Hur man sprider björnbär med luftlager och gröna sticklingar hemma

Reproduktion av några sorters björnbär är inte så svårt som det kan verka vid första anblicken. Det finns många sätt att plantera björnbärbuskar. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar.

Varför är det värt att sprida trädgårdsbjörnbär?

Odlingen av björnbär kräver inte speciell kunskap, som många sommarinvånare kanske tror. Att odla björnbärbuskar är inte svårare än att odla hallon eller fruktträd. Blackberry buskar kan fortfarande sällan hittas i inhemska tomter, även om björnbär är opretentiösa växter och det är mycket lätt att ta hand om dem. Fördelen med trädgårdsbjörnbär är en stor mängd vitaminer och mineraler i mogen frukt. Bären är saftiga och söta, och de gör också läckra sylt.

Specifikationerna för reproduktion av björnbär vid olika tider på året

Det är inte så svårt att odla björnbär hemma. Planteringen vid vissa tider på året skiljer sig i dess specificitet. De flesta av växterna planteras på våren och hösten. På sommaren planteras buskarna i extrema fall när det inte finns något annat sätt plantera björnbärbuskar... På hösten rekommenderas att plantera växten i de södra och centrala regionerna.

Hög luftfuktighet bidrar till den spektakulära tillväxten av rötter på vintern. När våren börjar växer plantorna aktivt.

När de planterar sticklingar på våren har de inte tid att slå rot innan värmen börjar. Och när värmen kommer börjar sticklingarna omedelbart bygga upp lövmassa, vilket inte har någon särskilt god effekt på avkastningen och växthälsan. På hösten planteras sticklingar en månad före början av kyla. Och på våren måste du plantera sticklingar tills lufttemperaturen har stigit till +15 grader.

björnbäravel

Reproduktionsmetoder

Det finns många sätt att sprida björnbär i trädgården. Några av dem är enkla nog att även en nybörjare i trädgårdsskötsel kan hantera bärförökning. Endast en erfaren sommarinvånare kan hantera andra odlingsmetoder. Varje metod att odla björnbär har också sina fördelar och nackdelar.

Blast

Toppförökning är lämplig för klättring och klättringsorter som utvecklar långa och fjädrande skott... Som regel är detta hur växten förökar sig i naturen. Topputbredning är lämplig för nybörjare inom trädgårdsskötsel och för de sommarinvånare som inte vill spendera mycket tid på det. Växtförökningsstadier:

 • Under perioden från det första decenniet av juli till de första dagarna av augusti måste du böja topparna på unga skott till jorden.
 • De övre 15 cm måste täckas med jord eller kullas.
 • Efter ungefär en månad ger topparna rötter och börjar aktivt utvecklas.
 • I början av hösten täcks topparna med grangrenar eller halm.
 • På våren skärs de försiktigt ut från moderbusken och transplanteras till en ny plats.

björnbäravel

Denna avelsmetod anses vara en av de enklaste, men samtidigt effektiva. Sällan vilken av topparna som inte ger rötter.

Genom att dela busken

Att odla grödor genom att dela en buske är vanligast bland sommarinvånare. Nästan vilken växt som helst kan planteras på detta sätt. Och björnbär är inget undantag. Alla slags bär kan spädas med denna metod.

Odling av en buske på detta sätt är lämplig om det inte finns några unga skott på bäret, och andra metoder är inte lämpliga.

Stadier av växande björnbär genom att dela busken:

 • På våren eller hösten grävs björnbärbuskar.
 • Därefter delas busken så att det finns 2-3 friska skott på varje del. I detta fall måste det finnas minst en njure på rötterna.
 • Som regel erhålls 6-7 buskar från en vuxen buske.
 • Därefter transplanteras de separerade plantorna till en permanent plats.

björnbäravel

Denna metod är lämplig om busken har vuxit mycket och behöver transplanteras.

Rotavkomma

När våren börjar börjar varje växt att utvisa rotsugare för ytterligare reproduktion. Så snart rotsugarna når en längd på 15 cm måste de skäras av med en skarp beskärare och transplanteras till en ny plats. För att inte vänta på hösten kan denna process påskyndas. På hösten lämnas en stor jordklump på rhizomen. Således kommer växten inte att känna några förändringar, vilket innebär att den inte kommer att skada på våren.

Skikten

Det är bäst att sprida klättring av björnbärsorter med apikala lager. Ett stort antal buskar kan erhållas om moderplanten har vuxit tillräckligt, och de skott som kan ge en gröda behövs inte särskilt:

 • Bredvid kutten måste du gräva en dike till ett djup av 20 cm.
 • I slutet av sommaren måste du fästa skottet i jorden och begrava det.
 • Endast topparna ska vara kvar på markytan.
 • Efter att skottet är helt täckt med jord, klemmas det på båda sidor. Å ena sidan vid basen. Å andra sidan överst.
 • Då är skottet böjd och vattnas rikligt.
 • Efter ungefär två månader visas de första rötterna, liksom nya skott.

björnbäravel

På våren kan du börja transplantera lagren till en ny plats.

Reproduktion i vatten med en sovknopp

Denna metod är tidskrävande, men mycket effektiv. Blackberry avelsstadier:

 • I början av oktober ska du klippa unga sticklingar ungefär 15 cm långa. Skär av bladen och placera skotten i kylen.
 • I februari tar du bort sticklingarna, lägg dem i en burk med vatten så att bara en knopp är i vattnet.
 • En burk med sticklingar bör förvaras i solen och vattnet bör bytas med jämna mellanrum.
 • Efter ett tag kommer rötter att komma från sticklingar, varefter den nedre delen av sticklingarna skärs av och planteras i en behållare med jord.
 • Den andra knoppen är nedsänkt i vatten, och den ger också rötter.

björnbäravel

På detta sätt kan flera plantor odlas på en gång. På våren planteras sticklingar med rötter på en permanent plats.

sticklingar

Du kan plantera björnbär med sticklingar. Denna metod är lämplig för alla slags bär. Fördelen med sticklingar är att det maximala antalet plantor kan erhållas till lägsta kostnad.

Skärningsprocess:

 • På hösten skär 40 cm långa sticklingar från unga, men redan lignificerade skott.
 • Sedan måste du begrava dem med jord till ett djup av 20 cm.
 • När våren börjar gräver du sticklingar, klipper av dem på båda sidor med 5 cm och täcker dem med jord igen.
 • Sticklingar ochräs och vattnas regelbundet.
 • När det första lövparet dyker upp grävs sticklingar ur marken och planteras i separata krukor.

björnbäravel

När nya blad har dykt upp planteras björnbären på ett permanent ställe.

Stammar sticklingar

Plantering med stamknivar med teknik är exakt samma som konventionella sticklingar.

Frön

Odling av björnbär med utsädesmetod är den längsta. Från ögonblicket av plantering av frön till utseendet på de första bären går minst 5 år. Dessutom kommer inte alla nybörjare sommarinvånare kan hantera denna fråga. Spirbarns fröhastighet är mycket låg och uppgår endast till 10%. Spire av frön som skördas för hand når 80%. För att få frön måste du samla övermogna bär och blanda dem. Som ett resultat bör fröna separeras. Skölj björnbärstrån flera gånger i vatten genom ostduken för att tvätta frön.

Sprid frön på gasväv och torka. Sedan måste du ta bort dem i ett mörkt rum i 2-3 månader. Till exempel i kylskåpet. Placera frön i en behållare och täck med våt sand.

På våren planteras frön i marken. Behållare med framtida groddar placeras under fytolampor. På hösten planteras frön i öppen mark. Var inte rädd för att groddarna fryser. Sådana förhållanden är ganska naturliga för björnbär. På våren, efter att snön smälter, bör de första skotten dyka upp. När de växer upp sitter de.

björnbäravel

Fördelen med fröodling är förmågan att ta hand om plantor hemma. Dessutom kan groddar planteras på våren när som helst efter slutet av natt- och dagfrost. Du kan också kontrollera kvaliteten och mängden av björnbärplantor. Minus - groddarna måste skapa gynnsamma förhållanden för att de ska spira.

Gröna sticklingar

Ett annat enkelt sätt att sprida björnbär är med gröna sticklingar. För att göra detta, på sommaren, när bladen är helt bildade i buskarna, skärs flera skott av. Dessa skott skärs sedan som sticklingar. Klipp av ett par nedre blad, och lämnar endast toppen.

Varje plantor planteras i separata behållare (du kan använda torvkoppar). Behållarna placeras i ett mörkt, varmt rum och täcks med fastfilm för att skapa en växthuseffekt. Stickningarna ventileras och vattnas regelbundet. Efter 2 veckor bör rötter dyka upp. Efter ytterligare en vecka kan du plantera björnbär på en permanent plats och rota dem där. Denna metod är bra genom att ett stort antal bärplantor kan odlas med en minsta tid.

björnbäravel

Hur sprider jag taggfria björnbär?

Tornlös björnbär förökar sig med apikala lager. Men andra sätt är också bra. När det växer bör man komma ihåg att skottet under det första året inte bär frukt, och under det andra året skjuter sidoskott med frukt, även om de bildas, helt av.

För att plantera taglösa sorter bör uppmärksamhet ges jordens sammansättning. Innan sticklingar med rötter planteras blandas jorden med våt sand, torv och mineralgödsel. Tjockleken på den bördiga marken är cirka 10 mm.

Möjliga misstag

Det viktigaste misstaget vid odling av björnbär är att strikt följa de rekommenderade planteringsdatorna, även om väderförhållandena är ogynnsamma. Stickar bör rotas omedelbart i marken på en permanent planteringsplats. Under transplantation kan de känsliga rötter skadas. Ett annat misstag är att man inte följer reglerna för jordbruksteknik. Många trädgårdsmästare uppmärksammar inte vård under björnbärsavel, vilket också är ett misstag.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa