Beskrivning och egenskaper hos Brzezina björnbär, plantering och vård

Trädgårdsmästare tittar fortfarande noga på Brzezins björnbär. Hybriden har nyligen dykt upp på marknaden. Tid kommer att visa om formuläret kommer att bli populärt. Under de flera åren som har gått sedan dess utseende i trädgårdar har inte alla de egenskaper som tillverkaren deklarerat ännu bekräftats.

Ursprungshistoria

Arbetet med att skapa en ny lovande björnbärsort genomfördes i staden Brzezna (Polen). Det är här namnet Brzezina kommer från. Författarna var läkarna vid Institute of Horticulture Agnieszka Orel, John Danek. Brzezins blackberry stamtavla började med sorter:

 • Darrow;
 • Svart satin.

Båda formerna är fruktbara och smakar bra. Trädgårdsmästare har nyligen haft möjlighet att köpa nya sorter av plantor. De gick till försäljning under säsongen 2015.

Yttre egenskaper

Potentialen för Brzezin-hybrid har ännu inte avslöjats. Flera år kommer att behöva gå för att objektivt utvärdera urvalsbeskrivningen av den nya formen och de verkliga resultaten.

Bush och bladverk

Buskarna är mediumspridda, täckta med ljusgröna tandblad med en korrugerad yta. Sorten tillhör den halvväxande typen av björnbär.... Tillväxtstyrkan är hög. Skjuter utan taggar. I början av växtsäsongen är de ljusgröna, efter hösten mörknar de och blir bruna.

björnbär brzezina

Det andra året efter plantering bildar växten högst tre ersättningsskott. Mogna buskar har en hög skjutformningsförmåga. Rotsugare bildas på grund av skador på rötterna under bearbetningen av stammcirkeln.

Bärens typ och smak

Massans smak (% socker, syra) beror på förhållandena (jord, belysning, planteringstäthet), den är tät i strukturen, så bären inte kraschar under transporten.

FormenFärgVikt (g)SmakbedömningSmakDoft
Långsträckt koniskSvart, blank7-94,6Söt och syrligBjörnbär

I kylskåp kan frukt förvaras i 3 till 5 dagar.

björnbär brzezina

Fördelarna med Brzezina variation

Alla fördelar och nackdelar med den nya hybridformen visas i tabellen.

fördelarminuses
Tidig mognadKräver skydd för vintern
FrostmotståndI värmen måste du skugga
transporteraSkott är tuffa, svåra att arbeta med (slips, böj)
Bra immunitet
Frukt mångsidighet
Harmonisk smak
Skjuter utan taggar
Förmågan att skjuta bildas är hög

Skörda utbyte

Kraftfulla halvkrypande skott har många grenar, täta täckta med fruktkvistar. I ett kluster bildas 10 till 12 frukter.

björnbär brzezina

Blommande period och mognadstid

Frukten förlängs (5-6 veckor). Bär mognar från slutet av juni till början av augusti. Skörden utförs när den mognar. Sorten förklarades som extremt tidigt, men under förhållandena på mittbanan kommer den att mogna på medellång sikt.

Fruktperioden

Den första grödan skördas från en 2-årig buske. Han är inte stor. Full fruktning börjar på 3: e året. Hemma, i Polen, mognar Brzezina bär i början av juli. I söder och i centrala Ryssland förändras villkoren med två veckor.

Ukrainska trädgårdsmästare skördar Brzezina björnbär i slutet av juli.

Avkastningsindikatorer

Utbytet beror på jordbruksbakgrund och väderförhållanden. Från den tillgängliga statistiken ger en genomsnittlig vuxenbuske upp till 8 kg bär. Minskar utbytet av frysning av fruktknoppar.

björnbär brzezina

Där frukterna appliceras

Frukten har ett universellt syfte. Det finns fyra huvudområden för användning:

 1. Frukten konsumeras färskt.
 2. Bären är djupfrysta.
 3. Sylt och konserver är tillverkade av Brzezins björnbär.
 4. Skörden används vid hemmabruk.

Tekniska indikatorer

När man väljer en ny sort (hybrid) av björnbär måste trädgårdsmästaren utvärdera dess förmåga, inställning till sjukdomar, krav på väderförhållanden.

björnbär brzezina

Immunitet mot skadedjur och sjukdomar

Med korrekt skötsel och genomförande av planerade förebyggande åtgärder lider inte buskar och frukter av Brzezins björnbär av svampsjukdomar och skadedjur.

I vilka regioner rekommenderas att plantera

Den polska björnbärsorten kan odlas i Ukraina, Krim, Krasnodar territorium, Volgograd-regionen, Moskva-regionen. Om buskarna i vinter övervintrar väl, måste de i Ukraina och Rysslands klimat täckas för vintern. Bilda frostbeständighet vid -24 ° C.

Reproduktionsmetoder

Det enklaste sättet att sprida Brzezins björnbär är ridning på sticklingar. I början av september böjs spetsen på ersättningsskottet till marken, installeras. En fullfjädradd planta erhålls på ett år. Dessutom förökas sorten genom sticklingar och uppdelning av busken.

björnbär brzezina

Krav på jordkomposition

Björnbär kräver inte markens sammansättning. Sorten kan odlas i alla typer av jord. Utbytet är högre om jorden uppfyller följande krav:

 • den mekaniska sammansättningen är lätt, medium lutig;
 • mycket humus;
 • fuktkapaciteten är hög;
 • luft- och vattengenomsläpplighet är bra.

Landningsteknik

Det är inte svårt att odla Brzezins björnbär om du följer några regler. Den första regeln är att köpa årliga plantor av hög kvalitet. De bör ha två stjälkar så tjocka som en penna och cirka 10 cm långa rötter.

plantering björnbär

Optimal timing

I södra områden med lång, varm höst planteras Brzezina-plantor i september-oktober. De har tid att slå rot innan frosten börjar.

I tempererade klimat planteras björnbär på våren (april, maj). Den exakta tidpunkten beror på klimatförhållandena.

Matlagning plantor

En planta med ett öppet rotsystem placeras i vatten på natten. Vattna björnbäret i behållaren före transplantation. Skott förkortas till en höjd av 10-15 cm.

Att välja det bästa stället

Grundvattens djup är minst 1,5 meter. Webbplatsen ska vara upplyst av solen hela dagen. Bär från den varma middagssolen tappar sin presentation, så mitt på dagen bör platsen vara i öppet delvis skugga.

plantering björnbär

Jordbearbetning och plantering av hål

Planteringshål grävs med en storlek på 0,5 x 0,5 m. Det övre skiktet används för återfyllning, om pH är <5,5 tillsätts kalk till det. I en alkalisk reaktion (pH> 7,5) tillsättes torv med hög moor. Jorden är anrikad med organiska ämnen och mineralgödselmedel:

 • humus 1-2 hinkar;
 • superfosfat 150 g;
 • kaliumnitrat 50 g.

Landningsschema och algoritm

Jordbrukare planterar Brzezin björnbärbuskar med en radavstånd på 1,5 m, radavstånd på 2,5-3 m. Amatörsträdgårdsmästare följer ett 2,5 x 3 m mönster.

björnbär brzezina

Planteringsstadier:

 • fruktbar jord hälls i botten av gropen;
 • en björnbärbuske placeras ovanpå;
 • räta ut rötterna;
 • strö hårt med jordblandning;
 • fördjupa rotkragen med 2 cm;
 • hålet vattnas med 2-3 hinkar med vatten, bestrött med ett lager högt myr torv.

Kulturvård

Det fungerar inte att odla en fruktbar Brzezin björnbärbuske utan att följa vissa vårdregler.

vattna björnbär

Vattnets regelbundenhet

En-, två år gammal Brzezin björnbärbuskar vattnas två gånger i veckan. Ta hänsyn till nederbördsnivån. Waterlogging påverkar utvecklingen av rotsystemet negativt. Vuxna buskar vattnas när överjordens torkar.

Stamcirklar är klädda med humus. Ett lager organiskt material behåller fukt, återställer fertiliteten.

Toppförband och lossning

Matningssystemet är standard. På våren, före blomningen, appliceras kväveinnehållande gödselmedel. Under bildandet av äggstockarna behöver Brzezins björnbär ett antal användbara mikroelement. Komplexgödselmedel används som innehåller:

 • fosfor;
 • järn;
 • mangan;
 • bor;
 • kalium.

björnbär brzezina

Strumpeband

För 3-åriga björnbärbuskar byggs en spaljé med en höjd av 2-2,5 m. För att göra det lättare att fästa skotten dras tråden i 3 rader, den nedre i en höjd av 0,5 m från marken.

beskärning

På hösten skärs alla 2-åriga skott ut vid roten. På våren avlägsnas först dåligt övervintrade och sjuka grenar. Huvudstammarna förkortas till 2 m, sidogrenarna skärs med ⅓ av längden.

Förbereder för vintern

Innan frosten börjar lossas de ersättningsskott som återstår efter höstskärningen från spalten och böjs till marken. De är täckta med agrofiber i 2-3 lager och trälådor. På vintern kastas snö över skyddsrummet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa