Beskrivning och odling av Giant Blackberry-sorten, vårdfunktioner

Med utgångspunkt i de få recensionerna av trädgårdsmästare och reklam för Becker Bis LLC-produkter som publicerats på den officiella webbplatsen har Giant blackberry-sorten många fördelar, varav den viktigaste är riklig avkastning. Det är oroväckande att den angivna beskrivningen och fotografiet av bärbusken motsvarar sorten Black Bute.

Artikeln är skriven baserad på information från forumen och från leverantörens företagssida.

Beskrivning och egenskaper hos björnbär

Reparerade björnbärsorter som föds upp i Amerika kännetecknas av närvaron av törnen. Blackberry Giant är den enda sorten som kombinerar remontabilitet med frånvaro av törnen.

Vinrankan växer upp till två meter, så skotten behöver stöd. Dekorativiteten hos en grenig och flexibel buske som blommar från de första dagarna av sommaren till september används i landskapsdesign.

Vita blommor är stora (4 cm i diameter), liksom frukten. Om bär som väger 10 g samlas in från buskarna med stora fruktiga sorter, växer bär som väger dubbelt så mycket på buskarna av Gigant-sorten. Längden på de blå-svarta bären, mogna i juli, når storleken på en palm (6 cm), formen är långsträckt, pyramidformad, rundad i slutet. Massan är saftig, med en karakteristisk björnbäraroma.

Frukterna har en balanserad söt och syrlig smak och ett vitamin- och mineralkomplex i komposition som inte är underlägsen än hallon. Kroppens dagliga behov av askorbinsyra täcks av 10 björnbär av sorten Gigant.

Frukt, med början från det andra året av kulturliv, varar från juli till september. Växten är lämplig för odling i regioner med vintertemperaturer ned till -30 ° C.

Frukter ingår i kosten färska, frysta eller torkade. Hemmafruar använder bär i matlagning, koka kompott, konserver, sylt, lägg till bakverk.

björnbär

Fördelar och nackdelar

Av fördelarna med Giant-sorten noterar trädgårdsmästare:

 • skörd två gånger per säsong;
 • riklig fruktning - upp till 30–35 kg bär per växt;
 • krävande vård;
 • frostbeständighet;
 • brist på törnen, vilket underlättar grödan vård;
 • motståndskraft mot transport, bevarar fruktens ursprungliga utseende;
 • sen blomningstid, vilket förhindrar att knopparna dör från återkommande frost;
 • efterrättsmak;
 • fördelar för kroppen;
 • universalitet av användning;
 • stora bär.

Nackdelarna med kultur inkluderar noggrannheten för bevattning.För utveckling av kraftfulla skott, äggstockar och bildning av saftiga frukter krävs mycket fukt, som buskens rötter inte kan ge på egen hand.

variation Giant

Specifikationerna för att odla sorten "Giant"

Förberedelsen av planteringen av marken, valet av plats, plantan, plantningstekniken är ganska enkel och liknar de aktiviteter som utförs med andra sorter av stora fruktbär.

Hur man väljer plantor

Det rekommenderas att välja en årlig planta med utvecklade rötter som är minst 10-15 cm långa med en tillväxtzon. Blackberry Giant köps på Internet från en enda leverantör eller från trädgårdsmästare som har lyckats sprida kulturen.

Ett högkvalitativt plantmaterial ska ha två skott 40-50 cm höga med gröna blad, intakta utan deformationer, torra områden av barken.

Om skottet under barken är grönt, gjordes valet korrekt. Brun färg indikerar att busken är torr och måste kasseras.

plantor i krukor

När är det bättre att plantera

Blackberry-sorter Gigant med ett öppet rotsystem planteras i mars - april innan sapflödet börjar. Växter som köpts i en behållare klarar sig på hösten, en månad före frost.

Välja och förbereda en landningsplats

Sumpiga, blåsiga områden är inte lämpliga för odling av björnbär. Ju bättre solljuset är, desto sötare blir frukterna, även om kulturen utvecklas väl och bär frukt i delvis skugga. En lämplig plats är längs staketet på den södra sidan av trädgårdsplanen.

Björnbär av sorten Gigant planteras inte på den plats där växter som tillhör den rosa familjen tidigare odlades - hallon, jordgubbar, rosbuskar.

landningsplatser

Kulturen ställer inga speciella krav på jorden, men den tål inte tunga, odränerade underlag. Det bästa alternativet är befruktat något surt ler.

Planteringsgropen förbereds i förväg, inte mindre än en månad i förväg. Om plantering planeras till våren, grävs en grop för björnbär, en halv meter djup och 40 cm bred, under hösten.

Det övre bördiga lagret kombineras med en halv hink kompost, 15 g kaliumsalt och superfosfat i en mängd av 30 g.

markberedning

Hur planterar jag rätt?

Om en björnbär planteras nära ett staket eller en vägg i en byggnad, drar de sig tillbaka 1 meter från dem. Ett avstånd på minst två meter bibehålls mellan buskarna. Om du väljer en plats som inte ligger nära staketet, installera först ett stöd bredvid planteringsgropen.

En timme före plantering stimuleras plantan till rotbildning med Kornevin-beredningen genom att placera skottet i en lösning av produkten.

Algoritm för plantering av björnbärsorter Gigant:

 • rötter rätas ut i gropen, eliminerar veck, fel riktning;
 • somna växten gradvis, skaka den med jämna mellanrum för att undvika bildande av tomrum;
 • ytan är komprimerad;
 • gör en nästan-stång, häll en hink med vatten i den;
 • placera mulch runt plantan.

Vid plantering begravs en rotkrag i en kultur i marken med högst 3 cm.

plantera en planta

Blackberry care-nyanser

Enligt trädgårdsmästare är det inte tungt att ta hand om Giant Blackberry. Standardaktiviteter genomförs, inklusive bevattning, utfodring, rivstockar. För full utveckling, normal fruktning, är kulturen skyddad från sjukdomar och skadedjur, vinterfrostar.

Bevattningsregime och utfodringsregler

Om björnbäret i sorten Gigant inte har tillräckligt med fukt, kastar buskarna blommor, en äggstock eller redan bildade bär. Växter från det första leveåret behöver särskilt bevattning.

Kulturen vattnas regelbundet och se till att överjordens jord inte torkar ut. Det rekommenderas att spraya de ovan marken av björnbäret med fuktkrav med varmt, sedimenterat vatten på kvällarna på sommaren, med otillräcklig nederbörd.

Vattningen avbryts efter höstskörden. Sista gången på säsongen bevattnar de buskarna före skydd för vintern.

vattning i trädgården

Varje fjärde år, när man planterar björnbär, införs organiskt material i jorden.

Vattning av mulch, inklusive humus, torv, fyller jorden med näringsämnen.Om buskarna inte mullar, är komplexa mineralgödselmedel (Ideal, Nitrofoska) lämpliga som ett alternativ.

För blomning, bildandet av äggstockar, används en blandning bestående av:

 • 2 msk. l. ammoniumnitrat;
 • 1 msk. l. kaliumsulfat;
 • 100 g ammoniumnitrat;
 • en halv hink med humus.

Det är användbart att mata kulturen med en asklösning framställd av ett glas ask och en hink med vatten.

påse med nitrophoska

Strumpebandbuskar

Skörhetens skörhet från vinden eller grödans svårighet, den ojämna belysningen av solstrålarna tvingar trädgårdsmästare att binda Giant Blackberry-buskar.

Rekommenderat och säkert material för bindning av vinstockar är garn tillverkad av nylontrådar eller polyeten.

Flera effektiva strumpebandsmetoder har utvecklats empiriskt:

 1. Om en buske odlas räcker ett enda stöd - en solidt stående metallpelare.
 2. När man binder med ett bunt i mitten av busken, drivs en stav in, vinstockarna är knutna till varandra och knutna till ett stöd.
 3. Fläktbandstrecket innebär att fördjupa insatsen mellan unga björnbärbuskar och binda de extrema grenarna av angränsande buskar till den.
 4. Med spaljémetoden konstrueras en struktur som består av pelare som är grävda i varje 3 m med två rader trådsträckt tvärgående (1 och 1,5 m från marken).

När du genomför evenemanget rekommenderas att binda björnbär så att skotten är mindre i kontakt med tråden eller garn på grund av risken för skador på barken.

bärbuskar

Förbereda björnbär för vintern

Den tvååriga växtsäsongen för Gigant-sortens björnbär innebär att beskärning av fruktgrenarna för det aktuella året efter skörden ökar frostbeständigheten. Förutom tvååringar skärs svaga skott skadade av sjukdomar och skadedjur. Ettåriga förkortas med en fjärdedel och lämnar minst 1 cm över den övre knoppen.

Uppföljningsaktiviteter som förberedelse för vintern inkluderar:

 • bli av med växtskräp under växten;
 • hälla 30 liter vatten under varje buske för frostsäkerhet hos rotsystemet;
 • mulching buskar med sågspån, hö, torv;
 • behandling med kopparsulfat.
 • frigör från garn från de bundna vinstockarna.

Blackberry är isolerat efter den första frosten. Liana är bunden i buntar, böjd försiktigt, fixa positionen med häftklamrar. Det bör finnas ett lager mellan marken och skotten - brädor, takfilter, kartong, mulch. Ovanifrån isoleras kulturen med ett täckmaterial.

skydd för vintern

Behandling av växter från sjukdomar och skadedjur

Av skadedjur attackeras Giant Blackberry av följande insektsskadegörare:

 • hallon- och björnbärbladlus;
 • spindel-, hallon-, björnbärkvalster;
 • vivel;
 • larver;
 • stjälkgalla.

För att skydda kulturen från insekter på hösten, spills jorden med Aktaras lösning, på våren behandlas buskarna två gånger med Aktofit, Fitoferm eller Akorin tills bladen visas. Spraya effektivt björnbär med varmt vatten på sovknopparna och linda in buskarna med en film i 2 timmar. Det rekommenderas att ta bort fallna löv, skadade delar av kulturen, klippa skotten under roten under hösten, utan att lämna hampa.

 björnbär bladlöss

Av svampsjukdomar påverkas kulturen av antraknos, rost och fläckar. De bekämpar sjukdomar genom att behandla buskarna med läkemedlen Fundazol, Topaz, Topsin M. Hjälper till att förhindra infektion och utveckling av sporer, förebyggande sprutning på våren med Bordeaux-vätska, sanitetsbeskärning.

Med brist eller överskott av spårelement förekommer olika typer av kloros i kulturen, och bladplattornas struktur förändras. Lösningen på problemet är rationalisering och snabb matning med komplexa mineralgödselmedel.

svart vivel

Avelsmetoder

Fröutbredning av Gigant björnbär garanterar inte bevarandet av sortsegenskaper. Full fruktning inträffar först efter 5 år.

Oftare avlas kulturen på vegetativa sätt, snabbare, mer pålitlig:

 1. Skikten

I augusti placeras laterala årliga skott i spår som grävts i förväg.På båda sidorna är grenarna fixerade med hårnålar, ströade med ett underlag utan att röra vid toppen. Vidare vattnas, mulched. Unga växter planteras på en permanent plats nästa år på våren.

skiktning

 1. Blast

Spetsen på en 1,5 meter ett år gammal björnbärskytte är böjd och begravd i ett hål 30 cm djupt, vikat i en ring eller en halvring. Efter en månad bildas ett rotsystem och unga skott visas. Innan man förbereder sig för vintern avskärs skottet från moderplanten, vilket lämnar ett segment på 30 centimeter. En fullskalig planta planteras nästa vår.

 1. sticklingar

På hösten skärs sticklingar 40 cm långa. Fram till våren tappas plantmaterial i jorden. I april planteras sticklingar en åt gången på ett avstånd av 10 cm från varandra och drar en film ovanpå, fixerad på metallbågar.

I ett växthus utvecklas växter tills de växer på skott av 3 blad. Buskarna tas bort från marken och planteras en i taget i behållare för odling.

klara sticklingar

Jättebjörnbäret förökas av gröna sticklingar tagna från topparna på sommaren. Den ytterligare handlingsalgoritmen är densamma som för stamknivar. Eller så tar de på hösten ett 15 centimeter stort skott med två knoppar, på våren lägger de sticklingarna i ett glas och fyller det med vatten, som täcker en sovknopp. Efter rusning växer en skott med rötter ur den, som senare transplanteras i marken.

 1. Avkomma

På våren eller hösten väljs starka rotsugare på 10–15 cm långa, de grävs i, roten separeras med en beskärare från moderplanten och transplanteras omedelbart till en beredd plats.

 1. Efter uppdelning

Denna metod involverar att gräva upp en björnbärbuske på hösten eller våren, dela roten i bitar med 2-4 skott.

buske att dela

Skörd och lagring av grödor

För egen konsumtion skördas gigantiska björnbär helt mogna. Skördas i flera steg från juli till september i små behållare som inte kräver växling innan bearbetning. Om transport planeras plockas frukterna lite omogna.

Otvättad, lagd i en behållare i ett lager, bären hålls färska i kylen i upp till fyra dagar.

Den kemiska sammansättningen av frukterna beredda för bearbetning och vispad med en träsked med socker förblir oförändrade i upp till tre veckor.

Björnbär kan förvaras frysta i upp till ett år. Bären är torkade, hemlagade beredningar och likör görs.

Blackberry Giant är en sort med idealiska egenskaper. Trädgårdsmästare lockas av fantastiskt avkastning, gigantisk fruktstorlek, vinterhårdhet, opretentiöshet till odlingsförhållandena.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa