Regler för odling och vård av meloner i det öppna fältet för en bra skörd

För att melonodling ska vara enkel och fruktbar måste du känna till några hemligheter. Om du väljer rätt sort kan honungfrukter framgångsrikt odlas inte bara i ett växthus, utan också i öppna områden.

När ska jag plantera?

Melon är en termofil och lättälskande gröda, därför är det nödvändigt att plantera den i öppen mark endast när varmt väder är etablerat. Under dagen bör lufttemperaturen inte vara lägre än +15 grader, och på natten inte lägre än +7 grader.

växande regler

När du bestämmer när du ska plantera meloner måste du anpassa dig till klimatet. Ibland kan gynnsamt väder fastställas redan i april och ibland endast i mitten av maj. Om lufttemperaturen efter plantering sjönk kraftigt, är det bättre att täcka bäddarna med en film, värma dem också med papper, blad, grenar.

Melonplantor som planteras bör vara cirka 25 dagar gamla. De mest gynnsamma dagarna för plantering av frön för plantor för mittfältet är de första dagarna i maj. I detta fall kommer överföringen att ske i början av juni, när vädret redan är exakt fastställt. Om du planerar att plantera unga plantor i ett växthus kan du så frön i slutet av april.

lätt kärleksfull kultur

Om du planerar att plantera en melon med frön på platsen direkt, måste du vänta på att jorden värms väl, men senast i mitten av juni. Om du missar tidsfristen kommer inte melonens frukter att mogna i tid.

I centrala Ryssland kommer det bara vara möjligt att odla en melon av tidigt mogna sorter. Du bör inte välja sorter med stora frukter, detta resultat kan endast uppnås i de södra regionerna. När du väljer en sort, är det viktigt att uppmärksamma melonfrukternas mogna tid. Från det ögonblick av spiring till skörd bör inte mer än 75 dagar passera. Det viktigaste är att de bildade äggstockarna växer och utvecklas snabbt.

tänkt att plantera

För odling av meloner på det öppna fältet, till exempel, är sorter som Rose Champagne, Charleston nära Moskva, Indian Summer, Cinderella, Kapitoshka lämpliga.

Plats

För att odla meloner måste du välja en varm plats på platsen, där solljuset kommer att falla utan hinder hela dagen. Men samtidigt måste platsen skyddas från vindar. Det är bättre om trädgårdsbädden är skyddad av träd och buskar på norra sidan, och det finns ett öppet utrymme på södra sidan.

varm plats

För att förhindra spridning av råtta och svampinfektion måste platsen där melonen växer vara torr. Det är bäst att plantera på en kulle där vattnet inte kan samlas efter regn och vattning. Jorden ska vara lätt, neutral och fri från surhet.

Det bästa stället att plantera meloner är där lök, kål, rovor, rödbetor, bönor brukade växa.Du kan plantera majs i närheten. Det rekommenderas inte att plantera gurkor och pumpor i närheten.

spridning av råtta

Landningsbehandling

Du måste förbereda dig i förväg för att odla meloner utomhus. Den valda tomten förbereds under hösten. Trädgårdsbädden är ogräs ur ogräset, resterna av vegetation tas bort. Därefter gräver de djupt och applicerar organisk gödningsmedel (till exempel ruttna gödsel eller humus). Melon trivs i lös jord. Därför, om jorden är lam, rekommenderas det att lägga till flodsand.

På våren grävs också marken för sådd av meloner i det öppna fältet djupt (med 20-22 cm). Samtidigt rekommenderas att man tillsätter kalium, fosfor och kväve.

landningsområde

Fröberedskap för sådd

Så att vård av meloner på det öppna fältet i landet inte ger svårigheter, måste du förbereda frön för plantering.

Bland fröna väljs bara stora, täta sådana, helst en tvåårig gröda. Du kan använda en saltlösning som frönen hälls i. Dåliga och tomma korn bör flyta till ytan av vattnet. De återstående frön som har gått till botten tvättas med vatten.

frön för sådd

Frön förberedda för plantering måste desinficeras i en svag lösning av kaliumpermanganat. För att öka groddningen placeras frön i en lösning som stimulerar tillväxt och utveckling. En komposition baserad på borsyra och zinksulfat är lämplig.

För att förhindra förändringar i lufttemperatur från att melonskörden dör måste fröna härdas. För att göra detta nedsänks planteringsmaterialet i varmt vatten ett tag (temperaturen är cirka 35 grader) och låter sedan ligga vid rumstemperatur under en dag. Det sista steget är att flytta frön i 15-17 timmar till kylen (helst på dörren, där lufttemperaturen är nära 0).

förberedd för plantering

Växande plantor

Melon är en termofil växt, men den gillar inte att transplantera och rotsystemet är svårt att slå rot på en ny plats. Man bör komma ihåg att marken ska värmas upp till minst +12 grader när man planterar frön. Därför är det bättre att odla melonplantor i förväg hemma.

Melons rotsystem tål inte plockning och återplantering väl, så det är bättre att så omedelbart i separata behållare. Torvtabletter eller krukor är bra alternativ.

växande plantor

Plantorjord måste blandas från humus, torv, sand och vanlig trädgårdsjord. Alla komponenter tas i lika delar. Det är också bra att lägga till träaska. Den beredda marken vattnas med varmt vatten, komplex gödsel appliceras och frön planteras.

Det räcker med att plantera två frön i varje kruka. Förbered en fördjupning som är 2 cm. Efter 5 dagar vid en lufttemperatur på +25 kommer de första skotten att dyka upp. När de växer väljs någon stark grodd och den andra skärs av.

blanda från humus

Den optimala temperaturen tills skott visas är +15 grader på natten och +20 på dagen. Det är nödvändigt att vattna det med varmt vatten eftersom det översta lagret av jorden torkar, det är inte nödvändigt att tillåta vattendrag. En vecka efter uppkomsten av plantor appliceras mineralgödsel, och en vecka senare organiska komponenter. En lösning av urea är lämplig, i vilken det är mycket kväve som är nödvändigt för tillväxt.

En vecka före planerad transplantation av plantor till en permanent plats härdas den. För att göra detta måste du ta ut plantorna till balkongen eller loggian. Transplantation börjar 25 dagar efter sådd av frön. Om odlingen av plantor genomförs för ytterligare transplantation i trädgården, börjar såddningen i början av maj.

transplanterade plantor

Överför plantor till öppen mark

När börjar du plantera unga melonplantor i öppen mark? Om en månad, när de första skotten dyker upp, bör cirka 5 löv utvecklas. Det är just nu transplantationen börjar.

För att plantera plantor i marken måste du följa några regler:

överföring av plantor

 • Gräv en dike 30 cm djup och 47 cm bred.Kompost och gödsel ska distribueras till botten, vilket kommer att skydda rötter från en plötslig kall snäpp. Ett litet lager jord hälls på toppen.
 • Därefter grävs hål 50 cm djupa och hälls med varmt vatten.
 • Först därefter börjar de plantera unga skott, som tas bort från behållaren tillsammans med en lerklodd. Plantan boll ska skjuta ut något ovanför markytan, den behöver inte begravas för mycket.
 • Sedan börjar de fylla hålen med torr jord så att en torr skorpa inte bildas.
 • På natten rekommenderas att täcka sängarna med en film eller annan skyddsstruktur.

För att inte skada rötter är det bättre att plantera plantorna i torvkrukor. Därefter fördjupas de i trädgårdsplanen tillsammans med plantan i marken. När växten växer sönderdelas potten och berikar jorden samtidigt med element.

gräva en dike

Hilling, lossning

Meloner måste vårdas ordentligt. För att syre och näringsämnen snabbt ska tränga in i rotsystemet måste lossning ske i tid. Melon har visat sig växa väl efter denna procedur. Lossning utförs samtidigt med ogräs.

Lossning utförs försiktigt utan att skada melonens rötter, löv och stjälkar. Den första lossningen utförs tre veckor efter plantering i marken, fördjupning av trädgårdsverktygen med 8-10 cm. I framtiden utförs proceduren inte för djupt (lossningsdjupet är inte mer än 7 cm).

ta hand om

Efter uppkomsten av de första sidoskotten utförs hilling, som tar upp en jordklump till varje stam av växten. Om bladens växt börjar stängas samman, stoppas alla procedurer.

nyper

För att odla melonen utomhus och få en god skörd är det viktigt att forma stammen. Hur man skapar en melonfärg korrekt? Melonvarietaler och hybrider bör bildas på olika sätt.

sidoskott

Kläm den centrala stammen på 5 eller 6 löv i en varianmelon. Som ett resultat aktiveras tillväxten av sidoskott, det är på dem kvinnliga blommor utvecklas.

I hybrider bildas kvinnliga blommor på den centrala stilken, så du måste klämma i sidovipporna redan över 2 eller 3 löv. Om detta inte görs, bildas många laterala grenar, och alla krafter kommer att ges till deras utveckling och inte till fruktens tillväxt.

Efter att äggstockarna har dykt upp rekommenderas att ta bort alla blommor. Högst fyra äggstockar ska finnas kvar på en anläggning, med ett litet avstånd från varandra. Nypningsproceduren bör utföras varannan vecka.

ta bort alla blommor

För att undvika stress på växterna, måste sommarinvånaren ge stöd som frukterna läggs på. Om melonerna är på marken bör t ex kryssfiner placeras under dem.

Vattningsläge

Det är viktigt att organisera rätt vattningssystem. Vid brist på fukt kommer växten att utvecklas dåligt, blomma och bilda äggstockar. Om det finns mycket fukt ökar risken för ruttutveckling, dessutom minskar fruktmassans smak.

vattningsläge

Att vattna bäddarna är nödvändigt vid behov, det är viktigt att övervaka nivån på markfuktighet. Melons rotsystem är kraftfullt och sträcker sig till ett meters djup, så du behöver inte vattna växten för ofta. Proceduren utförs på kvällen, när jorden värms upp tillräckligt av solens värme.

Hur vattnar marken runt melonen i det öppna fältet? Innan äggstockarna bildas, bör vattningen vara måttlig, en gång i veckan är det tillräckligt. Du måste vattna med varmt, sedimenterat vatten. Under vattning måste du se till att fuktdropparna inte faller på den gröna delen av växten. Melon gillar inte att strö, så det är bättre att vattna i hål eller i organiserade spår.

utvecklas dåligt

Toppdressing

Melon behöver mer organiska element än mineralgödsel. Om jorden är bördig och organiskt material introducerades under hösten, är det fullt möjligt att göra utan mineralgödsling. Frukterna blir inte stora, men massan är söt.

Den första utfodringen rekommenderas att genomföras två veckor efter plantering i öppen mark. Du kan vattna melonerna med mullein eller fågeluttag. Sådan utfodring kan göras var tionde dag.

mineralgödselmedel

Om marken är dålig kan du vattna bäddarna med ammoniumnitratlösning en vecka efter plantering. Lös upp 30 g av komponenten i en hink med vatten. Efter ytterligare en vecka upprepas behandlingen igen. Meloner älskar bladfoder. Lösningen absorberas väl av växten genom bladen.

Melons grödor under en viss tid av sin utveckling måste matas med olika komponenter.

Oftast inträffar befruktning under bildandet av grönmassa och äggstockar. Under mogningen av frukterna utförs inte utfodring, eftersom det bara kan skada. Det är viktigt att välja en lösning än att mata melonen under blomningen. För närvarande rekommenderas att fosfor-kaliumföreningar läggs till jorden. För att förbereda lösningen måste du lösa upp 30 g superfosfat och 60 g kaliumsulfat i 10 liter vatten. En lösning baserad på träaska är också lämplig (150 g aska löses i en hink med vatten).

vattna sängarna

Toppförband utförs nödvändigtvis efter vatten eller regn. Detta gör att alla näringsämnen kan fördelas bättre och inte skada rotsystemet. Droppar av lösningen bör inte falla på stammen och nedre löv. Efter utfodring är det bra att lossa.

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

I händelse av brott mot jordbruksmetoder och regler för vård börjar meloner ofta bli sjuk av svampsjukdomar och utsättas för en invasion av skadedjur.

Hur odlar man meloner utomhus för att förhindra infektion eller bli av med det snabbt?

skydd mot sjukdom

 • Septoria känns igen av de rundade vita fläckarna på bladen med ett mörkt centrum.
 • Gurkamosaik manifesterar sig som grön-gula fläckar på bladen. Lämnar krulla, deformeras, torka och visna.
 • Pulveraktig mögel kännetecknas av utseendet på vita fläckar på plantens stam och blad. Bladen ändrar färg, lockar, torkar ut och faller av.
 • Fusarium vissnar leder till en avmattning av växttillväxten. Bladen blir bleka med grå fläckar.
 • Peronosporos påverkar växternas blad i ett tidigt stadium av melonutvecklingen. Gulgröna fläckar visas på dem. En grå-lila blom bildas på baksidan av bladen.
 • Svampskador på rotkragen hos melonen Ascochitosis manifesteras av bleka fläckar på rötterna, som gradvis ökar och sprids till hela den gröna delen av växten.
 • Antraknos kan identifieras av bruna eller rosa fläckar på bladen. Gradvis ökar de i storlek, hål bildas, bladen börjar krulla. Plågan blir tunnare och bryts lätt. Frukten ruttnar innan de mognar.

svampinfektion

Det är möjligt att förhindra utveckling av sjukdomar i förväg. Meloner bör inte planteras årligen på samma plats, det är absolut nödvändigt att gräva djupt i marken och ta bort växtrester från platsen. Det rekommenderas att lossa jorden och förhindra överflödigt fukt i trädgårdsbädden. Melons bästa vän är solens värme. Det förhindrar infektioner från att utvecklas och desinficera ytan på växten.

Vid problem kan du använda läkemedel som Topaz, Oxyhom, Bordeaux flytande lösning. Folkläkemedel är också lämpliga. Du kan skapa en lösning av zinksulfat, urea och kopparsulfat.

melonhals

Ofta skadedjur av melonbäddar är: spindelkvalster, wireworms, skopor, melon bladlöss, melon fluga... Som en förebyggande åtgärd kan sängarna behandlas med läkemedel som Rapira, Zenit, Fitoverm, Arrivo.

bleka fläckar

skörd

I regioner med ett instabilt varmt klimat kan inte mer än 4 frukter mogna på en stam. Hur många äggstockar bör finnas kvar vid tidpunkten för fruktmognad? Om det finns många äggstockar på växten, är det bara de som har gått tillväxt och har nått en storlek på mer än 6 cm kvar, resten avskärs.

Mogntiden för melonskörden beror på den valda sorten och kan vara 45–75 dagar.Melonen måste samlas in i tid. Om du samlar omogen frukt kan de efter tre veckor ruttna. I mittfältet börjar mognadssäsongen i slutet av juli och början av augusti. Samla bara helt mogna frukter.

varmt klimat

Mogna meloner kännetecknas av färgen som deklarerats för sorten i skedet av full mognad, ett fullständigt nät bildat på huden, enkel separering från pisken och en karakteristisk söt arom. Vissa melonsorter bildar inte ett nät. Därför bedöms mognad utifrån dess rika honunggul färg och söta arom. Dessa meloner bör ätas inom en månad.

För lagring väljs meloner endast de vars hud är halvtäckt med ett nät. Lufttemperaturen i förvaringen bör vara cirka 0 grader. På en sval plats kan lite omogna meloner lagras i upp till 6 månader.

mogna meloner

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa