När och hur man kan beskära björnbär för en bra skörd

För att björnbären ska bära frukt bra under den kommande säsongen måste du göra rätt beskärning. Förfarandet kommer också att bidra till bildandet av ett vackert utseende och öka fruktens storlek. Om fruktkroppsgrenarna inte tas bort varje år, kommer plantan som ett resultat att upphöra. Därför är det viktigt att veta allt om beskärning av björnbär, när och hur man gör det på rätt sätt.

Fördelarna och nödvändigheten av beskärning

Björnbär är tvååriga växter. Detta innebär att endast grenar från förra året och en gång kan bära frukt. Nya skott växer på sommaren, får styrka och förbereder sig för fruktning nästa säsong. Därför blir de gamla grenarna onödiga när bären skördas. De skuggar unga skott och hindrar deras utveckling. Om du inte klipper av dem i tid, kommer nästa säsong att frukterna blir små och det blir mycket svårt att komma till bären.

För en bra skörd bör beskärning inte försummas, eftersom förekomsten av onödiga skott kommer att bidra till utvecklingen av sjukdomar och en minskning av skörden.

Vad du ska leta efter

Björnbär ger årligen många nya skott, om de inte skärs ut kan inte förtjockning undvikas. Tynningen är bäst när buskarna fortfarande är vilande. Den ideala tiden är våren, när bladknopparna sväller och det blir tydligt vilka skott som drabbats av frost. Du bör börja med de som växer åt sidan. Skär vid roten.

mogen björnbär

Alla sorter utvecklar mycket tillväxt runt rötterna, som måste tas bort. Om proceduren inte genomförs i tid, försvagas busken, eftersom den blir ogenomtränglig för solljus. Som ett resultat kommer olika sjukdomar att börja utvecklas och kulturen attackeras av skadedjur.

Dessutom kommer det att vara svårt för växten att överleva vintern, eftersom björnbäret behöver kompetent beskärning.

Tidpunkt för beskärning av trädgårdsbjörnbär

Vårbeskärningen syftar till att ta bort frysta skott. Hösten - bli av med gamla grenar och sommaren - för att stimulera tillväxten av sidoskott.

Nya, endast planterade plantor behöver inte beskäras på våren. Och kräver särskild vård:

 1. Unga skott som visas på sommaren är bundna till en tråd.
 2. Sidoskott som förekommer i bladaxlarna skärs till 1 blad.
 3. På vintern är det nödvändigt att ta bort skotten, vilket lämnar de 3 starkaste, och förkortar dem med två tredjedelar.
 4. Nästa år börjar många nya skott växa från rhizomen. Du måste lämna maximalt 6 starka och binda dem till spisen, medan du distribuerar till vänster och höger.

beskär björnbär

På våren

Busken inspekteras när hotet om frost har passerat. Bestäm visuellt piskens livskraft. Om den har elasticitet, en frisk glans och en brun nyans, har växten överlevt vintern. Alla spröda, svarta och grova prover tas bort.Det rekommenderas att ta bort skott som är osäkra. De ger färre bär än ett hälsosamt prov.

Sommar

I upprättstående sorter är odlingspunkten belägen i stammen. För att stimulera tillväxten av sidogrenarna måste du klämma på toppen. Denna procedur kallas nypning. Sommar beskärning utförs i början av juni. Topparna beskärs med 7 centimeter för att inducera förgrening. I juli, när unga buskar når 1 meter, beskärs topparna. Efter frukten är de grenar från vilka alla frukterna togs bort helt avskurna. I augusti tas styvbarnen, som har nått en längd på 40 centimeter, bort och förkortas till 4 ark. Långa buskar bör också förkortas under det andra decenniet av augusti.

beskär björnbär

Om det finns många knoppar kvar på trappstegen, kommer skörden att bli rikare under den kommande säsongen, men bären växer små och inte doftande.Sommar beskärning ska inte hoppas över. Annars kommer kaos att bildas från skotten, vilket kommer att komplicera skörden.

På hösten

Vid denna tid på året utförs beskärning för vintern, vilket tillåter:

 • Rationell användning av näringsämnen som tillförs växten. Alla nödvändiga föremål kommer att få en ung shoot, inte en gammal och värdelös.
 • Öka frostbeständigheten. Solen kommer att falla in i mitten av busken och nya skott är lättare att isolera vid behov.
 • Normalisera den totala belastningen på växten, vilket kommer att bidra till en god skörd.

Höstskärning av unga ögonfransar kommer att stimulera framtida blomning, och fruktans del av växten är helt avskuren vid roten.

beskär björnbär

Också:

 • bli av med tunna och små fransar;
 • skär av grenar skadade av skadedjur eftersom de inte kan överleva frosten;
 • För att stimulera en bra peduncle skärs unga och tjocka skott med en fjärdedel;
 • beskärning utförs ovanför knoppen, hampa bör inte lämnas, eftersom de ruttnar och smittar busken.

Blackberry-beskärningsplaner för nybörjare

En speciell formationsmetod på våren hjälper till att underlätta hösten beskärning och få den rikaste skörden. Skötsel beror på typen av gröda.

Upprätta sorter

Denna sort har en hög vinterhårdhet, men det rekommenderas att värma den under svåra vintrar. Under proceduren är det lätt att skada växten, därför bör buskarna förberedas i förväg:

 • på våren tar de bort frysta skott och gamla grenar som inte skördades före vintern;
 • tvååriga övervintrade skott måste lyftas och knytas till spalten i upprätt läge;
 • unga skott är fästa vid botten av spalten i en liten sluttning.

beskär björnbär

En sådan beredning fördelar växterna efter ålder. Buskar som kommer att ge grödor den här säsongen och bli värdelösa finns i mitten, och det kommer att vara lätt att hitta och ta bort dem under hösten.

Rätt bildning av höstbusken:

 1. Lignifierade buskar som ligger mitt i spalten tas bort. Skär av dem helt.
 2. De väljer starka grenar och lämnar endast 8-9 av de bästa. Resten skärs vid roten.
 3. Den gröna tillväxten förkortas med en fjärdedel. Sprid sedan på marken i form av en fläkt och täck med halm. På våren måste du binda dem i botten av spalten.

Buskbjörnbär beskärs 8 centimeter varje sommar för att uppmuntra tillväxt i sidorna. Höstskärning består i att ta bort grenar som har bär frukt. De måste skäras av och tas försiktigt bort från tråden för att inte skada de återstående buskarna med taggdelen.

beskär björnbär

Krypande sorter

Björnbär börjar bildas på våren. Unga skott väljs ut som kommer att övervintra. Lämna 10 bitar, och resten skärs vid roten.Nya skott avskärs också. Hampa bör inte förbli efter proceduren. Ett sådant system kommer att stärka rötter och fördela näringsämnen jämnt. Om du skjuter upp proceduren, kommer du på hösten att få en växt där den vegetativa massan blir förvirrad och förtjockad.

Beskärningsprocess:

 1. Skott som har övervintrat måste lindas på en tråd i form av en spiral. Riktningen väljs till höger.
 2. Fixa unga skott med samma teknik, men vind i motsatt riktning. Denna process kommer att separera fruktningszonerna och den vegetativa massan. Processen genomförs på våren.
 3. Innan det kalla vädret avskärs den del som gav grödan.
 4. Alla unga skott avvikts. Välj 8 starka. Resten är avskurna. Denna del kommer att fungera som en fruktningszon nästa år.
 5. För en sort som har törnen grävs skyttegraven och lämnas till vintern i dem. Den taggfria grödan pressas mot jorden och täcks med agrofiber.

beskär björnbär

Under säsongen bildas nya skott, som måste fästas på tråden och placeras horisontellt. Erfaren sommarbeboare rekommenderar att man tar bort de nedre knopparna på varje gren. När skotten utvecklas och frukterna mognar, smutsar de på marken och försämras från vattning. På våren skärs den övre delen av skjutet, vilket lämnar en höjd av 1,5 meter.

Detta kommer att stimulera växttillväxten och fördela näringsämnen bättre över björnbäret.

Reparerade sorter

Reparera björnbär kräver den enklaste vården. Efter att buskarna har gett skörden skärs busken till roten. Platsen där den växte täcks av:

 • grangrenar;
 • kompost;
 • agrofiber;
 • sugrör.

På våren tas materialet bort, sedan börjar skott att spira, vilket kommer att ge fler bär i slutet av säsongen.

beskär björnbär

Beskärning av björnbär är en förutsättning för att säkerställa en god skörd under den kommande säsongen.

Variationer utan torn

Lockiga varianter utan taggar kallas "rosett". Det rekommenderas att odla dem med sidoskott. För att göra detta skärs de på en höjd av 4 knoppar. Beskärning utförs på våren, innan sapflödet börjar. När växten går in i växtsäsongen kommer sidoskott att börja växa från de kvarvarande knopparna. De första åren är kvar på marken, eftersom de inte kommer att bära frukt. Nästa år lyfts de upp på spalterna. Efter 3 år skärs de gamla grenarna vid roten, eftersom det inte kommer att sköras på dem. Låt inte stenarna växa kaotiskt. Detta kommer att leda till en minskning av avkastningen. Därför klipps de extra buskar som visas helt av.

På hösten är sorteren mulched. Det ideala skydd för höstperioden är gröngödsel. Vintern - grengrenar och torv.

Blackberry strumpeband efter beskärning

Trädgårdens mest taggiga buske är björnbäret. Den här stickan är ett stort problem för kronbildning. Korrekt passning underlättar efterföljande vård kraftigt. Håll rätt avstånd mellan växter för fri åtkomst. För upprättstående människor är det 3,5 meter, för krypande människor - 4,5 meter. Detta gör att skottet kan fästas fritt på spalten och underlättar beskärningen.

björnbär dressing

Fläkt

Rätt bildning:

 1. Skott som har övervintrat och överlevt är fästa vid spalten precis ovanför rotsystemet i upprätt läge.
 2. Små stjälkar måste delas i två riktningar och knytas fast vid botten av stödet. Höjden över marken kommer att behöva 30 centimeter.

Linbana

Denna metod är lämplig för en krypande sort som har nått en längd på 10 meter. Grenarna samlas i ett rep och formas till en cylinder. För detta är det monterade buntet bundet med ringar och placerar dem i olika höjder. Detta kommer att göra det lättare att knyta skotten till stödet.

beskär björnbär

Vid fixering samlas långa grenar och unga i olika rep och riktas i motsatta riktningar. Unga stjälkar är fästa vid den nedre delen av stödet.

Vinka

Metoden är lämplig för krypande sorter. Bearbeta:

 • årliga skott är fixerade på de övre nivåerna på stödet;
 • gamla grenar bildas i vågor genom att binda mellan de nedre och mellersta raderna.

På hösten skärs två år gamla grenar, och på våren placeras unga stjälkar på sin plats. Så varje år ersätts de gamla grenarna med nya. Strumpeband garanterar bekväm bärplockning.

Gödsla björnbär efter beskärning

Efter de åtgärder som vidtagits måste växten matas:

 • ruttna gödsel;
 • fågeluttagslösning;
 • mogen kompost.

Toppförband appliceras på nästan-stamcirkeln efter att ogräset har tagits bort och jorden har lossnat.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa