Beskrivning och egenskaper hos björnbärsorten Karaka Black, plantering och vård

Caraca Black Blackberry odlas för sina läckra bär. Den glänsande svarta frukten är på en matchbox och har en läcker smak. Sorten är lämplig för kommersiell odling. Prydnadsbuskar kommer att dekorera alla amatörsträdgårdar. Tack vare förlängd frukt kommer det att vara friska, friska bär på bordet.

Historien om avelsorter Karaka Black

En hybridform av björnbär erhölls på Nya Zeeland... Han arbetade på det från 1982 till 2003 av Harvey Hall. Som föräldreformer använde jag välkända sorters björnbär med amerikansk urval:

 • aurora;
 • Comanche.

Kulturens fördelar och nedskärningar

En av nackdelarna är törnen. På grund av dem är bönderna inte särskilt förtjust i uniformen, eftersom de komplicerar vården av björnbär. Nackdelarna med Karaka Black inkluderar inte stabil immunitet mot antraknos, behovet av konstgjord skugga i värmen. Unga skott av ersättning och frukt lider av direkt solljus.

Fördelarna med sorten inkluderar:

 • stora fruktstorlekar;
 • hög massatäthet, god bärbarhet för bär;
 • underbar hallon-björnbärsmak;
 • självpollinering;
 • mogna tidigt;
 • förlängd frukt;
 • hög produktivitet.

blackberry karaka svart

Allmän beskrivning av björnbär

Frukt är den största fördelen med Karak Black. Det är tack vare deras egenskaper att den gamla sorten är så efterfrågad.

bär

Fruktstorleken är imponerande. Längden på de största proverna når 5 cm och vikten är upp till 10 g eller mer. Smaken beror på klimatet. I södra trädgårdar innehåller massan mer socker. I tempererade klimat är Karak Svarta bär mindre söta.

Formen på frukten är koncylindrisk. Färgen ändras när den mognar:

 • ursprungligen röd;
 • i teknisk mognad, glänsande, svart;
 • när den är helt mogen, tråkig svart.

blackberry karaka svart

Bush och bladverk

Busken bildas av krypande skott. Enligt den ryska klassificeringen ingår Karaka Black i daggdroppsgruppen. Längden på ersättningsskotten når 3-4 m. Enskilda grenar når 5 meter. Törnen är små och fasta.

Ett stort antal fruktande grenar bildas på skotten. I en vuxen växt bildas 3-6 frukter i borsten, på unga buskar - från 2 till 3 stycken.

Formen på bladen är 3-5-lobade.De flesta plattorna är gröna, men gula finns. Denna nyans är en sortsfunktion och inte ett tecken på sjukdom.

Rotsystem

Huvuddelen av rotsystemet ligger på ett djup av 60 cm, de kraftigaste rötterna tränger in 1 m i jorden. Detta underlättar växtunderhåll.

blackberry karaka svart

Specifikationer

Analys av tekniska egenskaper hjälper till när du väljer en ny sort för trädgården. Du måste veta frostbeständigheten hos björnbär, utbytet, de regioner som rekommenderas för odling.

Fruktdatum och avkastningsindikatorer

Karaka Svarta bär är bland de första som mognar. På södra breddegrader skördas den första vågen av bär 10-15 juni. På tempererade breddegrader börjar skörden under de sista dagarna av juni. Fruktperioden varar från 6 till 8 veckor. Mogna växter (3 år och äldre) ger en full skörd. 10-12 kg bär samlas in från en buske. På industriplantager i Nya Zeeland erhålls 25 centers av säljbara bär från 1 hektar.

blackberry karaka svart

Bärprovning utvärdering och tillämpning

Karaka Svarta bär är mycket värderade på marknaden. Omfattningen av deras ansökan är stor. De är alltid efterfrågade, eftersom de lagras under lång tid, inte rynkor under transporten. De viktigaste användningarna av Blackberry Karaka Black:

 • färsk konsumtion;
 • djupfryst;
 • beredningar (juice, sylt, konserver);
 • vinframställning.

Motstånd mot kalla temperaturer och infektioner

Formen är inte frostbeständig. Blommaknoppar och skott fryser om temperaturen sjunker under -15 ° C. Immuniteten mot de flesta sjukdomar är hög och förebyggande åtgärder krävs för att upprätthålla hälsan.

blackberry karaka svart

Rekommenderade odlingsområden

Amatörsträdgårdsodlare odlar Karaka Black i Sibirien, Ural, Moskva-regionen och naturligtvis i de södra regionerna. Frostbeständigheten hos skott och knoppar är inte hög, därför, även i varma klimat, skyddas buskarna för vintern.

Avelsmetoder

Sorten sprids lätt med apikala lager. Om skotten inte är bundna till en spaljé, rotar de på egen hand vid kontakt med marken. Lager behåller alla sortsegenskaper.

För att fylla på samlingen köps plantor i plantskolor.

Landningsteknik

Karaka Black i privata trädgårdar planteras med intervaller på 3 m. På industriplantager är ett plantsteg på 1,5 m tillåtet.

blackberry karaka svart

Beredning av plantmaterial

Plantor med ett öppet rotsystem förvaras i vatten i 12 timmar. Växterna i behållaren vattnas före transplantation.

Att välja det bästa stället

Den söta smaken av björnbär beror på ljuset. I tempererade breddegrader planteras buskarna i områden som är upplysta av solen hela dagen. På södra breddgrader är planteringar i lunchen på lunchen skuggade.

Krav på jordkomposition

Innan plantering appliceras humus och långverkande mineralgödselmedel i jorden. Superfosfat och kaliumnitrat används. Förbättrar strukturen, normaliserar surhet:

 • torv med hög moor tillsätts alkalisk och neutral jord;
 • sand läggs till lerjord, organiskt material till karbonatjord;
 • sur jord är kalk.

plantering björnbär

Datum och teknik för landstigning

På tempererade breddegrader planteras plantor på våren. Jorden ska värmas upp till ett djup av 0,5 m. Höstplantning utförs på de södra breddegraderna. Plantade plantor på våren drabbas av värmen och anpassas längre. Björnbär planteras i gropar (50 x 50 cm), rotkragen är begravd 1,5-2 cm:

 • bilda ett hål;
 • vattnas;
 • stammen cirkeln är mulched.

Specificitet för vård

Karaka Black Planting Care är standard. De nödvändiga åtgärderna genomförs under hela växtsäsongen.

blackberry karaka svart

Bevattning, lossning och befruktning

HändelsePeriodBeskrivning
lossningTidig vår, höst
KomposteringSommarHalm på sur jord, humus, häst torv på neutral, alkalisk
RotdressingInnan blomningenKarbamid, mulleininfusion
Under blomningenKomplex mineralgödsel
På höstenKaliummonofosfat

Bushformation

På hösten klipps 2-åriga skott ut (de som bär frukt). För en vuxen busk finns 6 till 8 ersättningsskott kvar.

blackberry karaka svart

Strumpeband till stöd

För att odla Karak Black byggs ett spaljé med en höjd av 1,5 (1,7) m. Tre rader av tråd dras:

 • 1: a raden - 0,9 m;
 • 2: a raden - 1,2 m;
 • 3: e raden - 1,5 m.

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Huvudfaren för plantering av Karaka Black representeras av svampsjukdomar:

 • antraknos;
 • pulveraktig mögel;
 • grå råtta (botrytis).

De främsta orsakerna till sjukdomar: brister i jordbrukstekniken, fuktigt, svalt väder. Utseendet på bladen, skott av ersättning av grå fläckar med en lila eller lila kant indikerar ett utbrott av anthracnose. Botrytis kan diagnostiseras av fläckar, torra löv täckta med sporer.

blackberry karaka svart

Det orsakande medlet av grå råta kan förstöra en ung buske på en vecka. Frukter som påverkas av svampen är inte lämpliga för konsumtion. Pulveraktig mögel aktiveras i varmt och fuktigt väder. Det påverkar bär, unga blad, tillväxtpunkt. Det första tecknet på infektion är vitblomning.

En ungefärlig plan för åtgärder för att bekämpa och förebygga svampsjukdomar:

 • tidigt på våren, införandet av organiska och mineraliska gödselmedel;
 • plantage sanitet;
 • besprutning med fungicider innan blomningen, när skotten når en längd på 30 cm, efter den slutliga skörden.

Följande läkemedel används: Fundazol, kopparsulfat (5%), Topaz, Kuproksat.

Hur man förbereder sig för vintern

Flexibla årliga skott är bundna i buntar, läggs på marken eller böjda, fixerar med häftklamrar. Karak Svarta buskar kastas med halm, hö, grangrenar eller använder ovävt täckmaterial.

Det dras på bågar i 1-2 lager. Det är inte lägre när det gäller naturliga material. I Sibirien övervintrar björnbär i diken. De gräver dem inte djupt. Skott läggs i dem, täckta med ett lager av täckmaterial. Snö kastas in på vintern. En bra skörd garanteras om det finns Karaka Black buskar i trädgården.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa