Hur och vad man ska mata björnbär på våren, sommaren och hösten under blomning och frukt

Toppdressing av björnbär är mycket viktigt för den normala tillväxten av busken. Toppförband är blad och rot. Båda typerna av befruktning är viktiga för växten. Björnbär matas under hela växtsäsongen.

Varför är det så viktigt att utföra björnbär

Du måste mata trädgårdsbjörnbäret på samma sätt som alla andra växter. Topdressing mättar jorden med näringsämnen som är nödvändiga för normal tillväxt av björnbär.

Dessutom främjar toppförband växten och utvecklingen av busken, ökar växternas immunitet och har en positiv effekt på fruktens smaklighet.

Brist på näringsämnen leder till att busken växer dåligt, avkastningen minskar och själva växten inte utvecklas bra. En brist, som ett överskott av gödsling, påverkar negativt tillväxten av björnbär. Busken börjar aktivt växa lövmassa, men samtidigt är utbytet praktiskt taget noll.

Procedursteknik

Det finns två typer av utfodring - blad och rot. Bladöverdelning innebär att man bearbetar bladen på en buske. Rötter appliceras direkt på marken i rotsystemets område.

typer av björnbär

Rot

Kärnan i rotfoder är att näringsämnen går direkt in i rotsystemet och omedelbart mättar växten med användbara mikroelement som är nödvändiga för tillväxt.

Rotförband är organiska och mineraliska. Organiska förband späds ut i vatten eller blandas med jord på våren eller hösten. Minerala gödningsmedel löses i vatten och vattnas med buskar eller sprids över jorden och vattnas därefter med varmt vatten för att lösa upp granulerna.

Blad

Bladförband är endast mineral. Det är sällsynt att hitta ett recept för organisk bladgödsling. Vid användning av denna metod löses gödningsmedel i varmt vatten och sprutas på buskarna.

Det är nödvändigt att spruta björnbär med mineraler så att det de kommande dagarna efter proceduren inte finns några tunga eller långvariga regn.

stänkande vatten

Hur växter befruktas

Det finns två typer av gödselmedel - mineraliska och organiska. Mineralgödselmedel är komplexa och endelade. Samtidigt är det tillåtet att införa både mineraler och organiskt material i jorden. Björnbär kommer inte att bli värre av detta.Det viktigaste är att se till att busken inte övermatas.

plantera rot

Mineralgödsel för björnbär

De viktigaste mineralerna för jordbruksväxter inkluderar kväve, kalium och fosfor. Växter kräver olika ämnen i olika stadier av växtsäsongen.

I skedet av knoppbildning och lövmassatillväxt rekommenderas att kväve införs i jorden. Under blomning och fruktbildning kan kväve också tillsättas, men samtidigt kombineras med kalium och fosfor.

Innan kallt väder börjar och efter skörden behöver björnbärbuskar kalium. Denna mineralgödsel ökar växternas immunitet och hjälper till att överleva vinterfrosten.

mineralgödselmedel

Organisk

På hösten är det dags för rotförband. Efter skörden lossnar jorden runt busken med en gräsbotten. Organiska ämnen används som gödselmedel:

  • gödsel;
  • kycklingdroppningar;
  • urea;
  • kompost;
  • sågspån;
  • träaska.

Organisk gödningsmedel säljs också i specialiserade trädgårdsbutiker. Till exempel "Fertimix Biohumus". Läkemedlet stimulerar tillväxt av löv och rotsystem, ökar resistensen mot sjukdomar.

Ett annat läkemedel är Novofert Yagoda. Ämnet används under blomningsperioden varannan vecka. Sluta mata busken efter fruktmognad.

Novofert Yagoda

Folkrättsmedel

För rotförband används folkmetoder, till exempel, vattna björnbär med en infusion baserad på ogräs. Ogräs skärs och fylls med vatten. Insistera en vecka. Jäst läggs också till infusionen. När den är klar måste du vattna björnbäret två gånger i veckan i cirka en månad.

Källan till kalcium för björnbär är äggskal. För att förbereda gödningsmedlet måste äggskalarna krossas och sedan fyllas med vatten och lämnas en dag. Vattna busken med den resulterande lösningen.

slå skalet

Alger används som gödningsmedel. De innehåller cirka 60 spårelement som är nödvändiga för normal växttillväxt.

Näringstillskott framställs av animaliskt ullavfall. För att förbereda toppförband måste du blanda jorden med ull på hösten. På våren blir jorden mättad med kväve.

Det är användbart att vattna björnbärbuskar med infusion av nässlor. Häll 2 kg färskt nässlor med varmt vatten för att förbereda det i ett stort fat och låt jäsa i solen. Efter några dagar späds den resulterande infusionen i vatten och busken vattnas. Det rekommenderas att vattna växter med nässlorinfusion under blomningen och bildandet av äggstockarna.

infusion av nässlor

Nyanser av säsongsomsorg

Beroende på säsong har utfodring sina egna nyanser. Björnbär behöver olika näringsämnen varje säsong.

Vårgödsel

På våren, efter att snön smälter, tillsätts kaliumnitrat i marken. Denna gödningsmedel innehåller kväve och kalium. Gödselmedel produceras i form av granuler. Granulerna sprids på marken och hälls sedan över med varmt vatten för att lösa upp. Från mineralgödselmedel används superfosfat, kväve och kaliumsulfat.

sågspån

På sommaren

Under denna period appliceras komplexa gödningsmedel på jorden. På sommaren sprayas växter med kväve, kalium eller fosfor utspädd i vatten. Mineraliska ämnen införs endast i fuktig jord. I augusti tar de en paus från utfodring till höstens början, när förberedelsen av busken för vintern börjar.

På hösten

I september börjar beredningen av björnbär för vintern. På hösten, efter beskärning av växten, grävs jorden runt och organiskt material, superfosfat och kaliumsulfat införs. Dessutom blandas jorden med förberedd kompost eller humus.

aska i en hink

Hur man matar björnbär

Björnbär matas också beroende på växtsäsongen. Under introduktionen av näringsämnen beaktas också jordens sammansättning.

Funktioner för gödsling av björnbär på olika jordar

Björnbär föredrar att växa på dränerad lutande jord med neutral eller svagt sur jord. Innan plantering blandas jorden med organiskt material.

Efter plantering av unga plantor

Efter plantering av unga plantor gödslas jorden med beredningen "Bioterra". Läkemedlet främjar snabb överlevnad på en ny plats. Bioterra består av 4 typer av gödsel och organiskt avfall.

Bioterra läkemedel

För tillväxt av plantor används kväveinnehållande förband som hjälper till att aktivera tillväxten av skott. Till exempel urea eller ammoniumnitrat. Sådana gödningsmedel appliceras när man planterar plantor på våren.

Under blomningen

I början av blomningen matas buskarna var 12-15 dag med ämnet "Novofert Yagoda". Sådana förband utförs före början av frukt. Ett annat effektivt botemedel är Kemira Universal 2. Ämnet hjälper till att öka avkastningen och tillväxten av växter.

Under mognad av bär

Under mognad av frukter bör toppförband appliceras för att öka produktiviteten och fruktan, vilket inkluderar 20 g saltpeter och 10 g urea. När fruktan precis börjar är det användbart att gödsla jorden med kaliumsulfat. 2 msk. l. kaliumsulfat utspädes i 5 liter vatten. Från bladförband sprayas bladen med kväve, fosfor och kalium.

gödningsmedel i marken

Efter skörden

Efter skörden är det dags att förbereda buskarna för början av vintern. För närvarande används organisk gödsling och kalium. Från organiskt material befruktas jorden med gödsel, kompost eller humus. 2-3 gånger per år grävs jorden upp med kycklinggödsel. Omedelbart före början av kallt väder är marken intill björnbäret böjd med torv eller halm.

gödsel i en påse

Vanliga misstag nybörjare gör

Det vanligaste misstaget oerfarna trädgårdsmästare gör när de matar björnbär är att inte uppmärksamma utseendet på busken och agera strikt enligt anvisningarna eller befruktningen. Matning av alla grödor är baserad på hur växten ser ut. Om björnbäret växer rikligt med löv, men inte bär frukt, måste du sluta mata det.

Ett annat misstag för många oerfarna sommarinvånare är att ignorera jordens sammansättning, klimatfunktioner. Ju fattigare jorden, desto mer och ofta måste du applicera mineral- och organisk gödselmedel. Speciellt under tillväxtperioden på våren och under bildandet av äggstockarna.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa