När man ska skörda ärtor för spannmål och hur man gör det rätt

Tekniken för att skörda odlade ärter i industriell skala anses vara en ganska komplicerad procedur. Försummelse av reglerna för skördsprocessen hotar att förlora en fjärdedel av grödan. Separat rengöringsmetod är effektivt vid torra väderförhållanden. Stark vind och regn ökar förlusterna. Komplexiteten beror på de biologiska egenskaperna hos kulturen: ojämn mognad, logi, sprickbildning av frukt och utgjutande av frön.

Skörd av bönor i privata trädgårdar inträffar när skulderbladens mjölkmognad uppnås. Morgontimmar är att föredra eftersom den känsliga produkten i värmen torkar och förvaras dåligt.

ärter för säd

Mognande termer

Nyckelparametern för mognad av axelbladen är ärtsorten. Perioden från spiring till skörd varierar från 9-11 veckor. Hjärnvarianter som växer upp till 50 cm har en växtsäsong på 60-80 dagar. Peeling sorter, upp till 90 cm höga, mognar på 60-65 dagar. Lågodlade sockerarter är redo på 60 dagar.

att skörda

När börjar skörda ärtor

Mognad av ärtor börjar i slutet av juni. Rengöring utförs i flera steg, med början från de nedre fallen. Överdrivna axelblad avlägsnas, eftersom de hämmar bildandet av nya frukter.

Tidigt mogna sockersorter skördas omogna och når beredskapen i mitten av juni. Rengöring varar i en och en halv till två veckor med intervaller på 3-5 dagar.

groning

Peeling sorter avsedda för grön ärta, skördas i fasen av saftiga ventiler och mjuka bönor. Dåliga maskstäckta blad kasseras och skickas för spannmål. Skörden sker snabbt, inte längre än en vecka, för att förhindra stärkelsebönor.

Skörda säd

De bönor som är avsedda för spannmål lämnas kvar på busken tills de är helt mogna. Växter ska skördas genom skärning, knytas i buntar och upphängas för mognad i ett torrt rum i en till två veckor. Mogen ärtfrukt skalskalor är benägna att spricka, men sockersorter är det inte. Tidpunkten för beredskapen för skörden indikeras av mogningen av bönorna i den nedre delen av växterna vid en tidpunkt då andra prover täcks med ett nät och börjar torka ut.

saftiga klaffar

Kombination av delad skörd och direkt kombination

Växande ärtor i industriell skala ger det en kombination av två skördemöjligheter: separat och direkt kombination. Separat skörd varar i en vecka, med direkt tröskning som inte varar mer än fyra dagar, medan tiden för den kombinerade metoden varierar från 8 till 10 dagar. Delningsmetoden är indelad i två typer.

  1. Den första består av att klippa ärtor med att lägga i rullar, plocka upp dem, ladda dem på transport och tröska.
  2. Den andra handlar om klippning med skår och användning av en mobil tröskare, som tar in ärtstrån och tröskar dem omedelbart.

Separat skörd utförs i fall av gulning av stjälkar och blad på toppen av växten, vaxmognad av frön i mitten, torkning av löv, bönor och härdning av frön. Produkten förblir i rullarna tills den torkar och når fruktens tekniska mognad.

direkt kombination

Direkt kombination består i att samla grön massa och tröska, med undantag för de första punkterna: tidig klippning och snöning. Processen börjar med bruna blad, bruna bönor och hårda frön. Denna skördmetod infördes på grund av utvecklingen av sorter som är resistenta mot logi.

Specialfäste för att minska skörden

Ärter klipps med klippare och rubriker. Om rubrikerna är utrustade med speciella tillbehör kommer det att vara möjligt att förhindra stora skördar. Bilagorna är lämpliga för alla skördetröjor. Vissa problem uppstår när du använder dem i förhållanden med hög luftfuktighet på grund av att man drar ut buskar med jordstubbar som täpper till rubrikerna. Du måste också övervaka installationen av det speciella munstycket - en betydande minskning leder till intag av stenar och jord.

grödeförluster

Vad man ska göra efter skörden

Tresiga korn rengörs för främmande föroreningar med hjälp av en speciell kornseparator, som filtrerar bort överskott. Den förgängliga produkten får torka och bevara. Skuror som lämnas på platsen efter skörden utsätts för skärning och läggning i en komposthögen. Rötterna begravas i marken under plöjning. En bra gödningsmedel som kan ersätta det vanliga organiska ämnet är krossad grön massa begravd i marken. Således blir jorden bördig, och dess struktur förbättras.

Tidigt mognadskultur tillåter odling av daikon, rädisa, sallad, dill omedelbart efter frigörandet av åsarna.

Ärter äts färska, torra, frysta och konserverade. Det läggs till de första och kötträtter, sallader.

korn förfinas

Lite omogna sockerliknande skidor som har blancherats i fem minuter kan frysas. Denna procedur behövs också för korn avsedda för torkning. I detta fall förgrenas ärterna två gånger i två minuter, varefter de tvättas, kyls i kallt vatten och torkas i ett drag i 12 timmar. Sedan torkas frön i en ugn vid temperaturer upp till +70 grader. Optimal lagringskapacitet: glasburkar med metallskruvlock.

En del av grödan förbereds för utsäde.

blancherade

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa