Hur man binder upp ärter i det öppna fältet, scheman och metoder för fästning

Kulturen odlas av några få, men de sommarinvånare som är engagerade i detta borde veta hur man binder ärter på det fria fältet ordentligt. Vilka material som krävs för detta och hur man gör det på rätt sätt för att inte skada de ömtåliga fransarna.

Varför binda ärtor?

Det finns tre huvudskäl till varför en strumpebandskultur behövs. Först och främst ruttnar en del av grödan som ligger på marken. Det andra skälet är att unga fröskidor som är dolda under fransarna inte får tillräckligt med ljus och luft för korrekt utveckling. Som ett resultat mognar de ojämnt, en sådan gröda kan inte kallas kvalitet.

knyt ärtor

Det tredje skälet är att de nedre bönorna är dolda från sikten, så det är lätt att missa skördet. En mogen pöl på en buske ger en signal till växten, och den stoppar tillväxten och utvecklingen av nya äggstockar. Följaktligen förloras en viss procent av skörden.

Sommarbeboare, på grund av brist på tid, försummar ofta detta förfarande, därför tillfredsställer den skördade grödan dem inte, och de slutar odla grödor. För denna kategori av trädgårdsmästare har uppfödare avlat speciella lågväxande sorter, sådana typer av grödor behöver inte stöd.

i det öppna fältet

Fixeringsmetoder och scheman

Hur exakt att fixa ärtorna beror på följande punkter:

  • vilken variation planteras;
  • planteringsmetod;
  • vilka stöd är installerade;
  • vilken typ av strumpeband används.

Det är bäst att installera sådana stöd som inte behöver en strumpeband. Men om buskarna är massiva och du inte klarar av det kommer följande rekommendationer att hjälpa.

fixeringsscheman

Fästning på stöd beror på hur ärter odlas... Om sängen är liten och växterna planteras i rad installeras rekvisita när som helst.

En låg variation av ärtor är bundna till ett litet stöd som består av en tråd och trästake. Rekommendera växtärter i ett schackbrädemönster, då när du sätter upp stöden blir det lättare att binda dem.

Råd från agronomer, gröda avkastningen ökas genom att binda ärter till ett stöd fixerat i en lutande position.

skörden

Vilket material är lämpligt för strumpebandet?

Växtstammarna är ömtåliga, så strumpebandsmaterialet är noggrant utvalt. Använd inte garn eller ståltråd.

Mjuka trasor eller tjocka trådar kommer att göra, de skadar inte stjälkarna, växten torkar inte ut.

ömtåliga växter

Vad stödjer och klyftor att göra med dina egna händer?

De som inte har möjlighet att köpa material i butiken gör sina egna ärterbärare. Det finns många alternativ, alla väljer utifrån sina egna preferenser och landningsegenskaper.

För detta använder grönsaksodlare allt material till hands; ett cykelhjul, stavar, stolpar och snören kommer att vara praktiska.

strumpebandstöd

Naturligt stöd

De används främst för att odla ärtor i industriell skala. Använd majs-, solros- eller sädesgrödor för att göra detta. Att plantera dessa grödor i förväg mellan raderna med ärter, de används som stöd.

Men det rekommenderas inte att göra detta hemma. Eftersom majs drar maximalt näringsämnen från jorden, utarmar jorden.

industriell skala

Staket

För att underlätta strumpebandsprocessen planterar många ärtor längs staketet. Han växte upp och han, med hjälp av antenner, klamrar fast vid honom och flätor och ger sig själv ett tillförlitligt stöd.

Det rekommenderas inte att plantera en gröda bredvid metallkonstruktioner, i extrem värme värms de upp, växterna bränner ut.

ärter längs staketet

Stöd insatser

Pinnarna installeras när som helst. 1 stöd för 1 anläggning. De är bundna med mjuka vävnader skära i breda remsor. Använd trä- eller metallinsatser.

Om det finns många ärter, behöver du också en massa rekvisita. Därför är detta alternativ både enkelt och komplex samtidigt. För enkelhets skull installeras pinnar i början och slutet av raden, ett rep dras mellan dem. Först på ett avstånd av 20-30 cm läggs sedan fler rep när de växer. I slutet av växtsäsongen får du alltså en slags vägg av växter.

Du kan inte använda nyskurna pilgrenar för stöd, de kommer säkert att slå rot och börja växa.

stöd insatser

Wigwam

Stödet kan dekorera webbplatsen. Till att börja med placeras en stolpe med en höjd av 2 m i mitten. Därefter, på ett avstånd av 70 cm, installeras fler insatser, toppen är ansluten och dras ihop. Lutningsvinkel 60⁰. Växter planteras på båda sidor.

Själva spalten är utformad med alla tillgängliga material; beslag, trästavar eller sträckad tråd är lämpliga för detta.

starta centrum

Bärbar spaljé

Ärter odlas på samma plats bara två år i rad. Därför bygger många trädgårdsmästare bärbara espalier. De är lättare att ordna om till en ny plats.

Du behöver en stång, skruvar, garn och en skruvmejsel. 3 balkar lika med sängens bredd, 2 balkar 1 m vardera, 4 balkar 160-200 cm långa.

Det är inte svårt att bygga en struktur. Ursprungligen, med hjälp av skruvar, fästs 3 tvärgående och 2 sidobjälkar. Sedan fästs 4 vertikala stöd på utsidan. Gör det i en vinkel och knyt dem i toppen. Det sista steget i arbetet är att dra repet efter 25-30 cm. Dessa stöd är lätta att flytta och lägga bort på vintern för lagring.

många trädgårdsmästare

Stöd på nätet

Ett enkelt sätt att skapa beskärningsstöd med ett nät. Det köps i hårdvarubutiker. Bredden är företrädesvis 1,5-2 m. Det är lätt att fixa det; det räcker för att driva insatserna längs kanterna på bäddarna. Bind sedan fast det på stöden, i det här fallet ärterna planteras på båda sidor, i ett rutmönster.

bygga butiker

Spaljé för cykelkanten

Ekonomiskt och originalt stöd för kultur. Mycket lite material krävs för att installera det. 2 cykelfelgar och 2 m beslag, surrtråd och garn.

Först avlägsnas stickorna, sedan förstärks man i en kant och installeras i mitten av sängen. Den andra är fäst längst upp med en tråd. Efter att strukturen är ordentligt fäst dras trådarna längs vilka ärterna kommer att väva. Kulturen planteras i en cirkel nära underkanten.

cykelkanten

Granskning av köpta ärtbandmaterial

För dig som köper stolpar i butiken erbjuder tillverkare ett brett urval.

köpta material

  • Stel galvaniserat nät. Det vanligaste standardnätet är 12,5x12,5 mm. Det är inte lönsamt att köpa en större storlek, eftersom priset för dem är mycket högt.Nackdelarna med detta material för stöd är att det är monterat ordentligt och lämnat på vintern, detta är inte särskilt bra för att upprätthålla grödrotation. Det enda alternativet är att plantera andra klättringsväxter istället för ärterna.
  • Flexibelt nät. Materialet är plast, så installationen är möjlig endast under den varma säsongen. För rekvisita används förstärkning eller långa stolpar. Nackdelen är att livslängden är kort, även med noggrann användning.
  • Stationär spaljé. Ett brett urval av material från tillverkaren, allt beror på smaken av sommaren. Minus, efter skörd, förstör en tom espalier utseendet på platsen.
  • Växthusbågar. På våren används de för sitt avsedda syfte, på sommaren anpassas de som stöd för kultur. Minus, bågar är lämpliga, vars minsta böjning är mer än 1 m.

Tillverkare som försöker underlätta arbetet med sommarinvånaren, kommer med en mängd olika stöd, efter att ha installerat vilka sommarinvånaren glömmer om problemen under lång tid.

Det är värt att komma ihåg att stöden är installerade i förväg, efter att ärterna har grodde finns det en möjlighet att skada de känsliga stjälkarna och förlora en del av grödan.

växthusbågar

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa