Beskrivning och egenskaper hos Lochness björnbär, plantering och skötsel

Lochness björnbär är kända för sin rikliga produktivitet, höga immunitet mot sjukdomar och skadliga skalbaggar. Bär är fulla av användbara vitaminer och mineraler. Buskarna odlas för försäljning eller för personligt bruk. För att få mycket skörd, plantera en gröda korrekt, bör du bekanta dig med informationen nedan.

Beskrivning och funktioner

Loch Ness björnbär är efterfrågad i Europa, USA, det är en industriell sort. Det uppföddes 1990 i England av uppfödaren D. Jennings. Loch Ness är en komplex hybrid, modergrödorna var europeiska hallon, björnbär och Loganbär.

Den stora fruktiga sorten har fått en utmärkelsen av Royal Society of Gardeners of Britain för sin stora fruktstorlek och höga avkastning.

buskar

Blackberry-buskar är kompakta, växer upp till 4 meter i höjd. Sorten är semi-krypande, fransarna växer rakt först, sedan blir de tunnare och lutar sig mot jorden. Skott utvecklas snabbt och bildar en massa av laterala grenar. Rhizomen är kraftfull, bladen är korsade, medelstora, rik smaragdton.

bär

Fruktarna på Loch Ness björnbär är stora, svarta i färg med glans, och liknar en ellips i form. Den första frukten ger de största björnbär, upp till 10 g i vikt. Därefter är bärens medelvikt 4-5 gram. De samlas i tofsar. Smakarna bedömde smaken på sorten på 2,7 poäng. Omogna bär är sura, medan mogna bär är söta, med en sur smak och aromatiska. Hon har små ben, de är saftiga, tål transport väl. Frukterna kan plockas mekaniskt.

blackberry lochness

Avkastningsindikatorer, fruktdatum

Loch Ness-sortimentet av björnbär är en av de mest produktiva, även i avsaknad av ordentlig skötsel, skördas 15 kg bär från en buske. Med korrekt övervakning kan du få 20-25 kg. De första frukterna bildas ett år efter plantering av busken, men aktiv frukt är noterad under den tredje säsongen. Bären skördas från mitten av augusti till 15 september på flera sätt.

Bärens omfattning

Björnbär används för färsk konsumtion, dekorera desserter, lägga till bakning. Du kan skapa kompott, sylt och smoothies av det. Oftare används bär för frysning, bearbetning, eftersom färska är sura.

Resistens mot patologier, skadliga insekter

Loch Ness björnbärbuskar har stark immunitet, utsätts sällan för sjukdomar och insektinvasioner. I avsaknad av korrekt skötsel reduceras skyddsegenskaperna.

blackberry lochness

Positiva och negativa sidor av sorten

Loch Ness björnbär erbjuder många fördelar, men också många nackdelar.

fördelarminuses
Högt utbyteSur bärsmak
Stora, vackra bärMitten av sen mognadstid
Buskar bildar många skottBuskar kräver skydd för vintern
Svampen växer snabbtNär de planteras i skuggan, regnig sommar, får bär lite socker
Bär är täta, har bra hållkvalitetFrukter innehåller mindre vitamin C jämfört med andra sorters björnbär
Mekanisk skörd av frukt är möjlig
Skjuter utan taggar
Gurkor behöver inte skäras
Hög motståndskraft mot dåligt väder, sjukdomar, skadliga skalbaggar
Krävande att jordens sammansättning
Avlar lätt

mogen björnbär

Hur man växer ordentligt

Det finns inga speciella agrotekniska regler för plantering av Loch Ness björnbär. Buskarna planteras enligt standardschemat, väljer rätt plats, tid, förbereder marken i förväg, bearbetar plantor.

Datum och landningsplats

Loch Ness björnbär bör planteras på våren när det inte finns någon risk för froståtergång. I söder kan du ta till hösten plantering, runt september.

På våren, i varma regioner, är det inte värt att plantera en kultur, eftersom värmen snabbt kommer in där, förstör björnbär som inte hade tid att slå rot.

Landningsplatsen ska vara väl upplyst av solen, skyddad från vindstöt.Vilken jord som helst är lämplig, men det är lämpligt att plantera buskar på bördig, lutande, väl dränerad jord.

plantera en buske

Förberedelse av planteringsgropen, jord

Hål för plantering av björnbär grävs med en diameter på 50 cm, samma djup, det översta jordskiktet läggs åt sidan. Det används sedan för att skapa en krukväxtblandning. Jorden blandas med en hink med humus, 50 g kalium, 150 g fosfor. Du kan lägga till dolomitmjöl eller krossade äggskal, som är en källa till kalcium. Om jorden är tät läggs sand till den, och en extra dosering av organiskt material läggs till kalkjord. Jorden ska vara svagt sur, 5,7-6,5 PH. Hålet är 2/3 fylt med den förberedda kombinationen, fylld med vatten. De väntar en vecka efter de utförda manipulationerna.

Beredning av plantmaterial

Blackberry-plantor inspekteras för skador, spår av skadedjur och förekomsten av torra rötter. De blötläggs i en lösning som stimulerar tillväxten av rotsystemet som Epin i 2 timmar, du kan fortfarande doppa dem i en manganlösning. Plantor klipps 25 cm före plantering.

björnbärbusken

Bärplanteringsprocess

Loch Ness björnbärbuskar bör planteras enligt följande schema:

  • avstånd mellan buskar i rader - 1,5-2 meter;
  • avståndet mellan sängarna är från 3 meter.

I de förberedda hålen placeras plantor med en rät rhizom täckt med jord. Rotkragen bör vara 2-4 cm ovanför ytan. Vattnas med en hink med vatten, bortskrida cirkeln med halm, torv eller humus. På grund av mulch hindras odlingen av ogräs, buskarna skyddas från torka, jordstrukturen bevaras. Du kan täcka gångarna med agronom fiber. Materialet gör det möjligt att spara tid för malkning, det är relevant om björnbär odlas för att sälja på industrikolonier.

plantering björnbär

Finesserna av att ta hand om en buske

Att ta hand om en björnbär är lätt. Hon behöver regelbundet vattning, mulching, befruktning, beskärning. Buskarna undersöks varje vecka för sjukdomar, skalanfall.

Vattning

Björnbär älskar fukt, i frånvaro av nederbörd, buskarna bevattnas en gång i veckan, kan du 2. Häll den sedimenterade vätskan, det bör inte vara kallt. Vatten introduceras under rhizomen.

beskärning

Loch Ness björnbäret växer bra, det är ofta inte värt att beskära, detta provoserar ännu större förtjockning, en minskning av avkastningen. Huvudbildningen av buskarna utförs på våren och hösten, de skadade, svaga proverna som påverkas av skadliga skalbaggar och sjukdomar tas bort. I maj förkortas grenarna med 15 cm, sidoskotten trimmas.

beskär björnbär

De är bundna som ett fan till espalierna och delar förra årets steg och nya exemplar. På hösten skärs gamla skott som har färdiggjort frukt. Buskarna tunnas ut, det bör finnas upp till 4-6 stjälkar efter manipulation. Hampa lämnas inte, eftersom de fungerar som en källa till infektioner, blir en fristad för skadedjur.

Toppdressing

Svarta björnbär befruktas från det 3: e livet för att bygga upp grön massa. Den första utfodringen tas till i juli, tillsätts potash- och fosforföreningar. De förbättrar smaken, fruktens struktur, hjälper buskarna att förbereda sig för vintring. Igelkotten befruktas med kalcium, bor, järn. Mineraliska ämnen kommer inte att vara överflödiga. Från organiskt material är träaska utmärkt för kultur.

aska i en hink

övervintring

Loch Ness björnbär har hög vinterhårdhet, men det är lämpligt att täcka dem för vintern för riklig frukt under den kommande säsongen. Särskilt buskarna behöver skydd i regioner där lufttemperaturen sjunker från -20 eller mer på vintern. Växten läggs på marken med en spaljé, torv, grangrenar, sågspån placeras på den och en plastfolie placeras ovanpå. När snön faller kommer detta att ge extra täckning för buskarna.

Patologier, skadedjur och kontroll av dem

Anläggningen behöver förebyggande behandlingar. Under förberedelserna för vintern sprayas buskarna med Bordeaux-vätska 1% eller kopparsulfat. Förfarandet upprepas i mars innan knopparna öppnas. Björnbär kan bevattnas med svavelinnehållande medel, de förhindrar utveckling av svampinfektioner och har en negativ effekt på olika typer av kvalster.

Avelsfunktioner

Björnbär förökas genom att rota topparna, lager. Vid avsiktlig skada på rhizomen med en scapular bajonett ger busken mycket tillväxt. Såningsmetoden är inte efterfrågad eftersom växten kan växa annorlunda än sin moder. Plantor är endast relevanta när nya hybrider utvecklas.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar petioleförökning. I privata hushåll bör du inte använda denna teknik. Det är lättare att öva förökning genom skiktning eller genom att lägga till nya tillväxter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa