De bästa sorterna av remontant björnbär, plantering, odling och vård

Trädgårdsmästare upptar sällan en plats i trädgården med planteringar av remontant björnbär. Och det vanliga är fortfarande sällan planterat. Men kulturen sprider sig tillräckligt snabbt. Det återuppskördade björnbäret uppföddes för bara 10-15 år sedan. Men hon har redan anhängare som är redo att byta ut sina vanliga buskar. Men är den här växten verkligen så attraktiv?

Vad skiljer sig från vanliga björnbär

Remontanten skiljer sig från en enkel björnbär i möjligheten att återbäras. De första bären mognar på skottet förra året, och det andra - på skotten från det nuvarande, som har vuxit under sommaren. Om du tar hand om växten, som för en vanlig björnbär, kommer den att bära frukt en gång. Men remontant handlar om att utföra kompetent beskärning för vintern. Skott (gamla och unga) förkortas till stubbar 20-25 cm från markytan.

Sedan utför de toppförband och skydd, för vilka torv, sågspån eller täckmaterial används. De övervintrade buskarna kommer att ge sin första skörd i juni-juli. Och de återväxta kvistar kommer att glädja dig med upprepad frukt i augusti-september.

Fördelar och nackdelar med remontant sorter

Trädgårdsmästare som har en sådan anläggning i sitt hus hus noterar de positiva egenskaperna hos busken:

 1. Växten är lätt att förbereda för vintern. Beskärning och skydd utesluter frysning av markens del av växten.
 2. Konstgjord inducerad senblomning skyddar björnbäret från återkommande frost: äggstockarna skadas inte, skörden garanteras.
 3. För vårplantning (april - början av maj) mognar bären i augusti-september. Vanliga björnbär kommer att glädja skörden först nästa vår.
 4. Låg vinterbeskärning är skadegörare. De drabbade grenarna skärs till ett friskt område och bränns.
 5. Buskarna är väldigt dekorativa under hela säsongen: de är antingen täckta med doftande blommor eller mogna frukter.
 6. Anläggningen är kompakt. Vid plantering krävs det inte att begränsa trädgården, den kommer inte att krypa över platsen.

Reparerade Blackberry

Men det finns också nackdelar:

 • den totala vikten för två grödor är inte mer än vikten för en gröda av vanliga björnbär;
 • ökat behov av hydrering av åsen;
 • överbelastade buskar kräver solidt stöd.

Upprepad fruktning gör det möjligt för odlaren att gradvis bearbeta den rikliga skörden.

Klassificering av sorter

Björnbär kan grovt delas upp i:

 • kumanik (dess stjälkar böjs praktiskt taget inte);
 • daggdropp (har tunna krypande stjälkar upp till 5 m långa);
 • semi-krypande sorter.

Reparerade Blackberry

De flesta odlade sorter som odlas i trädgårdarna tillhör kumanik.

Vid mognad

Blackberry-sorter mognar vid olika tidpunkter. Enligt mognadstiden är växter konventionellt uppdelade i:

 • tidigt;
 • medium tidigt;
 • medium;
 • medium sent;
 • sent.

Smaken på bär skiljer sig från sorter från olika mogna perioder.

Tidigt

Bär på sådana buskar mognar i början av sommaren: juni. Men du bör inte förvänta dig sockerighet och arom från dem: de är det inte. Men massan är vattnig, saftig. Grödans värde är dess tidiga utseende.

Reparera björnbär

I mitten av säsongen

Bär mognar i mitten av juli. De är mindre vattniga, mer aromatiska. De är trevliga att äta färska eller att laga kompott.

Sent

Sena sorter glädjer trädgårdsmästaren i augusti - början av september. Deras massa är saftig och aromatisk, juicen innehåller mycket socker. Sådana bär äts färskt, läggs i ämnen, torkas.

Vinterhård

Trädgårdsmästare lockas av vinterhärdiga sorter av remontant björnbär. Sådana buskar vilar utan skydd, deras fruktknoppar och skott fryser inte för mycket. Vinterhårdade björnbär sparar trädgårdsmästaren tid på att förbereda buskar för vintern.

Reparerade Blackberry

Genom tillväxtegenskaper

Det reparerande björnbäret har buskar med olika tillväxtmönster. Det beror på typen av skott.

Sorter av buskarbär

Buskarbär har tuffa, dåligt böjande skott. Deras höjd överstiger sällan 2-2,5 m. I en buske finns det vanligtvis 3-5 skott. Detta räcker för att få skörden. Extra stjälkar försvagar växten.

Krypande björnbär

Sådana björnbär har tunna, lätt böjande skott. Deras längd når 5-6 m. Topparna rotar lätt oberoende. Med tiden förvandlar en sådan björnbär webbplatsen till obefläckade krossar. Det finns sällan i trädgårdar i landet.

Reparerade Blackberry

Av tillväxtområden

Blackberry är en sydling. Men på grund av den behagliga smaken av bär och opretentiöshet har det blivit utbrett i olika klimatzoner.

För Moskva-regionen

I Moskva-regionen har remontant björnbär med upprätt skott blivit utbredd. Det är lätt att ta hand om dem, men det är nödvändigt att binda dem till ett stöd: växten överbelaster sig med frukt. De bästa sorterna för regionen: Ruben, Black Magic, Prime Jim, Prime Arc, Prime Yan. De ger två rikliga skördar med lätthet. Med det fullständiga borttagandet av förra årets skott ökar det enda avkastningen.

För centrala Ryssland

För centrala Ryssland föredras tidiga sorter av remontant björnbär. De kommer att ha tid att ge båda grödorna innan det kalla vädret börjar. Med en varm höst glädjer växten med bär fram till mitten av oktober.

Reparera björnbär

Sorterna Freedom och Gigant har visat sig utmärkt. Deras skott är upprätt, upp till 2,5 m höga. Växter är vinterhård.

För Ural

Klimatet i Ural är kontinentalt. Det kännetecknas av kalla, långa vintrar och varma men korta somrar. Under sådana förhållanden känner sig inte bra björnbär bra och bär frukt dåligt.

Men vi kan rekommendera några sorter som med ett bra vinterskydd kommer att glädja sig med skörden. Det är värt att uppmärksamma Ruben, Polar, Loch Tei.

Av externa parametrar

Reparerade björnbär skiljer sig i buskens vana. Men trädgårdsmästare är intresserade av en annan skillnad: i närvaro eller frånvaro av taggar.

Reparerade Blackberry

Taggig

Traditionellt är plantornas törnen ofta och skarpa. Du måste plocka bär med handskar. Vilket är obekvämt. Och under trimning och klyftor måste du bära speciella kläder för att inte skada huden.

Outtröttlig

Uppfödare har skapat taglösa sorter av björnbär. Det är mycket lättare att ta hand om sådana växter.

Efter avkastning

Trädgårdsmästare vill ha den mest produktiva variationen av remontant björnbär på deras dachas. Men det är viktigt att komma ihåg: det deklarerade utbytet erhålls endast om all gödsling, vattning och kardiner observeras.

Bland de sorter med högt utbyte sticker ut:

 • Ruben (upp till 7 kg per kvadratmeter);
 • Prime Ark (har stora bär upp till 10 g);
 • Jätte.

Reparerade Blackberry

Dessa sorter ger traditionellt två goda skördar.

Hur repontant Blackberry reproduserar

Reparerade björnbär växer inte som traditionella. Men det finns metoder för dess reproduktion.

Skikten

Reproduktion genom lager är det enklaste sättet. Spetsens spets är något snittade, fästs till marken och strö av jord. Platsen fuktas regelbundet. Efter 3-4 veckor är en ny buske klar för plantering på en permanent plats.

Reparerade Blackberry

sticklingar

För denna reproduktionsmetod är en del av stammen med 3-4 knoppar avskuren. Det övre snittet är gjort rakt och vaxat. Sänk ned - skär i en vinkel på 45 grader. Lämna 2-3 blad, resten tas bort. Den nedre skärningen placeras i en rot-tidigare lösning. Ett glas med ett handtag placeras borta från direkt solljus. Efter 3 veckor rotar skottet.

Frön

Trädgårdsmästare använder praktiskt taget inte den här metoden på grund av dess mödosamhet. Dessutom kan endast sorter spridas på detta sätt, hybrider överför inte föräldrakvaliteter.

Frön sprids över ytan på den fuktade marken och placeras i ett växthus. Behållaren måste ständigt ventileras, marken måste fuktas. Efter uppkomsten av riktiga löv planteras björnbäret i modercellen, och nästa år - på en permanent plats i trädgården.

björnbärfrön

Rotknoppar

Det perfekta sättet att föryngra en kultur. Den gamla växten grävs upp, rispinen undersöks. Tilldela friska områden med 2-3 njurar. Roten skärs i bitar, skivorna strö med aktivt kol. Därefter planteras rotstyckena i förberedda planthål. Det är viktigt att fukta jorden regelbundet innan stjälkarna visas.

Funktioner av plantering och vård

För att få regelbundna skördar rekommenderas det att följa reglerna för plantering och vård av björnbär.

Jordkrav

Björnbär föredrar något surgjord, medels näringsrik jord. Den växer bra på medium ler och sandig ler. Tunga leror ska slipas. Det rekommenderas att surgöra sandjord med torv.

plantering björnbär

Björnbär älskar organiskt material. Före plantering bör mogen kompost eller humus läggas till jorden. Det är viktigt att undvika höga grundvattennivåer på busken.

Datum och scheman för landstigning

Reparerade björnbär planteras två gånger om året: på våren (april-maj) och hösten (september-oktober). Vårplantningen har en fördel: plantan kommer att ha tid att bygga upp rotsystemet och övervintra framgångsrikt.

När man planterar på hösten riskerar trädgårdsmästaren att få en frusen buske på våren. Vid sena planteringsdatum bör växten försiktigt täckas, marken ska fuktas.

Busken älskar solljus. Detta bör beaktas när du placerar buskar. Växter med en kraftfull vana placeras på ett avstånd av 70-90 cm från varandra. Kompaktväxter kan planteras i 40-50 cm.

Reparerade Blackberry

Optimala klimatförhållanden

Växten är infödd i de södra regionerna. Därför växer den och bär bäst i regioner med milda vintrar och långa, varma somrar. Dessutom är växten känslig för antalet soliga dagar. Men uppfödare skapar frostbeständiga sorter och hybrider med en kort mognadstid. Med förbehåll för reglerna för vård och korrekt val av typen kan du få två rikliga skördar i problemregioner.

Toppdressing

Björnbär svarar på organiska insatsvaror. Vid plantering rekommenderas att fylla hålen med kompost eller humus. Under säsongen rekommenderas det att lägga kompost blandad med mulch under buskarna 2-3 gånger. Under höst, under varje anläggning, är det nödvändigt att applicera fosfor-kaliumgödselmedel i en mängd av 20 g. Det rekommenderas att lösgöra jorden efter applicering och täcka med mulch.

 fosfat-kaliumgödselmedel

Efter det att snön smälter krävs det att busken matas med kvävegödsel (urea). 10-12 g bör läggas under varje anläggning. Då rekommenderas att ta bort den gamla mulchen och täcka bagagerummet med en ny.Skiktet ska vara 15-20 cm tjockt.

beskärning

Efter att växten lämnat övervintring, rekommenderas det att göra sanitära beskärningar. Alla frysta, trasiga skott kan tas bort. Sedan utförs 2-3 nypor på sommaren: sidofruktskott förkortas på en höjd av den viktigaste på 30 cm och 70 cm.På hösten förkortas alla skott (gamla och nya) till den storlek som odlaren kan täcka.... Om du planerar att få en gröda skärs gamla skott på marknivå.

Sjukdomar och skadedjur: sätt att hantera dem

På grund av odlingens speciella egenskaper påverkas praktiska björnbär praktiskt taget inte av hallonbaggen och hallonflugan. Men under en torr sommar hotas växten av en spindelmiter. För att förhindra skador på planteringar rekommenderas det att övervaka markfuktighet.

Landningar påverkas ibland av antraknos. För att förhindra sjukdomen rekommenderas det att mata i rätt tid.

Skydd för vintern

Björnbär behöver skydd för vintern. För detta är grangrenar som samlas in i skogen lämpliga. Det skyddar växter från skador från möss. Hampan är helt täckt med grengrenar och på toppen - med halm (det ger värme). Det rekommenderas att fästa flera grenar nära planteringarna på södra sidan för att säkerställa att snön kvarhålls på vintern.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa