Beskrivning och egenskaper hos svarta satinbjörnbär, plantering och skötsel i det öppna fältet

Black Satin Blackberry odlas i Europa och Amerika, hybriden slår rot på de mellersta breddegraderna och en buske odlas under tak under vintern i de norra regionerna. För att följa jordbrukstekniken och god vård belönar sorten en utmärkt skörd av bär, som innehåller mycket vitaminer, organiska syror, naturliga antioxidanter. Svart satin mognar tidigare än andra kända sorter, men frukten varar minst två månader. Busken växer snabbt, höjden på skotten närmar sig 7 meter.

Blackberry avel Black Satin

Trädgårdsmästare och jordbrukare är skyldiga skapandet av många kultursorter från Rubus-familjen till delstaten Illinois, som naturen har belönat med tropiska somrar, snöiga vintrar och ofta destruktiva orkaner. Black Satin utvecklades av specialister från University of Carbondale. När de kända varianterna Thornfrey och Darrow korsades, erhölls en fruktbar hybrid med snabbväxande släta skott.

Fördelen med kultur

Blackberry Black Satin gillades av många trädgårdsmästare, eftersom sorten lånade många fördelar från sina närmaste släktingar, men det har också nackdelar. Fördelarna med en hybrid inkluderar:

  1. Brist på törnen.
  2. Hög produktivitet.
  3. Motstånd mot skadedjur.
  4. Stor bärsmak.

Blackberry-rötter växer inte över platsen, men går djupare och tål långvarig torka.Frukten mognar ojämnt, men detta kan betraktas som ett minus och en värdighet av sorten. De är söta och aromatiska, men de lagras inte på länge och bär, som är uppskattade för överflödet av askorbinsyra, kan endast transporteras i omogen form.

blackberry svart satin

Buskar måste bildas av unga grenar, eftersom de i mogna växter blir tuffa och spröda.

Beskrivning av sorten

Långa skott av svarta Satin björnbär växer upp till en och en halv meter, varefter de böjer sig till marken och sprider sig längs den. I en två år gammal buske når tjockleken på kraftfulla grenar 30 mm.

Frukt

Björnbär samlas i en borste upp till tio stycken eller mer. De har en långsträckt form, när de är mogna får de en blank glans och svart färg. Frukterna som är bundna på toppen av stjälkarna väger cirka 7 g. Bären är rika på karoten, organiska syror och mineraler.

blackberry svart satin

När du använder dem:

  • sömnlöshet passerar;
  • ökad immunitet;
  • ger elasticitet åt fartygen.

Frukter, som börjar sjunga i början av augusti, har en söt smak och behaglig arom, svarta satin björnbär mognar tidigare än deras föräldrasorter.

buske

Kraftfulla skott av hybrid utvecklas och växer mycket snabbt. På starka grenar på våren trifolierar blad med smaragdfärg. Lila knoppar förvandlas till snövita blommor. Busken har ett dekorativt utseende, rötterna sprider sig inte över platsen.

blackberry svart satin

Avkastning

Många bär bildas på grenarna av björnbär. Med förbehåll för kraven i jordbruksteknik, noggrann skötsel, kan du förvänta dig att samla upp till 2 hinkar frukt från en buske.

Utbytet av svart satin är något högre än av föräldersorterna, men bären måste bearbetas omedelbart.

Specifikationer

Hybriden, uppfödd i USA, väckte snabbt uppmärksamheten hos europeiska trädgårdsmästare genom frånvaron av taggar, tidig fruktning, utmärkt smak och motstånd mot stora sjukdomar hos växter från släktet Rubus.

I vilka områden är det möjligt att växa

Sorten Svart Satin odlas i de södra regionerna, busken är inte rädd för torka, tål värme. Björnbär rotar och bär frukt i mellans breddgrader, växer norr om Moskva-regionen, med förbehåll för vinterisolering.

blackberry svart satin

Frostmotstånd

Hybriden tål negativa temperaturer, men när termometern sjunker till -20 ° C, fryser skotten något, och bär är inte bundna till dem. I alla Rysslands regioner, utom de södra regionerna, måste både rötter och grenar av busken täckas för vintern.

Exponering för insekter och sjukdomar

Black Satin hybrid skapades genom att korsa sorter som har god immunitet mot skadedjur, svampar och virus. Björnbär har ärvt från dem resistens mot de flesta sjukdomar, men i vått väder påverkas det ibland av grå råta. För att förhindra att detta problem uppstår:

  1. Nedre grenar måste tas bort från marken.
  2. Ta bort bortskämda bär, klipp ut infekterade skott.
  3. Innan du blommar måste du spraya björnbäret med Bordeaux-vätska.

blackberry svart satin

Även om busken lockar bin lider den inte av insekter. Det finns inget behov att spraya lövverket med insektsmedel.

Reproduktionsmetoder

Hybrid sort Black Satin kan spädas med skjutspetsar. På sommaren lutas den starkaste sidogren till marken, fixeras med en konsol och täckas med jord. På hösten separeras skottet från busken och skickas till en ny plats.

Hur man planterar björnbär på sajten

Det finns vissa krav på jordbruksteknik, under vilken kulturen rotar snabbare, utvecklas bättre och bär frukt. Plantering i öppen mark utförs i ett område som är upplyst av solen, inte tillgängligt för drag. Björnbär älskar lös bördig jord, tål inte stillastående vatten.

blackberry svart satin

Optimala planteringstider

I de södra regionerna är det inte mycket skillnad när man ska placera en ung buske på en permanent plats - på våren eller hösten. I den mittersta körfältet, där det blir kallt tidigt, och frost är ofta i maj, är det säkrare att plantera svarta satinbjörnbär i början av juni.

Om nödvändigt kan detta göras i september, men omedelbart täcka busken så att den inte dör på vintern.

Beredning av mark och plantor

De gräver upp marken under björnbäret på plats i förväg, drar ut resterna av rötter, tar bort ogräs, tar in humus och aska. Om vattnet kommer nära ytan hälls ett dräneringsskikt, även om det är bättre att hitta en annan plats. Ettårsplantor med tre rötter som inte är kortare än 15 cm rotar väl. När du köper en björnbärbuske måste du vara uppmärksam på skottets bark, det bör inte finnas några sprickor eller rynkor på den.

plantering björnbär

Landningsschema och algoritm

Eftersom Black Satin-hybrid utvecklas snabbt och når 5-7 meter i höjd, grävs hålen ut från varandra på ett avstånd av 2,5 m. Svartbäret, tillsammans med marken, flyttas i marken, lämnar rotkragen ovanför ytan, vattnas, tampas jorden och mullas med torv.

Hur man tillhandahåller korrekt växtskötsel

Black Satin kommer att tacka dig med en anständig skörd, om du tar väl hand om det - mata, fukta, klippa, stödja skotten med en spaljé.

Fertilizer

När du planterar en buske införs en hink med humus i löken, en matsked superfosfat och kaliumsalt vardera. Fram till nästa år behöver björnbär inga ytterligare ämnen. På våren matas den med urea, på hösten - med mineralgödsel, som skyddar den från frost. Varje 2-3 år förs upp till 2 hinkar med gödsel under busken.

karbamidgödsel

Bevattning och lossning

Blackberry vattnas varje gång så snart jordens övre lager torkar. Framför allt behöver sort satin fuktighet under äggstocksbildningen. Med sin brist mognar små bär, med ett överskott, rötterna rotar. Efter bevattning lossas jorden försiktigt så att den inte blir skorpig.

beskärning

En hybrid björnbärbuske bildas efter ett specifikt mönster. På sommaren, på årliga skott, knipa toppen på en höjd av cirka en meter, på våren, ta bort nya grenar som har dykt upp under 45 cm över marken, resten skärs till 40. På hösten blir de av med de växter som det fanns frukt på.

beskär björnbär

Behöver jag knyta ett björnbär

Black Satin hybrid sträcker sig kraftigt uppåt och börjar sedan krypa. För att busken ska bära frukt, är skotten fästa på spalten.

För att göra detta installeras en struktur av trä eller metall i form av en båge, årliga grenar, och högst 6 av dem är kvar, de är bundna på ena sidan av den, resten på den andra.

Förebyggande behandling

Så att vid fuktigt väder björnbäret inte lider av grå råtta, under tidigt på våren besprutas buskarna med kopparsulfat, under hösten skärs fruktfiskarna till marken.

Förbereder för vinterperioden

Växtens grenar fryser redan vid -20 C. I de södra regionerna är de bundna i ett bunt, läggs i en nästan stamcirkel och täckas, på mellanlängderna sprids först skotten med torv och löv, sedan placeras grangrenar och först sedan isoleras de med material.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa