Beskrivning och egenskaper hos björnbärsorter Prime Ark Freedom, reproduktion och vård

BlackBerry Prime Arc Freedom är en hybridgröda som odlas i USA. Växten har inga törnen, bär frukt två gånger under växtsäsongen. Sorten odlas allmänt i Ryssland och andra länder i före detta Sovjetunionen. För en säker plantering och vård av buskarna bör du läsa informationen nedan.

Historia om utseende

Blackberry-sorten uppföddes 2013 i Arkansas, Amerika av uppfödaren John Clark. Anläggningen började njuta av popularitet 2014. Ark 45 hybridbjörnbär innehåller många dygder, överlägsna i smak jämfört med Navajo-sorten.

Beskrivning och egenskaper

Den reparerade björnbärgrödan Ark Freedom har smidiga smaragdfärgade skott. Från 3 års ålder växer de upp till 3-4 meters höjd. Frukterna är stora, 9-10 gram, ovala långsträckta med en rik arom. Bären är måttligt saftiga, söta, med en liten surhet. Transportabilitet är bra, björnbär rinner inte, deformeras inte under transport.

Klimatförhållanden för odling av Ark Freedom björnbär

Blackberry-sortens ark är avsedd för odling i USA, Kalifornien. Under klimatförhållandena i Ukrainas centrum, Rysslands mellanlängder, är det bättre att plantera buskar i växthus eller tunnlar.

mogen björnbär

Bärkvalitet, björnbäravkastning från Prime Arc Freedom

Björnbär har ett försäljningsbart utseende, odlas för försäljning eller personlig konsumtion. De är mörklila i färg, med pimplad, slät hud. Utbytet är högt, upp till 7 kg bär skördas från 1 buske, upp till 200 kg från 1 väv. När man odlar buskar i trädgården skördas bären i maj och september. I ett växthus blommar växten från 15 februari och bär frukt endast en gång i april eller början av maj.

Sjukdomsresistens, frostbeständighet och torktålighet

Blackberry-sorten Prime Ark Freedom är känd för sin höga motståndskraft mot patologier, invallningar av skalbaggar, förutsatt korrekt vård. Buskarna tål frost mot -14 grader, de tål korta torka.

De viktigaste för- och nackdelarna

Blackberry-sorten Prime Arc Freedom antyder ett antal fördelar, men vissa trädgårdsmästare har hittat nackdelar med det.

mogen björnbär

fördelarminuses
Högt utbyteLåg vinterhårdhet
Presentation av bär, utmärkt smakBehovet av skydd
Krävande till jordBehovet av regelbunden beskärning
Skott behöver stöd

Finesserna av växande björnbär

2 veckor före plantering plöjs landet med en spade bajonett, ogräs förstörs. Gräv hål 40 cm i diameter. De ska vara på 1 meter från varandra, hålla ett avstånd på 2 meter mellan raderna. En bördig blandning framställs av 2 kg humus, 40 g kaliumsulfat, 120 g superfosfat. Kombinationen placeras i groparna och lämnas i 10-14 dagar.

mogen björnbär

timing

Det är optimalt att plantera björsbär i söder under hösten, en månad före ankomsten av kallt väder, i början av oktober. I mitten och norra regionerna planteras arbetet under de sista dagarna av april, då får plantorna tid att slå roten av frosten.

Beredning av plantor

Blackberry-plantor bör vara fria från skador, skalanfall, 1 år gamla, med 2 skott som är minst 5 mm tjocka. Rhizomens längd är 10-12 cm. De doppas i en lösning för att stimulera tillväxten av rotsystemet Epin eller Matador i 2 timmar.

För att desinficera plantorna doppas de i en manganblandning med låg koncentration.

Sitsval

Det rekommenderas att plantera björnbärbuskar på en plats som är väl upplyst av solen, där det inte finns några starka vindar. I delvis skugga blir bären inte så söta.

plantering björnbär

Blackberry planteringsförfarande Prime Arc Freedom

Två timmar före plantering av buskarna, vattna de beredda groparna rikligt med vatten, vänta tills vätskan absorberas. Vid plantering fördjupas rotknopparna med 2,5 cm. Därefter tillsätts plantorna droppvis, vattnas rikligt med vatten, är den angränsande marken klädd med torv.

Skötselråd

Det är inte svårt att ta hand om Ark björnbäret, det kräver regelbunden vattning, lossning, bortskämning, behandling från skalbaggar och sjukdomar. Buskarna är förberedda för kallt väder, avskurna, befruktade.

Vattna björnbäret

Blackberry buskar vattnas i genomsnitt med sedimenterat vatten två gånger i veckan, med fokus på vädret. När säsongen är torr krävs 3 bevattningar på 7 dagar. Om det regnar regelbundet utförs vattning en gång i veckan.

vattna björnbär

Toppdressing

För att björnbärbuskarna ska utvecklas bättre och bära frukt är det nödvändigt att mata växterna i fasen av sin aktiva tillväxt, i juli, med kväve. Ämnet stimulerar tillväxten av grön massa. De lägger också till organiskt material, urea, i en mängd av 20 gram eller 4 kg per 1 kvadratmeter. Varje år anrikas marken med kalium med en hastighet av 40 g per 1 kvadratmeter. Näringsblandningar bör vara fria från klor.

Var 3: e år, tillsätt en gång fosfor, 50 g per 1 kvadratmeter. Om jorden har gjorts med gödsel, tillsätts inte ämnet.

Ogräs, lossnar

Blackberry-buskar av Prime Ark Freedom måste lösas för att förstöra ogräs, förbättra luftningen av rhizomen. För att underlätta förfarandet kan du bortskaffa cirkeln med sågspån eller torv. Ett lager av mulch hjälper också till att bibehålla fukt.

björnbärbusken

Förbereder för vintern

Efter beskärning och rengöring av territoriet kan du täcka Prime Arc Freedom Blackberry-buskar för vintern. Skotten samlas i ett fritt gäng, böjda mot jorden, bundna till ett stöd, fixerat med krokar. Så att grenarna inte skadas, sedan augusti har de varit beredda genom att fästa vikter. Buskarna är täckta med torv, sågspån, grangrenar och agronomisk fiber placeras ovanpå.

beskärning

I mars tas de skadade, frysta grenarna av björnbäret bort till den första tillväxtknoppen. I april bildas busken och lämnar inte mer än 8 skott. När de når en längd på 10 cm förkortas ändarna med en desinficerad sekatör.

beskär björnbär

Bekämpa patologier och skadedjur

Blackberry-buskar påverkas ibland av svampar - septoria, antraknos, lila fläck, pulveraktig mögel eller rost.

  1. Septoria. Sjukdomen kännetecknas av fläckar av beige ton, i framtiden lyser bladen. Fruktens kvalitet försämras. Du kan bli av med patologin genom att ta bort den drabbade delen av växten, de återstående buskarna behandlas med Alirin B, Gamair.När knopparna öppnas, bevattnas de med Bordeaux-vätska 1%, Fitosporin.
  2. Anthracnose. Fläckar av grå ton visas på björnbäret. Skott spricker, bär faller, torkar ut. För att förhindra sjukdom appliceras gödsel och torv under buskarna på våren och hösten. De infekterade delarna behandlas med fungicider.
  3. Lila fläck. Patologi kännetecknas av fläckar med en brun ton, bladen torkar ut, dör. Buskar behandlas med Pharmayod, fungicider.
  4. Rost. Små brun-gula fläckar syns på björnbär. Förstör patologi med kopparinnehållande läkemedel.
  5. Grå blom. En fetid lukt avges från växten, deras tillväxt hämmas. Pulveraktig mögel avlägsnas med fungicider.
  6. Blackberry kvalster. Efter angreppet av skadedjuret upphör grödan att mogna. Skalbaggen förstörs av två behandlingar med Akarin, Apollo med en frekvens på 8-10 dagar.
  7. Zlatka. Sjukdomen drabbar skotten, de torkar ut, dör av. Använd Chlorophos, Metaphos, Karbofos för att bekämpa skadedjuret.

mogen björnbär

Genom att ta hand om björnbäret är riskerna för dess nederlag med skalbaggar och sjukdomar minimala.

Blackberry avelsmetoder

Kulturen i sorten Prime Ark Freedom förökas av frön, lager, sticklingar. Vanligtvis går händelser bra, även när det gäller utsädesmetoden är det möjligt att få en växt av samma sort.

  1. Rötning av sticklingar. Skotten av arksorten böjs mot jorden, förstärks. På fixeringsplatserna bildar de jordar. Efterföljande vård innebär regelbunden bevattning, rotklippning. Manipuleringen utförs i april eller november, men då täckas de unga buskarna. På hösten separeras barnen från moderplanten, transplanteras i trädgården.
  2. Rotklipp. Fröplantningsmaterial framställs av björnbärsrötter. Buskarna grävs, starka, långsträckta, friska exemplar med 0,5 cm i diameter väljs. De skärs i bitar som är 10-16 cm långa. Bladarna bör ha rot i augusti eller september. Innan plantering hålls de i en lösning som stimulerar tillväxten av rotsystemet. Sedan planteras de i separata behållare med fuktad jord. Rötterna bör visas inom en månad, varefter växterna transplanteras i jorden.
  3. Sådd frön. Ark Freedom björnbärfrön gror inte bra, för att påskynda processen kliar de det täta yttre skalet eller lägger dem i kylskåp i 7 dagar. De vänder sig till manipulation i mars. Frönen sås i plantorlådor fyllda med våt torv i kombination med sand. Frönna fördjupas med 4-5 cm. Efter 2-3 månader bildas de första bladen på plantorna. Under denna period krävs plockning i separata behållare. Om vädret är varmt kan du omedelbart plantera plantor i trädgården, vanligtvis i mitten av juni. Grödan kommer att erhållas efter 3-4 år.

För att framgångsrikt sprida Ark Blackberries är det viktigt att följa reglerna strikt.

Insamling, lagring av en skörd av björnbär av Prime Arc Freedom

Skörda björnbärgrödan i flera tillvägagångssätt på grund av långvarig frukt. Frukter, som konsumeras färskt, är mogna mogna. För frysning, lagring, bearbetning av Prime Ark Freedom bär, omogna prover tas bort. De förvaras i kylskåp eller källare, där lufttemperaturen inte stiger med mer än 5 grader Celsius.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa