Beskrivning och egenskaper hos björnbärsorter Agavam, plantering och skötsel

Förutom fruktträd planterar sommarinvånare bärbuskar och har skördat från vilka de skämmer bort hushållen och fyller vitaminer för vintern. Blackberry Agavam har en 150-årig historia. Under denna tid har den blivit utbredd i hela Ryssland. Sommarbeboare uppskattar det för sin opretentiöshet och rikliga skördar.

Historien om urval av sorten Agavam

Ingen vet exakt om björnbärartens ursprung. Det är bara känt att det skapades i USA. Föräldersorterna var vildodande representanter för kulturen. Det första omnämnandet av det går tillbaka till 1865. Vid den tiden ansågs bärna som stora och välsmakande.

För- och nackdelar med björnbär

Agavam-anläggningen har många positiva och negativa egenskaper. Sommarbeboare delades in i två "läger", någon rekommenderar att odla det, och någon, tvärtom, säger att det måste tas bort från webbplatsen. Beslutet återstår hos trädgårdsmästaren.

Fördelar:

 • anspråkslöshet;
 • hög produktivitet;
 • bra smak;
 • motståndskraftig mot att bli våt;
 • universalitet i tillämpningen;
 • kunna bära frukt i 15 år, på samma plats;
 • bevarande av presentation under långvarig transport.

minuses:

 • starkt växande tillväxt;
 • förlust av smakegenskaper vid övermassa;
 • skarpa taggar på stjälkar och blad.

björnbär agave

Att plantera Agavam björnbär på platsen kommer inte att ge trädgårdsmästaren några svårigheter, det kommer att vara svårt att hantera de ständigt utvecklande skotten, som inte stoppas av något hinder.

Allmänna egenskaper hos kultur

Växtens utseende och karakteristiska egenskaper är nödvändiga för att sommaren ska bli bekant. Denna information hjälper dig att distribuera platser på webbplatsen korrekt och tilldela ett separat segment för björnbär.

Frukt

Bär av sorten Agavam är inte särskilt stora. Deras vikt når 5 g, formen är oval. Det finns praktiskt taget inga törnen på stjälken. Smaka, enligt smakarna, 3,5 poäng. Det är sött och surt med en typisk kulturell smak.

björnbär agave

Bush och bladverk

En medelstora björnbärsväxt producerar få sidoskott. Agave är inte spretande, men bildar mycket tillväxt. Bäret växer på 2-åriga skott.Blackberry sort Agavam skuggtolerant.Stammen och bladen är täckta med skarpa taggar.Lövverket är grönt, något pubescent.

Rotsystem

Ett mycket grenat, ihärdigt och kraftfullt rotsystem tillåter björnbär Agave att växa under alla förhållanden, på alla typer av jord.

Teknisk beskrivning

Uppgifter från denna kategori växtegenskaper hjälper sommaren att förstå om sorten är lämplig för odling i bosättningsregionen.

björnbär agave

Fruktperioden och avkastningsindikatorerna

Upp till 20 bär bildas på en skott, de mognar separat. Därför är skörden kraftigt sträckt. Utbytet beror på odlingsförhållandena.

Minsta indikator är 5 kg, maximalt 15 kg per buske.

Bärsmak och applicering

Frukten är av en medioker smak, smakarna ger den mycket låg. Men detta hindrar inte trädgårdsmästare från att odla det på sina tomter. Frukterna används för:

 • matlagningskompotter;
 • matlagningskonserver, sylt;
 • frysning;
 • juicer.

björnbär agave

Hemmafruernas fantasi har inga gränser, så användningsområdet för bär är omfattande.

Frost- och sjukdomsresistent

Agave har en genomsnittlig resistens mot vanliga sjukdomar i kulturen. Den behöver inte speciella och frekventa behandlingar för skadedjur och sjukdomar.

Vinterhårdheten är hög. Ibland lämnar buskarna på vintern täckta med grönt bladverk.

Optimala växande regioner

Sorten är opretentiös, inte rädd för ett kraftigt temperaturfall. Av dessa skäl odlas det i alla regioner i Ryssland.

björnbär agave

Reproduktionsmetoder

Det finns flera sätt att föda upp. Alla kommer att kunna välja den som är lämplig för sig själva: med lager, skott och frön.Ingen sprider björnbär till Agaves med lager. Anledningen är att av 10 nedgrävda skott är det bara 1 som rotar.Blackberry-skott ger mycket rikligt, det kommer definitivt inte att vara brist på det. Det är svårt och länge att sprida med frön.

Nyanser av växande björnbär från frön

Trots att denna process är lång, använder sommarinvånarna ofta den. En växt växer från ett frö som är starkt, kraftfullt och motståndskraftigt mot många faktorer.

Hur man samlar in och förbereder frön

Frukter skördas endast från friska buskar. Bären måste vara övermassa. Björnbär krossas och förvandlas till vall. Skölj under rinnande vatten tills plantningsmaterialet blir rent. De insamlade frönen torkas.

björnbär agave

Fröskiktning före plantering

Frön hålls i våt sand i 2-3 månader. Förvara i kylen. Den optimala temperaturen är + 2 ... + 4 ⁰С.Planteringsmaterial som är äldre än 1 år är olämpliga för plantering, eftersom det förlorar sin grodd.Vissa sommarboende skadar fröskalet med en vass föremål innan de planterar.

Såning av timing och teknik

För att landningen inte ska lyckas är det nödvändigt att följa en viss teknik. Behållare är beredda, jorden fylls med bördig jord. Behållaren fylls med 2/3, så att plantorna växer och fyller upp jorden, vilket stimulerar bildningen av ytterligare rötter. Därefter görs spår, vilket fördjupar plantningsmaterialet med 3-5 cm. Spänn med polyeten. Vatten varannan vecka.

björnbär agave

På våren

Planteras i februari i containrar. Ytterligare belysning kommer att organiseras. Efter 2,5 månader planteras de på ett permanent ställe. Genom att växa hemma kan du ägna mer åt plantor och få friska buskar.

På hösten

När bladet faller av, bildas en säng och planteras direkt på ett permanent ställe. Fröna kommer att ligga hela vintern, vakna upp på våren och börja växa. Plantorna som erhålls på detta sätt är hårdare.

plantering björnbär

Plantor vård

Blackberries Agaves behöver vård på samma sätt som andra växter på platsen. Trädgårdsmästare rekommenderar att man följer standard jordbruksmetoder.

Vattna och lossna

Vatten när det översta lagret torkar. Efter varje vattning rekommenderas att lösgöra jorden för att förse rotsystemet med syre.

Fertilizer

Toppförband med organiskt material och komplex mineralgödselgödsel hjälper till att växa kraftfulla och starka växter. Det är lämpligt att växla gödselmedel med varandra.

gödsel i handen

Säsongsbekämpning och bekämpning av sjukdomar

Blackberry Agavam har immunitet mot sjukdomar, därför, med förbehåll för reglerna för plantering och vård funktioner, bör problem med växter inte uppstå. Köp eventuellt specialförberedelser och spray dem med buskar om det behövs. Under blomning och fruktning bör kemisk behandling stoppas. De använder folkrättsmedel.

Strumpeband och trim

För att öka buskens utbyte är det nödvändigt att avskära skott som bär frukt under säsongen till basen. De första åren behöver Agaves inte beskäras, sedan gör de det systematiskt på våren eller hösten.

björnbär agave

Förbereder för vinterperioden

För att bevara buskarna i de norra regionerna täcks Agavam björnbäret på vintern. Använd specialmaterial eller improviserade medel, torra planteringsrester och polyeten. Efter det tillsätts droppvis med ett jordlager.

Vad du behöver för att få en bra skörd av björnbär

Varje trädgårdsmästare drömmer om att få den deklarerade skörden. Men att växa kan vara mycket svårt. Höga skördvolymer erhålls endast med korrekt skötsel och korrekt plantering.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa