Vad kan ersätta en fungicid hemma och hur man använder medlen

De villkor som är nödvändiga för odling av inomhusväxter gynnar ofta uppkomsten av svampinfektion och utseendet på kolonier av skadedjur. Människor från tropiska skogar kräver ofta vattning, delvis skugga och inga drag. Det är svårt att bekämpa infektion i en lägenhet med syntetisk skyddsutrustning på grund av faran för människors hälsa. Vad kan ersätta fungiciden hemma?

Vad kan ersätta fungiciden hemma?

Växtskyddstillverkare erbjuder ett stort antal kemiska föreningar. Det är ofta obekvämt att använda dem i inomhusförhållanden på grund av toxicitet för människor och djur och behovet av långvarig ventilation. Naturliga organiska och oorganiska ämnen har svampdödande egenskaper. Att veta hur du korrekt förbereder ett botemedel hemma, kan du framgångsrikt bekämpa inte bara mögliga svampar, men också insektsskadegörare.

Som praktiska verktyg för fungicider kan användas:

 • salt;
 • soda;
 • mjölk;
 • etanol;
 • citrus;
 • grönsaksgrödor;
 • tobak;
 • dekorativa och vilda växter.

I de flesta hemmagjorda fungicidrecept är den erforderliga ingrediensen flytande tvål, vilket säkerställer att kompositionen fäster vid markens delar av växten. Utan den här egenskapen är fungicidens effektiva verkan på ytan på blad och stjälkar omöjlig.

Mjölk och salt

För pulveraktig mögel används en fungicid baserad på en vatten-mjölk-salt-lösning. Mjölk och vatten blandas i lika stora andelar (200 ml vardera) och 20 g salt tillsättes. Löv och stjälkar behandlas med en spruta 2-3 gånger om dagen, innan jorden isoleras i en kruka. Natriumklorid hämmar utvecklingen av mikroflora. Mjölk har tillräckligt klibbighet för att hålla en viss koncentration av salt på växten.

mjölk och salt

Rapsolja och tvål

Rapsolja har en bitter smak och god vidhäftning. För att avvisa skadedjur räcker det att lägga till 1 matsked rapsolja och en tesked flytande tvål till 1 liter varmt vatten för att få en hemlagad fungicid.

Naturliga eteriska oljor

Citron-, apelsin-, eteriska oljor av bergamot har en deprimerande effekt på utvecklingen av svampar, virus, blad-sugande insekter. I hög koncentration har oljor en brinnande effekt.För besprutning av infekterade växter eller som profylax löses 4-5 droppar olja och flytande tvål i 500 ml vatten. Behandlingen utförs inom 7-10 dagar, på morgonen och på kvällen. Eteriska oljor från barrträd växter används inte som fungicider.

Himalaya rosa salt

Himalayasalt bryts i saltgruvor i Pakistan. Till skillnad från bergsalt innehåller havssalt en stor lista över spårelement, vars totala mängd i massfraktion inte överstiger 2-5%. Saltets rosa färg ges av polyhaliter: magnesium, kalium, kalciumsulfat.

Himalaya rosa salt

Svampdödande och bekämpningsmedel effekter av saltlösningen ges av natriumklorid och kaliumsalt. Pestlarver tolererar inte den salta smaken av bladblad. För sprayning tillsätts lite flytande tvål till en 5% -ig lösning. Jorden är skyddad från saltning.

Varm peppar + vitlök + lök

Chili och cayennepeppar har en skarp smak. I kombination med lök och vitlök erhålls en fungicid som avvisar parasitinsekter. För att få en kaustisk lösning, gnugga löken och vitlök (2 medelstora kryddnejlikor) på ett fint rasp, tillsätt 2 teskedar mald peppar. Alla ingredienser blandas och hälls med 1 liter vatten vid en temperatur som inte överstiger 50 grader för att bevara phytoncider. Infusionstiden är 24 timmar. Svampmedellösningen filtreras och förvaras under ett tätt lock. Tillsätt en tesked flytande tvål innan du sprayar.

Vitlök + mynta + peppar

Istället för lök kan mynta tillsättas till den naturliga fungiciden. För att bereda en kaustisk bas hälls 20 ml vatten i en mixer. Tillsätt skalade kryddnejlikor från ett halvt vitlökhuvud, 1 tesked mald peppar och mynta (torkad eller färsk i ett förhållande av 0,5 koppar eller ungefär ett glas).

Vitlök + mynta + peppar

Förvandla alla ingredienser till en homogen pasta och häll 1 liter kokande vatten. Insistera under ett tätt lock under en dag. De filtrerar. En tesked tvål tillsätts före användning. Påverkade växter bevattnas en gång dagligen tills symptomen på infektion försvinner.

Kamomill

Kamomillinfusion har antiseptiska egenskaper, den används mot mögel på inomhusväxter och jord i en kruka. Förbered svampmedel i ett vattenbad eller ånga i en termos. För 1 liter varmt vatten / kokande vatten behöver du 1 kopp torkad kamomill. I ett vattenbad bereds infusionen 15 minuter från det ögonblick då vattnet kokar i behållaren. Hållningstiden i en termos är 12 timmar.

Den färdiga infusionen filtreras och används för att tvätta löv och stjälkar eller för att vattna. Om mögel visas på jordlagret, låt det torka innan du återhydratiserar det.

Aspirin

Acetylsalicylsyra kan användas som en fungicid när pulveraktig mögel, grå rutt, svart ben visas på inomhusblommor. För 1 liter varmt vatten krävs 600 milligram av en syntetisk produkt. Efter att tabletterna är helt upplösa behandlas växterna med en mjuk svamp. Förfarandet upprepas tills symptomen på infektion försvinner.

Aspirintabletter

Citron juice

För att bekämpa bladlöss är användningen av citroner effektiv. En infusion bereds från citronskal för att vattna marken. Skalet från 5 citroner placeras i en termos och hälls med 500 ml kokande vatten. Låt vara en dag. Den resulterande infusionen används för vattning eftersom aromen av eteriska oljor som finns i jordskorpan avvisar bladlöss.

Löv och stjälkar bevattnas med utspädd citronsaft från 5 frukter och ett glas vatten. Bevattning av markdelen utförs genom att isolera jorden för att inte orsaka jordförsurning. Varaktigheten av sanering med en fungicid beror på graden av bladlusinfektion: från 3 till 7 dagar.

Soda + olja

När natriumvätekarbonat löses i vatten bildar det en alkali, vars aggressiva egenskaper hjälper till att bekämpa svampinfektioner i växter. För bättre vidhäftning, blanda 1 matsked bakpulver och vegetabilisk olja. Häll denna blandning med ett glas varmt vatten.Blanda väl och späd med 1 liter varmt vatten. Spraya den resulterande kompositionen varannan dag.

Soda + olja

Naturlig tvätt tvål

Tvätt tvål innehåller upp till 0,2% alkali, på grund av vilken den har antibakteriella egenskaper. Tvålbasen förbättrar den naturliga bekämpningsmedlets verkan mot bladlöss. Lösningens sammansättning: 10 gram finrivad tvål och 1 liter varmt vatten. Tvålen måste upplösas helt i vattnet för att bilda en enhetlig tvållösning.

Flytande tvål

Huvudkomponenterna i flytande tvål som ger rengöringsegenskaper är kaliumstearat och kaliumhydroxid (KOH eller kaustiskt kalium). Användningen av en 1,5% lösning ger goda resultat när den appliceras mot insekter och mögel. Bakpulver eller rapsolja kan sättas till lösningen för att förbättra den hämmande effekten.

Tobaksblad

Torkade tobaksblad, malda till ett pulver, är en insekticid och en fungicid. Nikotin har en toxisk effekt på skadedjur och patogener hos inomhusväxter:

 • Thrips;
 • bladlöss;
 • spindelmåter;
 • pulveraktig mögel;
 • grå råtta.

Tobaksblad

Jorden pollineras med tobakspulver och hälls rikligt med vatten. Frekvensen för bearbetning är en gång var tredje månad.

Normerna för införande av tobaksdamm i blomkrukor (i gram):

 • liten - 50;
 • medium - 100;
 • stor - 150.

Det rekommenderas inte att använda andra fungicider under tobaksförädlingen.

Chrysanthemum blommor

Chrysanthemum kronblad innehåller kumarin, ett ämne som har neurotoxiska effekter på levande organismer, inklusive skadedjur inomhus. För att få den aktiva kompositionen hälls blommorna med kokande vatten och insisteras i en termos. Förhållandet vatten och blommor: för 1 liter - ett halvt glas torkat eller 1,5 koppar färska blommor.

Rabarberblad

Färska rabarberblad är finhackade och varmt vatten tillsättes med en hastighet av 1 kopp per 1 liter. Behållaren med ett tätt stängt lock placeras på en varm, mörk plats i 24 timmar. Filtrera sedan och lägg till en matsked flytande tvål. Växter sprutas tills skadedjur försvinner och angrepp.

Rabarberblad

Alkohol

Etyl 70% alkohol bränner inte bladen på inomhusväxter. Att gnugga bladplattorna med en bomullspinne doppad i alkohol hjälper till att bli av med spindelkvalster. Som en förebyggande åtgärd kan du torka av fönsterbrädan och fönsterramen.

Allmänna råd för användning av naturliga fungicider

Naturliga fungicider och insektsmedel bör inte appliceras på hela växten på en gång. Den koncentration som anges i recepten kanske inte är lämplig och orsakar brännskador på blad och stjälkar. Kontrollera resultatet av exponeringen efter behandling på 1-2 löv i flera dagar. Vid bearbetning är det nödvändigt att fördela ett giftigt eller neutraliserande ämne, både på bladens yttre och inre delar. För att undvika saltning av jordlagret i potten, täck det med polyeten under bearbetning.

Vid utförande av skyddsåtgärder bör växter skyddas mot direkt solljus. När man sprayar med formuleringar med en skarp lukt, eteriska oljor, är det användbart att använda skyddsutrustning för andningsorganen och huden på händerna.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa