Fördelarna och skadorna av kikärter eller turkiska lammärter, dess sorter och odling

Varje år odlar grönsaksodlar vanliga ärtor på sina tomter för att ytterligare förbereda olika rätter från dem. Gröna ärtor är bra för soppor, sallader och till och med vinterkonserver. Många blir dock besvikna när de odlar denna sort, eftersom den ofta lider av skadedjur. Det är därför vissa väljer att odla fårkärter. Denna växtsort har saftiga och välsmakande frukter som kan användas i matlagning.

Innan du odlar denna sort bör du ta reda på vad som är användbart för kikärter och hur det skiljer sig från andra sorter av ärtor.

sorter och odling

Vad är en kikärtsväxt? Beskrivning av var och hur den växer

Kikärter har många namn som grönsaksodlare ofta använder när de odlar denna växt. Det kan kallas bubblmask, lammärter, nohat, uzbekiska eller kycklingärter. Utåt liknar växten vanliga sorter av gröna ärtor. De särskiljande kännetecknen inkluderar utseendet på baljorna, där det bara finns 2-3 små korn.

Formen på de mogna frönna i baljväxtskulturen är utåt liknar en ramens huvud, på vilken spetsen är en avlång bula. Färgen på kikärtskorn är annorlunda och beror på klimat och växtarter.

När den odlas hemma växer en ärtbusken upp till 60–80 cm. Stammarna på en vuxen växt är täckta med hårstrån och oparade löv. Sådana ärtor bör odlas vid en temperatur på minst 25 grader. Det är därför erfarna grönsaksodlare rekommenderar att man planterar kikärter i den östra delen av Europa, Indien eller Centralasien. Vissa sorter kikärter växer också bra i Medelhavsområdet.

grön ärta

Kikärternas sammansättning och kaloriinnehåll

Innan du odlar och äter olika kikärter bör du bekanta dig med dess sammansättning. Huvudfunktionen och fördelen med sådana ärtor är att den innehåller mycket protein. 100 gram av produkten innehåller mer än 20 gram av ämnet. På grund av detta har vissa jämfört mogna ärtkorn med fjäderfäkött, eftersom de också snabbt smälts. Ärtor innehåller mycket fosfor och fiber, tack vare vilket mycket toxiner tas bort från mänsklig tarmen. Hundra gram av produkten står för cirka 15 gram ämnen.

Kikärter innehåller också många vitaminer som stöder immunförsvaret.Spannmål innehåller vitaminer:

lammärter

 • grupp B, som återställer kroppen efter sjukdom och mättar vävnaderna med syre;
 • grupp A, som har en positiv effekt på synen;
 • grupp K, som förbättrar blodkoagulationen och påskyndar proteinproduktionen.

Sorten skiljer sig från andra ärtsorter med högt kaloriinnehåll, vilket är 350 kilokalorier per 100 gram. Tack vare detta klarar även en liten mängd mogna korn perfekt känslan av hunger.

sammansättning och kaloriinnehåll

Vad är skillnaden mellan kikärter och ärter?

Många grönsaksodlare är intresserade av skillnaden och skillnaderna mellan kikärter och vanliga gröna ärter, som många odlar i sina trädgårdar. Kikärter och grönt ärtor är baljväxterdet senare är emellertid sämre vad gäller smakens kvalitet och mängden användbara mikroelement. Mogna tjurärter är mycket friskare och mer näringsrika än konventionella sorter. Den innehåller också mer metionin och tryptofan, som anses vara viktiga aminosyror.

Kikärter skiljer sig från den gröna sorten som växer i sommarstugor av visuella egenskaper. En variant med lammbönor har stora frukter, som anses vara ett utmärkt drag på en grov yta. En annan skillnad är hårdheten hos kornen, och det är därför som bubbelörten tar mycket längre tid att laga.

kikärter från ärtor

Kikärts läkande egenskaper

Älskare av hälsosam mat rekommenderas att konsumera kikärter oftare, eftersom de har gynnsamma egenskaper som hjälper till att upprätthålla kroppens hälsa och behandla kroniska sjukdomar. Det finns tre huvudsakliga fördelaktiga egenskaper hos denna växt.

Kontrollerar diabetes

Personer med diabetes bör definitivt inkludera lammärter i sin kost, eftersom de innehåller fiber, som reglerar mängden glukos i kroppen. Regelbunden konsumtion av baljväxter normaliserar också mängden lipider, insulin och socker.

baljväxter

Stärker ben

Läkarna säger att kikärter är bättre för människor med bräckliga ben, eftersom de kommer att göra benstrukturen starkare. Växten innehåller K-vitamin, vilket minskar risken för sprickor genom att förbättra kalciumabsorptionen.

Reglerar kroppsvikt

Sådana ärtor används inte bara för att förbättra hälsan inom medicinen. Det används också ofta för att gå ner i vikt och minska aptiten. Minskningen av aptiten utförs på grund av ballastämnena i växten, som aktivt belastar matsmältningssystemet.

äta människor

Tillämpning i traditionell medicin

Ofta är människor intresserade av hur man odlar kikärter så att de kan användas vidare i traditionell medicin. Olika folkläkemedel framställs av lammärter som hjälper till att bota och förebygga olika sjukdomar. Det används för:

 • Hosta behandling. För att bli av med en torr hosta förbereds en ärtsoppa. För att skapa den, tillsätt 200 gram krossade bönor i 2-3 liter vatten, varefter blandningen kokas på kaminen i cirka 20-25 minuter. Kokta bönor konsumeras tre gånger dagligen.
 • Rengöring av kroppen. I detta fall används ärtgröt, för framställning av vilken 100 gram ärter tillsätts till 250 gram varmt vatten. Bönorna infunderas i cirka 5-6 timmar, varefter de kan tas.
 • Förgiftning. För hälsan är kikärter användbara och ofarliga, därför används de för att återställa matsmältningssystemet efter förgiftning. Tillsätt 300 gram bönor i en gryta med vatten, vilket tar 20-25 minuter att laga mat.

hostbehandling

Kontraindikationer och skada

Innan du använder kikärter bör du bekanta dig med vilken skada det kan orsaka en person. Det rekommenderas inte att använda växten för personer som har flatulens. Regelbunden konsumtion av bönor ökar bara gasbildningen och därför råder vissa människor att äta det med dill.Ät inte heller ärtor med frukt, eftersom detta också kommer att öka frigörandet av gaser.

Det finns ett antal kontraindikationer där det är strängt förbjudet att äta fårkött i någon form. Personer med följande sjukdomar kommer att behöva vägra produkten:

användbar och ofarlig

 • intolerans och allergi mot växten;
 • Crohns sjukdom;
 • sjukdomar i könsorganet;
 • ulcus;
 • dysbios;
 • njursvikt.

njursvikt

Spirade kikärter: fördelar och skador

Det är mycket viktigt att bekanta sig med fördelarna och skadorna på kikärter i förväg. Spirade bönor har ett högt näringsvärde på grund av deras låga kaloriinnehåll. Regelbunden konsumtion av kikärter kan säkerställa ett regelbundet tillförsel av järn i blodet och eliminera bristen på vitamin A. Produkten aktiverar också mjölkproduktion under amning hos flickor. De positiva effekterna inkluderar också ärtornas förmåga att minska blödningen i tandköttet och eliminera den inflammatoriska processen i dem.

Men kikärterna som skördas efter plantering och odling kan också skada kroppen. Ibland leder det till allergier eller matsmältningsproblem.

näringsvärde

Kikärter: recept för matlagning

Det är ingen hemlighet att uzbekiska ärtor ofta används i matlagning vid tillagning av grönsaksrätter. Det finns många dietrecept från färska växter eller konserverade kikärter.

Innan du börjar laga mat med dessa bönor bör du bekanta dig med de vanligaste recepten.

recept

Hummus recept

Hemmafruar odlar ofta bubblmaskar för att göra hummus i framtiden. För att göra en läcker hummus behöver du följande ingredienser:

 • 350 gram grodda bönor;
 • 50 gram olivolja;
 • 30 gram vitlök;
 • 60 gram citronsaft;
 • tre filialer av koriander;
 • krydda;
 • 40 gram sesamfrön.

att göra hummus

Skapandet av en maträtt börjar med den preliminära beredningen av ingredienserna. Först tvättas alla ärtor noggrant med vatten, varefter de krossas i en mixer. Sedan kan du laga vitlökhuvuden. All vitlök skalas helt, tvättas med vatten, skärs i små bitar och läggs till behållaren med de malda bönorna.

Därefter tillsätts citronsaft, olivolja och kryddor till blandningen. Behållaren med skålen kokas och infunderas i två timmar.

Rostad kikärterecept

Ett annat vanligt beanrecept är stekt kikärter. Använd följande ingredienser för att förbereda stekt ärtor:

matlagning

 • ett halvt kilo lammbönor;
 • Glödlampa;
 • tre tomater;
 • 150 gram rökt korv;
 • 80 gram smör;
 • salt och paprika efter smak.

För att göra skålen välsmakande, blöts ärterna 12 timmar innan tillagningen. Sedan tvättas de blötade ärtorna, placeras i en vattenkokare och kokas i tre timmar. Därefter hackas de resterande ingredienserna och stekas i en kastrull i cirka 10 minuter. Lägg sedan bönorna i pannan och tillsätt salt.

paprika efter smak

Att välja och lagra kikärter

För att hitta kikärtfrön av hög kvalitet bör du bekanta dig med detaljerna för att välja bönor. Produktkvalitetsbedömning utförs i flera sekvensiella steg. Först undersöks förpackningen noggrant och sedan ärterna i den. Samtidigt uppmärksammas följande nyanser:

 • alla bönor i förpackningen har samma färg och dimensioner;
 • ärtornas yta har inga utbuktningar eller grovhet;
 • alla bönor är hela och har inte mörka fläckar;
 • det finns inga främmande föremål i paketet;
 • ärtorna är helt torra och det finns ingen fukt eller plack på deras yta.

mörk färg

Ibland förvärvas ärter i en fröskodform, och i det här fallet, uppmärksamma typen av skida. De bör inte ha torrhet eller gulning, vilket indikerar produktens ålder. Färgerna på baljorna bör vara rik och ljus.

Bönor håller inte länge i sin naturliga form, och därför måste människor bevara produkten för att bevara den. Endast i bevarad form kommer det att lagras i minst tre år. För att rulla ärtorna till burkar måste du koka dem och skölja dem i vatten. Sedan torkas den kokta växten och placeras i lagringsbehållare. För att konserverade ärter ska lagras under flera år följs två enkla regler:

urval och lagring

 • endast de mest torkade och mogna frukterna väljs för konservering;
 • bönebehållaren måste vara ordentligt stängd för att förhindra att insekter tränger in.

Slutsats

Nästan alla trädgårdsmästare som är förtjust i att plantera grönsaker bedriver odling av ärtor. Förutom vanliga ärter rekommenderas det att plantera lammbönor, eftersom de är mycket smakligare och hälsosammare.

växande ärtor

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa