Att plantera, odla och ta hand om björnbär i Ural och Sibirien, de bästa sorterna

Vild björnbär har mycket långa stjälkar täckta med glesa törnen och en purinblomma av en blåaktig nyans. Under det första året bildas fruktknoppar på skottet, i det andra visas sidogren med blommor. När bären mognar, torkar stjälkarna ut vid 2 års ålder. Buskbladen torkas, bryggs och drickas som te. Mogna frukter av växten är rika på organiska syror, vitaminer, pektin. Om du följer kraven för plantering och vård av björnbär i Ural kan du räkna med en god skörd.

Hur man väljer rätt sort

Efter odlingen av den vilda stauden, utöver den krypande växtsorten, uppföddes en rak björnbär. Men nästan alla varianter av dvärgbuskar tål inte sådana frost som hallon, som tillhör samma släkt Rubus. I Sibirien, där lufttemperaturen sjunker till -40 ° C, växer björnbär, men det är nödvändigt att plantera sorter som är anpassade till de hårda klimatförhållandena och ta hänsyn till att du fortfarande måste täcka buskarna.

För Ural, där stark vind blåser, bör man föredra att upprätta frostbeständiga buskar.

Blackberry-sorter för Sibirien

Kulturen för släktet Rubus i Nordamerika odlas i industriell skala. I Ryssland planteras den främst av sommarinvånare i Leningrad-regionen och i Moskva-regionen och i Fjärran Östern och på Krim.

I Sibirien rotar björnbär och bär frukt:

 • Taylor;
 • Agave;
 • Loughton;
 • Thornfree.

mogen björnbär

Sorterna värderas för sina stora bär och sitt dekorativa utseende. Alla tål frost, men i ett hårt klimat söker de tillflykt för vintern.

Tidigt

I Sibirien rekommenderas det att plantera björnbär, som inte mognar i september, när det redan är kallt, men i början av sommaren. Sorten Eldorado slår rot i regioner med hårt klimat. Upprätta buskar har långa skott täckta med stora taggar. I början av juni mognar Giant Blackberry. Frukten väger bara 7 g, men växten ger en god skörd, uppskattas för sin höga vinterhårdhet.

En av de nya tidiga Black Bute-hybriderna kännetecknas av stora frukter, enskilda prover som väger 20-23 gram. Agave ovala björnbär skördas i flera stadier. Buskarna av denna sort är av medelhöjd, tjocka skott faller ner, prickade med bruna torn. Anläggningen tål frost mot -30 ° C.

björnbär för uralerna

Medium mognad

I ett tempererat klimat slår Tupi björnbärsorten rot. En upprätt busk med små taggar påverkas sällan av sjukdomar, den tolererar frost under tak. Skörden mognar i början av augusti. Vikten av ett bär når 9-10 gram. Loughton-sorten kännetecknas av vänlig mognad; under ett gynnsamt år samlas en hel hink med små björnbär från busken.

En växt med långa grenar lider inte av sjukdomar, men frost vid -20 ° C tolereras endast under tak.

Sen mognad

I regioner där sommaren är kort planteras sorter med tidig mognad, men i södra Sibirien odlas Texas björnbär uppfödda av Michurin. På de krypande buskarna i augusti mognar doftande sura bär, som väger cirka 10 gram, som kan bevaras och frysas.

björnbär för uralerna

Björnbär måste täckas för vintern. Skörden skördas under den sista månaden på sommaren och i september. På en gren av växten är 15-17 små frukter bundna.

Skuggtolerant

Björnbär rotar under olika förhållanden, men bärens smak försämras när det saknas ljus, under fuktigt och regnigt väder. Busken älskar solen, men vissa sorter känner sig bra i skuggan. Dessa inkluderar Agaves, deras dygder kallas:

 • exceptionell frostbeständighet;
 • hög produktivitet;
 • god bärsmak.

Tornlös Evergreen-sort växer i skuggan. Det finns inga törnen på växterna. Mer än 60 små frukter är bundna på ena handen.

Thornless Evergreen sort

Frostbeständig

Darrows björnbär anpassar sig väl till de kalla vintrarna i Sibirien. En upprätt busk täckt med taggar dör inte vid en temperatur av -35 ° C.

De har hög frostbeständighet:

 • El Dorado;
 • Agave;
 • Snyder.

Amerikansk hybrid Thornfrey behagar med stora bär. En kraftfull växt med långa skott lider inte av sjukdomar, tolererar kalla vintrar normalt, men under tak.

Thornless Evergreen sort

reparerade

För att öka utbytet av björnbär tunnas buskarna ut och lämnar högst fem grenar. I Sibirien, där kall höst snabbt kommer, bland de resterande växtsorter som är ströda med frukt, är det bara ett fåtal som rotar - Black Magic och Ruben med stora bär och god vinterhårdhet samt Prime Yang, anpassade till ogynnsamma förhållanden.

De bästa sorterna för Ural

I regioner där det är få soliga dagar med höga temperaturer, planteras björnbär, som kan motstå svår frost och har tid att mogna innan det kalla vädret. I Ural, räta upp varianter av halvbuske som är mindre påverkade av vinden rotar bättre - Black Satin, Kiova, Valdo.

Thornless Evergreen sort

Tidigt

I ett hårt klimat känns Eldorado Blackberry normalt, som inte bara har en hög vinterhårdhet, utan också glädjer med bär med en behaglig smak som mognar under försommaren.Snyderorten påverkas inte av svampar, växer på någon jord. Skott av en upprätt busk täckt med stora taggar fryser inte vid låga temperaturer, små frukter mognar i slutet av juni.Polar tolererar vårdroppar, tål frost med -30 C skördas söta björnbär under den första sommarmånaden. En växt producerar upp till en halv hink med bär.

I mitten av säsongen

Frukten av sorten Gazda, skapad i Polen, lyckas mogna i Ural. Hybridens höga buskar tolererar svår förkylning, lider inte av sjukdomar. På skott, dåligt täckt med taggar, mognar björnbär i början eller mitten av augusti, och skörden slutar i september.

Thornless Evergreen sort

Loughton trivs med högt utbyte, bären mognar i slutet av sommaren.

Sent

I Ural planteras främst björnbärshybrider, vars frukter mognar i juli. Texas och Oregon Thornless tål låga temperaturer under tak. Båda sorter glädjer sig över ett stort antal bär. En hink med frukter samlas in från en buske som mognar i slutet av augusti - början av september.

Vinterhård

Agavam tål de lägsta temperaturerna. Nästan ligger inte efter denna sort Gigant. Upprätta Darrow-buskar fryser inte vid -35 FRÅN.Thornfrey och Amaras vinterhårdhybrider tål framgångsrikt i Ural-frost.

Thornless Evergreen sort

buske

Björnbär med upprätt skott tolererar låga temperaturer och stark vind, men kräver skydd på norra breddegrader. Stammarna på dessa växter är täckta med taggar eller taggar och når en höjd av 2 meter. I Uralerna rotar busksorter Ruben, Agavam, Gazda.

Krypande

I Europas skogar, den asiatiska taigaen, i naturen, kan du hitta en daggdropp vars skott sprider sig längs marken och når 4-5 meter. Sådana björnbär bär frukt i skuggan och är inte rädda för torka. I Ural odlas hybrider i Oregon Thornless, Texas, men på vintern fryser de utan skydd.

Thornless Evergreen sort

Hur man planterar och odlar en gröda

Det är inte så lätt att lämna en björnbär i ett hårt klimat, men med förbehåll för kraven i jordbruksteknik, försiktig skötsel, ger det bär som är rika på användbara komponenter.

Tidtagning lämplig för plantering

I Europa och Amerika, där björnbär odlas i industriell skala, är det inte mycket skillnad när man ska skicka växtskott till marken - på våren eller hösten, men det beror på denna period om busken kommer att överleva i ett klimat med kalla vintrar och sent frost. För att eliminera risken för död av björnbär i Ural och Sibirien planteras de under de första tio dagarna av maj eller från 1 till 15 september. I detta fall är den största sannolikheten att växten inte bara kommer att överleva, utan också kan slå rot.

Thornless Evergreen sort

Var man ska plantera på platsen

Platsen för björnbär bör vara väl upplyst av solen, inte tillgänglig för nordliga vindar. Halvbusken känns bekväm på en meters avstånd längs häcken eller staketet från västra eller södra sidan.Björnbär behöver fruktbar jord, inte stenar, salt myrar eller träsk. Kulturen dör när rötterna når grundvattnet.

Förplantning fungerar

Efter att ha valt en lämplig plats för växten befrias hela området från ogräs, resterna av stjälkarna tas bort, jorden grävs försiktigt.

plantering björnbär

Platsförberedelse

Eftersom björnbär kräver jordens fruktbarhet måste marken befruktas med organiska ämnen och mineralkomplex innan plantering.

För 1 kvm m av området tillförs av:

 • humus hink;
 • 2 msk. matskedar kaliumsulfat;
 • 100 g superfosfat.

10-15 dagar före plantering av björnbär grävs djupa hål med en diameter på 40-50 cm i flera rader på platsen, vilket lämnar ett avstånd på 1,5 m mellan var och en.

plantering björnbär

Beredning av plantmaterial

Kulturens buskar, som är att föredra att köpa i barnkammaren, blöts i vatten, där de måste stanna minst en halv dag.

Procedursteknik

Plantan placeras i hålet vertikalt, fördjupar halsen med 2 eller 3 cm, rötterna läggs på en hög i hålet. Därefter grävs ett spår runt busken, en halv hink med vatten hälls, marken nära anläggningen är böjd med torv. Skott beskärs och lämnar grenar upp till 5 cm långa.

Uppföljning

Om du tar hand om björnbäret, även i ett hårt klimat, belönar det första frukterna. För att rötterna ska vara mättade med syre måste du ständigt lossa marken i hela området.

plantering björnbär

Bevattning

Den första månaden eller 2 efter plantering måste buskarna vattnas ofta. Efter att björnbären har rotat, minskar mängden fukt. Men när bären börjar mogna, hälls två hinkar med vatten under varje buske en gång i veckan.

Blad- och rotbefruktning

På våren behöver björnbär kväve, det finns i urea. Varannan år appliceras en hink med kompost eller humus under buskarna och stammarna och bladen sprayas med Bordeaux-vätska.

Stöder strumpeband

Björnbär har väldigt långa skott, efter plantering och beskärning är de fästade på spalten:

 • fläkt;
 • Vinka;
 • rep.

plantering björnbär

Skotten är fästa vid tråden i mitten, och fruktfötterna riktas i sidled, vävas i två eller två eller dras ner. Att binda till ett stöd på något av dessa sätt gör beskärningen lättare och lättare att plocka bär.

Bildning

Om busken producerar blommor det första året rekommenderas det att skära av dem. Nästa vår förkortas grenarna med 15 centimeter. På sommaren skärs fruktfisken helt bort och överskottet växer bort.

Skydd för vintern

Även kallresistenta hybridkultivarer i Sibirien och Uralarna fryser ofta ut. För att förhindra att detta sker, på hösten gräver de en dike, där unga grenar läggs, täckta med nålar, sågspån. På våren, innan knopparna dyker upp, frigörs växten från täckmaterialet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa