Beskrivning och egenskaper för polära björnbär, plantering och skötsel

Björnbär är ännu inte ett mycket vanligt bär i trädgårdsmästarnas tomter. Jordbrukarna är för det första rädda för att frukterna inte får tid att mogna innan frosten börjar. Dessutom är de inte särskilt lockade till förfarandet för att plocka bär från taggiga skott. Polska uppfödare har avlat en björnbär av Polar-sorten, utan närvaro av törnen, som kan motstå temperaturer ned till -25 ° C. Mer information om odling av bärbuskar, skötsel av dem, reproduktion, samt insamling och lagring av grödor.

Egenskaper och beskrivning av polar björnbär

Det är möjligt att odla en kultur både i de södra och norra regionerna. Bärens kvalitet är hög, så det är nästan en idealisk variation för personliga gårdar och industriella plantager.

Ytterligare information! Alla delar av björnbäret används i folkmedicin för att behandla olika sjukdomar..

Urval

Sorten avlades 2008 av polska uppfödare i Brzezna, på grundval av Institute of Horticulture. Arbetade med att avla Polar i cirka 30 år. Målet för specialisterna var att föda upp en växt utan torn, med stora bär som är resistenta mot frost.

Beskrivning av anläggningen

Blackberry Polar är en buske 2,5-2,7 meter hög. Dess kraftfulla, stående skott bär ljusgröna tandblad och mörka, nästan svarta bär. Unga fransar, ursprungligen färgade gröna, blir bruna vid hösten. Polar-sorten saknar torn.

Beskrivning av frukt

Blackberry blommar börjar i maj. Knopparna på knopparna är stora, målade vita. Ovala bär förekommer i juli, frukten varar till september. Frukterna väger 9-11 gram och är färgade svarta. De smakar sött, med en liten surhet och en behaglig doft.

fruktbeskrivning

Avkastningsindikatorer

Polar björnbär är också uppskattat för sin medium tidiga, riklig frukt. Från en vuxen buske kan en trädgårdsmästare samla upp cirka 5 kg. En rik skörd börjar skördas från 4-åriga buskar.

Bärens omfattning

Blackberry-frukter är läckra, så deras tillämpningsområde är stort: ​​de används för att göra kompott, sylt, göra vin och använda dem som en fyllning i konfekt. Bären kan frysas för vinterkonsumtion. De är lätta att samla på grund av bristen på törnen på skotten.

Sjukdom och skadedjursresistens

Polarsorten har god immunitet och utsätts sällan för sjukdomar och skadedjur.Men ändå på våren är det nödvändigt att utföra förebyggande behandling av buskarna. Björnbär kan bli sjuka på grund av felaktig vård, till exempel förtjockade planteringar.

björnbär polar

Viktiga fördelar och nackdelar med kultur

Fördelarna med sorten inkluderar följande egenskaper:

 • enkel montering på grund av frånvaron av taggar;
 • stora frukter;
 • god vinterhårdhet;
 • utmärkt produktivitet;
 • hög smak av bäret;
 • bra hållbarhet och transportabilitet;
 • resistens mot sjukdomar och skadedjur.

Sorten har mycket färre nackdelar. Dessa inkluderar exaktheten hos buskar i skydd under senhösten i de nordliga regionerna, samt på vintrar med lite snö i de södra regionerna. Blackberry-stjälkarna är täta, elastiska, så det är svårt att luta dem mot marken.

fruktkontroll

Funktioner av den växande bärbusken

För att björnbär ska bära frukt under lång tid och i överflöd måste du välja rätt plats och planteringsdatum för det.

timing

Polar Blackberry planteras på platsen på våren eller hösten. Förfarandet utförs vid en lufttemperatur på 10-12 ° C. I de nordliga regionerna är det bättre att plantera kulturen på våren så att det har tid att slå rot väl på vintern. I söder föredras plantering på hösten.

Platsval

Platsen för polära björnbär väljs soligt, skyddat från utkast. Det är önskvärt att webbplatsen är väl upplyst hela dagen. Kulturens rotsystem går till ett djup av 1,5 meter, så en hög förekomst av grundvatten är inte tillåtet. Som jord föredrar björnbär svagt surt ler, smaksatt med organiskt material.

 del av land

Planteringsprocess

Området förbereds i förväg genom att rensa det för ogräs och gräva upp det. Dåliga jordar befruktas. Sedan börjar de plantera buskarna på följande sätt:

 1. Gräv hål 40 × 40 centimeter stora i ett avstånd av 1,2 meter från varandra. Avståndet mellan raderna är 2-2,5 meter.
 2. Dränering från trasiga tegelstenar, stenar eller expanderad lera läggs ut längst ner på landningshålet.
 3. Ett underlag bestående av bördig jord, kompost, med tillsats av aska, superfosfat och kaliumsalt beströms ovanpå.
 4. En stjälk med rätade rötter exponeras i mitten av hålet, täckt med jord.
 5. Björnbär vattnas, täckt med sågspån eller torvklump.

Viktig! Rotkragen bör inte gå djupare än 2 centimeter.

plantering i marken

Blackberry vård rekommendationer

Polar kräver inte mycket underhåll. Liksom andra sorters björnbär behöver den vattna snabbt, utfodras, strumpeband och beskärning av fransar.

Vattning

Efter plantering kräver buskarna rikligt med vattning. Från överflödet av fukt kommer de snabbt att bli starkare och växa. Eftersom växter har ett kraftfullt rotsystem kan de klara sig utan vatten under lång tid, men ändå, under torka, blir bären små, förlorar deras smak.

Därför krävs vattning i varma och torra somrar.

Toppdressing

Kulturen kan klara sig utan ytterligare gödsling, men i detta fall ger den mindre avkastning. Gödda björnbär flera gånger per säsong enligt följande:

 1. I början av våren introduceras kväveinnehållande ämnen, som bidrar till tillväxten av grön massa.
 2. Innan blomningen matas buskarna med komplex mineralgödsel.
 3. Efter frukten introduceras kaliummonofosfat, vilket bidrar till läggningen av blomknoppar nästa år, såväl som den framgångsrika övervintringen av växten.

kväveinnehållande ämnen

Buskbeskärning

Varje björnbärskytte lever i 2 år: under den första säsongen får den styrkan, i den andra bär den frukt. Efter det är det inte livskraftigt, och om det lämnas kommer det bara att tjocka plantorna och förhindra att unga skott utvecklas. Därför klipps 2-åriga skott omedelbart efter frukt.

Om proceduren inte kunde utföras under hösten, kan den utföras på våren, efter värmens början. Buskarna undersöks, gamla, trasiga, sjuka skott tas bort. Du måste använda en skarp, desinficerad sekatör för detta.

Förbereder för vintern

Polar-sorten klarar frost mot -25 ° C.Om kallare väder förväntas, bör buskarna täckas för vintern. För att göra detta måste de böjas mot marken, fästas, täckas med grangrenar. I varmare regioner är det tillräckligt att böja rotcirkeln.

skydd av växter

Strumpeband

Långa skott av björnbär behöver en strumpeband, annars böjer de sig till marken, vilket skapar besvär vid skörden. Dessutom kan lösa fransar bryta från kraftig vind och regn, och de får inte tillräckligt med solljus. Kulturen är bunden när skotten växer flera gånger per säsong.

Råd! Trädgårdsmästaren kommer att få den största avkastningen när han odlar björnbär på spiser. För att göra detta, gräva i två pelare och installera horisontella balkar av skivor, tråd eller rep mellan dem.

Sjukdomar och skadedjur

Polar Blackberry är resistent mot sjukdomar och skadedjur. Det kan påverkas av olika sjukdomar, främst på grund av felaktig vård, till exempel vid plantering i förorenad jord. För att utesluta detta måste du så grön gödsel, som botar marken sex månader före planeringen av anläggningen.

bladfläckar

Dessutom kan buskar inte planteras efter bär- och nattskuggningsgrödor, med vilka björnbär har samma sjukdomar. För att förhindra uppkomsten av skadedjur måste du ta bort ogräs som kan bära dem. För att förebygga sjukdomar sprayas buskarna med kopparinnehållande preparat på våren och hösten.

Reproduktionsmetoder

Späd ut Polar-sorten på platsen på flera sätt: genom att dela busken, sticklingar, apikala lager. I det första fallet grävs björnbär, uppdelat i delar, som var och en måste ha en skjutning och ett rotsystem. Gamla delenki kastas, de unga planteras i trädgården.

Förökning med sticklingar genomförs under hösten. För att göra detta, skär årliga skott 40 centimeter långa och släpp dem halvvägs i marken. På våren grävs de upp, skärs av lite på båda sidor och begravs igen. Snart växer buskar med 2-3 riktiga löv på trädgårdsbädden, varefter de grävs upp och planteras först i krukor för odling, sedan på en permanent plats.

plantor förberedda

För att odla polära björnbär med apikala sticklingar, gör följande:

 1. Ändarna på årliga skott är böjda till marken, fästade. En topp 15-20 centimeter lång är kvar på ytan. Platsens kontaktplats med marken rengörs från löv.
 2. Skiktningen vattnas, spud. Om en månad kommer de första rötter och löv att dyka upp.
 3. På våren separeras unga växter från moderbusken och planteras på ett permanent ställe.

Reproduktion genom skiktning sker i slutet av sommaren. För närvarande är både ettårsskottet moget, och lagret under förfarandet har tid att vara förankrat av vintern.

Insamling och lagring av skörden av björnbär

Björnbär skördas när bären är helt mogna, eftersom de inte har möjlighet att mogna när de plockas. Förfarandet utförs i torrt väder: det bör inte finnas några spår av dagg eller regndroppar på frukterna. Våta bär börjar formas snabbt.

Frukterna kan förvaras i kylskåp i 4 dagar, sedan börjar de försämras. De kan bevaras genom att frysa omedelbart efter insamlingen och sedan användas på vintern vid behov. Ett annat sätt att konservera friska bär är att torka dem i ugnen vid låg temperatur.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa