Beskrivning av de bästa sorterna av lila ärtor, deras egenskaper och odling

En relativt ny typ av ärtor, som sommarinvånare odlar för skönhet. Men få människor vet att lila ärter är mycket användbara för kroppen. Det är inte svårt att odla det på webbplatsen, det skiljer sig inte i några speciella egenskaper i sin vård. Valt för sitt utseende, vilket gör det unikt.

Egenskaper av lila ärtor

Kulturen försvinner gradvis från sommarstugorna av ett överflöd av konserverade ärter. De köper det bara utan att slösa bort sin tid på växande och vård. Några trädgårdsmästare planterar ärter hemma och sedan för att behaga barnet.

 de bästa sorterna

Klättringsanläggningen är en fantastisk dekoration. Under blomningen är aromen mycket stark och trevlig. Och på grund av det faktum att baljorna på hans lila ärtor är mycket enkla att samla. Bönorna står i kontrast till grönska.

Skidorna innehåller antocyanin, ett ämne som gör dem lila. Den bryts ned när den tillagas. Men många föredrar att äta ärtor direkt från trädgården, så fördelarna är obestridliga.

sommarstugor

En gång var ärter en oundgänglig produkt, främst på grund av det faktum att torkade ärtor lagras under mycket lång tid, och olika rätter med dess användning är mycket bred.

Olika sorter

Eftersom lila ärtor nyligen avlades, finns det få sorter som kan säljas i butiker. Var och en av dem skiljer sig från varandra i vissa egendomligheter.

Populära arter:

föredrar att äta

 • Lila socker.
 • Den lila kungen.
 • Allt är lila.
 • Bladfri skjutreglage.
 • Afilla.

För att förstå skillnaden mellan dem studerar sommarinvånaren deras beskrivning och baserar sig på dessa data det slutliga valet.

bladfri skjutreglage

Lila socker

Växtens höjd 1,50 m, ärter är rika på proteiner och mineraler. Blommar från maj till juli, stora lila blommor har en mycket stark arom. Purpurfärgat socker hör till sorter av medelmogen mognad, ärtor mognar på 60-70 dagar. Bågen är grön-lila i färg, 8 cm lång. Ärtorna är lila, gröna i stadiet av vaxartad mognad.

Växten är kallbeständig, används för alla ändamål, för odling för mat och dekorering av platsen. Planterad på ett avstånd av 30 cm från varandra. De används för att tillaga sallader, soppor, potatismos och många andra rätter. Sortsutbytet är jämförelsevis lägre än för gröna arter.

mineraler

Lila kung

En mängd olika kulturer som har purpurfärgade ventiler och gröna ärtor. Växten är mycket grenad när den är i blom, täckt med ljusrosa knoppar. Det används ofta för att dekorera webbplatsen.

När frukten börjar står de lila bönorna ut mot buskens gröna massa. Höjd 60-90 cm.

Ärtor tolererar temperaturförändringar väl. Unga skott klarar lätt frost. Utbytet av denna sort är 1,5 kg från 1 m2... Att ta hand om honom är vanligt, vattna, lossna toppdressing. Kunna växa utan stöd. Dess frukter konsumeras i någon form, men de flesta näringsämnen finns i färska bönor. Mognas en månad efter slutet av blomningen.

gröna ärtor

Allt är lila

Hänvisar till skördsorter på mitten av säsongen. Redo att äta 70 dagar. Boden är 10 cm lång och innehåller 9 ärtor. Bladen är lila, ärterna är gröna. De äts i alla typer och beredningsmetoder, inklusive som gröna bönor.

Växthöjd 2 m, recensioner är mestadels positiva. Sommarbeboare berömmer sorten för sin höga avkastning, yttre skönhet och utmärkta smak. Att ta hand om växten skiljer sig inte i funktioner, alla standarda agrotekniska tekniker utförs.

gröda sorter

Bladfri sockerreglage

Detta är en tidig typ av kultur. Växten har inga blad alls, den kan växa utan stöd. Eftersom de modifierade antennbladen håller fast vid varandra. Bönorna är 10 cm långa och kan rymma 8-9 ärtor. Läckra och näringsrika, de åtnjuts av alla familjemedlemmar.

Växthöjden överstiger inte 70 cm. Den används för konservering, frysning, beredning av olika rätter och sallader. Fruktperioden är lång, avkastningen hög.

Att ta hand om buskarna består i att vattna i rätt tid, gödsla och lossa marken.

modifierade blad

Afilla

Ingår i kategorin sena sorter. Växtens höjd är bara 50-55 cm. Utbytet av sorten beror på sommaren, om du tar bort bönorna från busken i rätt tid, bildar den nya, vilket gör att fruktperioden förlängs.

Sorten är bladfri, frukten smakar utmärkt och odlas på samma sätt som andra grödor. Det finns inget behov av att sätta stöd, växten kan stödja sig själv.

beror på sommaren

Växande regler

Först måste du bestämma om platsen där kulturen ska odlas. Områden som är väl upplysta och skyddade från drag är mest lämpliga. Då bör du välja en variation som kommer att känna bra i ett visst område och klimatfunktioner i växande region.

Föredrar fruktbar jord. Inte värt det odla ärtor i sur jord kommer detta inte att leda till några resultat.

Beredning av plantmaterial. För att avvisa dåliga frön, ta 1 liter varmt vatten, tillsätt en matsked salt till det. Häll ärtor i lösningen. De som flyter tas bort omedelbart, de som sjunkit till botten tas för landning. Efter kontroll av frönna tvättas och torkas de.

lämpliga platser

Det rekommenderas att blöta planteringsmaterialet, svullna ärter planteras i marken. Vattnet som ärtorna hälls med bör vara varmt, tillväxtstimuleringsmedel läggs till det.

Om en växtärter omedelbart i marken, utan att blötlägga, då kommer växterna att stiga upp senare. Men samtidigt kommer busken att bli starkare och snabbare i utveckling.

Landning. Frön planteras tidigt, direkt i marken. Endast sängarna är förberedda i förväg, sedan hösten. Beredningen inkluderar grävning av jord med gödselmedel. På våren läggs träaska och kvävegödselmedel i hålen.

växterna kommer att gro

Det viktigaste att komma ihåg när man planterar ärter är att de inte ska planteras i varmt väder. Fröna gror inte ens.

Ärter odlas med hjälp av en bältesmetod. Där 1 band består av 3 rader. Avståndet mellan dem beror på olika ärtor. När frönen har planterats krävs det att det övre lagret komprimeras.

kommer att planteras

Skötselfunktioner

Lila ärter kräver inga särskilda skötselkrav. Allt är standard, som vid odling av vanliga gröna ärtor.

Uppmärksamhet ägnas inte bara åt att lossa sängarna, ta bort ogräs, men också utfodra. För att ärterna ska ge det deklarerade utbytet måste det befruktas minst 2 gånger under växtsäsongen.Alla komplexa gödselmedel är lämpliga som toppförband, det bör appliceras före blomning och under utseendet av äggstockar.

Vattna ärtorna regelbundet och försiktigt och förhindrar att jorden torkar ut. Växten kräver den största vården omedelbart efter groddar, sedan under spirande och bönbildning.

 vårdkrav

Lossning är viktigt för kulturen, det ger syreåtkomst till rotsystemet. När groddarna är 20-25 cm stora installeras stöd för vävning.

När bladlöss visas, tvätta dem med en vattenström för att undvika spridning till andra växter. Buskar som är infekterade med pulveraktig mögel dras ut och förstörs, vilket förhindrar spridningen av sjukdomen över hela området.

andra växter

Fördelar och nackdelar

Kultur har positiva och negativa egenskaper som tillhandahålls varje sommarinvånare individuellt.

Fördelar:

 • Dekorativt utseende.
 • Mångsidig användning.
 • Ärtor är rika på vitaminer och mineraler.
 • Förbättrar hjärtat, levern och njurarna.
 • I kombination med spannmål ger det ett komplett protein.
 • Har medicinska egenskaper.
 • Lila ärtor innehåller antocyanin, ett ämne som bekämpar cancerceller.

tillhandahålls för alla

minuses:

 • Ökad gasning.
 • Begränsningar för användning för äldre.
 • Ärtor bör inte konsumeras av de som lider av sjukdomar i mag-tarmkanalen.

En person som använder ärtor bestämmer själv en uppsättning fördelar och nackdelar med kultur.

mineraler

Skadedjur och sjukdomar

Hybrider är immun mot sjukdomar, men de flesta sorter lider av mjölk, fusariumvällande, rost, dimmig mögel och andra sjukdomar som är typiska för denna gröda.

För att undvika deras spridning bör förebyggande åtgärder, grödrotation, lossning, avlägsnande av ogräs från sängarna och plantering av sjukdomsresistenta ärtsorter göras.

pulveraktig mögel

Det är lättare att förebygga en sjukdom än att bota den efteråt. Den sjuka växten måste avlägsnas omedelbart för att undvika förorening av angränsande buskar.

Skörd och lagring

Ärtor är en universell kultur, sommarbefolkningen föredrar att äta den direkt från sängarna, färska. Men för dem som vill bevara den i konserverad form på vintern, bör ärter plockas vid vaxmognadsstadiet. Det kan också frysas.

rakt från sängarna

Vissa trädgårdsmästare väntar på att ärtorna mognar, skördar sedan dem, torker dem och förvarar dem. Torkade ärtor ligger i flera år. Men det bör komma ihåg att det måste mogna väl, torka och förbli utom räckhåll för insekter.

Lila ärtor, ett användbart fynd för exotiska älskare.

utom räckhåll för insekter

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa