Beskrivning och egenskaper hos Ruben björnbär, plantering och vårdteknologi

Bland de kvarstående björnbären fick Ruben-sorten sin popularitet inte bara för sin förmåga att bära frukt flera gånger per säsong, utan också för sin storfruktade, relativa opretentiöshet till villkoren för kvarhållande. Att odla Rubens björnbär i din sommarstuga finns även för en nybörjare som är trädgårdsmästare, det viktigaste är att känna till de grundläggande finesserna för plantering och vård.

Avelshistoria

Den buskiga Reuben är resultatet av ett effektivt arbete från den berömda uppfödaren, professor John Ruben Clark. Han genomförde ett experiment 2005 och korsade de lovande linjerna av björnbär APF-44 och 2292T2. Men detta var bara den första delen av hans arbete, sedan 2006 använde han HPB3-plantan i en engelsk barnkammare.

I slutändan klarade den uppfödda Ruben blackberry testet framgångsrikt och dök upp på marknaden 2009. På Rysslands territorium infördes den högavkastande sorten 2011–2012.

Beskrivning och egenskaper hos björnbär

Den ombyggbara björnbäret Ruben kännetecknas av dess förmåga att bilda stora frukter på skottet för innevarande år. Denna växt tillhör de tidiga mogna sorterna. Höjden på sina upprätta skott är 170-200 centimeter, det finns inget behov av stöd. Törnen på Ruben björnbär är små, det finns inte så många av dem, de skapar inte svårigheter vid skörden.

Blomningfasen av björnbär faller i slutet av juni (i Moskva-regionen). Blommorna har en diameter på 5 centimeter och har vit färg. Insamlingen av de första frukterna börjar i början av augusti, fruktperioden varar tills början av kallt väder. Produktivitetsindikatorerna för björnbär är nästan 6 kg per buske. Bärens vikt är inom 10-16 gram, deras storlek är cirka 4,4 centimeter.

Efter information! Smakpoängen på Ruben blackberry från 5 poäng är 4,5 och transportabilitet - 4,7 poäng.

Frukterna kännetecknas av deras rundade form. De har en svart färg och en blank yta. Konsistensen är ganska tät och elastisk. Fruktanläggningen har en hög grad av frostbeständighet, upp till -16 grader. Om Ruben björnbär odlas på territoriet i Middle Lane, kan du inte göra utan ytterligare skydd.

björnbär Ruben

De viktigaste fördelarna och nackdelarna med sorten

Erfaren trädgårdsmästare noterar bland de positiva egenskaperna hos Ruben björnbär:

 • renovering;
 • inte exakthet att ta hand;
 • det finns inget behov av arrangemang av stöd, en strumpeband;
 • stora frukter;
 • hög smaklighet av frukter;
 • utökad fruktperiod (från augusti till frost);
 • hög produktivitet hos busken;
 • orsakar inte svårigheter vid skydd för vintern.

Men Rubens björnbär har också sina svagheter, inklusive:

 • låg torkmotstånd;
 • otillräcklig vinterhårdhet;
 • tål inte överdriven värme.

korg med bär

Funktioner av växande björnbär Ruben

För att uppnå önskat resultat är det nödvändigt att utföra planteringsarbeten i tid och inte försumma de enkla reglerna för jordbruksteknik.

När är det bättre att plantera

Den optimala tiden för plantering av björnbärplantor i de södra regionerna är hösten (slutet av oktober). Det viktigaste är att vara i tid 2-3 veckor innan frosten börjar. Men på Centralregionens territorium, Ural och Sibirien, rekommenderas det att plantera unga växter i april innan spirande fasen börjar.

Efter information! Om Ruben björnbärsplantor har ett stängt rotsystem kan planteringsarbetet utföras när som helst.

Hur man väljer och förbereder en landningsplats

Anmärkningsvärt är det faktum att Ruben björnbär kan producera grödor effektivt på ett ställe under 10-15 år. Men detta är föremål för rätt plats. Med tanke på att sorten inte tål värme väl, är det bättre att definiera den i lätt partiell skugga. Platsen måste skyddas från kalla vindar av olika uthus, strukturer, staket.

plantor i krukor

Det är värt att plantera plantor på den plats där gröngödsel, baljväxter, spannmål och pumpaväxter växte tidigare. Det är inte rationellt att placera björnbär efter jordgubbar och hallon, eftersom dessa växter lider av samma svampinfektioner och ruttnar. Välj inte heller fuktiga eller våtmarkerade områden.

Viktig! För Ruben björnbär är det bästa alternativet en jord med tillräcklig luft och fuktgenomsläpplighet, en neutral (svagt sur) miljö.

För att få stora och välsmakande frukter från Ruben björnbär är det nödvändigt att tillsätta 500 gram kalk per 1 kvadratmeter till sur jord och en hink sand till lutande jord. Om jorden är sandig, används en hink med torv eller förfallen vegetation per 1 kvadratmeter.

björnbär på marken

Hur man planterar Ruben björnbär

Först av allt måste du välja planteringsmaterialet korrekt. En kvalitet plantor har 1-2 stjälkar med en tjocklek av 5 millimeter. Det finns inga misstänkta foci, sprickor, sjukdomstecken på barken. Den underjordiska delen bör bestå av 2-3 rötter från 10 centimeter långa och många små äventyrliga processer. För snabb rooting bör rötterna behandlas med en lösning av Kornevin, heteroauxin, som bereds enligt tillverkarens anvisningar.

Om du planerar att plantera flera buskar, är det nödvändigt att hålla ett avstånd mellan dem på 100-130 centimeter. Avståndet mellan raderna bör vara 200 centimeter. Planteringsalgoritmen tillhandahåller följande åtgärder:

 1. Frigör utrymme för plantering från ogräs.
 2. Lägg till användbara komponenter i jorden med en hastighet av 10 kg kompost (humus), superfosfat (100 gram), kaliumsulfat (30 gram) och träaska (100 gram) per 1 kvadratmeter.
 3. Efter 2-3 veckor, bilda plantor med 45 centimeter djup.
 4. Lägg expanderad lera dränering i botten.
 5. Fyll hålet med en bördig förening i form av en hög.
 6. Placera en plantor i mitten, räta ut sina rötter, fördjupa de nedre knopparna med 2-3.
 7. Strö på jord och komprimera den försiktigt.
 8. Vatten med en hastighet av 10 liter vatten per plantering.
 9. Fyll till toppen med torr jord.

landar i hålet

I slutet av planteringsarbetet är busken mulched och förkortad till en höjd av 15-20 centimeter. Tack vare denna teknik är det möjligt att förbättra inte bara kvaliteten på överlevnad utan också tillväxten av laterala grenar.

Specificiteten för grödavård

Eftersom Ruben björnbär är en remontant växt, är det nödvändigt att känna till vissa regler för vård för dess normala tillväxt och utveckling.

Vattning

I det här fallet bör du inte överdriva det med bevattningsåtgärder, det finns stor sannolikhet för rotrot. Men bristen på fukt påverkar också björnbäret - pollinering förvärras, äggstockarna hälls dåligt och snart smulas. Bevattning bör göras en gång på 7 dagar och spendera 10 liter vatten per plantering. Det är mer effektivt att utföra procedurerna på kvällen och överföra lossande till morgonen.

För att förhindra avdunstning av fukt måste marken mullas. Från den brännande solen bör buskorna vara skuggade med ett nät, vilket också kommer att öka pollineringsgraden. Vid temperaturer på +30 grader blir pollen sterilt. Vattning är särskilt viktigt under blomningen.

vattna busken

Toppdressing

Vid plantering införs en tillräcklig mängd näringsämnen i hålet, vilket är tillräckligt för busken i 2 år. Men på det tredje krävs det redan att utföra utfodringsförfaranden:

 • i april, använd urea (3 matskedar per 5 liter vatten);
 • i september-oktober används superfosfat (100 gram), kaliumsalt (30 gram).

I blomningen kommer Ruben björnbär att dra nytta av matning med träaska med en mängd av 100 gram per 10 liter vatten. Det är inte värt att applicera kväveinnehållande gödselmedel under andra hälften av sommaren, annars, med den intensiva tillväxten av grön massa, kommer resistansen mot låga temperaturer att förvärras.

Efter information! Borsyra, som används under blomningen, förbättrar kvaliteten på fruktuppsättningen.

gödningsmedel under marken

Beskärning och förberedelse för vintern

Komplett borttagning av alla skott genomförs i november. Detta gör det möjligt att både föryngra busken och öka frostbeständigheten. Före vintern är rotzonen skyddad med mulch. De klippta grenarna bortskaffas, bränns.

Sjukdomar och skadedjur i busken

En av de viktigaste fördelarna med Ruben björnbär är en ökad immunitet mot sjukdomar och parasitiska arter. Grå råtta påverkar bären nedan, endast med överdriven fukt. Det är möjligt att spara grödan genom att spruta växten med Bordeaux-vätska 1% (i början och i slutet av blomningen).

Om sommaren är torr, kan björnbäret attackeras av små bladlöss. Denna skadedjur livnär sig på växtsaft och förstör den. Eftersom bäraren av denna olycka är myror är det nödvändigt att slåss med dem. Det mest lämpliga för dessa ändamål Anteater, Cypermethrin. Påverkade skott skärs av, och busken sprayas med Aktaras lösning (2 gram per 10 liter vatten) före och efter blomningsfasen eller Aktellik (2 ml per 2 liter vätska).

actellic väska

Avelsmetoder

Att avla Ruben björnbär effektivt på flera sätt:

 • Skikten. De släpps ned i de förbefruktade groparna nära moderbusken, fixerade med häftklamrar. Efter bildandet av sina egna rötter separeras de.
 • Frön. Metoden fungerar, men frukterna kan skördas först under det tredje året.
 • Sticklingar. I mitten av sommaren delas gröna sticklingar i fragment som är 10 centimeter långa, placerade i separata behållare, fuktade när det översta lagret av jorden torkar och täckt med ett mini-växthus. Utför regelbunden luftning, vattning. Bestämd till en fast plats efter 1 månad.

färdiga lager

Skörd och lagring

Blackberry Ruben är en växt med en tidig mognadstid, så den första skörden kan redan tas under de sista dagarna av juni och den nästa - i september-november. Frukten ska plockas ihop med stjälken, men det är bättre att skära av dem så att de lagras längre. Hållbarheten för Ruben björnbär vid rumstemperatur är 4 dagar, i kylen - nästan 3 veckor.

Blackberry Ruben tillhör med rätta de lovande sorterna. Det är opretentiös och producerar stora bär. Det räcker att hålla sig till de rätta jordbruksmetoderna för att samla in en rik skörd.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa