Typer, symtom, behandling och kontroll av skadedjur och björnbärsjukdomar

Björnbär har nyligen börjat uppmärksamma trädgårdsmästare. Därför är inte alla fortfarande bekanta med reglerna för växtteknik. Men om de grundläggande teknikerna för att ta hand om en bärgrödan är tydliga och enkla, menar åsikter om skadedjur och sjukdomar i björnbär. Och hur man ska hantera dem och vilka är de förebyggande åtgärderna, inte alla erfarna sommarinvånare vet.

Klassificering av björnbärsjukdomar

Alla trädgårdsväxtsjukdomar kan delas in i de som orsakas av:

 • felaktig vård och ogynnsamma tillstånd;
 • patogena svampar som rör sig med vind, regn, man;
 • bakterier som lever i jorden;
 • virus sprids av insekter.

Förbindelsen mellan trädgårdsskadedjur och björnbärspatologier är stark. Genom att skada delar av växten bidrar insekter till penetrering av patogena mikroorganismer, vilket försvagar trädgårdsodlingen.

Symtom och typer av svampsjukdomar

Till och med en nybörjare kan bestämma en infektion orsakad av svampsporer. Löv och stjälkar är täckta med fläckar, områden med mögel i olika färger bildas på dem. De är platsen för tvistutveckling. Inträngningen av svampen sker genom att komma in i bärplantens stomata, linser. Till och med en liten skada på busken kommer att bli en port för parasiter för att komma in i växtvävnader.

Rost

Symtom på patologi inkluderar förekomsten av små orange prickar på stjälkar och blad. Växande i volym förvandlar de plattan till ett fast torkat fält. Bladen börjar falla av, och buskarna slutar utvecklas, försvagas. Fläckarna på stjälkarna bidrar till sprickbildning av skotten.

rost på björnbär

Behandlingen består av behandling med Bordeaux flytande eller kopparsulfatlösning. Infekterade grenar och blad beskärs genom att begrava dem i marken till ett djup av 15 centimeter, där de sönderdelas.

Septoria, eller vit fläck

Sjuka plantor orsakar björnbärsjukdom. Svampen är särskilt aktiv i våta och svala somrar. Redan i början av säsongen kommer förra årets skott att vara med löv täckta med vita fläckar. Samma ljusa områden syns runt njurarna och internoderna. I slutet av sommaren förökas sporerna, svampens fruktkropp är svarta prickar på delar av växten.

Omedelbart avlägsnande av drabbade blad, beskärning av sjuka skott kommer att stoppa sjukdomsförloppet. Innan bladen blommar, är det nödvändigt att spraya buskarna med Bordeaux-vätska i form av en 1% -ig lösning.

anthracnos

Den patogena svampen övervintrar i växtavfall... På våren infekterar det blad, skott, knoppar, blommor. Beskrivningen av tecken på infektion inkluderar det faktum att bladen är täckta med lila fläckar med ojämna kanter upp till 2-4 millimeter stora. På grund av det faktum att bladen och skotten inte utvecklas, drabbade av sjukdomen, torkar ut, kan inte bären förväntas.

björnbärsantracnos

Grå råtta

Sjukdomen drabbar alla luftdelar av växten, men bär drabbas mest. Sporer som gror har en negativ effekt på tillväxten av bärkulturen. Ljusbrun mögel på bär är ett av de tydligaste tecknen på sjukdomen. Samtidigt mognar frukterna inte, det faller av och det mesta av skörden går förlorat. Läkemedlet Horus anses vara effektivt mot svampen. Du kan också använda kopparbaserade produkter.

Phylosticosis

Patologin kallas brun fläck, eftersom den kännetecknas av fläckar i olika former och storlekar av brunaktig färg. De dekoreras sedan med svarta prickar i mitten. Med ett avancerat patologiskt stadium blir bladets hela yta brun och torkar sedan upp. Om symtom hittas är det nödvändigt att förstöra de drabbade bladen och behandla björnbärbuskarna med fungicider.

Typer, symtom, behandling och kontroll av skadedjur och björnbärsjukdomar

Lila fläck

I varma, fuktiga vintrar förblir svampen livskraftig och sätter sig på björnbärbuskar på våren. Växtens skott och stjälkar, täckta med rödaktiga fläckar, börjar spricka. Bladen torkar ut och faller av. Du kan inte förvänta dig en bra skörd från växten, det kommer att finnas få äggstockar och de kommer att torka ut i förväg.

Metoder för behandling av svampsjukdomar

Kampen mot svampinfektioner är baserad på beredningar som innehåller koppar. Bordeaux flytande och kopparsulfat är särskilt populära. Nuförtiden erbjuds biologiska produkter som effektivt påverkar orsaken till patologin. Trichodermina-lösning är nödvändig för behandling och förebyggande av sjukdomar. Den verkar aktivt mot svampen tidigt på våren innan bladen blommar.

Trichodermin-lösning

Det är nödvändigt att behandla buskarna före blomning och därefter med fungicidmedel. Detta hjälper till att stoppa skadorna på bärens blommor och äggstockar. Om symptom på svampinfektion uppträder, kan du använda behandlingen med "Fundazol".

Innan du övervintrar måste du vidta förebyggande åtgärder. För detta sprayas buskarna med kopparinnehållande medel.

Klassificering av virussjukdomar och deras manifestationer

Blackberry patologier orsakade av ett virus är mindre vanliga än svampinfektioner. Men de gör betydande skador på planteringen av bär.

Ring plats

På våren kan ett klorotiskt ringmönster hittas på björnbärsblad. I detta fall dör toppen av stammen och skott visas från axillknopparna. Busken blir obehandlad, med fula skott. Viruset bärs av bladlöss. Dess egenhet är att den också finns på hallon.

Ring plats

Mosaik

Sjukdomen manifesteras av ett mosaikmönster av gulaktiga fläckar på bladen. Fläckarna är fläktformade längs bladplattans vener. Under växtsäsongen blir buskorna gula, försvagas, producerar inte fullfjädrande bär.

Ringla

Orsaken till sjukdomen är plantor som infekterats med viruset. De lär sig om förekomsten av patologi av tvinnade blad. Istället för grönt blir bladplattans yta gulbrun.Internoder och blomställningar ser ful på buskar. Och frukterna kommer inte att binds på sjuka växter.

Lockigt på björnbär

Gult nät

Sjukdomen har ett tecken på kloros, när bladens hela yta är fläckig, som en fläkt. Faran för sjukdomen är att växten stoppar utvecklingen, börjar torka ut.

Förebyggande och behandling

Det är omöjligt att bli av med viruset från en sjuk björnbärbusk, därför spelar förebyggande åtgärder en viktig roll. Bland dem är det nödvändigt att lyfta fram:

 • slåss mot bladlöss, nematoder, som bärare av virus;
 • noggrant val av en planta, dess behandling med desinfektionsmedel;
 • sprutproceduren med ett speciellt preparat som har en förstörande effekt på patogena organismer - "Pentafag".

drogen Pentafag

Kompetent jordbruksteknik vid odling av bärgrödor hjälper till att skydda växter från allvarliga patologier.

Bakteriella sjukdomar, åtgärder för att bekämpa dem

Det speciella med bakteriell infektion är att patogena mikroorganismer tränger in i skadade, försvagade växter. Sjukdomen börjar manifestera sig som tillväxter på rötterna, som sönderfaller när den utvecklas. Så bakterierna förblir i marken, kvarstår tills nästa år och infekterar alla björnbärbuskar.Ogräs fungerar som bärare av bakteriecancer. Därför är det viktigt att förstöra dem, lossa gångarna regelbundet. Och sjuka grödor förskjuts och bränns.

Rot- och stamcancer

Manifestationerna av bakteriecancer inkluderar:

 • tillväxter och bulor bildas på rötter och skott av björnbär;
 • buskar slutar växa, torka upp;
 • ung tillväxt är svag, tunn;
 • blad visnar.

Rot- och stamcancer

Eftersom bakterier behöver sår och sprickor för att tränga in i växter måste de täckas med tonhöjd i tid, behandlas med desinfektionsmedel för att utesluta infektion. När små knölar uppträder på stjälkar och rötter, skärs de av, skärarna behandlas med lera eller trädgårdshöjd.

Växter måste sprayas med Pentafag C. Endast på detta sätt kan en värdefull kultur räddas från förstörelse.

Andra sjukdomar

Det finns sådana patologier i björnbär, varför orsaken är svår att förklara. Även om de inte är så vanliga måste du vara medveten om dem.

Rot- och stamcancer

Överväxt, eller dvärg

Liknar kvaststickor som sticker ut ur marken - det är så som bärbussningar, påverkade av encelliga mykoplasmas, ser ut. Sjukdomen uppstår när växter försvagas efter vintern, några av deras skott är frusna. Det är svårt för ett bär att återhämta sig även efter en lång torka. När sådana "korta" dekorerar en trädgårdstomt är det uppenbart att ett sjukt björnbär inte kommer att återuppstå. Det måste grävas upp och brännas. Det är bättre att spraya de återstående buskarna med "Fundazol".

Variationer av skadedjur och tecken på deras parasitism

Av de skadliga insekterna för björnbär är både de som vintrar i marken och de som lever på stjälkar och löv farliga. Vissa parasiter behöver bladjuice för att leva, vilket de suger upp. Andra livnär sig från stjälkar och skott.

björnbärbusken

Blackberry root skadedjur

För invånarna i de övre lagren av jorden i trädgården måste man få mat genom att göra drag. När insektslarver når rötter hos växter som björnbär, börjar de parasitera på dem. För att rädda kulturen behövs därför en snabb kamp mot insekter och deras larver.

Medvedka

Ett stort insekt med starka ben gnagar vid rötten av en björnbär. Därefter börjar busken torka ut. Det är nödvändigt att fastställa orsaken till sjukdomen. För att göra detta, skyva marken från rötterna för att identifiera skadedjuret. Parasiternas hålor är fyllda med vatten med ammoniak eller tvålvatten. För bete används gödsel med halm och fyller hålen med det. Björnar kommer att bygga bon i dem, och sedan kan du sprida organiskt material och förstöra insektet.

Blackberry Bear

Chafer

Kan ha skalbaggarlar, eller skalbagge, foder på blad och rötter av björnbär. Du kan förstöra larverna genom att gräva upp busken och placera roten i en skravlåda med lera och tobaksdamm.I maj vattnas buskarna med vatten med några droppar jod.

Bladparasiter

När bramble löv deformeras är det nödvändigt att noggrant undersöka dem för att upptäcka skadedjur. När du ser kolonier av insekter kan du manuellt samla dem eller riva av de drabbade bladen.

Hallonbladsåg

Skadedjur är bladätande skadedjur, eftersom deras larver förstör bladen först i den nedre delen av busken och sedan resa upp. Larverna tillbringar vintern i kokonger och gömmer sig i de fallna löven.

Hallonbladsåg

Om du inte kämpar med sågen, kommer buskarna snart att lämnas utan grönska.... För att skydda bärplantningar från skadedjursattacker är det nödvändigt att gräva marken runt växterna. Han gillar inte när de strö av infusion av vitlök, tobak.

Blackberry bladlus

Denna typ av bladlöss är stor i storlek. Den har mörka mönster på sin gulaktiga rygg. Bladbladskolonier parasiteras på bladets baksida. Kampen mot dem genomförs både genom sprutning med insektsmedel och med folkrättsmedel.

Hallonblad för hallon

Från våren, när bladen på björnbäret blir ful och täckas med klibbiga sekret, börjar de suga ut juicen från plantan i bladlössfamiljen. På sommaren kan ett stort antal små skadedjur ses på skotten. Från dem infekteras växten med svampinfektioner, virussjukdomar. Av läkemedlen som används för att bekämpa bladlöss används "Confidor" eller "Fitoverm".

Blackberry bladlus

Vanlig spindelmiter

En liten spindel med fyra benpar syns bara genom ett förstoringsglas. Men skadan på bärkulturen är enorm. Den sätter sig på bladens undersida, suger juicen och flätar allt med en tunn spindelnät. På grund av detta börjar bladen bli bruna, dö. Efter befruktning finner kvinnor tillflykt i fallna löv, jordklumpar.

Skadedjursverkan kan förhindras genom att rengöra och bränna skräp på hösten, gräva upp jorden, smälta med svavel.

Hallon hårig hallon

Spindelnät som trasslar in skott, löv och bär av björnbär indikerar att växten påverkas av en fästing. Vita prickar finns längst ner på plattan. Bladen börjar deformeras och växten släpar efter i utvecklingen.

Hallon hårig hallon

På skott av busken

Skjutskador är svåra att hitta, eftersom insekter är lika mikroskopiska som de skador som de gjort. Men från dem kan björnbärbuskar infekteras med patogena virus, svampar som tränger in i växtvävnader.

Hallon valnöt

Ett litet hymenopterainsekt med sin patogena effekt orsakar tillväxten av långsträckta svullnader på skott, gall. Efter det börjar bäret att torka ut, slutar utvecklas. Så snart de hittar svullnad på grenarna försöker de skära av dem och behandla de drabbade områdena med Aktellik.

Hallon valnöt

Hallon skjuta bladlöss

Knopparna i skottens toppar påverkas av bladlöss av skötyp. Efter att ha matats med juice från grenarna skyndar parasiten sig att förstöra blommor, petioler och sedan gå vidare till frukterna. Insektskolonier ökar flera gånger under säsongen och hotar att förstöra hela björnbärbusken. För att eliminera skadedjuret är det nödvändigt att skära ut skotten som är infekterade med parasiten och spraya busken med ett preparat som "Fitoverm".

Hallon stam fluga

Flugor med transparenta vingar cirklar över björnbärbuskarna och lägger ägg. Larverna som förekommer biter i vävnaderna, vilket gör passager inne i stjälkarna. Härifrån inträffar vissnande av bärkulturen med sagging grenar.För att förhindra att flugan flyger ut, börjar vi tidigt på våren marken runt buskarna med ett lager kompost eller humus.

Hallon stam fluga

Hallon skjuta gallgrytan

Matar på juicen från en björnbärsväxt, fluga larver gömmer sig i speciella tillväxter, galls. Efter valförekomsten, efter en tid, förvandlas de till vuxna gallstickar. En vuxens färg är intressant: en lång kropp med orange ränder vilar på höga ben.Faran utgörs av larvernas livsmiljöer, eftersom skotten spricker här, de börjar bryta.

Pestattacker kan förebyggas genom att noggrant undersöka buskarna, skära ut försvagade och sjuka skott.

På knoppar, blommor, knoppar och bär

I björnbär uppskattas välsmakande och hälsosamma bär, och när frukterna inte visas beror detta antingen på sjukdomar eller skadedjur. Bland de skadliga insekterna finns det många som själva inte är motvilliga för att äta på svarta drupes. Då blir det klart varför bären torkar.

Hallon skjuta gallgrytan

Hallon njure mal

En delikatess för parasiten är unga knoppar såväl som knoppar av blommor, äggstockar. Insektet hindrar svarta bär från att utvecklas. De når inte mognad, de börjar omedelbart deformeras, blir tuffa. Du kan bli av med fjärilar genom att skaka av vuxna från buskarna. Efter att ha samlat skadedjur på en plastpåse bränns de.

Blomma skalbagge

Detta är namnet på ett fel med en kroppslängd på 3 millimeter, grå och svart i färg. Efter att ha gnagit peduncle gör honan en koppling av ägg där. Och efter att de redan har kläckts ägnar sig larverna åt att äta björnbärblommor. Du kan bli av med skadedjuret genom att plocka upp insekter för hand eller genom att spraya med Vofatox, en lösning av träaska.

Blackberry blomma skalbagge

Hur man hanterar insektsinfektioner

Endast snabb bearbetning av växter hjälper till att rädda dem från döden. Genom att regelbundet undersöka björnbärbuskarna märker de alla förändringarna i den ovanstående delen. Det är nödvändigt att uppmärksamma tillståndet på blad, blommor, skott. När torka löv finns, spindelväv på dem omedelbart vidta åtgärder. De börjar med reservdelar och byter till insektsmedel om insektsproduktion hotar sortens bär.

Agrotekniska tekniker som att gräva upp marken på våren och hösten, bortskaffande, skära ut svaga skott kommer att stoppa parasiter och döda dem.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa