger.

Kikärterna tvättas med samtidig borttagning av skadade prover och fylls med vatten i fem gånger kornvolymen. Behållaren installeras på en skuggad plats. Efter 12 timmar tvättas ärterna och får torka innan de fylls på med vatten och placeras varma. Denna procedur upprepas tills groddarna med önskad storlek uppträder med intervaller på 12 timmar.

skadade kopior

Vad man ska laga - recept

Samlingen med recept för kikärträtter innehåller över 500 alternativ för soppor, aptitretare, sidorätter, desserter. Vissa är traditionella och igenkännliga över hela världen.

Kikärtapaté - hummus

För att förbereda en traditionell pâté hälls två glas korn med vatten tills de mjukas och slipas med en mixer. Massan är smaksatt med olivolja, kummin, sesamfrön, valnötter, citronsaft, hackad vitlök och saltad efter smak.

traditionell pate

Stekte kikärter

Stekte kikärtar liknar popcorn. Bönorna dras i vatten över natten och torkas med en pappershandduk på morgonen. Raffinerad vegetabilisk olja värms upp i en hög stekpanna och kikärter hälls i, så att de håller sig guldbruna. Den färdiga produkten läggs ut med en slits sked på handdukar för att bli av med överskott av fett, hälls i en behållare och, beroende på önskan, strö med salt eller granulerat socker.

beroende på önskan

Chana Masala

Värm vegetabilisk olja i en stekpanna och stek hackad chili, lök, vitlök och ingefära i fem minuter. Sänk ner värmen, tillsätt paprika, koriander, kummin, garam masala, bland innehållet, stek i en eller två minuter och tillsätt hackade tomater. Häll i vatten, tillsätt ärtor och låt sjuda i 10 minuter. Salt den färdiga skålen och häll över citronsaften.

vegetabilisk olja

Kikärtkotletter

Gör potatismos från förblötade kikärter i en mängd av 200 g, tillsätt salt, koriander, gurkmeja, svartpeppar och en matsked mjöl. Knåda och bilda småkakorna. Rulla halvfabriken i sesamfrön och stek.

pre-indränkt

Hur man gör kikärta falafel

Tappa ur vatten från blötade korn (två glas), torka och slipa med en morot. Blanda örter, salt och favoritkryddor i pastan, häll i en matsked citronsaft, form små bollar, rulla in sesamfrön och fritera. Falafel serveras vanligtvis med grönsaker.

Om du dricker kikärträtter med kalla drycker ökar risken för akuta magkramper.

Denna typ av ärt ingår i kosten på grund av dess låga glykemiska index. Friska kolhydrater håller dig full under lång tid.

laga falafel

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa