Så planterar du ärtor på en fönsterbräda hemma

Hälsofördelarna med baljväxter är kända. Det är bra när du kan njuta av saftiga ärtor på vintern, och för detta måste du veta hur du planterar ärter hemma och odlar dem. Det är värt att använda denna odlingsmetod även om det inte går att hantera en sommarstuga. En grön grönsaksträdgård på en fönsterbräda eller balkong är ett underbart sätt att fylla kosten med färska vitaminer och användbara mikroelement. Det finns ingen anledning att vara rädd för om det är möjligt att odla ärter hemma. Även oerfarna trädgårdsmästare kan göra det.

Växande ärtplantor

Det är lätt att odla ärter på en fönsterbräda hemma, de som är engagerade i jordbruksteknik av grönsaksväxter vet om det. Först väljer de de sorter som kan bära frukt hemma och ha en utmärkt smak. Dessutom behöver du behållare för plantering och mark som är lämplig för baljväxter.

Lågväxande arter odlas framgångsrikt i hemmet, så hur man odlar ärtor dessa sorter är lättare. De tar inte mycket plats hemma, de kan placeras inte bara på balkongen utan också på fönstren.

Odlingen börjar med beredningen av ärtplantor:

 • tidigt mogen sockersort;
 • underdimensionerad Gribovsky;
 • lämplig för bevarande Alpha;
 • sorter Zhegalova 112.

Innan man planterar en vegetabilisk växt genomförs ett antal förberedande åtgärder relaterade till frön och jord.

Förbereda bönor för sådd

För att få friska plantor är det alltid viktigt att välja växter och blommor som är livskraftiga och kan producera hälsosam frukt. Före sådd avvisas ärtbönor.

Om frönen är skadade, täckta med mögel, är det bättre att inte lämna dem för plantering. Resten av bönorna hälls med saltlösning. Gamla och oundvikliga frön flyter och goda sjunker till botten.

plantera bönor

För desinfektion måste bönorna vara i en svag lösning av kaliumpermanganat i 20-30 minuter. Borsyra är lämplig för desinfektion, varav 0,2 gram upplöses i 1 liter vatten. Efter proceduren tvättas ärterna under rinnande vatten och torkas.

Att odla ärtor hemma kräver blötläggning och groddar frömaterialet före plantering. För att göra detta läggs bönorna ut på en fuktig bomullstyg och täcks med samma tygbit ovanpå. Fjädrar kommer att visas snabbare på ett varmt ställe. Sockerbönor kläcks inom 5-6 dagar med konstant fukt.

Såning ärtbönor för plantor

Så planterar du ärtor hemma: i en kruka eller i en gemensam låda - du bör tänka på detta i förväg. Båda behållarna är acceptabla, men överskottsfuktighet kan samlas i den enskilda behållaren, vilket kommer att påverka vegetationen i vegetabiliska växten negativt.Det är inte heller värt att plantera i små koppar, annars måste den planterade bönan dyka när den växer. Det är optimalt att använda containrar för odling.

Glöm inte att förbereda jorden innan du planterar ärtor hemma. Om den planteras i mark som tas från trädgården, kan växten bli sjuk. För att förstöra patogena mikroorganismer i jordunderlaget, spill det med kokande vatten eller kaliumpermanganatlösning 2 veckor innan bönorna planteras.

Dags för sådd ärtor väljs med hänsyn till hur många dagar grönsakssorten mognar. Du kan plantera hemma när som helst på året, eftersom växten också bär frukt på fönsterbrädorna.

Spirade ärter läggs ut i spår till ett djup av 2 centimeter på ett avstånd av 5-10 centimeter från varandra. Bönorna är lätt täckta med jord och lådorna är täckta med folie.

Efter 10-12 dagar kommer groddar att dyka upp när man planterar en grönsak:

 • ventilera regelbundet;
 • fukta när det översta lagret torkar;
 • matas med mineralgödselmedel.

bönor växer

Framför allt behöver vegetabiliska plantor fosfor, kalium, kväve.

Plockning

Om de ärter som odlas i lägenheten planteras täta krävs plockningen. Det är nödvändigt att förbereda en separat behållare för växter, en behållare med enskilda celler är också lämplig. Nu återstår det:

 • fyll behållaren med näringsrik och lös jord;
 • skapa ett hål i mitten av behållaren;
 • försiktigt med en pinne, ta bort plantan och placera den i hålet;
 • strö över jorden.

Det rekommenderas inte att omedelbart exponera behållare med transplanterade växter i solen, eftersom plantor kan dö. Efter att ha hållit i 1-3 dagar i skuggan, placera behållare med baljväxter på väl upplysta fönsterbrädor.

Växtvård

När du växer ärter hemma följs ett antal regler om villkoren för att hålla och ta hand om en grönsaksväxt.

Belysning spelar en viktig roll för att få mogna bönor, eftersom grönsaksgrödan är en fotofil.

Skötsel och odling av en vegetabilisk växt bör utföras korrekt, med hänsyn till de särdragen i utvecklingen av kulturen, tidpunkten för dess mogning. Glöm inte att fukta jorden, applicera gödselmedel... Växten älskar mark som är väl permeabelt för vatten och luft, därför är det nödvändigt att lossa jorden i behållaren efter vattning. Och det är bättre att ta bort plantor som är utsatta för sjukdom omedelbart så att infektionen inte sprids till friska exemplar.

utfodring av bönor

Belysning

En bönor växt behöver mycket ljus. När det finns tillräckligt med det på sommaren, måste du tänka på hur du odlar ärter hemma på vintern, när dagsljuset är kort. Ärter som odlas i skuggan blir bleka och smaklösa. Och det blir ingen saftighet i bönorna.

För att skapa 12 timmars dagsljus placeras lysrör eller speciella fytolampor över plantor av baljväxter. Belysningsanordningar placeras över behållare med grönsaks groddar och håller ett avstånd på 50 centimeter.

Vattna ärtor

Bönorna behöver regelbundet vattna för saftighet. Jorden måste vara väl fuktad, annars kommer växten att börja torka ut och frukterna kommer inte att lägga sig bra.

För att odlingen av ärtor hemma ska bli framgångsrik, används måttlig vattning för att odla en grönsaksgrödda när överjordsmarken torkar ut.

vattna ärtor

Du kan bestämma jordens tillstånd med fingrarna. Om jorden är torr organiseras fukt med vatten vid rumstemperatur. Att ta kranvatten för bevattning rekommenderas inte. Hårt, det kommer att få en vit beläggning att visas på marken av behållaren. Stående och filtrerat vatten är lämpligt för vattning av plantor. Efter fuktning av jorden utförs lossning för att skapa förutsättningar för luft att tränga igenom marken.

Stöd

Stammen av baljväxter är lockigt, därför kommer den utan stöd att falla och sammanflätas med angränsande växter. Groddarna som har vuxit upp till 10-15 centimeter kräver stöd.En ministavla förbereds på fönsterbrädorna genom att köra pinnar längs behållarens kanter och sträcka starka gängor mellan dem i 3-5 rader.

Att odla en växt på en loggia eller balkong gör att du kan sträcka nätet över baljväxtplantorna, vilket ger riktningen för tillväxt. Odlingen kommer att vara framgångsrik, och du kan äta på ärtor till ditt hjärtas innehåll och plocka ärtor från stjälkarna på stöden.

Toppförband av ärtor

När växten planteras i näringsrik jord är det nödvändigt att mata baljväxter endast före blomningen. Häll näringslösningen varannan vecka i behållare med ärtor. Befruktning av marken utförs med komplex som innehåller fosfor och kalium. Mindre kväve behövs, eftersom elementet påverkar ökningen av grön massa och inte på frukt.

Det är bäst att ta superfosfat - 10-15 gram, samma mängd kaliumsalt och spädas i 10 liter vatten. Denna lösning mättar växterna med de element som är nödvändiga för blommande och bildandet av ärtor i frön.

Många trädgårdsmästare använder tillväxtbiostimulanter som HB-101 när de odlar ärter hemma. Plantera baljväxter matas med läkemedlet en gång i veckan. Vegetabilisk vegetation är snabbare. Du kan använda produkterna som ett bladtillsats genom att spruta löv på vegetabiliska växten med lösningen.

skörd

Beroende på den valda variationen av mognad når ärter på fönstren:

plocka ärtor

 • tidigt socker på 55–65 dagar för användning av skopor, för frön - 90–100;
 • skal-arter - Maisky, Pobeditel, för beredning av en konserverad produkt - 45-60 dagar, för spannmål - 75-85 dagar.

Så snart axelbladen börjar mogna skördas de. Då fylls resten av baljorna snabbt med saftiga ärtor.

När du skördar ska du inte dra i stjälkarna för att inte skada växten. Håll i skotten och ta försiktigt bort de gröna knivarna. Du kan skörda inom två månader.

Recensioner om att odla ärtor hemma

Många tvivlar på odlingen av ärtor på fönsterbrädorna och även på vintern. Hur man odlar ärtor hemma, när det är så lite ljus, och det är inte alltid varmt i lägenheter i staden. Men innovatörer odlar framgångsrika grönsaksgrödor inte bara på balkongen utan också på fönstren på vintern.

växande ärtor

Sergey, Novosibirsk:

”Vår familj har ingen möjlighet att behålla dacha. Vi bestämde oss för att ordna en mini-trädgård på fönsterbrädan, eftersom de är breda och väl upplysta här. Det första året av upplevelsen av att växa ärter misslyckades. Men vi slutade inte. Vi reagerade på planteringen korrekt och på vintern festade vi på färska ärter. Barn var särskilt glada.

Natalia, Moskva:

”Vitaminer saknas så mycket på vintern. Och så bestämde jag mig för att organisera en grönsaksträdgård på en varm balkong. Jag började med dill och lök. Och sedan bytte jag till baljväxter. Det var svårt i början, inte alla frön grodde och växterna utvecklades dåligt. Men sedan vände hon sig till det, köpte fytolampor. Och ärterna behöver inte särskild vård. Vatten och lossa jorden. Och nu hela vintern samlar jag skopor med färska vitaminer. Även om skörden naturligtvis inte är så stor, men detta räcker för att känna smaken på sommaren på vintern. "

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa