Hur och när man ska så ärter som gröngödsel, för vilka grödor den är lämplig

Som en naturlig grön gödsel anses ärter vara den bästa organiska gödningsmedlet för att återställa jordkompositionen. Med hjälp av en årlig anläggning är det möjligt på kort tid att förbättra jordens mättnad med mineraler, och odådighetens odling orsakar inte behovet av att spendera energi på att ta hand om växten. För att mätta marken med användbara element och återställa dess egenskaper, rekommenderas det att lära sig om regler och särdrag vid användning av kulturen som gröngödsel.

Fördelarna med ärtor som en siderat

Den främsta fördelen med baljväxter från grönsaker är dess effektivitet när det gäller att återställa markens kvalitet. Anläggningen kännetecknas av intensiv tillväxt, vars prestanda är en av de bästa bland andra gröna gödsel. När det gäller tillväxttakt rangerar den först bland baljväxter.

naturlig grön gödsel

Baljväxter har förmågan att ackumulera kväve och andra näringsämnen och sedan lätt ge dem till jorden, vilket gör den mer bördig. Fördelen med en gröda för att förbättra jordkvaliteten beaktas:

 • tillväxthastighet;
 • frostbeständighet;
 • låg kostnad för planteringsmaterial;
 • möjligheten att få välsmakande frukter och samtidigt förbättra jordens kvalitet;
 • enkel skörd, för sådant arbete krävs inga specialanordningar;
 • bra resultat i att öka jordens fertilitet;
 • förmågan att snabbt förbättra jordens kvalitet;
 • opretentiöshet i växande.

jordkvalitet

Förutom att berika marken minimerar gröna ärter antalet ogräs och hjälper till att förhindra uppkomsten av patogena bakterier. Växten tillhör gruppen av utmärkta blöda växter, som hjälper till att locka till sig gynnsamma insekter, som är naturliga fiender från trädgårdsskadegörare.

Hur påverkar de jorden?

Med tillväxten av en trädgårdsskultur lossnar jorden naturligt, vilket leder till bättre penetration av vatten och luft i marken. Att plantera andra trädgårdsgrödor i framtiden kommer att bidra till deras bättre tillväxt, så att de kommer att lägga rötter genom de redan befintliga luftpassagerna.

trädgårdskultur

Plantering av baljväxter leder till påfyllning av jordens näringsvärde, det bidrar till mättnad av jorden med kväve, kalium, fosfor och många andra spårämnen. Ärterötter förhindrar markerosion och blockerar odlingen av ogräs.

När och var ska man plantera ärtor för gröngödsel?

Sådd grön gödsel kan göras under hela säsongen, inklusive före plantering av huvudgrödan och efter skörd. Våren anses vara den bästa tiden att plantera.Möjligheten att utföra arbete bestäms beroende på region; ärter kan sås efter att det inte finns några hot om svår frost. I de flesta ryska regioner genomförs sådd med öppet fält i maj. Efter 2 veckor från det ögonblick som den första planteringen planteras planteras frön, vilket förlänger växternas tillväxttid.

markvärden

Växten älskar jord efter nattskydd, så det rekommenderas att plantera det på platsen för tidigare tillväxt av potatis eller tomater. Det rekommenderas inte att plantera baljväxter två gånger på samma plats. Frön kan planteras torrt, men hög spiring observeras efter blötläggning i vatten i 4 timmar.

Ärter sås till ett djup av 5 cm, 2-3 cm finns kvar mellan dem, 25 cm lämnas mellan raderna. Vid 1 m2 Det bör finnas cirka 100 ärtor. Följande regler bör följas:

det rekommenderas att plantera

 • vattning utförs endast under torka;
 • tills det är tidpunkten för spiring rekommenderas att dra nätet, eftersom fåglar gillar att äta frön;
 • planteringsplatsen måste regelbundet rengöras från ogräs;
 • skott behöver ytterligare stöd för bättre tillväxt.

För att förhindra ärtsjukdomar rekommenderas det att sådd senap eller basilika på planteringsplatsen; sådana växter avvisar de flesta baljväxter.

fest på fåglar

Vilka grödor är den lämplig för?

I sängarna efter ärtor rotar spannmål och nattskuggningsgrödor väl. Oftast används ärter i trädgårdar för tomater och potatis. Plantering av baljväxter rekommenderas för att plantera vitkål och blomkål. Växten går snabbt till viloperioden, så att den kan klippas grönt, när den ruttnar, långa skott och ett utvecklat rotsystem för växten bidrar till mättnad av jorden med näringsämnen som krävs för tillväxt av andra grödor.

nattskyddsgrödor

När och hur tar man bort sidorter?

Siderat-ärter växer tills tiden kommer att plantera den viktigaste trädgårdsskörden. Full mognad inträffar efter 12 veckor, vissa arter kräver 16 veckor för detta. Det finns flera alternativ för rengöring av en anläggning:

trädgårdskultur

 • ett enkelt sätt är att helt enkelt gräva en plats där den gröna gödseln är inbäddad i jorden och huvudgrödan sitter ovanpå;
 • användningen av en platt skärare, med hjälp av vilka de gröna gödselstjälvorna skärs ett par centimeter djupare än marknivån, varefter en grönsaksgrödan planteras, de skurna topparna används för jordmalkning;
 • hål görs bredvid huvudskörden och ärtorna växer med växten, så snart baljväxtskörden groddar 5 cm, skärs skotten av med sax och placeras på bröstet.

Den sista metoden är mödosam, men effektiv. För att få naturlig gödningsmedel kan ärtstjälkar skäras och blötläggas i kokande vatten i 10 dagar. Denna produkt är en värdefull källa till kväve och kalium.

trimmad med sax

Vilka sjukdomar och skadedjur hjälper det mot?

Ärtor är effektiva mot wireworms. En sådan larva förekommer i sura jordar och utgör ett hot mot potatisgrödor. Tråormen tolererar inte grannskapet med baljväxter, därför anses växten vara ett effektivt sätt att bekämpa en sådan skadedjur.

Plantera ärtor hjälpa till att hantera rotlökmiden. En baljväxtplanteringsplats lockar till sig många gynnsamma insekter, eftersom växten har utmärkta mjuka egenskaper.

sura jordar

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa