Hur man gör ett spaljé för att binda björnbär med egna händer och binda det korrekt

Vikten av espalier för björnbär är ovärderlig. Sådana konstruktioner har en positiv effekt på kvaliteten på frukter, hastigheten på deras mogning. Trellises skyddar också växten från skadliga yttre faktorer.

Designfördel

Användningen av spaljékonstruktioner har många fördelar:

 • mogna bär är inte förorenade, skadas inte av skadedjur som lever i jorden;
 • växten är väl ventilerad, vilket minskar sannolikheten för att drabbas av en svampsjukdom;
 • upphöjda piskor blir inte smutsiga på jordpartiklar under regn eller bevattning;
 • jämn penetrering av solljus påskyndar mogningen av bär.

Sådana konstruktioner underlättar också processen att ta hand om anläggningen:

 • plantering är lättare att bevattna, det blir möjligt att bära marken;
 • under beskärning av gamla fransar skadas inte unga skott, eftersom de inte är sammanflätade;
 • det är lättare att skörda på bundna strukturer.

Olika sorter

Det finns två typer av spaljékonstruktioner:

 1. SSB-strukturen används främst i små områden.
 2. Tvåfältsmodellen är avgörande i stora jordbruksmiljöer.

Enstaka modell

Det är den enklaste designen. Grunden är de inbyggda stolparna, mellan vilka trådtråden är fixerad. Höjden på ett sådant stöd är inställt på människans höjd. Sådana stöd kan inte bara vara vertikala, utan också lutande, fläktformade, horisontella.

gröna buskar

Tvåvägs

Denna design liknar en enda körfält, men kolumnerna är installerade i två rader. Ett sådant stöd gör det lättare att binda björnbäret, underlättar bildandet av växten och skyddar den från att förtjockas. Enligt deras struktur är stödena indelade i tre typer: T, V, Y-formad.

T-formade

En sådan spaljé bildas av upprättstående kolonner. Horisontella balkar är fixerade på dessa element på samma avstånd. En trådtråd är fäst längs kanterna. Således är två styrningar utformade för streckbanden.

V-formade

Denna design kännetecknas av att stolparna är installerade i vinkel. Trådstyrningar är fästa vid de övre ändarna av spalten.

metallkonstruktion

Y-formad

Sådana gobelänger är en av de svåraste. I grund och botten är de tillverkade på gångjärn. Denna struktur gör det möjligt att rotera strukturen.

Vi gör ett spaljé för björnbär med våra egna händer

För att få ett spaljéstöd för att binda björnbär måste du känna till några nyanser. Först av allt måste du förbereda alla nödvändiga material:

 • trä- eller metallstolpar;
 • 2,5-3 meter tråd.

Tillverkning av hemlagad spaljé sker enligt följande instruktioner:

bundna bär

 1. Från början av raden med en björnbärbuske, bildas ett hål under kolonnen, det bästa alternativet är att fördjupa 50-60 centimeter.
 2. Ett annat hål bildas från slutet av raden. Om raden är lång krävs flera stödkolumner. Avståndet mellan stolparna måste hållas på 5-6 meter.
 3. Blackberry-planteringar delas upp med jämna mellanrum.
 4. Ett grusskikt blandat med tegelstenar läggs längst ner i hålet. Detta är nödvändigt för att stärka kolumnernas position.
 5. Pelarna installeras vertikalt uppåt i de förberedda hålen. Därefter begravs pelarna i marken och är väl tampade med fötterna eller materialen till hands.
 6. Därefter sträckes tre nivåer av ståltråd mellan stödstolparna. Det horisontella avståndet mellan ledningarna bör vara cirka 0,6 meter. Dra åt tråden så att den inte sjunker. På de extrema stolparna är tråden fixerad noggrant.

En sådan trelagsstruktur av spalter är lämplig för odling av alla sorters björnbär.

Metallstöd

Metallstöd kan användas för att bilda vilken typ av spaljé som helst. I det här fallet kan metallpelare bilda både enfaldiga och tvåfelta modeller.

fruktbuskar

Glasfiberarmering

Sådant material används för att bilda dubbelfelta spaljéstöd. I detta fall, i stället för tråd, kan liknande fiberglasbalkar läggas som styrningar.

Teknologi för att knyta en buske till ett stöd

För att spalten ska ge maximal effektivitet måste du veta hur man binder ett björnbär till det. När man binder till den enklaste spalten måste grenarna fästas på tråden när de växer.

monteringsteknik

Nyanserna av bildandet av buskar på en spaljé

Grenarna kan placeras på spalthållaren på olika sätt. För att binda dem ordentligt måste du vara uppmärksam på det speciella med typen av krona av björnbärsorten. Det finns flera effektiva sätt att knyta en strumpeband.

Vävningsmetod

Denna vävningsmetod används på våren. När våren började, vid björnbärets öppning, sammanflätas fjolårets kvistar. I detta fall garner grenarna runt de nedre nivåerna på spalten. Och unga skott stiger till de övre nivåerna. Unga skott fixeras utan sammanflätning.

Fan vägen

För att säkerställa en sådan strumpeband är det nödvändigt att hålla ett avstånd mellan landningar på 2-2,5 meter. Kvistar är fästa vid de nedre nivåerna omedelbart efter öppningen. Unga skott är fästa vid den övre skenan. En sådan fixering låter dig skapa förutsättningar för aktiv tillväxt och utveckling av björnbärbusken.

mogna bär

Ensidig lutning

För att underlätta avverkningsprocessen kan du använda den ensidiga lutningsmetoden. För att göra detta avlas förra årets och unga grenar på olika sidor av stödet.

Olika material används för att fixera fransarna på bärkonstruktionerna. Oftast används bitar eller garnklämmor.

Användningen av en sådan spalstruktur gör att du kan få en skörd på 10-15 kilogram från 1 rinnande meter av den konstruerade häcken. Sådana strukturer kommer också att påskynda utvecklingen av busken, skydda den från spridning av sjukdomar, skadedjur som kryper i marken och mörkningen av växten.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa