Beskrivning och egenskaper hos Kiova björnbär, reproduktion och vård

En mängd olika amerikanska urval - Kiova björnbär förvånar fantasin med enorma, saftiga bär. Även närvaron av törnen förlåtes för dess utmärkta smak och massiva frukt. Kiova Blackberry är värt det för trädgårdsmästare att ägna särskild uppmärksamhet åt och lägga till deras trädgårdssamling.

Avelshistoria

Blackberry Kiowa dök upp vid sekelskiftet. Dess skapare är forskare från University of Arkansas, som när de korsade två experimentella sorter fick ett mirakelbär av otrolig storlek och saftighet. Kiowa-hybrid har ett mellannamn - Kiowa, som är förknippat med namnet på en av de indiska stammarna. Efter att ha tagit emot de första vegetativt förökade plantorna, patenterades sorten och sedan 1995 har de första kopiorna blivit till försäljning.

Obs: Blackberry hybrid anses vara ägaren till de största bären. Nya sorter av björnbär dyker upp, men det är fortfarande i TOP 5-sorter med de största frukterna.

Beskrivning och egenskaper hos bärkulturen

Karakteristiken av Kiova-hybrid ger en uppfattning om växten och gör det möjligt för trädgårdsmästare att välja val av sort, möjligheten att odla den i en specifik klimatzon.

Bär och buskar

Kiowa tillhör Kumaniks, så dess buskar är upprätt, upp till 1,5 m höga. Busken är höljd i ett moln av smaragdlövverk, under vilket många skarpa taggar gömmer sig. Vitt-rosa blommor samlas i blommor-sköldar.

björnbär kiova

Bärarna, när de mognar, ändrar sin färg från grönt till rött och sedan till glansigt svart. Bärens medelvikt är 12 g, och jätteproverna når 20 g. De runda koniska bären är ganska täta. Den söta smaken tillförs en lätt surhet och arom av vilda bär.

De viktigaste fördelarna

Kiova-hybridens värdefulla funktioner inkluderar stora bär och god transportabilitet. Dessa egenskaper gör det möjligt att använda blackberry hybrid både i privata hushåll och i industriell skala.

Blommande och mogna perioder

Blomningstiden är i slutet av maj och fruktningen börjar i juli (i de södra regionerna). Detta begränsar fördelningen av anläggningen, eftersom den sena mogna hybriden inte har tid att mogna i mittbanan och norra breddegrader.

björnbär kiova

Avkastningsindikatorer, fruktdatum

Blackberry Kiova har en utökad fruktperiod, som varar 6 veckor. Bären tappar inte sina kommersiella egenskaper under hela fruktperioden. Detta är en senmogen och högavkastande sort: 4,5-6 ton svarta frukter skördas per hektar.

Bärens omfattning

Kiova björnbär är en bra behandling och en bra efterrätt. De är läckra färska och behåller sin smak efter bearbetning.

Sylt, konserver, konfektyr, likör, pajer och pannkakefyllningar kommer att tilltala björnbärsälskare.

Obs: Frukten behåller sitt utseende och förlorar inte sina fördelaktiga egenskaper efter frysning. Tina bär är inte lägre än färska i smak, vilket bevarar vitaminer och mineraler.

många björnbär

Sjukdom och skadedjursresistens

På grund av sin utmärkta immunitet är hybriden resistent mot svampinfektioner och är inte rädd för skadedjur om förebyggande åtgärder vidtas i tid.

Fördelar och nackdelar

De otvivelaktiga fördelarna med Kiova-sorten:

 • god vinterhårdhet;
 • transporterbarhet;
 • förmåga till långvarig lagring;
 • stark immunitet;
 • välsmakande, stora bär;
 • resistens mot svampinfektioner.

Det finns få nackdelar, men de förstör den ideala åsikten om sorten:

 • närvaron av skarpa taggar täta grenarna;
 • sena mogna perioder med en förlängd fruktperiod.

björnbär kiova

För din information: Trots de stora bären är den unga och lovande sorten ännu inte så populär. Dess utbredda antagande har precis börjat. Många fördelar går förlorade på grund av närvaron av törnen, vilket komplicerar skötseln av bärskörden.

Funktioner av växande Kiova björnbär

Plantering av en buske utförs traditionellt för olika sorters björnbär, men med hänsyn till egenskaperna hos en viss sort.

Datum och plats

För Kiowa-sorten är vår- och höstplantning lämplig. På våren planteras busken före början av sapflödet, på hösten - en månad före den första frosten. Platsen väljs ljust, stängt från drag och kalla vindar.

plantering björnbär

Jordberedning

Blackberry-buskar växer bra på bördig, lös jord berikad med näringsämnen. På tung jord bör torv och sand läggas till. På sur - kalkande.

Urval och beredning av plantor

En frisk plantor bör vara annorlunda:

 • ett välutvecklat rotsystem (minst 10 cm);
 • närvaron av en tillväxtknopp;
 • 1-2 bladgröna skott.

Plantan kontrolleras för infektioner. Med ett slutet rotsystem styrs de av markdelens tillstånd.

björnbärplantor

Algoritm och landningsschema

Kiova Blackberry-buskar planteras 1,5 m från varandra. Plantsekvens:

 • dränering skapas i botten av planteringsgropen;
 • ett lager fruktbar jord hälls på toppen av en hög;
 • plantas rotsystem placeras på det;
 • till rotkragen är de täckta med ett lager näringsjord;
 • vattna och bortskaffa stammcirkeln.

Rotkragen är inte begravd, den ligger ovanför marken. Skotten skärs till 30-40 cm.

plantering jordgubbar

Vattning, ogräs och mulching

Kiova-sorten behöver måttlig vattning. Mer fukt krävs under blomningen och fruktinställningen för att bilda stora och saftiga frukter. Böjning är nödvändig för att bibehålla fukt och kan minska antalet vattningar. Halm eller torv är lämplig som mulch. Ogräs utförs vid behov.

Gödselmedel och utfodring

De börjar mata Kiova björnbär från början och fortsätter till frukt. Vanligtvis appliceras komplexa gödningsmedel eller organiska komponenter högst 1 gång på tre veckor.

Strumpeband

Upprätta skott kan böjas under bärens tryck, så de förstärks på en spaljé, vilket ger en fläkt. Denna procedur är också nödvändig för att underlätta skörden av frukt, eftersom grenarna är täckta med taggar.Det är mycket mer praktiskt att beskära bundna grenar.

strumpebandbär

Beskärning och övervintring

Beskärning av Kiova blackberry-kumanik utförs enligt följande schema:

 1. På våren skärs sjuka eller skadade grenar.
 2. På hösten skördas nya skott om de försvagas. Fruktgrenar för andra året avlägsnas.
 3. Busken består av 10 unga, starka skott, som beskärs av 1/3 del.

Tack vare beskärningen har busken en mer kompakt form och växer inte kaotiskt, sprider sidoskott.

Efter höstskärningen tas grenarna bort från spalten och böjas till marken. De läggs i diken och isoleras. Kiowa tillhör frostbeständiga sorter, men den extra risken motiverar inte sig själv.

beskär björnbär

Metoder för sjukdom och skadedjursbekämpning

Förebyggande behandling med Fitosporin hjälper till att skydda björnbärbusken från svampinfektioner, även om Kiova-hybrid har stark immunitet.

Oftare orsakas skador på björnbärskörden av skadedjur som bekämpas med folkrättsmedel (med mindre skador) och kemikalier (med masskolonisering).

Obs! Du bör noggrant studera skadedjuren som bebor björnbärbuskar för att känna "fienden i ansiktet" och de viktigaste tecknen på den drabbade växten. Detta kommer att hjälpa till att undvika deras massfördelning.

björnbär kiova

Avelsmetoder

Reproduktionen utförs genom rotande vegetativa skott. Skottens toppar är fästade till marken, något fördjupade och strö med jord. Rotningsplatsen vattnas och matas. De första rötterna bildas på en månad. Plantorna separeras från moderbusken och transplanteras till en permanent plats nästa vår.

Insamling och lagring av Kiova björnbär

Bären skördas i alla lämpliga, lätta behållare vid mognadets skede när de får en svart glansig färg. Lägg dem försiktigt för att inte skrynkla. Lämpliga kläder krävs för insamling för att inte sticka törnen. Bäret förvaras i kylskåpet i upp till 4-6 dagar. Det är fryst eller används för bearbetning.

Blackberry Kiova ger en utmärkt skörd av svarta frukter, med förbehåll för nödvändiga agrotekniska tekniker. Bärens kvalitet och kvantitet beror direkt på korrekt skötsel.

Stor fruktig, opretentiöshet och utbyte är de mest karakteristiska särdragen i sorten.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa