Beskrivning av de bästa sorterna av studfria björnbär, plantering, odling och skötsel

Många typer av vilda bär migrerar gradvis till sommarstugor. Många föredrar söta och doftande björnbär, vilket gör sylt och kompott av dem. Bäret är till stor nytta för kroppen färskt, men det är svårt att skörda på grund av de torniga skotten som kan skada. Uppfödare erbjuder de taglösa björnbärsorter som har blivit populära under de senaste åren.

Beskrivning av varianter av tornlöst björnbär

Det odlade björnbäret har genomgått ett antal förändringar. För en trädgårdsbär är det karakteristiskt att:

 1. Den har en kompakt eller krypande form med skott som når en längd av 1,5 till 4 meter, slät, utan törnen.
 2. Ett kraftfullt, grenat rotsystem hjälper grödan att snabbt anpassa sig till nya förhållanden.
 3. Små öppna blad är ordnade på korta bladblommor.
 4. Blommor med vit eller rosa färg är cirka 2 centimeter i diameter.
 5. Bär, liknande strukturen som hallon, har en stor vit stjälk med svarta eller mörkröda drupes.

Vissa av de taglösa sorterna är resistenta mot låga temperaturer, andra behöver skydd för vintern. Den vanliga klättring björnbär utvecklas inom 2 år. Först, med tillväxt av unga skott, läggs fruktknoppar. Sedan ger de bär och sedan klipps de gamla ut. Reparerade växtarter utan torn kan producera bär på både nya och gamla grenar.

För-och nackdelar

Björnbär med släta stjälkar föredras eftersom kulturen:

 • torktålig på grund av djupa rötter;
 • på grund av sen blomning påverkas det inte av vårens frost.
 • ger många bär av utmärkt kvalitet;
 • opretentiös i vård;
 • användbar för människor;
 • dekorativ.

taglösa björnbär

Björnbär kan avnjutas under lång tid när de mognar gradvis. De innehåller många vitaminer och mineraler som hjälper:

 • lägre blodtryck;
 • eliminera symptomen på influensa och förkylning;
 • läka sår och repor;
 • att etablera arbetet i matsmältningssystemet;
 • stoppa inflammatoriska processer i könsorganet.

Nackdelarna med bärgrödor kan vara exponering för låga temperaturer i vissa sorter.

Törnlösa björnbärsorter

Om de första experimenten med odling av björnbär i trädgården var svåra, väljer de nu sorter utan taggar. Tack vare dem är det lättare att plantera och ta hand om bärgrödor. Du kan välja en anläggning som kommer att anpassas väl till hårda förhållanden. Många föredrar remontantvarianter för att få stora utbyten av aromatiska och välsmakande bär årligen.

taglösa björnbär

Nya taglösa björnbärsorter

Antalet nya sorter av bärbuskar ökar varje år. De bästa egenskaperna för trädgårdskultur ligger i dem.

Natchez

Bärbusken trivs med stora svarta frukter redan i juni. De smakar väldigt söta, saftiga. De mognar inte alla på en gång, utan inom 35-40 dagar. Högt bevarande av frukt och deras goda transportabilitet noteras. Buskar med långa och släta grenar täcks bäst på vintern med fibröst material så att de inte fryser. Resten av kulturen kräver inte mycket underhåll.

Natchez

Ouachita

Fördelen med sorten vid tidig mognad och rika utbyten, upp till 30 kg per buske. När du växer, observera det optimala avståndet genom att binda grenarna till spalten. Innan övervintringen täcks växterna med non-woven material eller grangrenar.

Chester

En av de vanliga sorterna av bärgrödor mognar mitt på sommaren. Frukter inträffar under lång tid, inom 30-40 dagar. Kulturen uppskattas för det faktum att den inte är sticka och bär frukt med stora bär, söta på smak. Även om det finns en liten surhet i dem. Formen på busken är halvkrypande. Fruktskott skärs årligen för att få upp till 15 kg skörd från busken. Växten tål frost under 20 grader, men trädgårdsmästare tror att det är bättre att täcka växten före början av kallt väder.

Chester björnbär

Svart satin

En av de äldsta kulturtyperna, som trivs med utbyten på upp till 10-15 kg per buske. Avkastningen ökar om anläggningen är ordentligt iakttagen, iakttar reglerna för jordbruksteknik. Växtens frukter når 5 gram, har en söt smak, sällan med en hög syrahalt. Hårda halv krypande skott av björnbär når 5 meter, så de pressas till marken i ung ålder.

Sorterkulturen skiljer sig från:

 • frostbeständighet;
 • opretentiös vård;
 • fruktans varaktighet;
 • sjukdomsresistens.

Den enda nackdelen är att bären inte tål transport väl.

Svart satin

Loch Tei

Sorten är känd för att:

 • ger avkastning på upp till 10-12 kg;
 • bär frukt i stora bär som väger 5-6 gram vardera;
 • buske med skott 5 meter lång;
 • tål ett fall i temperaturen till 20 grader under noll.

Buskar odlas på espalier med 2-3 meters avstånd mellan dem.

Kiova

Denna kultur är en av de största. Även om detta björnbär inte är tagelfritt, finns det få skarpa taggar på skotten. För höga utbyten av läckra godisar är det värt att odla en sort i ett år. Varje bär kan nå 20 gram och mognar i slutet av juli. Svarta frukter skördas under lång tid. De håller sig fräscha länge och tolererar transport perfekt.

björnbär Kiova

Columbia Star

Till de som börjar odla björnbär i trädgården bör du vara uppmärksam på denna sort. Kulturens fördelar inkluderar tidiga mogna perioder och ovanliga bär som väger 10-15 gram vardera. De behåller sin presentation under lång tid och smakar gott. För de södra regionerna är detta den mest lämpliga växten. Det tål inte kyla, men det är motståndskraftigt mot torka.

Chachanska Bestrna

Denna kultur har söta och sura bär som väger 10 gram. Deras mognad börjar under det första decenniet av juli. Skott utan taggar är lätta att ta hand om. De behöver bara en strumpeband eftersom de når över 3 meter. Växtens frostbeständighet noteras, även om det rekommenderas att täcka buskarna i regioner med kalla vintrar.

Chachanska Bestrna

Nackdelarna inkluderar bärbarhetens låga transportabilitet, som snabbt börjar förlora sin form och flyter ur saft.

Doyle

Denna kultur är bäst lämpad för de södra regionerna. Under goda förhållanden är fruktutbytet utanför skalan, för upp till 50 kg skördas från en buske. I de nordliga regionerna har växten inte tid att mogna, eftersom mogen frukt börjar skördas först i augusti.

Förutom generösa skördar är grödan känd för sin värmetolerans.

Waldo

Den krypande björnbärsorten har varit känd under lång tid. Det tillhör växter med medelåldrande perioder. De första bär som väger 6-8 gram visas i början av juli. De är doftande med en söt och syrlig smak. De väljer en växt för plantering i små sommarstugor, eftersom skotten når en längd på bara 2 meter. De måste vara bundna till ett stöd och täckas för vintern.

Waldo

Loch Ness

Bärens smak skiljer sig lite från det vilda björnbäret, och de har nära vikt, upp till 5 gram vardera. Från en buske kan du samla upp till 25 kilo. Växtens funktioner är dess opretentiöshet, höga produktivitet. Grödan multipliceras snabbt och är därför lämplig för att odla bär till salu. Frukt når full mognad i början av augusti.

Oregon Thornless

Sorten anses vara den bästa, eftersom buskarna inte bara ger välsmakande bär, utan också kan bli en dekor av platsen. Krypskott upp till 4 meter långa används för att skapa bågar, dekorera lusthus och rekreationsområden. Svarta frukter smakar bra. Även om skörden är små, bara 10 kilo per buske, är bären välsmakande och doftande.

Oregon Tarnless

Osage

För den som inte strävar efter höga avkastningar men uppskattar smaken på bär är denna sort lämplig. Kulturen bär frukt med söta, utan ömt bär. De kan avnjutas under andra hälften av sommaren. Men björnbär passar de som bor i söder. Anläggningen är mycket öm, tål inte låga temperaturer.

Reparerade björnbärsorter

Reparerade typer av bärgrödor används för skörd varje år eller två gånger om året. Om du klipper helt plantan under roten på hösten, kommer de unga skotten som dök upp på våren att bära frukt redan i slutet av sommaren. När fruktbärande grenar skärs ut före vintern får de frukt både mitt på sommaren och i slutet av säsongen. Remontant växtarter är lämpliga för de södra regionerna, eftersom ofta fryser buskarna där vintrarna är kalla. Och då kommer det inte att vara förnuftigt från björnbäret.

Oregon Tarnless

Frihet

Bland de nyaste sorterna är Freedom ännu inte så utbredd. Buskar med upprätt skott som är 2 meter långa har inte törnen. Bären visas för första gången i slutet av juni, sedan i augusti-september. De är stora och söta.

Black Magic (Black Magic)

Skillnad i kraftiga skott med ett litet antal nålar. Svarta frukter når en vikt på 9-10 gram, saftiga, söta. Upp till 5 kg bär skördas från en buske under sommaren. Kulturen är bäst lämpad för odling i centrala Ryssland i söder. Buskarna tolererar torka bra, men de måste täckas för vintern.

Svart magi

Ruben

Två gånger - i juni och augusti - bär bärskörden frukt. Frukterna är stora, upp till 10 gram vardera. Medium avkastning - upp till 6 kg per växt. Sorten kännetecknas av upprätt skott med taggar. Plantager tolererar frost ner till -16-20 grader. Bäret växer bra i skuggan, kräver inte särskild vård.

Prime-Ark 45

Uppfödare rekommenderas att prova kultivar eftersom det anses vara fruktbart. Och kvaliteten på stora bär är hög. De har en behaglig smak, är doftande och tolererar transport bra. Skotten, även om de är med torn, är få ryggar.

Prime Arc 45

Resenär (Prime-Ark Traveler)

Kulturen för amerikansk urval kännetecknas av höga utbyten. Buskar med upprätt stammar utan taggar har utmärkt anpassningsbarhet till tempererat klimat. Men utan skydd, helst med en tvåskikts spandball, kan skotten frysa.

Frostbeständiga sorter

För regioner med svala somrar och frost är vinterhård växtarter lämpliga.Det finns få sådana sorter, men det är bäst för trädgårdsmästare i Sibirien och Ural att välja dem. Då kan du vara säker på att bäret får tid att mogna, och blommorna kommer att bevaras under vårens frost.

Prime Arc 45

Blackberry sort Agavam

En av de mest populära bärgrödorna för odling i tempererade regioner. Agave är uppskattad för:

 • kraften i busken;
 • dekorativitet hos upprätta och krypande skott;
 • borstar av bär med svart klassisk färg;
 • skördar på 15 kilo per buske.

Växten bär frukt i 15 år, vilket ger stabila utbyten. Förutom motstånd mot låga temperaturer tolererar sorten värmen väl, växer bra i skuggan. Bäret blir sällan sjukt.

mogen björnbär

Blackberry Polar

Tornfria skott når en höjd av 2-2,5 meter. De är släta, inte stickiga. Frukten blir mogen från slutet av juni - början av juli. De kännetecknas av en vikt på 10 gram, rikedom av svart färg, söt smak. Bären kännetecknas av långvarig bevarande av presentationen efter transport.

Planteringen av bärgrödor kan inte täckas på hösten, eftersom den är vinterhård.

Regler för att välja rätt sort av taglösa björnbär

För dem som vill odla en fruktgröda på sin webbplats är det nödvändigt att överväga om sorten tål klimatfunktioner i regionen. Många av växterna kan faktiskt bara mogna i varma klimat. Vårfrost är farligt för kulturen, vilket kan förstöra den framtida skörden.

mogen godis

För Moskva-regionen

Oavsett regionens vintertemperaturer är det bäst att täcka björnbärbuskar på hösten. Då är det säkert att säga att växten kommer att bära frukt. De flesta trädgårdsmästare väljer de sorter som tål temperaturer på 16-20 grader under 0.

Under snöstormar är det bättre att böja buskarna till marken eller binda dem till en spaljé. De kommer inte att bryta under kraftigt snöskydd.

För centrala Ryssland

Trädgårdsmästare i dessa områden erbjuds grödor som har anpassats väl till svala somrar, vindar och snöiga vintrar. Den bärfria versionen av bärbusken är bäst lämpad när den kan vara frostbeständig. Buskar med en genomsnittlig längd skott passar bättre. Det här är Doyle-sorten som växer bra i skuggan och tål små frost. Från reparatörer - Ruben. Det är nödvändigt att täcka bärplantagen innan det kalla vädret börjar.

mogen björnbär

För Ural

Under hårda förhållanden kan björnbär växa, men olika grödor väljs som kan motstå både frost och kall vind. Blommor dör ofta från returfrost på våren. Därför föredras frostbeständiga växtarter. Detta är med Polar Aghavam. Black Satin och Valdo är också möjliga, men med skydd för vintern.

Reproduktion av taglösa björnbär

Du kan sprida en bärkultur på olika sätt. Frönmetoden används sällan, eftersom det inte alltid är möjligt att uppnå önskat resultat. Oftast föredrar de reproduktion på ett vegetativt sätt. Hösten anses vara den optimala tiden för proceduren. Innan vintern har växternas rötter tid att bli starkare och under våren ger de unga skott.

mogen björnbär

Gräva i grenar

Metoden innebär att man får ett stort antal unga buskar. Ta en del av de horisontella apikala skikten, böj dig till marken utan att separera från moderbusken. Strö sedan basen med jord och lämna toppen ovanför markens yta. För att stoppa tillväxten utförs skottbeskärning. För att bättre säkra lagret är det fästat. Proceduren utförs i början av augusti.

Vatten i 1-2 månader så att grenen rotar. Under första halvan av oktober är det nödvändigt att separera skottet med rötter och transplantera till en ny plats.

Rotprocesser

Bäret rotar bäst av allt när det förökas av rotskott. I början av det kalla vädret i november är buskens rötter något utsatta och sticklingar skärs från 6 till 9 centimeter långa. Välj de processer som är 1,5 centimeter tjocka.Planteringsmaterial lagras i påsar i kylen eller källaren. Sticklingar ska ses och ventileras minst en gång i veckan. I februari placeras skotten i en näringsrik jord, och i april placeras de odlade skotten på en permanent plats i trädgården.

Rotprocesser

sticklingar

Klipp gröna sticklingar på hösten i oktober. Deras längd bör inte vara mindre än 40 centimeter. Det återstår att gräva dem i marken och lämna dem till våren. Så snart snön smälter täcks de lätt trimmade skotten med en film, vilket skapar ett litet växthus. De vattnas regelbundet, jorden lossnar. Utseendet på bladen är en signal för transplantation till en permanent plats.

När man planterar björnbär

Odling av björnbär, berry avkastning beror på när skottarna planteras. Du kan plantera en bärskörd på hösten och våren. Det beror på klimat och väder.

På hösten

Vanligtvis i oktober planteras frostbeständiga och tidiga sorter av växter. De kommer att få tid att slå rot på en ny plats för att anpassa sig innan det kalla vädret börjar. Hösten är lämplig för att plantera bärbuskar för trädgårdsmästare i centrala Ryssland, Moskva-regionen, Leningrad-regionen. Vinterns början sker enligt kalendern och björnbäret har tid att förbereda sig för ogynnsamma förhållanden. Och sommarbäret får tid att mogna.

Rotprocesser

På våren

Växtsorter som inte är resistenta mot låga temperaturer planteras bäst på våren, i april. I detta fall bör jorden värmas upp till 10-15 grader Celsius. För Sibirien och Uralvalet väljs vårplantningsperioden.

Funktioner för att plantera björnbär

För att odlingen av bär ska vara effektiv är det nödvändigt att plantorna planteras ordentligt. Förutom tidpunkten är det viktigt att välja rätt plats för plantering av växter, förbereda jorden. Utan att hålla avståndet mellan buskar och rader är det svårt att få rika skördar av frukt.

Sitsval

Framför allt behöver en björnbärsplantage ljus. Därför är det bättre att lägga en säng för plantor på en öppen och solig plats. Det rekommenderas att ingenting täcker bärplantorna från solen. Vi måste skydda bramble från de kalla vindarna. Därför planteras skott nära staketet och går tillbaka 1 meter från det.

plantering björnbär

priming

Webbplatsen för kulturen förbereds i förväg. På hösten gräver de upp det, lägger till humus eller kompost - i en hink per kvadratmeter. Grundvattens djup bör vara upp till 1,5 meter. Då kan björnbärets rötter få fukt från grundvattnet. På våren, innan plantering, är det nödvändigt att sprida 20 gram ammoniumnitrat över trädgårdsbädden.

Trellis förberedelse

I förväg kan du förbereda en spaljé för att binda skott. I radens kanter grävs stolpar av trä eller metall, 2 meter höga. Mellan stöden dras tråden i remsor i 1 eller 2 rader.

Platsförberedelse

När platsen har grävts upp till ett djup av 35 till 50 centimeter, rensat för ogräs, återstår det att applicera 2 veckor innan plantering av gödselmedel i form av superfosfat, kaliumsalt.

Rotprocesser

På sura jordar krävs ytterligare 200-400 gram markkalksten.

Förberedelse av planthål

Grytor för plantor bereds på 2-3 dagar. Innan grävning av hål harvats och lossas jorden. Storleken på fossa kan vara 35 x 35 x 30 centimeter. Om sängen inte befruktades, placeras en fjärdedel av en hink med humus blandat med superfosfat (7 gram), kaliumsalt (3 gram), jord i varje hål.

Landningsteknik

Fruktväxter planteras vertikalt och placerar ytorötterna på ett djup av 4-5 centimeter från ytan. Efter att du har sprutit plantan med jorden, tampa jordlagret lätt. Efter plantering vattnas skotten ut och ett skikt av mulch 6-8 centimeter tjockt hälls runt stjälkarna. Du kan bära med sågspån, torv, halm.

Rotprocesser

Avståndet mellan buskar och rader av björnbär vid plantering

Spalten mellan planthålen kan vara 1,5 meter om buskarna är kompakta. För krypande arter behövs ett avstånd på 1,8-2 meter. Ett mellanrum på 2 eller 3 meter finns kvar mellan raderna.

Blackberry vård regler

Fruktande, kvaliteten på bär beror på hur jordbrukstekniken i trädgårdskulturen följs.Även om björnbär tillhör anspråkslösa växter, måste de ständigt tas om hand.

Vattning

Om du vattnar skotten rikligt omedelbart efter plantering och efter ytterligare 3-5 dagar, ska du dessutom fukta raderna 2 gånger per säsong. Öka mängden vattning när det inte är regn på länge. Förra gången är det nödvändigt att fukta i oktober innan vintern.

vattna björnbär

Lossa jorden

Lösa och ogräs trädgårdsbädden efter behov. Böjning ersätter lossning och fukt stannar längre i jorden. Om du lägger mjölken i rätt tid kommer jordgräset att bli fritt.

Hur man beskär björnbär

Under utvecklingen av plantagen behövs sanitär beskärning av torra, fruktande grenar under hösten eller våren. För att bilda en buske tas svaga processer bort. För 3-4: e året av livet finns inte mer än 10-15 årliga skott kvar i björnbär. Resten är snidade från marken. Glöm inte att tunna ut buskarna innan du blommar i juni.

Hur man knyter ett björnbär

Växtens skott måste knytas till spalten. Dessutom är de ordnade på ett fanliknande sätt. Buskarna kommer att ha tillräckligt med ljus, och de börjar bära frukt tidigare. Du kan sammanfoga grenar mellan trådraderna.

Rotprocesser

Skydd björnbär för vintern

För den taglösa björnbäret är skydd för vintern ett måste. Växter är förberedda för kallt väder efter beskärning. De skott som tas bort från spalterna lutas till marken, fästas och ströas med jordtoppar. Du kan isolera den med grangrenar eller lager av non-woven material.

Skadedjur och sjukdomar: försiktighetsåtgärder

Björnbär och hallon delar samma skadedjur, eftersom växterna är släkt. Blackberry-plantager påverkas av hallonviveln, stamflugan och hallonbaggen. De bekämpar parasiter genom att spruta med insektsmedel. Infusioner av tobak, celandine, tansy hjälper till att bli av med dem.

Svampsjukdomar påverkar grödor under våta och svala växtsäsonger. Sjukdomen kan identifieras genom brunaktiga och vitaktiga blommor på blad och stjälkar. Om tecken på patologi finns klipps de drabbade delarna ut och buskarna behandlas tre gånger med Bordeaux-vätska med en paus på 10 dagar.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa