Hur man odlar och tar hand om ärter med modern teknik

Ärtor är en vanlig baljväxter med ett högt näringsvärde. Det uppskattas särskilt för sitt höga proteininnehåll (från 26 till 30%). I detta avseende kan det jämföras med kött, endast vegetabiliskt protein absorberas bättre av människokroppen. Dessutom ärter är rika på kolhydrater, vitaminer (grupp B, C, A, PP) och spårämnen (fosfor, kalium, mangan, järn).

Ärtor är opretentiös, bär frukt under nästan alla förhållanden. Men för att få en rik skörd måste du veta hur ärtorna växer och vilka funktioner som är i deras odling.

Ärtor: egenskaper hos kulturen

Ärtor (Pisum) är en årlig ört i baljfamiljfamiljen (Fabaceae) med en svag avrundad fasadställande krypstam som växer i längd från 0,2 till 2,5 m. Det finns standardvarianter där en starkt förtjockad stjälk inte grenar eller lod. Det grenade rotsystemet i denna kultur har en viktig typ och går djupt in i jorden. Gynnsamma nodulbakterier utvecklas på rötterna och i deras omedelbara närhet, som absorberar och ackumulerar kväve från luften och därmed berikar jorden med den.

kännetecknande av kultur

Komplicerade pinnatblad består av 2-3 par små, långsträckta blågröna bladplattor. Kronbladet på varje blad slutar i en grenad tunn mustasch, med hjälp av vilka ärtorna fastnar på stödet eller angränsande växter. Vita, rosa eller lila blommor av mothyp finns i lövaxlar i 1 eller 2. I tidiga mogna sorter förekommer pedunkeln efter 6-7 blad, i senare sorter - efter 12-23 (beroende på mognadstiden).

Kulturen är självpollinerande, en fröskida utvecklas i stället för blomman. En rak eller böjd cylindrisk bob består av 2 ventiler, mellan vilka släta eller skrynkliga ärter (från 3 till 10 delar) placeras i en rad. Ärtornas mognadstid kan vara annorlunda (från 55 till 100 dagar efter plantering).

pod utvecklas

Alla sorter av denna kultur är indelade i tre grupper:

 1. Peeling. Bladen täcks från insidan med ett tätt pergamentlager och äts inte. Endast gröna, släta, glänsande ärter används för konservering. De mest populära sorterna är: Alpha, Early 301, Atlant, Vera, Viola, Emerald och andra.
 2. Socker (baljväxter).Delikata blad bryts lätt, eftersom de inte har ett inre läderfiberlager. Bönorna är saftiga, välsmakande och massa. Hela podet används för mat. Betyg: Sugar cerebral 6, Outtaglig 195, Sugar, De Grass 68-28, Zhegalova 112 med flera.
 3. Semi-socker. Till en början är baljorna mjuka och krispiga, och de unga bönorna används med fönsterluckorna. Med åldern visas ett hårt pergamentlager på de platser där halvorna är fästa. Sorten Karagandinsky 1053 odlas på Rysslands territorium.

Alla ärtsorter odlas med samma teknik och är inte särskilt svåra. Men det finns flera viktiga punkter att tänka på.

pergamentlager

Att välja en plats för att plantera ärtor i trädgården

För ärter väljs ett soligt, väl upplyst område, vindstilla och tyst. Starka vindbyar kan bryta bräckliga stjälkar. Denna gröda kan placeras längs stängslet eller nära husets vägg, längs vilken stjälkarna kommer att rida upp. Växten tolererar lätt delvis skugga, men bär frukt bättre och mer rikligt när allt bladverk är upplyst av solen.

Vissa grönsaksodlare övar sådd ärter i stammarna av stora fruktträd (äppelträd, päron och andra), där de först häller en näringsrik jordblandning från fruktbar trädgårdsjord och humus med ett skikt av minst 10-15 cm. Växande ärter i landet, i trädgården eller i trädgården ligger inom vår kraft alla nybörjare trädgårdsmästare, med förbehåll för enkla regler.

lugn och tyst

Klimatförhållanden för ärtor

För att få en tidig och riklig skörd måste du försöka skapa optimala förutsättningar för ärtor. Kulturen älskar god fukt, därför fröna växer i fuktig jord för uppkomsten av vänliga skott. Bra och regelbunden vattning gör att växten växer snabbt och ökar utbytet. Konstant måttlig luftfuktighet är särskilt nödvändigt under spirande, blommande och frukt. Med en brist på fukt, kastar ärtbusken sina knoppar och äggstockar.

Ärter tål kortvariga torka eftersom den långa taproten använder fukt från djupa sittande jordlager (över 1 m). Men han gillar inte den nära platsen för kallt grundvatten, eftersom rotsystemet kan ruttna.

Denna baljväxter är kallbeständig, dess frön gror redan vid + 5 ° C. Plantor kan överleva korta frost ner till -6 ... -4 ° С. Under bildandet av äggstocken bör de optimala temperaturindikatorerna ligga i intervallet + 13 ... + 15 ° С, för snabb tillväxt av bönor krävs en temperatur på minst + 17 ... + 22 ° С.

optimala förhållanden

Vilken typ av jord gillar ärter?

Ärtorna kräver inte jordens sammansättning, men de kommer att utvecklas bättre och bära frukt mer rikligt på lösa, måttligt fuktiga leror och sandsläckor med ett tillräckligt innehåll av fosfor och kalium. Vi rekommenderar att du lägger grov flodsand och humus till lerig tung jord (1 hink per 1 m²) vid grävning. I sandjord som inte bibehåller fukt och gödselmedel väl måste du lägga till lera för att öka fuktkapaciteten (1 hink per 1 m²).

Kulturen föredrar jordar med en neutral eller svagt alkalisk reaktion, därför måste sura jordar avoxideras med fluff eller dolomitmjöl (300-400 g per 1 m²). För rika och befruktade jordar är också skadliga för ärter, eftersom ett överskott av näringsämnen provoserar den snabba tillväxten av toppar. I det här fallet kommer skidorna att vara små och få i antal. För prover från vilka frön för förökning kommer att samlas, förbereds jorden särskilt noggrant.

bära frukt på lös

Ärtornas bästa grannar

Skörden påverkas starkt av vilka växter som odlades på denna plats under året innan. Ärtor växer väl efter tidiga potatis, pumpa (squash, pumpa, gurka), kål, tomater. Han kommer att känna sig bra i trädgården bredvid majs, nattskydd (potatis), korsare (kål, rädisor).Andra baljväxter (bönor, kikärter, sojabönor, linser och andra) är dåliga föregångare för denna gröda. Med korrekt grödrotation planteras ärter i samma område tidigast 3-4 år senare.

växterna odlades

Funktioner av att plantera ärtor på deras sommarstuga

Ärter odlas industriellt i stora volymer i många regioner i Ryssland, de odlas i Ryssland, Indien, Grekland, Amerika, Japan, Ukraina och andra länder. Under de senaste åren har vårt land kommit på topp i exporten av denna kultur.

Men när du planterar denna anläggning i en trädgård eller i en grönsaksträdgård, måste du ta hänsyn till ett antal viktiga punkter och vara särskilt uppmärksam på korrekt beredning av marken i trädgården och den preliminära bearbetningen av utsädesmaterial.

korrekt förberedelse

Hur förbereder man jorden för plantering av ärtor?

För att ärterna ska växa snabbare och börja bära frukt, rekommenderar erfarna grönsaksodlare att förbereda en säng under plantera ärtor i förväg på hösten. När man gräver en plats är det nödvändigt att tillsätta kaliumsalt (30-40 g per 1 m²) och superfosfat (50-60 g per 1 m²). Växten svarar bra på markgödsling med kompost eller ruttna gödsel (4-5 kg ​​per 1 m²).

Denna kultur tål inte färsk gödsel, men den växer bra på den plats som befruktades året innan för sina föregångare.

Ärtor behöver små doser kvävehaltiga gödselmedel, på våren, strax före plantering, tillsätt 2-3 g ammoniumnitrat per 1 m² till marken. Sådd kan göras med torra och kläckta frön. Vid preliminär spiring blir spiringsgraden mycket högre.

i förväg på hösten

Förbereda ärtor för plantering

Preliminär beredning och bearbetning av ärtfrön före plantering består av följande manipulationer:

 • utsädesmaterialet sorteras ut och lämnar endast högsta kvalitet och hälsosamma (alla skadade slängs);
 • frön blötläggs i varmt vatten i 16-20 timmar för att svälla, vätskan byts var 4-5 timmar;
 • vattnet dräneras, frönen lindas i en fuktig trasa och lämnas i 2-3 dagar tills de hackas (duken är periodiskt fuktad, det kan inte tillåtas torka ut);
 • för att påskynda uppkomsten av groddar kan du behandla frön med vilken tillväxtstimulant som helst (Epin, Novosil och andra).

hög kvalitet och hälsosamt

Innan sådd rekommenderas att värma torra ärtor lite i en varm (+ 40 ... + 45 ° C) lösning av borsyra (1 g per 5 l vatten) i 5-7 minuter. I den industriella metoden för ärtodling blöts inte frömaterialet utan behandlas med bekämpningsmedel (inlagda) och mikroelement för att öka resistensen mot sjukdomar och påskynda uppkomsten av plantor.

Hur man såar ärter korrekt?

Rätt odlingsteknologi för sådd ärter ger följande åtgärder vid sådd:

värma upp i varmt

 • på en förberedd säng görs flera fåvor 7-9 cm djupa på ett avstånd av 15-20 cm från varandra (för höga sorter är avståndet mellan raderna cirka 30-35 cm);
 • en liten blandning av humus med träaska hälls i botten av varje fåra och strö sedan över jord;
 • fåror vattnas rikligt med vatten;
 • frön placeras i fårorna till ett djup av 5-6 cm, vilket lämnar 5-7 cm mellan dem (i tunga våta jordar är såddjupet cirka 3-4 cm);
 • täckt med jord och lätt kompakterad.

För att förhindra att grödorna plockas av fåglar rekommenderas det att täcka trädgårdsbädden med ett fint nät eller ljusöverförande täckmaterial.

ärtodling

Ärtodlingsteknik, funktioner i växtskötsel

Ärtor, med odling och skötsel efter sådd är särskilt viktiga, kommer att bära frukt bättre om alla regler för jordbruksteknik följs. Tidpunkten för mognad och avkastning på grödan påverkas av rätt bevattningsregime, lossar jorden, avlägsnar ogräs samt binder buskar till en spaljé eller stöd.

växtskötsel

Första steg efter sådd

Tekniken för att växa ärter involverar att plantera den i fuktig jord, eftersom växten snabbt kommer att dö med brist på fukt, även utan att ha tid att stiga. Första gången efter sådd är det nödvändigt att noggrant övervaka vattnets regelbundenhet och aktualitet.Innan spirandet vattnas, vattnas vattnet en gång i veckan; under blommande och fruktande utförs vattning minst 2 gånger var 5-7 dagar. Under torra tider ökar vattenmängden.

Ytterligare vård i det öppna fältet för denna baljväxter är att förse den med en tillräcklig mängd fukt. Detta är viktigt under hela växtsäsongen eftersom frukterna verkar ojämnt. När baljorna redan mognar i botten av växten fortsätter toppen att växa och bilda knoppar. Men överdriven fukt är också skadligt, eftersom det kan provocera utvecklingen av svampsjukdomar.

Fuktig mark

Jordvård

Jorden under ärterna måste alltid hållas i ett löst tillstånd, eftersom endast i detta fall den nödvändiga mängden syre kommer att tillföras rötterna (med sin brist utvecklas nodulbakterier dåligt). Under perioden med aktiv tillväxt ägnas stor uppmärksamhet åt att lossa radavståndet. Första gången denna procedur genomförs 10-14 dagar efter plantering, när unga växter når en höjd av 6-7 cm och bildar 5-6 blad.

Jorden mellan raderna lossnar (harvats) till ett djup av 7–8 cm och växterna är något spudade. För att inte skada det ömtåliga rotsystemet för ärtebuskar rekommenderas det att göra detta innan du vattnar, medan marken fortfarande är torr. Samtidigt med att lossna görs ogräs så att ogräs inte tar bort näringsämnen från ärtorna. För att undvika bildandet av en tät jordskorpa efter vattning måste plantorna lossas och mullas med humus, halm, sågspån eller torv.

löst skick

Ärtfoderfunktioner

För att öka utbytet, stimulera blomningen och bättre bildning av äggstocken, måste plantering ärter befruktas. Nytillväxta plantor, medan kvävefixerande bakterier fortfarande inte fungerar bra, matas med infusion av ogräs (1 kg gräs per 1 hink vatten) så att växterna inte lider av kvävebrist. För samma ändamål vattnas plantering med en lösning av mullein (1:10) med tillsats av nitrophoska (1 msk. L. per 10 l vatten).

Under bildandet av knoppar och inställningen av baljor befruktas kulturen med vilket som helst mineralkomplex (30 g per 10 l). När växten blommar rikligt rekommenderas det att mata ärtorna med torra granulat (25 g per 1 m²). Med den industriella metoden att odla denna gröda, när den odlas i stora områden, används sorter som inte kräver näring som inte behöver utfodring.

kulturen befruktas

Strumpebandbuskar

Förfarandet för att knyta buskar ingår i listan över obligatoriska åtgärder för att ta hand om ärtgrödor. Om detta inte görs i tid, kommer svaga stjälkar att falla till marken från fruktens vikt och deras egen vikt. Liggande fransar är inte ventilerade och kan dessutom ruttna, mycket mindre äggstockar bildas på dem. När den placeras vertikalt värms den jordade delen av kulturen väl upp och blåses av vinden, vilket undviker ett stort antal sjukdomar.

Efter uppkomsten av de första visporna, när plantorna når en höjd av 7-10 cm, är det absolut nödvändigt att binda upp unga växter. Det finns flera sätt att installera supporten på:

obligatoriska aktiviteter

 1. Trästänger, metallstavar eller bara grenar fastnar längs raden på ett avstånd av 1-1,5 m från varandra. Ett rep eller tråd är sträckt horisontellt mellan insatserna, på vilka piskarna är placerade. Repet sträckes längs hela omkretsen i flera nivåer i olika höjder.
 2. Ett plastnät installeras mellan två intilliggande rader, som klamrar fast vid vilka ärterna kommer att sträckas upp.
 3. Frön sås längs hålets omkrets, i mitten av vilken en stödstång sedan placeras.
 4. Stöd (pinnar, kvistar, grenar) fastnar helt enkelt längs furerna.

stödstång

De viktigaste sjukdomarna och skadedjur av ärtor

Odlingen av ärter i det öppna fältet åtföljs ibland av skador på planteringarna av olika sjukdomar och skadedjur.

Oftast utsätts kulturen för sådana sjukdomar:

ärter skadedjur

 1. Pulveraktig mögel. Det utvecklas på grund av stark förtjockning av grödor och överflödigt fukt.Lösa vita fläckar bildas på den övre delen av bladplattorna, sporerna finns på undersidan. Plack täcker hela den gröna massan, sedan stjälkar stjälkar och blad. För behandling används en infusion av såtistel (0,3 kg per 10 liter vatten, insisterad i 8-10 timmar). Sprejades två gånger med en paus på 5-7 dagar.
 2. Mosaik. Växten utvecklas dåligt, bladen blir tagrade och lockiga. En obotlig sjukdom, alla drabbade buskar förstörs omedelbart.
 3. Ascochitis. Det manifesterar sig som mörkbruna kantade fläckar på bladen. Växten dör. Frukten som har lyckats mogna är olämpliga för mat.
 4. Rost. Gula fläckar visas på toppen av bladytan, under - en karakteristisk gul, lös blom som innehåller sporer. Busken växer dåligt, dör med tiden. För att bekämpa används sprutning med Bordeaux-vätska (1%) eller svavelinnehållande preparat.

Ärtor attackeras ibland av sådana skadedjur:

förtjockning av grödor

 1. Ärmö (bladrulle). Larverna gnagar och skadar ärter. För kampen används infusion av vitlök (20 g per 1 l), en avkok av tomatöverdelar (3 kg per 10 l) och dammning med tobaksdamm.
 2. Nodule vev. Insektet äter ut tillväxtpunkten (toppen), larverna äter rötter och fröskidor. Planteringarna är besprutade med träaska och tobak.
 3. Ärt bladlöss. Det suger sap från alla delar av växten. Stammarna visnar, blommorna faller av. Buskarna tvättas med tvålvatten (250-300 g per 1 hink vatten), behandlas med akaricidala preparat (Iskra, Fastak, Fitoverm och andra).
 4. Ärtsvivel. Larven på den svarta bruchusbaggen vilar i fröet, gnagger sedan vid fröskidorna och äter ärtorna. Kampen mot den består i att plantera tidigt och i noggrant urval av frön, som behandlas med en lösning av natriumklorid (3%) före sådd. De flytande instanserna kastas bort.

Vid allvarliga skador används speciella systemiska läkemedel (fungicider och insekticider). Som en förebyggande åtgärd rekommenderas: överensstämmelse med grödrotation, djup höstplöjning, noggrann förstörelse av växtrester och god planteringskötsel.

systemiska läkemedel

Ärtor: hur man får en rik skörd

För att njuta av en riklig skörd så länge som möjligt måste ärter skördas i tid. Om de mogna baljorna inte plockas i tid kommer nästa frukter att mogna senare. Regelbunden, konstant samling stimulerar frukt.

De första baljorna vid mjölkig mogen skörd skördes ungefär 21-25 dagar efter blomningen. Tidpunkten bestäms av sorten. Sockersorter, som äts tillsammans med axelblad, plockas 12-15 dagar efter massblomningen. Färska gröna ärtor av hjärnsorter är redo på 18-23 dagar. De nedre baljorna mognar först.

riklig skörd

Det är bättre att skörda på morgonen, när luften fortfarande är sval, då kommer bönorna inte att visna. Rengöring görs en gång varannan dag i bra varmt väder och en gång var 4-5 dag i svalt och molnigt väder. Erfaren trädgårdsmästare övar sådd ärter med olika mogna perioder och stegvis plantering av frön i marken med intervall på 15-20 dagar. Ju tidigare plantningen gjordes, desto tidigare kan du få skörden.

luften är fortfarande sval

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa