Hur och när du ska plantera ärtor med frön i öppen mark

Ärtor är en populär växt i grönsaksträdgårdar, eftersom tekniken för sådd och odling av dem är enkel, behöver inga plantor ens. Men för att få en stor skörd varje år måste du veta hur du planterar ärter korrekt. För att de odlade bönorna ska ha mycket näringsämnen måste du följa tidpunkten för plantering och insamling, kunna välja rätt jord och välja växter för plantering bredvid ärter.

Behöver jag blötlägga ärtor innan jag planterar utomhus?

Plantera ärtor är en enkel process som inte kräver blötläggning och grodd av frö. Ofta blöter trädgårdsmästare i hopp om att påskynda spiror av spiror, ärter. Detta är inte värt att göra, eftersom vid denna tidpunkt marken för plantering är tillräckligt fuktad, men det finns en risk för en kall snäpp, då kommer de grodda frön att dö.

växtärter

För att växterna ska växa, måste du förbereda frönna ordentligt för sådd ärter.
Först måste du välja frön som har tecken på infektion av vev. Det är svårt att bestämma sjukdomen med ögat, så du kan använda en speciell metod. Förbered saltlösning med 2 msk. l. bordsalt per 1 liter kokt vatten. Lägg ärtorna i denna blandning och vänta. Inom 5 minuter flyter alla påverkade frön.

Flytande frön är olämpliga för vidare användning, de måste samlas in och kastas.

Friska ärter ska sköljas med rent vatten vid rumstemperatur och sedan torkas (kan spridas på en trasa eller pappershanddukar). Frön utvalda på detta sätt måste fortfarande delas upp efter storlek för att plantera stora och små korn i olika bäddar.
För att frön ska spira samtidigt kan de värmas före sådd. Detta görs helt enkelt: bara placera fröet i 1 eller 2 timmar bredvid en värmare eller ett batteri.

växterna har stigit

När är den bästa tiden att så ärter?

Tidpunkten för sådd ärter beror på den valda sorten, varaktigheten av dess växtsäsong. En populär variant av sorterna är tidiga sockersorter, de är redo för skörd på 1,5 eller 2 månader. Såddärter bör utföras beroende på planerad skördtid. Denna växt kan planteras tidigt så snart marken tinas.

Till exempel i centrala Ryssland, under varma år, kan denna växt planteras från mitten av april och i kallare regioner - från mitten av maj. När du planterar den i de södra regionerna måste du plantera den så tidigt som möjligt (till exempel i mars), eftersom denna anläggning inte tål varmt väder, och hela grödan måste skördas innan värmen börjar. För att förlänga skörden är det värt att sådd både tidigt och mitten av säsongen på samma gång.

bättre så

För att ha färska ärtor under lång tid måste du plantera dem flera gånger. Intervallet mellan plantering bör vara cirka 2 veckor. I den mittersta körfältet och kalla områden måste denna baljväxter sås senast i början av juli.

Jord- och lufttemperatur

Det är viktigt att förstå att när du planterar ärter i öppen mark måste du ta hänsyn till jordens temperatur och inte den genomsnittliga dagliga lufttemperaturen. Den odlade växten har god motståndskraft mot kyla, men innan den spirar kan dess icke-groddade frön i marken, mättade med fukt, dö eller ruttna när temperaturen sjunker. Därför, innan sådd, måste du välja rätt växtsort, med hänsyn till jordtemperaturen vid vilken den kan spira effektivt.

jord och luft

För spiring av glattkornsorter bör jordtemperaturen vara över +1 ° С (några dagar efter att snön har smält helt) och för cerebrala sorter - över +4 ° С (2 veckor efter att snön smälter). För växttillväxt behövs en stabil temperatur på + 12 ... + 16 ° С, och bildningen av baljor - + 16 ... + 22 ° С.

Om temperaturen är högre än denna indikator, kommer smakegenskaperna att drabbas och utbytet minskar, så ärtorna är mer lämpade för odling på våren.

Markval

Ärtor är en växt som på rötterna producerar organiskt material som är användbart för tillväxt och innehåller kväve. Trots detta måste baljväxter fortfarande matas med gödselmedel så att det finns fler fröskidor, och busken dör inte för tidigt. För korrekt utfodring krävs näringsblandningar som innehåller kalium, fosfor och till och med kväve.

slätkornig typ

Innan du såter ärter måste du välja en lämplig jord. En sandslam eller jordmjöl av medelstor lam är lämpligare. Det är viktigt att det finns en låg eller neutral surhet, eftersom växten inte tolererar sur jord. Om marken på platsen har hög surhet är det nödvändigt att lägga krossad krita, kalk eller dolomitmjöl till det i förväg.

Med ett stort område med sådd ärter i åkrarna är det värt att välja det land som potatis, kål, pumpa, rödbetor eller majs, spannmål tidigare odlade på. Det rekommenderas inte att plantera det efter andra baljväxter.

lämplig jord

Vad kan du plantera ärtor bredvid?

Ärtor mättar jorden med användbara organiska kväveinnehållande ämnen på grund av nodulära symbionbakterier.

Jorden som ärter har anrikat med kväve är gynnsam för många växter, på grund av detta anses den vara en användbar granne. Ärtor kan planteras till och med mellan raderna av sängar som tillverkare av gödningsmedel för angränsande grönsaker, och skörden av ärterna själva i detta fall kommer att vara en trevlig bonus.

Hur och när du ska plantera ärtor med frön i öppen mark

Med hänsyn till användningen av angränsande växter för ärter är det värt att uppmärksamma tomater (de kommer att hjälpa till i kampen mot skadedjur), majs (som ett stöd för det), senap (det kommer att övervinna malningen). Denna baljväxter klarar sig också bra med potatis, morötter, olika sallader och örter, gurkor och kål.

Plantera inte bredvid ärtor: vitlök, lök och andra baljväxter.

Innan plantering är det nödvändigt att plöja, djupet för att plöja jorden för ärter är från 20 till 27 cm.

plog

Hur planterar du ärtor i öppen mark?

När frön och jord till ärterna är redo måste du börja plantera. För att göra detta måste du först välja det område som grävts upp förra hösten och applicera gödselmedel, bilda bäddarna. Gör sedan spår med 3-4 cm djup, på ett avstånd av 20-25 cm från varandra. Om du ser att jorden inte är tillräckligt fuktad, är det värt att vattna furerna med vatten. Sprid sedan fröet längs de skapade remsorna på ett avstånd av 10 cm från varandra, ärterna måste fördjupas i jorden med 4-5 cm.

När ärterna är utspridda bör fårarna täckas med jord och jorden ska vara lätt klämd uppifrån. Om marken ser torr ut kan du vattna den (alltid med en vattenkanna med en diffusor). När planteringen är klar måste du täcka bäddarna med ett tätt fiberduk, annars kan fåglarna äta frön.

Plantor kommer att dyka upp ungefär en vecka efter plantering. När detta händer måste du lossa marken lite och försiktigt.

ärter spridda ut

Förberedelse av bäddar och plantering

När du letar efter ett ställe att plantera ärtor är det bäst att välja ett torrt och solutsatt område. För sorter som mognar tidigare kan du göra bäddar upp till 0,5 m breda, och för senare sorter, smala bäddar, ordna spalter och plantera flera rader av växter. Detta underlättar skörden.

Omedelbart innan sådd ärter i öppen mark, för smala bäddar, görs furor i längdriktningen, för breda - tvärgående. På sådana sängar kan du göra radavståndskläden (cirka 40 cm bred) och växtsallad på dem. Med detta system kommer båda grödorna att växa aktivt, särskilt i bördig jord.

Ärter planteras ofta i öppen mark under äppelträd. Det är inte svårt, det viktigaste är att veta hur man planterar ärter och se till att det finns tillräckligt med ljus för det, och innan man planterar är det nödvändigt att fylla den bördiga marken med ett lager på cirka 10 cm.

landningsmönster

Såning ärtor i trädgården

Innan du börjar arbeta med sommarstugan är det värt att titta på en video som beskriver hur ärter planteras i öppen mark. Från videon kan du studera metoden för att sådd ärter, se utsädesgraden och ta reda på användbara tips om sorter och plantmaterial.

sådd i trädgården

Växtvård

Ärtor är en livskraftig och opretentiös växt, så det är enkelt att plantera dem med frön i öppen mark och ytterligare skötsel. Det viktigaste att göra med det efter plantering är att binda det, vattna det och mata det, förhindra att det blir sjukt eller belägras av skadedjur.

Omsorg och växande ärtor börjar när buskarna är mycket små, just nu måste du lossa marken. När buskarna är stora krävs inte lossning, och det kommer att vara svårt att göra på grund av växtens täthet. De ogräs inte heller av vuxna plantor.

opretentiös växt

Nästan alla sorter kräver installation av extra stöd bredvid sängarna. Efter installation av trellises krävs det nästan ingen strumpeband eftersom anläggningen själv fastnar. Om en sort planteras, vars höjd kommer att vara upp till 0,5 m, kan du begränsa dig själv till att installera pinnar med en fiskelinje sträckt mellan dem.

Om det inte finns någon nederbörd behöver växten vattning. Även om det inte finns några blommor räcker det att återfukta en gång i veckan. Det är viktigt att vattna växterna två gånger i veckan under ärtornas blomning och mognad.

installation av espalier
Bevattningstid bör kombineras med toppförband. Detta görs när blommandet precis börjar och baljorna är bundna. Sammansättningen för 1 m² av trädgården framställs av 10 liter vatten och 1 msk. l. azofoski. Ytterligare vattning görs före utfodring och efter proceduren.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa