Beskrivning och egenskaper hos Navajo björnbär, plantering och vård

Blackberry av Navajo olika nordamerikanska ursprung, det är allmänt odlat i Ryssland och OSS-länderna. Buskarna anpassar sig framgångsrikt till nya förhållanden, bär frukt rikligt, utsätts sällan för sjukdomar, skadliga skalbaggar. Sorten odlas för försäljning eller personlig konsumtion, eftersom bären har en utmärkt smak och utseende. Du bör först bekanta dig med funktionerna i sorten, algoritmen för plantering av buskar.

Avelshistoria

En sena mogna sort av björnbär uppföddes 1987 i Amerika av uppfödare från University of Arkansas. Namnet kommer från namnet på de indiska folken. Thornfree och Cherokee blackberry-arter användes som föräldrar.

Beskrivning

Frukt

Blackberry bär har konisk form, små jämfört med andra arter. Vikten av en kopia är cirka 4-7 gram. På en buske finns det cirka 500 bär - mörkblå, glänsande, med en utmärkt söt smak.

Smakarna gav det 4,9 poäng. Frukt håller sin presentation i 5 dagar.

Fröna är små, nästan osynliga.

Navajo björnbär är utmärkta för transport på grund av sin täta hud.

björnbär

buske

Buskarna är upprätt, skotten är släta, utan taggar, de växer upp till 2 meter. Stammar av tät struktur, smaragdskugga. Anläggningen kräver inte installation av spalter, komplexa formande skär.

Blommande och mogna perioder

Navajo björnbäret blommar under andra halvan av juni i centrala Ryssland. Blomställningar är små, iögonfallande, krämfärgade med ett hårigt centrum. Från det ögonblick äggstockarna bildas tills frukten mognar, går 2 månader.

Avkastningsindikatorer, fruktdatum

Från en björnbärbusk av Navajo-sorten skördas upp till 7 kilo frukt. Skörden mognar från 15 augusti, varar till början av september. Tiden för fruktmognad påverkas av planteringsplatsen, säsongens väderförhållanden.

fruktutbyte

Bärens omfattning

Björnbär kan användas för färsk konsumtion, eftersom deras smak är dessert, söt. Du kan lägga bär på bakningen, göra ämnen ur dem för vintern.

Resistens mot patologier, skadliga skalbaggar

Navajo-björnbäret genomgår praktiskt taget inte sjukdomar, invallningar av skalbaggar på grund av dess kraftfulla immunitet. När buskarna inte sköts korrekt reduceras deras skyddsegenskaper.

växer vid staketet

För- och nackdelar med bärkultur

Navajo Blackberry-sorten har många positiva egenskaper, men det finns också negativa aspekter.

fördelarminuses
Själv pollinationVid svala somrar minskar avkastningen
Högt utbyteLjusintensiteten påverkar fruktens smak
Krävande att placera, landaDet är nödvändigt att regelbundet ta bort överskottsgrenar som förtjockar buskar
Lätt att städa
Enkel åtkomst till frukt under skörden på grund av brist på törnen
Bra bevarande av björnbär, transportabilitet
Utmärkt smak

kultur i landet

Specificiteten för att plantera björnbär

Björnbär växer framgångsrikt på vilket land som helst, men för att få en god skörd rekommenderas det att plantera dem i lätt sandig loam eller lerjord som är mättad med humus, med neutral eller något ökad surhet. För fuktig jord, plats i ett lågland, med hög nivå på grundvatten, är inte lämpligt för buskar. Det finns en risk för rhizom förfall.

Rekommenderad tidtagning

Det är optimalt att plantera björnbär i slutet av april, maj eller början av juni, beroende på väderförhållandena i regionen. Ju tidigare busken planteras, desto mer tid har det att rötas innan frosten anländer. På hösten, plantera inte, eftersom björnbär inte tolererar frost väl.

Att välja rätt plats

Blackberry buskar bör planteras på en solig, varm plats, men du kan också välja delvis skugga. I skugga får de inte tillräckligt med ljus, värme, bären kommer att bilda små, sura. En plats på tomten bör väljas jämnt eller i små sluttningar, bredvid staket, byggnader. Björnbär ska inte utsättas för vindstöt.

plantering av buskar

Jordberedning

Om du planterar ett björnbär i ordentligt beredd jord kommer det att bära frukt i 10-15 år. 2 veckor före plantering plöjs jorden med en spade bajonett, rengjord för ogräs. Om jorden är sur, tillsätt kalk till den. Gravar grävs 2-3 dagar före landstigning, med en diameter på 60 cm och ett djup på 50 cm. Avståndet mellan bäddarna ska vara 1,5 meter. En hink med humus, 2 glas ask, 80-100 g mineraler hälls i urtagen, hälls med vatten.

Urval och beredning av plantmaterial

Plantor granskas för sjukdomar, skalanfall. Den ska vara platt, inte deformerad. Plantorna doppas över natten i en rottillväxtstimulator Epin eller Matador. Dessutom doppas det i en svag manganlösning.

Landningsteknik

Rödsystemet för plantorna rätas försiktigt ut, placeras i de beredda groparna och täcks med jord. Därefter vattnas plantering med 10 liter vatten för varje buske. Rotområdet är mulched, plantorna förkortas till 2-3 knoppar. Varje buske är utrustad med en spaljé, vilket ökar produktiviteten och gör det lätt att ta hand om.

tass med jord

Eftersom björnbär av Navajo-sorten har en ökad skjutbildningsförmåga bör bitar av skiffer, järn grävas längs gränserna som en begränsare.

Ytterligare vård av busken

Kompetent vård av ett björnbär innebär att det snabbt vattnas, lossas, beskäras, befruktas. Buskarna behandlas med bekämpningsmedel för att förhindra skalanfall och sjukdomar.

Vattning och gödsling

Blackberry-buskar bör bevattnas i närvaro av periodisk nederbörd under bildning och mognad av frukter. Om säsongen är torr, görs riklig vattning. Gödsla björnbär i mars, 20-25 g kväve - urea, ammoniumnitrat - tillsätts under växterna. Under mogningen av bär, 30 g kalium. En gång vart tredje år matas de på våren med humus, kompost, 4 hinkar tas per 1 buske.

vattna buskar

Buskbeskärning

Unga grenar klemmas i september och juni när de blir upp till 1 meter höga. Toppen skärs med 20-25 cm, och sidoskott. Manipulation stimulerar tillväxten av laterala grenar, ökar pollen, bildandet av äggstockarna.

övervintring

Förberedande arbete innebär fullständigt avlägsnande av gamla, deformerade skott, avlägsnande av grenar från spalten. Blackberry buskar är täckta med organisk mulch, agronom fiber.

Möjliga sjukdomar, skalanfall, deras eliminering

Navajo björnbär blir ibland sjuka av septoria, mjölk och mjältbrand. I det första fallet noteras utseendet på fläckar med brun eller gråaktig färg med en gul kant. Som en behandling används en lösning av Bordeaux-vätska, den bevattnas med buskar före blomning och efter fruktning.

Myrkrona kännetecknas av utseendet på rostiga fläckar på bladen, bladen blir spröda, faller av, torka ut. För att rädda växten, spraya den och marken med Skor i ett förhållande av 20 ml per 10 liter vatten före pollen och efter bildandet av bär. När en lös blom av en vitaktig färg dök upp på skott, frukt, indikerar detta en sjukdom med aska. Efter att snön smälter, hälls buskarna över med varmt vatten, under perioden med äggstocksbildning sprutas de med Oxykh, Vectra, Fundazol.

björnbärsjukdom

Bland skadliga skalbaggar, spindelkvalster, björnbärkvalster och hallonbaggar kan attackera björnbär. I den första situationen faller bladen, avkastningen minskar och tillväxten av grön massa tunnas. För att bli av med insekter behandlas de med tobakstink, lökskal och vitlökbuljong med tillsats av tvätt tvål.

Manipulationer utförs 2-3 gånger med ett veckas intervall. Blackberry-kvalster matar på sina frukter, bestämmer deras närvaro genom deformation av bären. Behandlingen är densamma som vid spindelkvalmangrepp. Hallonbaggen upptäcks av ett stort antal hål i bären, de ruttnar. Buskarna sparas genom behandling med Aktellik, Fufanol. 2 sprayer utförs med en paus på 10 dagar.

Skörd och lagring av grödor

Frukterna skördas för hand på flera sätt. Efter skörd kastas övermodiga, skadade prover. De konsumeras omedelbart eller återvinns. Bär bör förvaras i ett rum med en lufttemperatur på upp till +5, det kan vara en källare, en källare, ett kylskåp. Björnbär placeras i trä- eller plastlådor, oljeduk eller papper placeras på botten. Fuktigheten på den plats där frukt lagras bör inte vara mer än 80%.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa