Beskrivning och egenskaper hos Loch Tay björnbärsorten, plantering och vård

En perenn från Pink-familjen odlas i Europa och odlas i industriell skala i USA och Kanada. På relativt kort tid skapades dussintals björnbärsorter - upprätt och vävande, med och utan törnen. Buskbär är rika på antioxidanter och vitaminer och har en överraskande kombination av surhet och sötma. Forskare lyckades förverkliga de bästa tekniska egenskaperna och smaken i Loch Tei björnbär. Den bär frukt på södra breddegrader, behagar med hög avkastning i ett hårt klimat, växer i stora områden och i sommarstugor.

Historia av Blackberry Breeding Loch Tei

En hybrid som saknar törnen på skotten skapades genom pollinering av Loganbär och hallon som växer i Europa. Uppfödare från Skottland noggrant utvalda björnbär för korsning, Loch Tay-sorten som de utvecklade fick utmärkt smak och dekorativt utseende. Den halvväxande busken fördes till Ryssland 2011 och den vaknade omedelbart uppmärksamhet från sommarinvånare, inte bara i de södra regionerna, utan också trädgårdsmästare från regionerna i mittbanan.

Blackberry Elktey eller Lochtey, som vissa kallar det, är resistenta mot låga temperaturer och bären mognar snabbt. Busken har kraftfulla rötter i vilka ämnen samlas, som skyddar växten mot virus och svampar.

Varietal funktioner

Den hybrid som erhålls som ett resultat av korsbestörning kännetecknas av en tidig mognadstid, opretentiös vård. Loch Tei-björnbäret är immun mot sjukdomar och skadedjur, tolererar svår frost, torka och värme över 40, är ​​anpassad till olika klimatförhållanden, bär frukt både i söder och i norr.

Kulturens fördelar och nackdelar

Tack vare noggrant urval av sorter för avel fick Loch Tay-hybriden många fördelar, varav en är hög avkastning.

blackberry goof tei

Fördelarna med ultra-tidiga björnbär inkluderar:

 • immunitet mot sjukdom;
 • anpassning till ogynnsamma förhållanden;
 • bra smak av bär;
 • långsiktig lagring.

Det finns inga törnen på växterna som gör det svårt att ta hand om den. Söta frukter tappar inte sin presentation under långväga transporter. De innehåller mycket askorbinsyra och niacin, B-vitaminer.

Variationer och nackdelar märks.Skotten av den ständiga Loch Tei växer snabbt, björnbär, som sprider sig över platsen, drunknar ut andra grödor.

Löv och stjälkar måste sprayas med kopparbaserade beredningar, eftersom det påverkas av rost. Bär mognar tidigt, men fruktan slutar i juli.

blackberry goof tei

Extern beskrivning av busken

Blackberry Loch Tei är en semi-örtartad växt vars längd på skott överstiger 4 meter, på släta stjälkar med ljusbrun färg finns det inga törnen alls. Från den centrala delen av busken börjar grenar täckta med smaragdblad med tandproteser längs kanterna att krullas. På försommaren visas små vita blommor, upp till 10 av dem bildas i en borste.

Smaka på bärens egenskaper

De avlånga frukterna av Loch Tay björnbäret får en svart färg och silkiness i juni. De väger från 5 till 10 g, massan för enskilda prover når 12 gram. Bären är olika:

 • glansig hud;
 • saftig massa;
 • skogsduft;
 • söt smak.

blackberry goof tei

Björnbär är rika på sockerarter och organiska syror, försämras inte under lång tid, behåller en delikat lukt. Frukterna fylls med juice och mognar i söder under det andra decenniet av juni, i de nordliga regionerna förskjuts mognadstiden med 2 veckor.

Specifikationer

När det gäller konsumenternas meriter har Loch Tay-hybriden lämnat många populära björnbärsorter, eftersom den ärvde de bästa egenskaperna från sina släktingar.

Tork och frostbeständig

En hybrid av skotskt urval tål temperaturer upp till +40, men när värmen håller länge och det inte finns regn under lång tid, torkar bären lite och mognar inte så saftiga som med tillräckligt med fukt. Björnbär tolererar låga temperaturer, men fryser på en snöfri vinter.

blackberry goof tei

Immunitet mot sjukdomar och insekter

Tack vare ett kraftfullt rotsystem som absorberar användbara komponenter från marken påverkas Loch Tei-sorten praktiskt taget inte av svampar, är resistenta mot virus, men lider av rost. Behandling med föreningar med koppar hjälper till att förhindra problemet.

Rekommenderade landningsregioner

Loch Tei-björnbäret växer i södra landet, slår rot och bär frukt på mellanlängderna. Sorten kan odlas i Moskva-regionen, i norra Kaukasus och i Leningrad-regionen och i Sibirien.

Fortplantning

Lough Tei björnbär avlas med flera metoder. I slutet av sommaren böjs en av vipporna i busken, jorden hälls, men toppen är inte stängd. Stickningarna separeras från växten och transplanteras till en ny plats.

blackberry goof tei

Sorten förökas av gröna sticklingar, kvistar upp till 20 cm långa skärs från skotten, planterade i ett växthus så att de slår rot. Späd ut björnbäret med luftlager, frön, dela busken och transplantera den apikala knoppen.

Skörda utbyte

Från en växt av sorten Loch Tei skördas från 2 till 2,5 hinkar med bär, de flesta av frukterna är bundna under det femte året. Med modern utfodring, efterlevnad av reglerna för jordbruksteknologi, ökar avkastningen med ytterligare 2 kg.

Början av blomningen

Knopparna på björnbäret öppnar i juni, när frosten redan försvinner, äggstocken dör inte, och många frukter bildas, eftersom det finns upp till 10 små vita blommor i klustret. De förekommer redan det första året efter vårens plantering, men för att busken ska bli starkare rekommenderas att plocka av knopparna.

blackberry goof tei

Bärmognadstid

Trots den sena blomningen börjar Loch Tei-björnbäret sjunga i de södra regionerna i mitten av juni, i mittfältet 10-14 dagar senare. Frukten fortsätter till slutet av juli. När det gäller avkastning lämnade hybriden efter sig även så populära sorter som Thornfree och Loch Ness.

Landningsteknologi och funktioner

Även om björnbäret betraktas som en opretentiös växt, så att den trivs med bär, måste du följa jordbruksmetoder, hitta en lämplig plats för trädgården och placera växter på den korrekt.

Att välja en hälsosam och stark planta

För björnbär är det bättre att gå till en speciell plantskola för att köpa exakt Loch Tay, och inte en annan sort. Du måste köpa en årlig buske som inte är högre än 40 cm, skotten bör ha en ljusbrun hud utan sprickor.

blackberry goof tei

Att välja en landningsplats

Björnbär rotar väl och bär frukt på neutrala jordar och jordar med låg surhet, där farmaceutiska och fältkamomill och bindweeds växer. En plats för Loch Tei-hybrid bör tilldelas på solsidan.

Förbereda marken och hålen

När du har valt en plats för en björnbär, två veckor innan plantering, måste du gräva hål med ett djup på högst 40 cm varannan meter. De häller en halv hink med humus i dem, blandar den med aska, häll vatten över hålen.

Planteringsschema och teknik

Efter 10-14 dagar räknas björnbärets rötter ut och placeras i marken. Botten av busktillväxten fördjupas i marken med 30 mm, jorden är trampad, klättrad med torv. Minst 2,5 meter finns kvar mellan sängarna.

blackberry goof tei

Bush vård

Loch Tei-hybriden glädjer trädgårdsmästarna som tar hand om den med skörden av bär. Odling av björnbär, förutom att följa jordbrukstekniken, innebär:

 1. Korrekt bildning av busken.
 2. Moisturizing.
 3. Toppdressing.

Vi måste bekämpa ogräs, regelbundet lossa marken och i regioner där det är svår frost, till och med täckning för vintern.

Vattning

Loch Tei-sorten är inte rädd för värme, tål långvarig torka. För att bären ska vara saftiga behöver växten fukt. Droppbevattning hjälper till att ge den nödvändiga volymen vatten.

vattna björnbär

Vattna björnbäret mer än två gånger i veckan och se till att:

 • när plantan växer upp till 15 cm;
 • under blomningen;
 • sen höst.

Under varma dagar kan vatten rinna in i spåren. Under bärens mognarperiod kan överskottsfuktighet leda till en försämring av fruktens smak.

Toppdressing

När man planterar björnbär introduceras humus med träaska, vuxna växter befruktas varje 2 eller 3 år med mineralkomplex och organiska ämnen. Kycklingdroppar, ruttna gödsel används för utfodring.

ruttnande gödsel

Beskärning och formning av busken

Första gången björnbärskotten förkortas under plantering. Under den aktiva utvecklingen av Loch Tei-sorten skärs den apikala knoppen av när stamhöjden når 35 och 90 cm. Gamla grenar som inte är fruktiga skärs till marknivå. En vuxen björnbär bör ha 20 skott, med ett stort antal av dem utförs tunnning. Områden som är frysta på vintern tas bort.

Stöd för bildandet av en buske

Loch Tei producerar mycket bär i stället för blommor. Så att grenarna inte böjs under sin vikt installeras en spaljé. För detta körs tappar gjorda av metall eller trä in på ett avstånd av 5 m. Deras höjd måste vara minst 2 meter. En tråd dras mellan stolparna, till vilka skotten är fästa.

Skydd för vintern

Loch Tei tolererar låga temperaturer, men fryser vid -20. När de odlas i Sibirien, i Leningrad-regionen och till och med i Moskva-regionen i slutet av september, tas grenarna bort från stödet och täcks med nålar, halm, torra löv med ett skikt på 15 cm; det finns inget behov av att begrava buskarna i en dike.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa