Hur odlar man meloner i Sibirien i det öppna fältet och i ett växthus?

Melonodling i Sibirien verkar inte ovanligt nu. Hårt arbetande trädgårdsmästare planterar dem i växthus och i öppen mark. Få sedan en skörd av doftande saftiga bär.

Det termofila bäret odlas traditionellt i stäppregionerna i söder. I Sibirien riskerade inte trädgårdsmästare att plantera en melon för inte så länge sedan. Men nya sorter och hybrider från en snabb mognadstid dök upp. Erfarenhet av odling har samlats. Kända tekniker används också.

Trädgårdsmästare noterar den behagliga smaken och saftigheten hos de frukter som odlas i det öppna fältet. De jämför positivt med meloner från de södra regionerna. Kompetent jordbruksteknologi kommer att förse en familj med produkter i önskad mängd.

termofilt bär

Regionens lämplighet för odling

Klimatet i Sibirien är heterogent. I den norra delen kyler luftmassorna från Ishavet marken. Jordbruk är problematiskt här.

I den södra delen (i Khakassia) känner aprikoser och päron sig lugna. Antalet soliga dagar är tillräckligt. Trädgårdsmästare försöker odla druvor och värmälskande meloner på det öppna fältet, inklusive meloner.

regionens lämplighet

Bristen på klimat i regionen är oförutsägbarhet. Det finns torka på våren och sommaren. Temperaturen i skuggan når 40 ⁰С. Denna värme ersätts av den kalla kylan i juli och långvariga regn. Juni ger ofta snöfall. Frost förekommer i början av augusti. Då sätter varmt väder in igen för en kort tid.

För att odla meloner i Sibirien i det öppna fältet bör alla funktioner i regionen beaktas. Det är nödvändigt att bekanta dig med katalogen med sorter och hybrider av zonerade växter för att utarbeta odlingsmetoder. Råd från jordbrukstekniker och användning av täckmaterial underlättar uppgiften.

meloner och kalebasser

Vad kräver en melon?

Denna gröda kännetecknas av ökade krav på odlingsförhållanden. För tillväxt och mogning av meloner i det öppna fältet måste du:

 1. Bekväm temperatur för tillväxt och mognad är + 25–30 ⁰С. När överskridandet avbryts stoppar pollinering av äggstockarna (pollen steriliseras).
 2. En minskning av den genomsnittliga dagliga temperaturen till 10–15 ⁰ leads leder till stopp i melontillväxten. Långvarig kall snäpp orsakar död av växten.
 3. För att mogna meloner behöver upp till 70 dagar bekvämt väder för att mogna. Midsäsongsperioden är längre - upp till 90 dagar. Om förhållandena ändras förlängs perioden för att nå teknisk mognad.

bekväm temperatur

I norra Sibirien är det möjligt att odla meloner i ett växthus. Dessutom är det nödvändigt att säkerställa tillräcklig belysning och temperatur i rummet för växttillväxt. Dessa aktiviteter ökar kostnaden för frukt.

I de centrala och södra delarna av regionen är det möjligt att skörda varmälskande bär på det öppna fältet. Huvudkravet är frånvaron av långvarigt regn och kallt väder på sommaren. Antalet soliga dagar varierar från 40 till 50.Samma antal dagar händer med nattemperaturer över 15 .С. Därför bör den odlas i plantor.

 meloner i växthuset

Vissa trädgårdsmästare tar en risk: de planterar melonen med torra frön omedelbart på en permanent plats på en öppen säng. Metoden gläder sig med positiva resultat endast i de sydligaste regionerna. I detta fall bör vädret vara så gynnsamt som möjligt. I regionens förhållanden är en sådan händelse en sällsynthet.

Hur man odlar en melon?

Ett instabilt klimat med ett litet antal dagar som är bekvämt för en växt kräver ansträngare från trädgårdsmästaren... Det bör tillhandahållas:

några trädgårdsmästare

 • växande melon genom plantor (bör planteras en månad före planerad plantering i marken);
 • förbereda åsar (var särskilt uppmärksam på jordens fertilitet);
 • använda ett täckmaterial under ogynnsamma förhållanden (i juni och augusti);
 • normalisera växter.

Odling av termofila bär i det öppna fältet kräver ansträngningar från trädgårdsmästaren. Men hur lyckligt är det att erbjuda hemvuxen saftig doftande frukt hemma!

instabilt klimat

Hur förbereder man frön?

När man köper material från välrenommerade företag krävs ingenting innan landning. Tillverkaren kontrollerade frön för grodd, genomförde dessutom kemisk behandling och gav jordkontroll. Detta är skrivet på paketet.

Vissa trädgårdsmästare samlar in frön själva. I det här fallet bör du:

förbereda frön

 1. Kontrollera för grodd. Häll en handfull material i ett glas vatten. Vispa. Vänta 5 minuter. Tomma frön flyter. De kastas. Resten är lämpliga för plantering.
 2. Beräkna andelen groddar (vid odling av stora ytor). För att göra detta ska antalet frön som finns kvar i botten delas med det totala antalet frön som kontrolleras och multipliceras med 100. Denna åtgärd undviker tomma hål.
 3. Desinficera material i rosa kaliumpermanganatlösning (håll i 10 minuter).
 4. För att öka groddningen rekommenderas det att sänka frön i en lösning av kaliumhumat eller aloe trädjuice i 30 minuter.
 5. Efter våta behandlingar rekommenderas att torka frön.
 6. I Sibirien är det riskabelt att så grodd frön. Med en plötslig kall snäpp kommer de uppvaknade embryona att dö.

Melonfrön bör planteras 2-3 år efter skörden. Denna åtgärd kommer att öka antalet kvinnliga blommor.

grobarhetsprocent

Ibland planerar trädgårdsmästaren att plantera melon det första året. I detta fall krävs torr uppvärmning av frön under en månad vid en temperatur på 30-40 ⁰⁰. Du kan hälla materialet i en trasa och hänga på batteriet.

Jordberedning

För att få en bra skörd rekommenderas det att man väljer valet av odlingsområde. Den soligaste plats som är skyddad från kalla vindar bör tilldelas för växter.

Melon föregångare bör vara: tomater, paprika, aubergine, bönor, kål, ärtor, potatis. Dessa grödor påverkas av andra skadedjur. Jorden efter deras odling ackumulerar inte patogena organismer.

våta behandlingar

Det är förbjudet att plantera meloner efter vattenmeloner, gurkor, pumpor, aubergine. De har vanliga skadedjur. Rötterna tar samma näringsämnen från jorden. Det är omöjligt att få en anständig skörd.

Trädgården ska förberedas 2 veckor före den förväntade landstarten. Handlingsplan:

 1. Ta bort ogräs. Välj rötter noggrant.
 2. Meloner kräver lös, andningsbar jord. Slipning bör utföras på tunga leror.
 3. Lägg till humus (hink per kvadratmeter), gräva upp. Efter 3-5 dagar ska du fylla marken med ett mineralkomplex (enligt tillverkarens anvisningar).
 4. Gräva upp sängen på spaden på bajonetten. Bryt upp klumparna.

ta bort ogräs

Täck hela området med en mörk tät film. Tryck ändarna längs hela omkretsen till marken. Kontrollera temperaturen med en termometer. När du värms upp till önskat värde (12 ° C på planteringsdjupet) kan du plantera plantor eller så frön.

Varma åsar

Invånarna i Sibirien använder denna forntida metod för att odla gurkor i det öppna fältet. Trädgårdsentusiaster använder det när man planterar meloner. Det är inte svårt att förbereda en trädgårdsbädd. För att spara tid kan du börja på hösten. Sequencing:

att gräva en säng

 1. Använd garn för att markera området. Ta bort marken på spade bajonetten.
 2. Gör en låda med brädor, plywood, plast. Den ska höja 20-25 cm över markytan.
 3. Lägg ner hackade grenar, gräs, toppar, bark, rester av defekta frukter och grönsaker.
 4. Täck med hälften av den utgrävda jorden.
 5. På våren (efter att snön smälter) sprids hästgödsel blandad med halm på toppen. Skiktet ska vara 5-10 cm.
 6. Fyll på den återstående marken och spill med varmt vatten (60–70 ⁰С).
 7. Täck med mörk folie. Pressa ändarna ordentligt.

Gödsel med halm börjar värmas upp igen med värmeutsläpp. Om några dagar (5–7) är jorden redo att plantera plantor eller sådd frön.

Fördelar med metoden: sängen upphettas underifrån inom 2-3 veckor, gödsel är en ytterligare källa till organiskt material, jorden är lös och bördig.

täck med jord

Hästgödsel kan ersättas med ko- eller fågelgödsel. Men uppvärmningstiden blir längre. Värmeutlösningsperioden är kortare. Melon som odlas på detta sätt kommer att mogna tidigare än de som planterats på vanliga åsar.

Metoden har en nackdel. Meloner i det öppna fältet placeras enligt schemat: 100 × 140 cm. Att förbereda en varm ås kräver betydande fysisk ansträngning och materialkostnader: gödsel måste köpas från en gård eller från en uppfödare.

hästmunga

Växthusmeloner

Melon som odlas utomhus är smakligare och mer aromatisk än växthusmelon. Men att använda växthus har fördelar:

 • grödan mognar 2-3 veckor tidigare;
 • planteringsplanen förändras: det räcker att placera växterna enligt 70 × 40 cm-schemat;
 • det är möjligt att reglera mikroklimatet: ändra temperatur, markfuktighet, belysning;
 • nedgången av växthusmeloner genom råtta är mindre.

Det optimala materialet för att bygga växthus i Sibirien är polykarbonat. Det behåller värmen och tillåter solljus att passera igenom.

växthusmeloner

recensioner
 1. Olya
  4.04.2018 19:53

  Melon älskar värme, så jag rekommenderar att du odlar detta bär uteslutande i ett växthus. Dessutom är det viktigt att använda tillväxtaktivatorer, jag har köpt i många år BioGrow.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa