Hur man spira bönor snabbt och korrekt hemma på 1 dag

Många vet att bönor groddar är bra för hälsan, men inte alla vet det, hur man spira bönor på rätt sätt. Metoden beror på vilket mål trädgårdsmästarna strävar efter. Vissa vill få tidiga skott, medan andra är intresserade av att äta hälsosamt och äta skotten. Tänk på vilka metoder för att spira bönor som finns och vilka fördelar denna produkt har.

Spira bönor - fördelar och skador

Bean groddar har blivit mycket populära bland människor som lever en hälsosam livsstil. De är huvudingrediensen i råa matister. Rå mat utövas vanligtvis av människor som vill bli av med allvarliga sjukdomar eller bara behålla sin hälsa.

groddbönor

Bean groddar innehåller vitaminer och många användbara mikroelement:

 • kalcium;
 • zink;
 • järn;
 • koppar;
 • fosfor och mycket mer.

De innehåller en stor mängd vitamin C. På grund av närvaron av vegetabiliskt protein i kompositionen kan denna produkt helt ersätta kött. Som vi vet är vegetabiliskt protein mycket hälsosammare än animaliskt protein.

innehåller vitaminer

Plantor av baljväxter ätas för att förhindra förkylning, öka hemoglobin och förlora extra kilo. För terapeutiska ändamål förskrivs de till patienter med åderförkalkning och diabetes mellitus. Groddar normaliserar ämnesomsättningen, lugnar nervsystemet och ökar effektiviteten i de inre organen.

Bean groddar är inte skadliga för kroppen. Naturligtvis om de inte missbrukas. Att äta stora mängder kan leda till flatulens, kolik och diarré.

 förkylningar

Hur man spira bönor hemma

Att spira bönor hemma tar inte lång tid. Det enda värt att vara uppmärksam på är frönens kvalitet. Innan proceduren sorteras de noggrant, särskilt om de kommer från en butik. Alla torkade, ruttna och bortskämda korn bör kastas bort. Det finns flera sätt att spira frön, överväg det enklaste. Handlingens algoritm i steg:

hemma

 • ta en liten plastbehållare, gör hål i botten så att vatten kan komma ut genom dem;
 • bestämma kapaciteten i ett djupt fartyg; det är viktigt att behållarens botten inte rör vid denna behållare, annars blir det inget utrymme för vatten;
 • sätta gasväv vikta flera gånger på botten av plastbehållaren;
 • häll ett tunt lager bönor ovanpå det;
 • häll frönna med varmt vatten så att det bara går något över deras nivå;
 • täck kornen med en trasa och lägg dem på en varm, mörk plats;
 • så att groddar visas så tidigt som möjligt, vattna bönorna var tredje timme.

Om det görs korrekt kommer groddar att dyka upp nästa dag. Bönor bör gror till mat i 4-5 dagar, när växterna når en höjd av 5-6 cm. Glöm inte att det ackumulerade vattnet måste tömmas regelbundet.

sätta gasväv

Spira bönor för plantering i marken

Tekniken för att spira bönor för plantering skiljer sig inte mycket från den tidigare metoden. Innan proceduren är det fortfarande nödvändigt att sortera bort förstörda frön och ta bort överskott av skräp. Därefter rakas en platta med medium djup, en fuktig trasa eller gasbind placeras på den. Valda korn läggs ut ovanpå materialet blötlagt i varmt vatten och täckt med ett toppskikt.

Det är viktigt att tyget bara är fuktigt. Vatten ska inte sippra ut ur det, annars leder det till ruttnande bönor.

Spirningstid tar som regel 1 dag. Redan nästa dag kommer bräckliga groddar att dyka upp, som planteras i jorden. Detta görs mycket noggrant, avståndet mellan raderna bör inte vara mindre än 50 cm, mellan fröna - minst 20 cm.

medium djup

Spira bönor för plantor

För att spira bönor för plantor använder trädgårdsmästare den gamla beprövade metoden. Så konstigt som det låter, du behöver toalettpapper för det. Den läggs ovanpå en långsträckt cellofanrulle (upp till 50 cm lång), fuktad med vatten och bönor läggs ovanpå den. När du planterar frön är det viktigt att fördjupa längs kanterna, helst om det är minst 1 centimeter. Lägg ett lager papper ovanpå bönorna, fukta med vatten och rulla upp rullen. För frö spiring sänks den från sidan av den tomma kanten till en behållare med vatten.

Efter hur många dagar kommer groddar att dyka upp med den här groddningsmetoden? Frö spiring observeras efter några dagar, men groddar planteras på sängarna någonstans på en och en halv vecka, när de är helt starkare.

bönor för plantor

Spirning av baljväxter för livsmedel

Att äta baljväxter i mat ger extra goda fördelar för kroppen. Spirade frön innehåller många mer fördelaktiga spårämnen än vanliga bönor. Inte konstigt att de kallas "levande mat". Det enklaste sättet att spira bönor till mat är att placera dem i en platt glasbehållare, täcka med fuktigt gasväv och förvara på ett mörkt ställe. Denna metod eliminerar överskottsfuktighet. Redan den 2-3: e dagen ser groddar upp, när de har nått 5-7 cm kan de ätas. Även om många råa matläkare föredrar att äta groddar den andra dagen. Som du kan se, är grodda bönor på detta sätt ganska enkelt.

extraordinär fördel

Hur man gror mung bönor

Mung bean är en liten grön böna. Vi brukade kalla det ärtor. Principen för att spira mung bönor skiljer sig inte mycket från bönor. Ärtsgroddar används som huvudrätt, sallader, grytor och till och med kotletter tillagas av den. Denna produkt är oerhört fördelaktig för kroppen.

Notera! Endast färsk skörd av mungböna används för grodd. Annars minskas de gynnsamma egenskaperna för groddarna avsevärt.

För att mungen ska spira, är den förblöts i kallt vatten. Efter 10 timmar avlägsnas ärterna, tvättas och filtreras genom en sil. De blötade bönorna mjuker och ökar i volym, vilket kommer att påskynda uppkomsten.

kalla henne ärtor

En liten plasthink där du behöver göra hål är bäst lämpad för att spira mungböna. Detta kommer att utesluta förekomsten av överskott av vatten i behållaren, på grund av vilken kornen kan bli sura.

Torra gaser läggs ut längst ner på skopan. Korn hälls över den, som sprayas med vatten. Sedan täcks de med en trasa och bestäms på ett mörkt ställe under en dag. Tillsätt lite vatten i mungbönan var 2-3 timmar.Inom en dag kommer små groddar att dyka upp, som kan ätas omedelbart eller lämnas i ytterligare 2-3 dagar för att uppnå större längd.

plast hink

Hur man kan spira bönor snabbt

För den snabbaste spiringen av groddar är det viktigt att inte låta vävnaden i vilken de befinner sig torka ut. Sorter som mungböna är i blötläggning i vatten, vilket kraftigt påskyndar uppkomsten av groddar. För att få önskat resultat över natten används tillväxtstimulantia, som kombineras med vatten. I det här fallet kommer de första skotten att vara klara för plantering redan nästa dag.

Det enklaste sättet att spira bönor till mat är genom att placera bönorna i en fuktig trasa. Som regel är plantorna redo att äta efter en eller två dagar.

torkar ut vävnad

Hur grodda bönor används på gården

Många trädgårdsmästare föredrar att spira bönor innan de planteras i marken. Denna process påskyndar skörden. Men den huvudsakliga tillämpningen av baljväxträdplantor hittades i mat. De används för att förbereda första och andra kurser, grytor, kotletter och till och med bakverk.

Denna produkt har enorma fördelar för kroppen. Därför framställs många mediciner i traditionell medicin av baljväxter. För att uppnå en terapeutisk effekt används bönor med under följande förhållanden:

landar i marken

 • diabetes;
 • ateroskleros;
 • hypertoni;
 • minskad immunitet;
 • fetma.

minskad immunitet

Hur man använder grodda bönor - recept

Många konsumerar konsistens för att upprätthålla god hälsa och stark immunitet. Denna produkt kan serveras som huvudrätt eller som tillägg till huvudrätter. Det finns många recept med tillägg av groddar, anser det enklaste av dem.

Koreanska grodda bönor

Ett enkelt recept som går bra med kött. Matlagning sker i flera steg:

antal recept

 • groddar tvättas med kallt vatten, placeras på botten av pannan och krossas något;
 • fylld med vatten så att det bara går lite över nivån på kornen;
 • koka de första 3 minuterna över hög värme, de kommande 3 minuterna över medium; behållaren måste stängas med ett lock;
 • de kokta groddarna anstränger sig genom en durkslag.

Strö på kryddor innan groddarna har svalnat. Det kan vara vilken krydda du vill. Men chili och vinäger måste vara närvarande. Tillsätt paprika eller grön sallad om så önskas.

lätt krossad

Grodd bönor och sojasallad

För den här maträtten behöver du inte bara bönor, men också soja. De doppas i kokande vatten och kokas under högst 7 minuter. För älskare av krispiga groddar, bara skala dem med kokande vatten. För receptet behöver du också torkade tomater och paprika, de skärs i tunna remsor och blandas med groddar. För denna maträtt behöver du ett förband tillverkat av vitlök, balsamicoäger och olivolja. Det är bättre att föredra oraffinerad olja, den innehåller mer näringsämnen.

bönor och sojabönor

Kokta böna groddar med svamp

Beredda bönoröver (250 g) tvättas med kallt vatten. Stek 2 medelstora lökar i halva ringar i oraffinerad olivolja. När löken är brun, tillsätt 300 g färska champignon och lite vatten till den. Stek på låg värme i 7-10 minuter. Efter denna tid läggs de beredda groddarna i pannan, koka tills de mjuknar. Tillsätt kanel, salt och kryddor efter smak.

groddar med svamp

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa