Hur man planterar, odlar och tar hand om björnbär i det öppna fältet

Björnbär kallas ofta svarta hallon. Även om dessa växter är släktingar, är de olika i odlingstekniker. I trädgårdarna på europeiskt territorium är kulturen sällsynt, men i Amerika är den mycket populär. Vi har en björnbär bosatt i skogarna, vid reservoarerna. Men de börjar redan odla bär i trädgårdarna. Och här för att uppnå god avkastning måste du veta hur du tar hand om björnbär.

Beskrivning av trädgårdsbjörnbär

Trädgårdsbjörnbär kan identifieras av:

 • kraftfull rhizom;
 • flexibla grenar täckta med små taggar eller utan taggar;
 • trifoliera gröna blad med tandstockar längs kanterna;
 • vita blommor med en behaglig doft som lockar bin;
 • svarta bär, bestående av drupes och en vit stjälk, ibland med en blåaktig blom.

Oftast odlas björnbär i centrala Ryssland, även om de finns bortom Ural.

Populära sorter

Blackberry-avel är framgångsrik, därför finns det olika växtsorter på marknaden:

 1. Thornless Tonfri är känd för sin opretentiöshet, frostbeständighet.
 2. Polar ger förutom frostbeständighet höga utbyten av söta bär.
 3. På de många grenarna i Chesterbusken mognar ett överflöd av svarta frukter.
 4. Kiovs stora bär är söta, saftiga och lagras under lång tid utan att förlora sin presentation.
 5. BlackBerry Black Magic tillhör den remontant art som lyckas producera grödor hela säsongen i de södra regionerna.
 6. Ruben björnbär mognar tidigt, men kan dö från retur frost.

Varje trädgårdsmästare kan välja en lämplig sort med hänsyn till klimatet och vädret. Det finns också växter med långa, 4-5 meter, skott och kompakta - 2 meter.

färska björnbär

Blackberry avelsmetoder

Du kan öka björnbärsplantagen genom reproduktion. Vanligtvis utförs proceduren på hösten, även om det är möjligt på våren och till och med på sommaren. En nybörjare kan också få friska nya växtprover.

Skikten

Horisontella lager är böjda mot markytan, ströade med jord. Och så att de inte reser sig fastnar de. Du kan fixa fotograferingen bara med en sten. Tillväxten av grenen stoppas genom att skära av toppen. Strö även med mulch. Se till att vattna det.Efter 2 månader kan du separera barngrenen från modergrenen, eftersom den redan har rotat. Plantan klipps av och transplanteras till en ny plats.

hur man tar hand om björnbär

Apical skjuter

Årliga sticklingar skärs, vilket lämnar 2-3 knoppar på dem. Det är bättre att riva av bladen och sedan placera skotten 15 centimeter långa på ett svalt ställe. I februari tas de ut och placeras i vattnet. Samtidigt ser den övre njuren ner och befinner sig i vattnet. Det är nödvändigt att kontinuerligt tillsätta vätska när det förångas. När en grodd med rötter visas från knoppen, separeras den och placeras i marken. På samma sätt väcks alla njurar genom att placera dem i tur och ordning i vatten.

Avkomma

Du kan exponera rotsystemet på björnbär på hösten och klippa sticklingarna 1,5 centimeter tjocka och 6-9 långa. De förvaras i en påse i en källare eller kylskåp. Sedan i slutet av vintern gror de genom att nedsänka behållaren i marken. Du kan täcka behållare med folie för en växthuseffekt. Blackberry-plantor kommer att slå rot och släppa löv. I april planteras de i trädgården.

hur man tar hand om björnbär

sticklingar

För att klippa björnbärstrånar är årliga lignifierade skott lämpliga. Planteringsmaterialet når 40 centimeter långt. Det kan förvaras på vintern genom att begrava det i marken eller i källaren genom att linda det i en påse. I detta fall måste sticklingarna vara ventilerade. På våren, efter att snön smälter, skärs grenarna något av och planteras. En film dras ovanifrån, helst svart. När bildandet av rötter inträffar organiserar de planteringen av skott.

Frön

Köpta björnbärfrön planteras antingen på våren eller hösten. Ett frö kan vakna i mark uppvärmt till 25 grader Celsius. Placera frön för plantor i torvtabletter eller krukor med näringsrik jord. Såddjupet av björnbärfrön är upp till 4 millimeter. Och avståndet mellan dem är 3 centimeter. Vattna plantorna regelbundet. Och när 4 riktiga löv visas på dem planteras de i sängarna.

hur man tar hand om björnbär

Hur man planterar en kultur på rätt sätt

Odling av björnbär kräver att jordbruksreglerna följs. Om plantorna inte planteras i tid kan de dö. Växten behöver en lämplig jord. Och avståndet mellan buskarna väljs optimalt så att växterna har tillräckligt med mat och vatten.

Planteringsdatum för björnbär

Till skillnad från andra rosaceae planteras brambles bäst på våren när jorden värms upp bra. För närvarande kommer plantering att vara framgångsrik i områden med tidiga frostar och svår frost.

På hösten kan du plantera i områden med ett varmt eller tempererat klimat. Beroende på region planteras skott från andra halvan av oktober till slutet av november. För att framgångsrikt kunna odla en kultur är det nödvändigt att förbereda en webbplats för det i förväg.

hur man tar hand om björnbär

Föregångare

Inte varje plats i en sommarstuga är lämplig för bärkultur. Växten behöver ett upplyst område med bördig jord. Plantera inte där grönsaker en gång växte. Det är nödvändigt att återställa balansen mellan jordbakterier efter trädgårdsväxter. Och detta kommer att ta 3-4 år.

Av föregångarna till björnbär är det bästa baljväxter, spannmål, som mättar marken med användbara element.

Förberedelse av stöd

Spalten till björnbärstrikbandet förbereds i förväg. Kolumnerna grävs in längs kanterna på den avsedda sängen. För att de ska kunna hålla sig bättre är det nödvändigt att fördjupa sig i marken med 50 centimeter. Stolparnas höjd når 2 meter. Tråden dras i parallella rader i 2 lager i en höjd av 70 centimeter.

hur man tar hand om björnbär

Förbereda en plats för plantering av en planta

Kulturen känns bra på en personlig tomt med väl dränerad mark. Dessutom bör platsen för björnbäret vara:

 • med grundvattenbädd 1,5 meter från ytan;
 • väl rensat för ogräs;
 • upplyst av solen;
 • skyddad från kalla vindar;
 • fylld med näringsämnen.

Det är viktigt att bestämma vilken typ av jord på platsen: sur eller alkalisk. En jord med ett neutralt pH är lämpligt för bäret.Den utarmade marken grävs och humus- och mineralgödselmedel appliceras. Skivad kalk tillsätts för att neutralisera surheten.

hur man tar hand om björnbär

Avstånd mellan buskar

Planteringen börjar med att gräva hål, som förbereds inom 3-4 veckor. Växtens grenade rotsystem behöver gropar som mäter 35 x 35 x 30. Mellanrummen mellan buskarna bör vara 1 meter för upprätta björnbärart och 1,5-2 meter för krypande. Rader med brambles placeras 2 meter från varandra.

Landningsplan

Enligt steg-för-steg-instruktionerna:

 • 5 kg humus, superfosfat och kaliumsalt införs i landningshålen;
 • efter att du har blandat näringsblandningen med jorden, fylla gropen med 2 tredjedelar;
 • plantan hålls vertikalt, räta ut rötterna;
 • strö jorden, lätt tampande;
 • fördjupa basalhalsen med högst 2 centimeter.

hur man tar hand om björnbär

Det är bättre att plantera en växt tillsammans. Efter plantering bör ett hack ha kvar runt skottet. Vattning och utfodring av grödor kommer att utföras i den vid dacha. Om plantorna förbereddes oberoende, hemma, placeras de på en permanent plats under filmen för anpassning. När allt kommer omkring kommer övergången till öppen mark att vara smärtsam för dem.

Transplantera björnbär till en ny plats

På våren eller hösten kan du transplantera björnbärskotten till en ny plats. En transplantation är nödvändig när:

 1. Plantagen har vuxit på ett ställe i mer än 10-12 år.
 2. Jorden är förorenad med patogena svampar.
 3. Jorden oxideras eller saltas.
 4. Webbplatsen har förvandlats till ett träsk.
 5. Förhållandena är inte lämpliga för odling av björnbär.

hur man tar hand om björnbär

Förbered dig för transplantationen i förväg. De gräver upp trädgårdsbädden, lägger till näringsämnen. För att bäret ska få roten bättre måste du följa planteringsinstruktionerna.

Allmänna regler för vård av björnbär

Jordbrukstekniken för bär inkluderar vanliga procedurer. Framför allt krävs omsorg när busken börjar blomma och sätta frukt. Särskild uppmärksamhet ägnas åt björnbär i juli när frukten mognar. Samla dem när de når konsumentmognad. I augusti utvecklas bär fortfarande. För vissa sorter varar det hela september. På sommaren finns det tillräckligt med arbete med plantagen. Det består i att lossa, ogräs, utfodra. Förbättrar avkastningen och buskar till espalierna.

hur man tar hand om björnbär

Vattna, lossa och bära björnbär

Jordens tillstånd är viktigt för björnbärens växtsäsong. Bärbäddar fuktas ofta den första månaden efter plantering. Växten behöver vattnas under mogna bär. Även om grödan är torktolerant, utan tillräcklig fukt, kommer frukterna att vara små och tuffa. Använd fuktigt vatten för fuktning. Vattnas i spåren som ligger mellan raderna av brambles.

Lossning och ogräs utförs ständigt mellan raderna i bäret. Detta gör det möjligt för växter att ta emot de element som är nödvändiga för utveckling snabbare. Mulching kan döda två fåglar med en sten: båda bibehåller fukt och stoppar odlingen av ogräs. Efter plantering sprids mulch runt stjälkarna i ett lager av 6-8 centimeter, med nålar, sågspån, halm eller torv, humus.

hur man tar hand om björnbär

beskärning

En av de viktiga punkterna med bärvård är beskärning: både formande och sanitära. Förfarandet bör genomföras ständigt, för att inte stoppa fruktan, för att öka bärutbytet.

När du ska leda

Från det första leveåret avlägsnas blommorna från buskarna. Sedan nästa vår, innan knopparna vaknar, skärs skotten av och lämnar dem 1,5 meter långa. För 2-3 år gamla växter är vårbeskärningen obligatorisk. Det kommer att ge möjlighet att läka buskarna efter vintern, för att inducera skotten att bära frukt. På hösten beskärs de för att lättare krona, eliminera dess förtjockning.

hur man tar hand om björnbär

Bildande av en upprätt busk

Blackberry-buskar vid 3-4 års ålder bör inte ha mer än 10-12 årliga skott, inte räkning av fruktande, annars kommer avkastningen att minska. Därför bryter överskottsprocesser vid marken. Det finns ett behov av att ta bort de grenar som är svaga och tätt belägna.Grenarna ska vara 5-7 centimeter från varandra. Tunnningen görs innan blomningen av björnbär.

Topparna på årliga skott kan förkortas med 10 centimeter tidigt på våren. Sedan går spiringen snabbare in i fruktkorsarna av knopparna som ligger nedanför.

Bildande av en buske med krypande sorter

Vid beskärning av grenar bevaras rotsugare, de starkaste. Låt dem ligga på 12-15 stycken per löparmeter. Resten, som ligger mer än 15 centimeter från varandra, tas bort. Förkortning av grenarna kan leda till ökade bärutbyten. På hösten bryts torra grenar, såväl som sjuka och tunna grenar.

hur man tar hand om björnbär

Gödslingskultur

Den årliga befruktningen av björnbärsplantagen kommer att öka skörden. Om mulch fungerar som en organisk toppförband, är det på våren nödvändigt att tillsätta ammoniumnitrat, lösa 15-20 gram per kvadratmeter i 5 liter vatten. En vecka innan bären mognar spills sängen med mullein, utspädd i ett förhållande 1: 6, eller fågeluttap - 1:15. För 2-3 buskar tar det en hink med lösning.På hösten måste du mata växterna med superfosfat och kaliumsalt. Träaska är också lämplig, 50 gram per meter.

Skydd för vintern

I de södra regionerna behöver björnbär inte förberedas för vintern. Men där temperaturen kommer att sjunka under 20 grader, är det viktigt att täcka bärbuskarna. För att göra detta, ta bort växternas grenar från stödet, böj dem till marken. Du kan strö topparna med jord så att skotten inte rätar ut. Det är bäst att strö buskarna med torrt hö, halm och kasta ett ovävt material på toppen. Var försiktig så att du inte bryter ner björnbärskotten. Det är nödvändigt att förbereda växter för övervintring under början av en sänkning av temperaturen under dagen till -1 ... -3 grader.

hur man tar hand om björnbär

Sjukdom och skadedjursbekämpning

Svampsjukdomar sprids på björnbärsplantager under de fuktiga sommartiderna. Växter blir sjuka oftare:

 • antraknos;
 • vit fläck;
 • botrytis;
 • pulveraktig mögel.

Bland de läkemedel som bekämpar patologier är de som innehåller koppar mer effektiva. För att förebygga sjukdomar är det nödvändigt att beskära i tid för att eliminera förtjockningen av buskarna. Att lossa radavståndet upp till 5 gånger per säsong förstör patogena mikroorganismer i jorden.

hur man tar hand om björnbär

Av skadedjur föredrar de att parasitera på björnbär bladlöss, spindelkvalster, vivlar. De bekämpas med både insekticidbehandling och folkmässiga botemedel.

Skörda björnbär

Mognad av bär sker under det andra året efter plantering. De mognar i 35-40 dagar, så att de gradvis tas bort från buskarna. Bättre att göra 3-5 dagars intervall vid skörden. De plockar bär utan stjälk och lägger dem i korgar. Det rekommenderas inte att hälla björnbär från diskarna i diskarna, eftersom de kommer att krama, läcka ur saft och förlora sin presentation. Björnbär lagras inte länge, så det är bättre att bearbeta dem till sylt, kompott, vin. Du kan frysa bär och på vintern fest på björnbär pajer, gelé.

hur man tar hand om björnbär

Skötsel av björnbär efter frukt

Efter att ha samlat alla bär är det nödvändigt att börja förbereda buskarna för vintern. Var noga med att frigöra skotten från strumpeband som installeras när buskarna börjar bära frukt. Plantagen är väl vattnat vilket skapar möjligheten att ladda marken med fukt. Om jorden tappas är det nödvändigt att mätta den med gödselmedel som innehåller fosfor och kalium.

Du kan använda träaska genom att bädda in den i raderna.

Först skärs de grodda skotten av, och jorden runt buskarna är klövad med torv eller sågspån. De lägger skotten på marken, strö topparna med jorden eller hängde en last på dem. Det återstår att strö buskarna med halm eller sågspån, täcka med grangrenar eller material.

hur man tar hand om björnbär

Varför bär det inte frukt

Framväxten av en situation när björnbäret växer, men den vuxna växten inte har bär beror på det faktum att;

 • klimatförhållanden är inte lämpliga för den valda växtsorten;
 • buskarna är ständigt i skuggan;
 • patogena mikroorganismer och skadedjur påverkar negativt utvecklingen av bäret;
 • marken är torr, saknar fukt och näringsämnen;
 • jord med hög surhet eller mycket saltlösning.

I frånvaro av frukt på björnbäret är det bättre att ersätta sorten eller plantera den på en annan plats som är lämplig för kulturen.

recensioner
 1. Katia
  1.01.2019 14:33

  Det är ett termofilt bär, så plantera det först efter att jorden har värmts upp väl. Jag planterade sticklingar i mitten av våren. Använd inte mycket aggressiva giftiga ämnen

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa