Beskrivning och sorter av björnbär Thornfree, odling och vård, bildning av en buske

Björnbär av sorten Thornfree var en av de första som dök upp på de inhemska marknaderna. Det odlades av både amatörsommarbor och industrimän. Sorten har vunnit kärleken hos sommarinvånare runt om i världen tack vare dess läckra saftiga bär.

Thornfree Blackberry avelshistoria

Thornfree utvecklades 1966 i USA i Maryland. Hybriden blev en av de första taglösa bärvarianterna som uppfödare lyckades få. Hybriden är avsedd för odling i industriell skala.

Fördelar och nackdelar med sorten

Fördelarna med Thornfrey Blackberry inkluderar:

  • Brist på törnen på buskarna.
  • Frukterna är söta och saftiga, med en liten surhet och delikat arom.
  • Hög produktivitet.
  • Bussarna tar inte lång tid att lämna.
  • Immunitet mot sjukdomar och insekter.
  • Bär krummas inte under lång transport.

Nackdelarna med den taglösa sorten inkluderar behovet av plantering i öppna soliga områden. Om en plantera björnbär i skugga eller delvis skugga blir bären vattniga och sura.

Blackberry Thornfree

Extern beskrivning

Innan de väljer en hybrid av björnbär, studerar de funktionerna i busken, skott, fruktens egenskaper, och rotsystemet.

Bush och skott

Busken är av halvrät typ. Behöver stöd. Skotten är tjocka, i genomsnitt 3-5 cm, rik grön nyans. Facetterad vid basen, utan torn.

Frukt

Mogna bär med en rik svart och vinröd nyans. I skedet av full mognad separeras de lätt från stjälken. Berryets vikt är 5-7 g. Längden är upp till 4 cm. Utbytet når upp till 30 kg utan regelbundet underhåll. En borste kan innehålla upp till 30 bär.

Blackberry Thornfree

Rotsystem

Busken-rhizomen är väl utvecklad, så björnbär kan göra det utan att vattna länge.

egenskaper

Viktiga egenskaper hos vilken sort som helst är vinterhårdhet, sjukdomsresistens, utbyte och ett antal andra parametrar.

Lämplig region och klimat

Blackberry Thornfrey tolererar inte svår frost, därför rekommenderas det att plantera det i varma regioner eller områden med ett tempererat klimat såväl som i Volga-regionen. I norr kommer björnbär inte att slå rot.

Blackberry Thornfree

Sjukdom och skadedjursresistens

Thornfrey kännetecknas av immunitet mot stamcancer och antraknos. Men om du inte tar hand om buskarna räcker inte bara björnbärets immunitet.

Villkor och indikatorer för produktivitet

Utbytet av denna björnbärsort är över genomsnittet. Upp till 30 kg skördas från en buske. Frukt är stabilt. De första mogna bär visas på buskarna i augusti.

Frukten fortsätter till det sista decenniet av september.

Var används bär?

Mogna björnbär är lämpliga för färsk konsumtion. Denna sort har söta och saftiga frukter. Dessutom är björnbär lämpliga för att göra sylt, konserver, konfitter. Du kan frysa bär för vintern eller slipa dem med socker.

Blackberry Thornfree

Reproduktion av kultur

Det enklaste sättet att reproducera är med gröna sticklingar. Med denna metod kan du få en ganska stor mängd planteringsmaterial, eftersom gröna sticklingar snabbt rotar på en ny plats.

För reproduktion på sommaren är unga skott avskurna. Sedan skärs de i sticklingar. Endast ett blad finns kvar på varje handtag. De två nedre är helt avskurna. En stjälk placeras i behållare med jord så att knopparna från de skurna bladen ligger i marken. Placera behållare på en mörk plats och vatten regelbundet. Efter 14 dagar bör rötterna dyka upp. Efter en månad planteras sticklingar i jorden.

Blackberry Thornfree

Landningsregler

Ytterligare avkastning beror på korrekt plantering av plantor.

Optimal timing

Det rekommenderas att plantera björnbär på våren, under det andra decenniet av april - början av maj. Det är inte önskvärt att plantera plantor på hösten.

Att välja rätt plats

I de centrala regionerna och Volga-regionen planteras Thornfree i öppna soliga områden. I de södra regionerna - i delvis skugga, eftersom solens strålar kan bränna bladen.

plantering björnbär

Nödvändig sammansättning och beredning av mark

Lämplig för att plantera lätt fruktbar jord, rik på näringsämnen. Surhetsgraden är neutral eller låg. Det är oönskat att plantera björnbär där hallon brukade växa. De börjar förbereda jorden på hösten. Gödsel, superfosfat och träaska tillsätts i jorden.

Urval av plantor

Friska plantor med ett väl utvecklat rotsystem är lämpliga för plantering. Ryggarna får inte skadas. Stammarna är stadiga, inte torra.

Landningens algoritm och teknologi

Gräv ett hål i den beredda marken. Placera försiktigt en plantor i den och begrava den med jord. Tampa sedan nära stammen och häll rikligt med varmt vatten.

Blackberry Thornfree

Blackberry care

Odling av björnbär är en enkel process. Om du ägnar tid åt jordbruksteknologi kommer avkastningen alltid att vara bäst.

Bevattningsfunktioner

Buskarna vattnas rikligt före blomningen och under bildandet av äggstockarna. Sedan, under fruiting, stoppas vattningen. Innan vintern går in, bör stenarna vattnas igen rikligt.

Fertilizer

På våren vattnas buskarna med urea. I juni appliceras kaliumgödselmedel på jorden. När bildandet av äggstockarna börjar matas växten med flytande organiska gödningsmedel. På hösten, efter att ha grävt upp jorden, tillsätts superfosfat.

Blackberry Thornfree

Klippning och formning

För Thornfrey-sorten används ensidig bildning. Unga skott riktas i en riktning och gamla i den andra. Med denna typ av formation måste du binda buskarna till höga spalter.

Om det inte är möjligt att binda buskarna till höga spalter, ska du klämma de unga skotten efter att de har nått en längd på 60 cm.

Nya skott växer från dessa bihålor. De är klämda när de når en längd på 50 cm. Den här metoden är lämplig för de södra regionerna, eftersom det kommer att vara problematiskt att böja buskarna mot vintern på grund av stjälkens tjocklek.

Blackberry Thornfree

Strumpebandbuskar

Det enklaste sättet att binda upp är att sätta upp flera stolpar med en kabel bunden till dem. Denna metod är universell och passar alla växande regioner.

Säsongsbehandling

På hösten är det värt att gräva upp jorden för att förstöra skadliga insekter som övervintrar i marken. På våren sprayas buskarna med en 3% -ig lösning av kopparsulfat eller Bordeaux-vätska. Dessa produkter skyddar björnbär från sjukdomar och insekter. Vid behov kan behandlingen med dessa medel upprepas under hela säsongen.

Hur man skyddar för vintern

På hösten skärs gamla skott av. De bränns bort från sommarstugan. De unga tas bort från espalierna och läggs på marken. Sedan täcker de. Innan du böjer buskarna bör du lägga halm eller brädor på marken. I de södra regionerna behöver buskarna inte täckas för vintern. De börjar täcka växterna i den centrala delen omedelbart efter den första frosten. Om vädret i regionen är oförutsägbart är det möjligt tidigare.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa