Beskrivning och egenskaper hos björnbärsorter Thornless Evergreen, reproduktion, plantering och skötsel

Thornless Evergreen Blackberry bär odlas kommersiellt i sitt hemland i Amerika. Sorten är produktiv, sjukdomsresistent. För en amatörsträdgård är denna typ av björnbär idealisk. I söder är buskarna dekorativa året runt, i tempererade breddegrader pryder de trädgårdsplanen från vår till sen höst.

Thornless Evergreen avelshistoria

Invandrare från Europa förde de första exemplar av björnbäret (Rubus laciniatus Wild) till Amerika. Gamla europeiska sorter har muterats. Den taglösa klonen infördes i kulturen av F. Steffis. Arbetet utfördes vid Oregon State Institute. 1926 fick den nya sorten Thornless Evergreen.

Trots sin äldre ålder är sorten efterfrågad bland bönder i många europeiska länder (Tyskland, Serbien, Polen). I hans hemstat Oregon avsätts stora områden för det. Den tävlar med storfruktade upprätta former av björnbär.

För- och nackdelar med sorten

Nackdelarna inkluderar sen mognad - från mitten av augusti till mitten av september. Inte alla är nöjda med dess låga avkastning under de första åren. Full fruktning inträffar vid en ålder av 3-5 år.

Fördelarna med Thornless Evergreen inkluderar:

 • inte sorts aggressivitet, buskarna kryper inte, eftersom det inte finns någon rottillväxt;
 • stabilt utbyte;
 • frostbeständighet;
 • transporterbarhet;
 • förlängd frukt;
 • decorativeness;
 • användbarhet.

Blackberry Thornless Evergreen

Olika sorter

Blackberry Thornless Evergreen är en del av serien Thornless, som förenar cirka 100 sorter av grödor, de sorter som är mest populära bland bönder och hobbyister:

 • T. Oregon;
 • T. Merton;
 • T. Hoole;
 • T. Hull;
 • T. Austin;
 • T. Chester;
 • T. Logan;
 • T. Loganberry.

Blackberry Thornless Evergreen

Yttre egenskaper hos bärkulturen

Enligt den ryska klassificeringen hör Thornless Evergreen-sorten till gruppen av krypande sorter av björnbär, de kallas dagg. Buskarna är kompakta och bildas av 3-5 meters skott 1 och 2 år gamla. Under sommaren kan en vuxen växt släppa upp till 10 eller fler ersättningsskott. Fruktknoppar läggs på ett årligt skott under växtsäsongen. Grödan bildas på två år gamla skott.

En ung shoot i början av utvecklingen är grön, i slutet av den första säsongen får den en rödaktig nyans.Rotsystemet är kraftfullt, det penetrerar upp till 2 meter djup. Rotskott bildas inte.

Bladen är gröna året runt. De är vackra, snidade med en läderig yta. Blomställningarna är stora, racemos och består av 25-70 vita eller rosa blommor. Under blomningen är Thornless Evergreen buskar väldigt dekorativa.

Blackberry Thornless Evergreen

Bären är inte stora, en-dimensionella, en medelvikt på en är från 3 till 5 g. Avlägsnas enkelt från stjälkarna. Under frukten döljer flerbärsklyngar löv. Färgen på helt mogna bär är svart.

Kort beskrivning

Thornless Evergreen sent. Blomningen varar från juni till juli. Skörd från mitten av augusti till mitten av slutet av september.

I vilka områden rekommenderas att plantera

Sorten Thornless Evergreen ingår inte i statsregistret, så det finns inga exakta rekommendationer för växande regioner. I en täckande kultur kan denna sort av björnbär odlas i mittfältet. Sorten finns i samlingarna av amatörsträdgårdsmästare i Bashkiria, Mordovia, Orenburg, Moskva, Volgograd-regionerna.

Blackberry Thornless Evergreen

Frost- och torktålig

Sorten kan motstå frost i området från -20 till -29 ° C. I regioner där snöskyddet är stabilt, fastnar det tidigt, kulturen vintrar väl under ett litet skydd. Blackberry-rotsystemet är kraftfullt, så det kan tåla kortvarig torka. Med droppbevattning odlas sorten i torra områden i Texas.

För den ryska mittenzonen räcker 1 vattning per vecka (20 l), förutsatt att bagagelcirkeln är mulched.

Mottaglighet för sjukdomar och insekter

För att upprätthålla buskens hälsa räcker det med en tidig vårbehandling med ett kopparinnehållande preparat. Sorten har en stabil immunitet. Förebyggande åtgärder reduceras till sanitär beskärning, vilket upprätthåller stammens cirkel.

Blackberry Thornless Evergreen

Reproduktionsmetoder

En nybörjare kan köpa en planta med ett stängt rotsystem. Detta är det mest pålitliga alternativet. björnbäravel... Om det finns en vuxen Thornless Evergreen buske i trädgården, kan sorten förökas på två sätt:

 • gröna sticklingar;
 • apikala lager.

Avkastning

Produktiviteten för busken beror på den agronomiska bakgrunden. Under de första tre åren bildas få frukter. Från 4-5 år samlas 10 kg eller mer från busken. Utbytet av vuxna björnbär är stabilt.

Blackberry Thornless Evergreen

Smak och användning av frukt

I skedet av teknisk mognad finns det en uttalad surhet i smaken på bär. När den är mogen lämnar den. Massan av ett moget bär är saftigt och aromatiskt. Smaken är trevlig, uppfriskande. En universell variation, bär kan förvaras i kylen i flera dagar. De veckas inte under transporten. De används i beredningar, frysta och ätna färska.

Funktioner av plantering och vård

När du köper en 1-2 år gammal frisk plantor i plantskolan finns det inga problem med plantering och överlevnad. Huvudkravet för plantmaterial är ett friskt rotsystem och inga skador.

Blackberry Thornless Evergreen

Beredning av plantmaterial

En planta i en behållare planteras på ett permanent ställe utan ytterligare förberedelser. Björnbär med ett öppet rotsystem måste uppfylla följande krav:

 • höjden på den ovanjorda delen är inte mindre än 40 cm;
 • den centrala skjutningen är elastisk;
 • rotlängd minst 15 cm;
 • skelettrötter minst 3 bitar.

Att välja det bästa stället

Soliga platser med vinden är lämpliga. När du väljer en plats måste du bedöma närheten till grundvattnet så att kraftfulla rötter inte ruttnar över tid. Låg liggande platser är inte lämpliga.

Blackberry Thornless Evergreen

En björnbärbuske har vuxit på ett ställe i många år, så jorden måste befruktas med humus, mineralgödsel (superfosfat, kaliumnitrat) av långvarig verkan och aska.

Plantering teknologisk process

Plantsekvensen är standard. Merparten av tiden ägnas åt att förbereda landningsgropen.Storleken är 40 x 40 x 40 cm. Intervallet mellan buskar är inte mindre än 2 m. Samma avstånd bibehålls till andra växter i trädgården (buskar, träd).

Krav som uppfylls under planteringsarbetet:

 • rötterna rätas ut;
 • halsen är inte begravd;
 • hålet är väl vattnat och mulched.

Blackberry Thornless Evergreen

Bevattning och lossning av jorden

De första 2-3 åren, vattning under tillväxten av den vegetativa massan är rikligt. En vuxen buske har ett kraftfullt rotsystem, så vattning utförs endast när bären hälls. Det rekommenderas inte att lossa jorden 1 m i diameter från mitten av busken. Tillväxten kan gå från den skadade rhizomen, den har törnen, så den bör inte användas för att föda upp sorten.

Gödsling av buskar

Under säsongen räcker det att mata björnbär två gånger.

PeriodGödselstyp
Tidig vårOrganisk
SommarAsk, superfosfat, kaliumnitrat

organiska gödningsmedel

Installation och koppling till stöd

Skott är bundna till en spaljé. Det är bekvämt att använda tvåvägskonstruktioner. Ersättningsskotten riktas mot ena sidan, fruktkropparna är bundna till den andra. Andra trädgårdsdesigner är tillåtna, de dekorerar trädgården, men att bli redo för vintern är svårare. Det tar mer tid att ta bort och lägga skotten.

Berry bush formation

På hösten klipps de unga, skadade och svaga skotten ut. På våren är de engagerade i bildandet av en buske:

 • förkorta förra årets skott;
 • klippta grenar med taggar.

Blackberry Thornless Evergreen

skörd

Bär mognar ojämnt. Samla dem en gång varannan vecka. Frukt förlängs. De första frukterna mognar i mitten av augusti, den sista i slutet av september.

Förbereder för vinterperioden

Efter höstskärningen kvarstår unga skott på buskarna. De tas bort från stödet, läggs på marken (i en dike) och fästs. De är ströda så att de inte lider av frost på vintern, de används:

 • torv;
 • sugrör;
 • sågspån;
 • ovävt täckmaterial.


En intressant och produktiv variation av taglösa björnbär förtjänar ryska trädgårdsmästarnas uppmärksamhet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa