Hur man planterar ärter innan vintern och är det möjligt att göra det

Sådd före vintern gör att du kan få den önskade skörden på våren. För detta sås frön av frostbeständiga grödor på senhösten. Många trädgårdsmästare undrar om det är möjligt att plantera ärtor innan vintern. Skörden är lämplig för plantering för vintern, men du bör veta hur och när det är bäst att plantera, liksom de sorter som är bäst lämpade för detta ändamål.

Kan ärter planteras före vintern?

Vinter ärter är en relativt ny gröda som förtjänar noggrann uppmärksamhet. Frön som härdas över vintern och väl svullna spira snabbare, så skörden är tidigare och större.

ärter före vintern

För-och nackdelar

Ärtor innehåller många fördelaktiga vitaminer, fiber, karoten och protein.

Att plantera frön före vintern har fördelar och nackdelar. Bland de positiva aspekterna noteras:

användbara vitaminer

  1. De planterade frönna drar nytta av den första värmen och vårens fukt, gror snabbt och kännetecknas av god spiring.
  2. Växter är mindre mottagliga för olika sjukdomar och skadedjur.
  3. På grund av tidigare uppkomst erhålls skörden flera veckor tidigare än den som sådes på våren.
  4. Vinterhärdning ger utmärkt frostbeständighet.
  5. Med ankomsten av sommartorkan bildas ett bra rotsystem i växterna under vintersådd. Tack vare detta är utbytet större.
  6. Sådd före vintern gör att du kan spåra om plantor har dykt upp på våren och plantera om det behövs.

Ett annat plus är det faktum att efter att ha skördat en tidig skörd i sängarna kan du så frön på nytt, vars frukter kommer att vara i slutet av hösten.

Om vi ​​pratar om nackdelarna är sådd under vintern endast möjlig för vår-sommargrönsaker. Det finns också en ojämn mognad av kulturen.

frön njuta

Plantera sorter på vintern

För undervinterplantering tas sorters vinterärter som tål låga temperaturer och ger en god skörd.

NS Moroz-sorten har klarat de nödvändiga testerna, bland de positiva egenskaperna är frostbeständighet, utbyte, resistens mot sjukdomar och logi. Skörden utförs 10 dagar före skörden av vinterkorn, cirka 10-15 juni. Utbytet är 4–6 t / ha.

låga temperaturer

Vilka gödselmedel som ska appliceras före plantering

På hösten, när man gräver, införs organiskt material i sängarna - humus, kompost. Ärter planteras bäst i marken där rödbetor, potatis, zucchini, majs och aubergine tidigare odlades.

Applicering av mineralgödselmedel görs baserat på innehållet i näringsämnen i jorden och nivån på det förväntade utbytet. Vinterärter befruktas med kaliumklorid, ammofos och komplexa mineraler.

säng

Jordberedning

För baljväxter är det viktigt att skapa rätt förutsättningar. Vid sådd före vintern är det att föredra att använda torvkoppar, där växts rotsystem utvecklas. Spira görs bäst hemma.

 torvkoppar

När ska jag plantera?

Landsteg genomförs främst mellan 17-23 november. Det finns dock inga exakta datum, eftersom plantering utförs när marken är något fryst. Du måste först skapa speciella spår för frön.

det finns ingen tidsgräns

Fröberedning

Ärter kan sås torra och groda. Vissa värmer upp frönna innan de sås och sänker dem i 5-10 minuter. till en lösning bestående av vatten och borsyra (2 g per 10 1 vatten). Förhindrande av behandling av denna typ ger skydd mot skador på växter av skadedjur, inklusive larven i knutviveln.

Blötläggning i vanligt varmt vatten varar minst 15 timmar. Planteringen utförs endast efter fullständig svullnad. Det rekommenderas också att lägga till tillväxtstimulerande medel i vattnet.

När du planterar på vintern planteras ärterna torra, annars kan frön groddar ut och dö.

torr och grodd

Sådd före vintern

Spåren förberedda för sådd i marken behöver inte vattnas. Sprid ärterna oftare än med vanlig sådd, eftersom några av de svaga frönen kan dö och inte gro.

Fröna täcks med jord, beredda i förväg och lämnas i ett skjul eller annat rum med en positiv temperatur.

hälla vatten

Vad ska man göra på våren?

När våren börjar börjar tillväxten av övervintrande ärter från underjordiska knoppar. Skörden är mycket högre och mognar tidigare.

För att förbättra regenereringen av massan ovanför marken, bildandet av laterala skott och återväxten av rotsystemet, på våren måste du göra toppförband med kvävegödselmedel. För att säkerställa sjukdomsresistens utförs fungicidbehandlingar.

I enlighet med enkla regler kan du plantera ärtor i din egen trädgård före vintern och få en bra skörd. Korrekt förberedelse och plantering kommer att hålla dina växter friska och utvecklas ordentligt.

övervintrande ärtor

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa