Beskrivning av sorter av vita bönor, användbara och skadliga egenskaper, odling

Vita bönor tillhör baljväxter. Det är en av de mest eftertraktade grönsaksgrödorna, uppskattad för dess dietiska och medicinska egenskaper. Det är en mångsidig örtprodukt som används i en mängd olika rätter. Bönor används också i behandlingen av matsmältningskanalen, hjärta och till och med hudsjukdomar.

Specificiteten för vita bönor

Vita bönor är en av de vanligaste baljväxterna. För första gången började kulturen odlas i Sydamerika. Hon är opretentiös att bry sig och har en enorm mängd användbara spårelement. Kulturstammarna är raka och lockiga, upp till 1 m höga. Frukter mognar efter hösten, har en cylindrisk, lätt platt form. Det är anmärkningsvärt att i antika Rom användes kulturen inte bara för mat, vitvatten och pulver gjordes också av den.

vita bönor

Vita bönor sorter

Bönorna är slående i deras olika val, liksom intressanta yttre egenskaper. Vita bönor kan vara stora, medelstora eller små. Varje sort har sina egna egenskaper och preferenser för användning. Tänk på alla varianter av vita bönor för att göra ditt val.

olika val

Chali

Denna kultur kännetecknas av stora frukter och delikat smak. Chali används ofta i Turkiet och på Balkan. Det används för att tillverka soppor, sidorätter, sallader och smakfulla grytor.

Chali-bönor har en ovanlig trapesform. Frukter är något plattade, större än andra sorter. Kokt chali smakar som potatis, så det används ofta som en sidorätt. Det kräver inte lång tillagning, tillagningstiden tar inte mer än 45 minuter.

stora frukter

Svart öga

Det anses vara det mest känsliga av alla kultursorter. Tack vare det tunna skalet tillagas det mycket snabbt. Black Eye-sorten är överlägsen andra arter när det gäller energivärde. Det innehåller mycket protein, stärkelse, kolhydrater, kostfiber, vitaminer, med en minsta mängd fett.Det svarta ögat är oftare än andra varianter av bönor som används för att behandla många sjukdomar och till och med förebygga bröstcancer.

delikat smak

Marin

Denna kultur har funnits i över 7 tusen år. Hon uppföddes i Sydamerika. Små ärtfrukter är ledande när det gäller fiberinnehåll, vilket gör dem värdiga konkurrenter till andra sorter, trots deras lilla storlek. Inom medicin används Navi för att uppnå en diuretisk och antimikrobiell effekt, samt för att minska koncentrationen av socker i blodet. Blötlägg det i vatten i minst 5 timmar innan du lagar mat. Tillagningstiden tar i detta fall högst 1 timme.

kultur har

Moskva vit

Denna variation av grönsträngade vita bönor uppföddes specifikt för de korta sommardagarna i centrala Ryssland. Det kännetecknas av resistens mot sjukdomar och plötsliga temperaturförändringar. Den maximala längden på buskiga växter är 40 mm. Vita bönor i Moskva kännetecknas av en rik skörd. I genomsnitt 1,2 kg kan samlas in per kvadratmeter.

buskiga växter

Vit platt

Till skillnad från tidigare sorter har vita platta bönor inte vunnit stor popularitet i vårt land. Den har emellertid ett högt innehåll av användbara spårelement, varför det aktivt används i traditionell medicin. Opretentiöshet mot marken och väderförhållandena gör det möjligt att odlas i nästan alla Rysslands regioner.

Beskrivning av sorter av vita bönor, användbara och skadliga egenskaper, odling

Lotus

En mitt-tidig sort som kännetecknas av läckra, köttiga frukter. Trädgårdsmästare föredrar den här sorten för sin goda avkastning och underhåll. Lotusbönor är också lämpliga för mekaniserad skörd. Det används i matlagning, kosmetologi och traditionell medicin. Ett utmärkt alternativ för bevarande.

köttiga frukter

Belozerka

Medelstora mitten av säsongen med högt sockerinnehåll. Du kan skörda upp till 50 fröskidor från en buske. Frukter är medelstora, runda i form.

högt sockerinnehåll

Vita ston

Prydnadsvävningskultur med stora baljor. Den har frodiga, ljusgröna blad. Det finns vanligtvis tre frukter i en fröskida. Denna dekorativa kultur är lämplig inte bara för matodling, utan också för att anlägga olika strukturer: lusthus, valv, hus. Förlorar inte färg och form förrän i mitten av september.

stora skidor

Landningsdatum

I öppen mark planteras kulturen i maj med fokus på tidpunkten för resultatet och väderförhållandena. Jorden ska värmas upp till 10-12 grader. Du bör också fokusera på sorten. Buskformer planteras tidigare och klättringsorter efter 1-2 veckor.

Med korrekt skötsel kommer plantor att visas 15-20 dagar efter plantering. Vissa trädgårdsmästare föredrar att före plantering i öppen mark groddbönor... I detta fall utförs sådd initialt i speciella behållare, 2-3 veckor innan plantering i öppen mark.

För att kulturen ska växa snabbare och ge en rik skörd måste den planteras på ett väl upplyst ställe. Samtidigt bör regelbunden vattning och utfodring göras.

få resultatet

Fröberedning

Det är viktigt att förbereda utsädesmaterial före plantering. Även om grödan planteras i maj utesluter detta inte ett temperaturfall, vilket kan påverka unga skott negativt. För att undvika en sådan obehaglig händelse förhärdas fröna.

Notera! Före plantering genomgår frönna en grundlig visuell inspektion. Förvrängda, tomma och bortskämda frukter väljs.

Du kan också använda blötläggningsmetoden. För detta bestäms bönor i rent vatten på natten. Frömaterial som inte har genomgått industriell bearbetning blötläggs i 20 minuter i en svag lösning av kaliumpermanganat.

Det bör emellertid noteras att frön som inte blötläggts före plantering är mer motståndskraftiga mot kalla snäpp, eftersom de inte kläcks omedelbart.

Fröberedning

Jordberedning för bönor

Lätt, bördigt, väl dränerat jord är mest lämpligt för baljväxter.Om grundvatten ligger bredvid trädgårdsmarken och marken i sig är lera, finns det en stor risk att kulturen inte kommer att växa.

För att få en riklig skörd befruktas jorden med kompost eller humus innan man planterar frön. Du kan också använda superfosfat, ammoniumnitrat eller kaliumklorid. Mängden kväve i jorden kommer inte att ha den bästa effekten på grödan. Den gröna massan kommer att utvecklas rikligt, men baljorna kommer att drabbas.

passar lungor

Sådd bönor

Om du planerar att odla flera olika bönor på en gång rekommenderas att plantera dem separat från varandra. Eftersom bönorna är självbestörande kan sängar med olika sorter placeras bredvid varandra. Men glöm inte att kulturen har en tendens att bli mycket pollinerad. Till exempel, om en vit böna växer nära en röd böna, kan röda prickar visas på dess frukt.

För kultur används en planteringsplan för schackbräde. Avståndet mellan hålen är 20-30 cm. 3-4 frön sås i var och en av dem. Många trädgårdsmästare utövar en bred plantering, när de gör ett strecksats på 50 cm mellan hålen.

flera sorter

Om vi ​​talar om höga klättrande bönor, för det första förbereds stöden och hål görs bredvid dem och frön sås. Avståndet mellan raderna är kvar 100 cm, mellan hålen - 60 cm. Lockiga bönor kan också odlas i bon på 5 stycken. Växande buskar kommer att hålla fast vid en pinne som ligger nära varje hål.

Det måste vara tillverkat av trä, bönorna kan helt enkelt inte komma på ett plast- eller metallstöd.

Planteringsdjupet för bönorna beror på jordens kvalitet. Ju bättre det är, desto djupare kan frön planteras. Om jorden är lätt planteras bönorna till ett djup av 6-7 cm. På tät lerjord bör plantningsdjupet inte överstiga 4 cm.

förbereda stöd

Bönavård

Efter plantering vattnas bönorna omedelbart och jorden komprimeras med en kratta. Om det finns ett hot mot frost, täcks det planterade området med en speciell film. När frön groddar sprutas de omedelbart. På detta sätt får de stabilitet. Ytterligare vård av bönorna är som följer:

 • vattning varje vecka;
 • snabb borttagning av ogräs;
 • regelbundet lossning av radavstånd;
 • matning av superfosfat efter bildandet av det första riktiga bladet;
 • när buskarna når två meter, klämmer de sig uppifrån för att stimulera bildandet av äggstockarna.

komprimera marken

Vattningstid

Vattning av bönorna utförs tills det femte bladet visas på växterna. Bevattning återupptas sedan före blomningen, för vid låg luftfuktighet kommer växterna att kasta blommor. I torrt väder utförs vattning en gång i veckan innan blomningen. När blommorna dyker upp ökas proceduren upp till 2-3 gånger i veckan.

blad på växter

Växtfoder

Bönor är en krävande gröda när det gäller näring. Ett högt utbyte kan endast erhållas i bördig jord, som innehåller de nödvändiga elementen för tillväxt och utveckling. Det svarar bra på mineral- och organiska gödselmedel.

Kväveföreningar införs i de initiala tillväxtstadierna. Det är viktigt att komma ihåg att de kan hämma mognad, så att du inte behöver gå överbord med deras doseringar.

Goda resultat erhålls genom införandet av fosfor- och kaliumgödselmedel, särskilt molybdeniserat superfosfat. Det rekommenderas också att använda träaska på hushålls tomter.

molybden superfosfat

Följande mikroelement har en positiv effekt på tillväxten av bönor:

 • zink;
 • bor;
 • mangan;
 • koppar;
 • molybden.

Molybden är av särskild betydelse. Det är bättre att använda det för utsädesbehandling.

Positivt inflytande

Strumpeband

Strumpeband kommer inte bara att förhindra spridning av buskar i trädgården, utan också minska sannolikheten för skador på skörden av skadedjur och sjukdomar. Stöd bör göras av trä.

Strumpeband tillverkas efter att växterna har nått en höjd av 15 cm. De är lindade runt stödet med början från det första nedre bladet. Fästningen görs moturs.Med denna metod kan du på ett tillförlitligt sätt ansluta växterna till stödet.

sprider buskar

Sjukdomskydd

För att förhindra svampsjukdomar börjar beredningen av platsen för bönor på hösten. Först och främst rensas det från ogräs, eftersom det är i dem som patogena mikroorganismer övervintrar. Sedan läggs kaliumgödsel och fosforgödsel till jorden, varefter de grävs upp med en spade. Under växtsäsongen av växter utförs 1 eller helst 2 gödsling med mineralgödsel utan kväve.

Om nederlag av svampsjukdomar redan har inträffat, vidtas aktiva kontrollåtgärder. För detta sprayas växter med kopparinnehållande preparat, till exempel en lösning av Bordeaux-vätska (1%).

börja på hösten

För att förhindra rotrötning och mjölk, dras frön i Trichodermin eller Baktofit före plantering. Dessa preparat besprutas också med grödor före blomningen.

För förebyggande bönesjukdomar det är viktigt att följa grödrotationen vart 4-5 år. Det är, efter ett sådant tidsintervall, plantera kulturen på sin ursprungliga plats.

fröna är blötläggna

Pestkontroll

Liksom med sjukdomar används förebyggande och proaktiva åtgärder för att bekämpa skadedjur. De förebyggande åtgärderna, förutom de som beskrivs ovan, inkluderar också insamling av bönor innan bönorna spricker. För att förstöra skadedjur använder du metoden för att frysa frukt i 2-3 dagar. Vid en temperatur på -10 grader dör vuxna, larver och ägg.

När det gäller kemiska åtgärder för att förhindra skadedjur, innan blommande växter kan behandlas med "Decis" eller "Aktara".

använd förebyggande

Följande biologiska produkter används mot sugande och gnagande skadedjur:

 1. "Guapsin".
 2. Planriz.
 3. "Trichodermin".

De kan endast användas före blomningen.

precis före blomningen

Insamling och lagring

Skörden börjar i juli och fortsätter till hösten. Bönorna är redo när frukterna når 4-10 cm, det beror på variationen. Det är optimalt att skörda tidigt på morgonen. Bönorna avlägsnas för spannmål efter början av full mognad, när frukterna blir täta och bladen torkar ut. Vid skörd dras växten ut, knytas i en kärva och placeras för mognad. I soligt väder får kulturen mogna rätt i trädgården.

För att förhindra att frön förloras placeras en film under bönorna. Efter mognad rengörs växterna och skickas för lagring. Gröna buskehönsorter plockas omedelbart efter att de är mogna. I klättrande arter skördas frukter flera gånger per säsong.

skörd

Vita njurbönor har lång hållbarhet. Till att börja med tas de bort från baljan och torkas. För att frönna ska torka väl läggs de ut i ett tunt lager på duk eller papper. Bönor lagrade ska vara på en varm och torr plats. När frukterna är helt torra läggs de för lagring.

Bönorna är inte särskilt krävande för förhållanden, det enda som är viktigt är att placera dem i rätt behållare, där kondens samlas. Frukt bör inte vara i närheten av värmekällor. Det är också värt att fokusera på det faktum att frysning av bönor kommer att påverka dess efterföljande spiring negativt.

För att skydda frukterna från olika insekter läggs de i glasburkar och täts med ett lock.

långvarig lagring

Sammansättning och kaloriinnehåll i vita bönor

Vita bönor är imponerande i sin sammansättning. När det gäller koppar- och zinkinnehåll överträffar det alla trädgårdsgrödor. Det innehåller också följande spårelement:

 • vegetabiliskt protein;
 • vitamin E;
 • kalcium;
 • magnesium;
 • B-vitaminer.

Smaken av vita bönor uppskattas över hela världen. Näringsrika och hälsosamma rätter tillagas av det, som utgör ett värdigt alternativ till kött.

Sammansättning och kaloriinnehåll

100 gram vita bönor innehåller:

 • 102 kcal;
 • 47 g kolhydrater;
 • 21 g protein;
 • 2 g fett.

Beskrivning av sorter av vita bönor, användbara och skadliga egenskaper, odling

Gynnsamma funktioner

Bönor är rika på fördelaktiga spårelement. De används inte bara i matlagning utan också för beredning av mediciner.

Att äta vita bönor regelbundet är mycket fördelaktigt för din hälsa. Det har så positiva effekter:

 • stimulering av produktionen av magsaft;
 • förebyggande av sjukdomar i nerv- och hjärt-kärlsystemen;
 • förbättring av synen;
 • minskad blodsockerkoncentration;
 • förstärkning av immunitet;
 • minskning och förebyggande av puffiness;
 • förbättra tillståndet för hår och naglar;
 • förbättra återhämtningen av huden efter snitt och skador;
 • rengöring av giftiga ämnen;
 • förbättra ämnesomsättningen.

användbara mikroelement

Kalciuminnehållet i stora mängder gör bönor till en viktig mat för ben och tänder.

Blomställningar av vita bönor används mycket mindre ofta än frukt. Ändå har de inte mindre användbara egenskaper. Bönesblomställningar och baljor är användbara under följande förhållanden:

 • hjärtsvikt;
 • njurpatologi.

Avkok av torkade bönor används för reumatism, gikt och pankreatit.

Kalciuminnehåll

För män

Bönor är en mycket hälsosam produkt för män. Det mättar kroppen med vitaminer, förbättrar det allmänna tillståndet. Dessutom har bönor en positiv effekt på sexuell funktion och normaliserar könsorganet.

produkt för män

För kvinnor

Eftersom bönor innehåller en stor mängd järn och kalcium, kommer denna produkt att hjälpa kvinnor att förbättra deras hår, hud, tänder. Det används ofta för kosmetiska ändamål för att förbereda masker som har en föryngrande effekt. Ammande kvinnor kan använda prataren. För att förbereda det måste du slipa frön från bönorna och blanda dem i lika stora mängder med vete mjöl. Häll blandningen med samma mängd vatten, blanda väl, insistera och ta 2 matskedar tre gånger om dagen.

När det gäller hela fruktfrukter av baljväxter är det bättre att vägra att använda dem medan du ammar. Detta beror på att de flesta barn har svårt att få gas och hela bönor kan bara förvärra symtomen.

mängd järn

Används för behandling och förebyggande av sjukdomar

Som medicin har vita bönor använts i mer än hundra år. Medicinska egenskaper ägs inte bara av fruktens kultur, utan också av ventilerna (baljor). Tänk på de sjukdomar som vita bönor hjälper till.

sjukdomsprevention

Med hjärtsjukdomar och blodkärl

Järn och magnesium, som ingår i kulturen, hjälper till att förbättra blodkompositionen, stärka hjärtmuskeln och minska risken för stroke och hjärtattack. Vita bönor rekommenderas för följande sjukdomar:

 • ateroskleros;
 • arytmi;
 • hypertoni.

hjälp att förbättra

En effektiv hjärtavkok framställs från kulturens ventiler. För matlagning behöver du bara hälla fyra matskedar av fönsterluckorna med två glas kokande vatten. Lösningen infunderas i minst två timmar. Ta produkten före varje måltid, 0,5 koppar.

Med åderförkalkning används ett annat recept för att förbereda ett avkok av bönor. Bönskal (3 matskedar) hälls med vatten (750 ml), bringas till koka och kokas på medelhög under 15 minuter. Buljongen filtreras genom ostduken och späds till den ursprungliga volymen med renat vatten. Medlet tas på tom mage, 150 ml tre gånger om dagen.

matlagning buljong

Sjukdomar i magen, njurarna, urinblåsan

Vita bönor bidrar till normaliseringen av gastrisk syraproduktion, så de rekommenderas att använda för gastrit. Denna sjukdom kräver kostjusteringar, många livsmedel utesluts från kosten. Bönor för gastrit kan ersätta kött. Det används för att förbereda näringsrika måltider som får dig att känna dig full under lång tid.

Vita bönor har en mild diuretisk effekt, därför används de för njursjukdomar och urinblåsan. Det löser upp stenar och tar bort puffiness. Med inflammation i urinblåsan hälls 3 matskedar av växten med 0,5 liter kokande vatten och kokas över medelvärme i 15 minuter. Buljongen infunderas i minst tre timmar, varefter den filtreras och tas i 0,5 koppar innan måltiderna.

Blåsa

Följande recept används för njursten. Bönorna hälls med vatten i proportionerna 1:10 och kokas i 1,5 timmar. Sedan filtreras och mottas medlet på samma sätt som beskrivits ovan.

Ledsskador och nervsystem

Spektret av positiva effekter av vita bönor är inte begränsat till de ovan beskrivna sjukdomarna. Produkten används framgångsrikt för kronisk reumatism, gikt och andra sjukdomar associerade med blodkärl.

Vita bönor används också för att hjälpa kroppen att återhämta sig från stress. De ingår i kosten efter att ha genomgått allvarliga operationer och allvarliga skador.

njursten

Insulinberoende

I diabetes är bönor en av huvudingredienserna i kosten. På grund av sin unika sammansättning används den som en insulinersättning. Regelbunden konsumtion av bönor har följande positiva effekter:

 • normaliserar hjärtfunktion;
 • förbättrar tillståndet på väggarna i blodkärlen;
 • läker snabbt skador, sprickor;
 • minskar koncentrationen av socker i blodet;
 • påskyndar regenerativa processer.

komponenter i kosten

Långvarig användning av produkten stabiliserar funktionen i bukspottkörteln. Arginin, som finns i vita bönor, stimulerar produktionen av urea och minskar följaktligen koncentrationen av glukos i blodet.

Tack vare vita bönor förbättras hjärtat och detta är en mycket viktig faktor för patienter med diabetes mellitus. Produktens fördelar är lika med både typ 1 och 2 av sjukdomen.

diabetes mellitus

Förutom användning av frukt, med diabetes, framställs också en avkok från bönorna. Cirka 20 gram av produkten hälls med en liter kokande vatten och kokas över låg värme i 30 minuter. Den filtrerade och kylda buljongen drickas i små portioner. Den angivna dosen beräknas under 2 dagar. Drick buljongen i 20 dagar. För mer effektiv åtgärd kan du lägga till 20 g blåbärsblad till receptet.

Hudsjukdomar, sår, sprickor, sår

Vita bönor innehåller mycket svavel, så de används för att behandla hudtillstånd. Kulturens frön mals i en kaffekvarn och appliceras sedan på de drabbade områdena. Ett sådant botemedel har en uttalad sårläkande effekt och överträffar många läkemedel när det gäller effektivitet.

äter frukt

Fördelarna med bönor för viktminskning

Det låga kaloriinnehållet i bönor gör dem till en av de viktigaste livsmedel som rekommenderas för viktminskning. Vita bönor innehåller mycket protein och fiber. Samtidigt är de låg i kolhydrater, vilket gör dem idealiska för bantning. Det viktigaste med bönor är att de tillfredsställer hunger under lång tid.

Således känner en person inte ett konstant behov av mat, vilket gör att dieten lätt tolereras.

Bönor har funnit utbredd användning i en proteindiet. Forskare har länge bevisat att dess användning ökar syntesen av kolecystokinin, ett hormon som påskyndar ämnesomsättningen och eliminerar hunger.

bönor för viktminskning

Notera! Vita bönor har ett lågt glykemiskt index, vilket ger en person det nödvändiga energiförbättrandet under lång tid.

Speciellt vita bönor rekommenderas för dem som kombinerar diet med kraftig träning. De kan ätas till frukost, lunch och middag. Samtidigt har ofta konsumtion av bönor inga negativa konsekvenser för kroppen.

låg glykemisk

Tillämpning inom kosmetologi

Vita bönor används ofta inom kosmetologi. Ansiktsmasker baserade på den är lämpliga för absolut alla kvinnor. Handlingen med sådan kosmetika syftar till att bleka huden och mätta den med användbara mikroelement. Bönemasker har en lyftande effekt, eliminerar hudormar, tar bort påsar under ögonen och olika utslag.

För masker används kokta och kylda korn. De siktas genom en sil så att ingen hud eller klumpar kvar i kompositionen för den kosmetiska produkten. Knåda sedan bönorna med en gaffel, tillsätt citronsaft och 1 matsked olivolja. Applicera produkten på förfuktad hud.Tvätta av efter 15-20 minuter med varmt vatten.

Tillämpning inom kosmetologi

Kontraindikationer och möjliga biverkningar

Det är viktigt att komma ihåg att bönor endast kan ätas när de har kokts. Rå frön innehåller toxiner som kan orsaka allvarlig förgiftning. När det gäller biverkningar är det inte ovanligt att produkten orsakar luftväxt. För att förhindra att detta inträffar blötlägges bönorna under lång tid i vatten (helst över natten) innan tillagning. Du kan lägga till lite läsk i vattnet.

Efter blötläggning kommer baljväxternas koktid att reduceras avsevärt. Det finns sorter som tar högst 45 minuter att laga mat. Men de flesta av dem tar mer än en timme att laga mat. Det är viktigt att komma ihåg att det är bättre att smälta bönorna än att inte laga dem, så du bör inte skynda dig att ta bort dem från värmen.

bieffekter

Vid kolit, magsår, gikt, kolecystit bör du definitivt rådfråga en läkare innan du använder baljväxter. Annars kan symtomen på sjukdomen bara bli värre. Produktens absoluta kontraindikation är ökad gastrisk sekretion. Äldre bör också vara försiktiga med att äta bönor.

En oklanderlig balanserad sammansättning av baljväxter mättar kroppen med alla nödvändiga spårämnen, även om du bara äter olika sorter av denna gröda. Men bli inte alltför borttagen med mono-dieter. Det räcker bara för att inkludera vita bönor i din diet och späda dem med andra hälsosamma livsmedel.

Vid manifestation av allergi mot bönor måste du omedelbart sluta använda det.

konsultera en läkare

Hur man väljer rätt bönor

När du väljer en produkt för konsumtion är det viktigt att uppmärksamma dess utseende. Bönorna ska inte bli bortskämda, och ännu mer med råta. Välj endast hela korn med samma storlek. Deras yta bör vara glansig och blank.

Förvara bönor i en lufttät behållare och endast på en torr plats. Annars kan frukterna bli mögliga, och deras användning är full av svår förgiftning.

utseende

Det är anmärkningsvärt att du inte bara kan lagra råa bönor utan även kokta bönor. För att göra detta kyls den kokta produkten, placeras i en plastpåse och skickas till frysen.

Om du behöver förbereda ett stort antal kokta bönor, ska de delas upp i små bitar, som var och en ska förpackas i en separat plastpåse och placeras i frysen.

små delar

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa