Beskrivning av Mash ärtsorten, användbara och skadliga egenskaper

Ärtor av Mash-sorten är en välsmakande och hälsosam produkt som äts polerad eller opolerad, riven eller hel, kokt eller rå, grodd. Har en nötig arom och en mild ört smak och lagar ganska snabbt.

Vad är Mash Pea?

Mung bean är en baljväxter med små, gröna, ovala frukter. En välbalanserad vitamin- och mineralkomposition gör produkten användbar och näringsrik och konstant användning har en positiv effekt på hälsan.

ärtsorter

Historia

Mung bönor, eller mung bönor, tillhör baljväxter familjen, släktet Vigna. De betraktas som en gammal baljväxtskultur med ursprung som går tillbaka till Indien, Pakistan och Bangladesh.

Mung är en flerårig ört som odlas i Kina, Indonesien, Thailand. Skörden består av flera steg. Den första utförs i juni, den nästa i november. Specifikiteten för att samla ärter beror på långvarig mognad av frön.

mung bönor

Beskrivning, egenskaper, sammansättning

Mung bönan är en källa till mycket smältbart protein, fytoöstrogener och proteashämmare. Ärtor är lika i smak som bönor, men de har en nötaktig not i smak.

Produkten innehåller 18 aminosyror, kolin, betakaroten, vitaminer i grupp B, A, E, C, PP, K. Ärtor är också rika på mikro- och makroelement, inklusive fosfor, kalium, kalcium, natrium, magnesium, zink, koppar, mangan, selen.

fytoöstrogener och hämmare

100 g bönor innehåller:

 • proteiner - 23,5 g;
 • fetter - 2 g;
 • kolhydrater - 44,2 g.

Produkten innehåller också värdefull kostfiber.

Kaloriinnehållet är 347 kcal per 100 g. Mash har vid kokning 105 kcal per 100 g, grodd - 30 kcal.

kostfiber

För-och nackdelar

Mung bean har en urindrivande, antiseptisk, avgiftande effekt.

fördelar:

 • förstärkning av immunitet;
 • stabilisering av kolesterol;
 • ökad synskärpa;
 • effektiv kamp mot tumörer;
 • förbättra en kvinnas hormonella bakgrund;
 • ökad effektivitet;
 • normalisering av metabolism;
 • snabb mättnad, vilket bidrar till rätt viktminskning;
 • möjligheten att laga mat utan behov av blötläggning.

avgiftande effekt

Det största värdet för människors hälsa ägs av grodda bönor, där koncentrationen av näringsämnen ökar med 2–5 gånger.

Bland minusen noteras bara det faktum att användningen av bönor är förbjuden för personer som har en individuell intolerans mot produkten. Mottagningen bör utföras med försiktighet, med dålig peristalt i tarmen.

Mosärter kallas också gyllene bönor, gröna mungbönor.

intolerans mot produkten

Hur man gror?

För att bönorna ska spira, räcker det att fylla dem med vatten och lämna i denna form i 2-3 timmar, du kan över natten. Under denna tid har ärter tid att spira upp till 1 cm, som anses vara de mest användbara.

Efter blötläggning tappas vattnet och bönorna sköljs väl. Sedan placeras de i en behållare och täcks med fuktigt gasväv. Du måste skölja en gång varannan timme. Nästa dag visas bleka näringsrika skott på ärtorna, med vilken användningen kommer att hjälpa till att ordna hy, hår, naglar, normalisera vikt och undvika många sjukdomar.

bara hälla

Hur väljer jag?

Vid köp är det viktigt att undersöka förpackningen, som måste förseglas, utan skador. Ärtorna bör vara ljusgröna med en blank glans.

förseglas

Ansökan

För att få hela utbudet av näringsämnen grodde bönorna ut. Groddarna verkar nästa dag och smakar som gröna ärtor. De är ofta en integrerad del av råmatdieten. Mosbönor används ofta i traditionell medicin för att bekämpa och förebygga åkommor. De är populära inom kosmetologi och hjälper till att återställa en sund hud. Används i matlagning för att hjälpa överviktiga människor att gå ner i vikt.

folkmedicin

Inom folkmedicin

Mung bönor används ofta för att avgifta kroppen. Det rensar tarmarna väl, utan gasbildning. Minskar och stabiliserar kolesterolnivån i blodet. Förbättrar arbetet i det kardiovaskulära systemet, njurarna, stärker benen.

Fosforet i kompositionen är nödvändigt för minnet, bidrar till utvecklingen av resistens mot stress. Det används ofta för att förhindra bröstcancer.

avgifta kroppen

Bantning

Kosten innebär en strikt minskning av konsumtionen av kolhydrater, som ändå är oerhört viktiga för kroppen och deras brist leder till allvarliga hälsoproblem. I detta fall rekommenderar näringsläkare att tillåta dig några kolhydrater, mestadels ris, men Mash är bäst. Eftersom bönorna kan ätas råa minimeras deras kaloriinnehåll.

Produkten är mycket näringsrik och mättar snabbt.

Vid intag avlägsnar ärter flera gifter mer effektivt än havregryn. Det främjar också viktminskning och generellt välbefinnande. Det har en urindrivande effekt, vilket är oerhört viktigt vid eliminering av gifter, lindrar svullnad.

kolhydratintag

Inom kosmetologi

Ärtväl tar effektivt bort hudormar. Gör näring åt huden och drar åt porerna. Maskerna har en tonisk, föryngrande, uppstramande effekt, vilket ger huden ett friskt och friskt utseende.

ger huden näring

I matlagning

Mash används för att förbereda första och andra kurser. Mjölet från Masha används för att tillverka pannkakor, pasta, nudlar, grädde, glass och drycker.

Ärtor går bra med lamm, därför läggs de ofta till pilaf. Det är också en integrerad del i beredningen av den nationella indiska soppmashhurden.

andra kurser

Hur lagrar jag?

Mung bean kan lagras i flera år utan att förlora sina användbara egenskaper. Man bör komma ihåg att ju äldre ärterna är, desto längre behöver de blötläggas. Förvaras helst i en lufttät behållare eller linnepåse. Behållaren med produkten ska förvaras i ett väl ventilerat område med måttlig fuktighet.

Det rekommenderas att använda gyllene bönor i närvaro av matförgiftning, inflammatoriska processer, dermatit. Daglig konsumtion hjälper till att sänka kolesterolnivån med 19%. Mung bean är ett effektivt försvar mot fria radikaler, stimulerar intercellulära processer, läker olika hudskador. Av de tydliga fördelarna noterar de också att ärtor kan användas i rimliga mängder i kosten för små barn, ammande mödrar och gravida kvinnor.

linnväska

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa